Αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας θεωρεί ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τους καλλιτέχνες.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος», εκφράζοντας την άποψή του για τη στάση που πρέπει να κρατούν οι καλλιτέχνες όσον αφορά την πολιτική, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Ένας καλλιτέχνης οφείλει να εκφράζει δημοσίως τις απόψεις του για κοινωνικοπολιτικά θέματα ή είναι προτιμότερο να το αποφεύγει;

«Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί παρά να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Και ως φορέας τέχνης είναι και φορέας δημόσιου λόγου. Είναι, δηλαδή, υποχρεωμένος να διατυπώνει άποψη μέσω της τέχνης του και όχι μόνο», διευκρινίζει.

«Δεν πρέπει να το κάνει σαν να είναι πολιτικός, καθημερινά καν τετριμμένα, αλλά μόνον, όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της μουσικής δημιουργίας στην Ελλάδα, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις, έχουν δείξει τον δρόμο», τονίζει.

Έπειτα από επτά χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης νιώθει πως η χώρα βρίσκεται κοντά σε καλύτερη μέρα ή θεωρεί ότι βρίσκεται ακόμη μακριά;

«Εκτιμώ ότι τελευταία κάτι έχει αρχίσει να γίνεται, αλλά είμαστε, νομίζω, ακόμα μακριά από το βασικό: Την αντίληψη ότι ο πολίτης πρέπει να είναι στο επίκεντρο της έγνοιας του κράτους. Να είναι αυτός ο άρχοντας της χώρας και οι πολιτικοί εκείνοι που ως εντολοδόχοι υπηρετούν τον πολίτη και τη χώρα», πιστεύει.

«Το έχω ξαναπεί τελευταία ότι στην Ελλάδα -και όχι μόνο- η πολιτική έχει ανάγκη από ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική», σχολιάζει.

 

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μιλά για το «restart»
της καριέρας του, τα απωθημένα και τις φοβίες

Μιχάλης Χατζηγιάννης - Mixalis Xatzigiannis - Hit Channel

Αφήστε το σχόλιό σας