HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Δεκέμβρης 2013. Είχαμε την τεράστια τιμή να μιλήσουμε με έναν από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της εποχής μας: τον Warren Haynes.

Ο Warren έχει μια εντυπωσιακή καριέρα ως κιθαρίστας/τραγουδιστής του συγκροτήματός του, των Govt Mule, με τους Allman Brothers Band, καθώς και ως solo καλλιτέχνης. Έχει παίξει ακόμα με τους Dickie Betts (αυθεντικός κιθαρίστας των Allman Brothers), The Dead, David Allen Coe, Dave Matthews Band και πολλούς άλλους. Πρόσφατα κυκλοφόρησε με τους Gov’t Mule το πολύ ενδιαφέρον album, Shout!” στο οποίο συμμετέχουν πολλοί σημαντικοί τραγουδιστές (Ben Harper, Elvis Costello, Glenn Hughes, Dr John, Dave Matthews, Jim James, Toots Hibbert, Grace Potter, Myles Kennedy, Ty Taylor and Steve Winwood). Διαβάστε παρακάτω τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε:

 

Είσαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που έλαβες μέχρι τώρα από τους οπαδούς και τον Τύπο για το “Shout”;

Ναι. Νομίζω ότι ο κόσμος μοιάζει να ανταποκρίνεται πολύ θετικά στο δίσκο μας και φυσικά είμαστε πολύ περήφανοι γι’αυτό. Έχουμε αρχίσει να παίζουμε ζωντανά το υλικό μπροστά στο κοινό και ο κόσμος φαίνεται να το απολαμβάνει πραγματικά.

 

warren1Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του “Shout!” προσπαθήσατε να αναπαράξετε στο studio την ατμόσφαιρα μιας συναυλίας των Gov’t Mule;

Ναι, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο studio γενικά επειδή είμαστε πιο άνετοι στη σκηνή παρά στο studio. Έτσι, αυτό είναι που θέλουμε να αποδώσουμε σε μια διαδικασία ηχογράφησης, και όποτε οι Gov’t Mule ηχογραφούν όλοι στήνουμε τον εξοπλισμό μας και παίζουμε ταυτόχρονα όπως ακριβώς κάνουμε και επί σκηνής.

 

Σε ποιο σημείο αρχίσατε να σκέφτεστε τους guest τραγουδιστές: πριν το γράψιμο των τραγουδιών ή μετά;

Μετά. Ήμασταν ήδη στη μέση της διαδικασίας ηχογράφησης όταν μας ήρθε η ιδέα να προσθέσουμε guest τραγουδιστές. Στην αρχή επρόκειτο να ήταν ένας, μετά δύο και μετά τρεις. Οι πρώτοι τρεις ήταν: ο Elvis Costello, ο Dr. John και ο Toots Hibbert. Μόλις συμφωνήσαμε για τους τρεις, συμφωνήσαμε να τους κάνουμε έντεκα.

 

Ποιες ήταν οι επιρροές σου όσον αφορά το τραγούδι “Captured”; Κάποιοι λένε Pink Floyd, άλλοι Neil Young…

(Γέλια) Νομίζω ότι έχει μια πολύ απλή ακολουθία ακόρντων και προφανώς έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες αν όχι σε εκατοντάδες τραγούδια όλα αυτά τα χρόνια. Μου θυμίζει λίγο από πολλά πράγματα, ξέρεις ακούγεται σαν τον Stephen Stills, τον Graham Nash, τον David Crosby και φυσικά σαν αυτούς που ανέφερες, τον Neil Young και τους Pink Floyd. Όλα αυτά τα πράγματα προφανώς επηρέασαν αυτό το τραγούδι με τον ένα ή άλλο τρόπο αλλά με ένα πολύ υποσυνείδητο τρόπο.

 

Η φράση “I got blisters on my fuckin’ fingers” στο τέλος του “Funny Little Tragedy” είναι ένα είδος tribute στον Ringo Starr και στο “Helter Skelter”;

(Γέλια) Δεν ξέρω! Ήταν αυθόρμητο. Ήταν απλά κάτι που είπε ο Matt (σ.σ: Abts, drummer των Gov’t Mule) στο τέλος μιας ημέρας ηχογραφήσεων. Δεν νομίζω ότι σκέφτηκε ότι θα το κρατούσαμε για το δίσκο. Απλά το είπε, ήταν αστείο και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε.

 

warren2Ευχαριστήθηκες τις δύο συναυλίες που κάνατε με τον Robby Krieger (κιθαρίστας των Doors) τέλος Οκτώβρη;

Ναι, και έρχεται και μια ακόμα υπέροχη συναυλία την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς πάλι με τον Robby. Συνήθως κάνουμε μια θεματική συναυλία (σ.σ: γαμάτα jam συγκροτήματα σαν τους Gov’t Mule και τους Phish σε ειδικές περιστάσεις διασκευάζουν ολόκληρους δίσκους άλλων καλλιτεχνών σε συναυλίες που διαρκούν μέχρι και 7 ώρες!) για το Halloween αλλά φέτος κάναμε δύο: μία στο Los Angeles και μία στο San Francisco. Είχαμε τόσο πολύ κέφι και δημιουργήθηκε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους οπαδούς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου και διαδικτύου. Ο κόσμος από την Ανατολική Ακτή ήθελε να το δει και αποφασίσαμε να το φέρουμε στη Νέα Υόρκη και θα γίνει την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 

Θα περιοδεύσετε στην Ευρώπη για το “Shout!”;

Ναι, έχουμε ήδη κάνει μερικές συναυλίες και κοιτάζουμε να κάνουμε και άλλες πολλές του χρόνου. Έτσι, θα είμαστε πολύ στην Ευρώπη του χρόνου.

 

Ήταν δύσκολο να γράψετε τον διάδοχο ενός εξαιρετικού album όπως ήταν το “By A Thread”; Η σύγκριση θα ήταν αναπόφευκτη.

Μεσολαβούν τέσσερα χρόνια ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο δίσκους, που είναι πιθανόν πολύς καιρός, αλλά κατά το μεσοδιάστημα έκανα το “Man In Motion”, το solo δίσκο μου και έπρεπε να δουλέψω πάνω σ’ αυτόν, έτσι ήταν πολύ σημαντικό για τους Gov’t Mule να κάνουν τελικά ένα διάλειμμα. Κάναμε ένα χρόνο διάλειμμα για πρώτη φορά στην καριέρα μας και νομίζω ότι μας βοήθησε ώστε να έχουμε επίγνωση του τι θέλαμε να κάνουμε στον προσεχή δίσκο μας. Νομίζω ότι ωφεληθήκαμε από αυτό το διάλειμμα.

 

Θα υπάρχει επόμενο studio album από τους Allman Brothers Band;

Εε, είναι πιθανόν αλλά δεν (σ.σ: παύση) μπορώ να το προβλέψω. Αλλά είναι μια πιθανότητα.

 

warren3Ήταν μια διασκεδαστική διαδικασία για σένα να εξερευνήσεις τις ‘60s/’70s soul/blues επιρροές σου στο solo album σου, “Man In Motion” (2011);

Αυτό το album προέκυψε οργανικά επειδή είχα γράψει πολλά τραγούδια που έμοιαζαν να δένουν μεταξύ τους. Δεν έμοιαζαν σαν τα τραγούδια των Gov’t Mule, δεν έμοιαζαν σαν τα τραγούδια των Allman Brothers αλλά όλα έμοιαζαν να έχουν κάτι κοινό. Και πάντα ήθελα να κάνω ένα δίσκο που να περιλαμβάνει τις soul μουσικές μου ρίζες και τις παραδοσιακές blues ρίζες, ώστε να μπορώ να συνδυάσω αυτά τα δύο πράγματα μαζί και έμοιαζε ότι ήταν η σωστή ώρα για να το κάνω.

 

Θεωρείς τη live διασκευή στο “Cortez the Killer” (του Neil Young) με τους Dave Matthews Band στο Central Park το 2003 ως μια από της κορυφαίες στιγμές της καριέρας σου; Πραγματικά λατρεύω αυτή την εκτέλεση!!

Η εκτέλεση που κάναμε στο Central Park ήταν αρκετά συναρπαστική και ήταν τόσο ωραίο συναίσθημα να βρίσκεσαι στην σκηνή με ένα τέτοιο κοινό. Ξέρεις, υπήρχαν 100.000 άνθρωποι. Κοιτάζαμε πάνω από το Central Park και στον νυχτερινό ουρανό της Νέας Υόρκης και ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή. Και ήταν πολύ αυθόρμητο, δεν είχαμε μιλήσει για να κάνουμε το “Cortez” μέχρι εκείνη την μέρα. Ο Dave γύρισε σε μένα στο soundcheck και μου είπε: «Ξέρεις το “Cortez”; Θέλω να κάνω αυτό το τραγούδι» και είπα «Ναι, και γω το θέλω επίσης. Ίσως να το κάνουμε μαζί». Έτσι αποφασίσαμε να το κάνουμε αλλά δεν κάναμε καμμία κανονική πρόβα. Ήταν απλά πολύ αυθόρμητο.

 

Κατάφερες να γνωρίσεις και παίξεις μ’ ένα από τους μεγαλύτερους ηρωές σου: τον Levon Helm (The Band- drummer και περιστασιακός τραγουδιστής ). Τι θυμάσαι περισσότερο από τον Levon;

Λοιπόν, συνάντησα τον Levon στις αρχές τις δεκαετίας του ‘90s και γίναμε φίλοι αμέσως. Ήταν ένα πολύ ειλικρινές και ωραίο ανθρώπινο πλάσμα. Φυσικά, λάτρευα τη μουσική του πριν κατορθώσω να τον γνωρίσω αλλά μόλις γίναμε φίλοι, με τίμησε πάρα πολύ με την φιλία του. Νομίζω ότι η φωνή του θα γίνει μέρος της ιστορίας και φυσικά το drumming του είναι τόσο φυσικό και άνετο. Ήταν πάντα ένας από τους αγαπημένους μου drummers εκτός από ένας συγκλονιστικός τραγουδιστής. Μου λείπει πάρα πολύ.

 

warren4Ένιωθες καθόλου πίεση από τους οπαδούς όταν πρωτόπαιξες με τα μέλη των Grateful Dead ;

Όχι, υποθέτω ότι οι οπαδοί των Grateful Dead fans μπορεί να είναι κάπως επικριτικοί επειδή όλοι τείνουν να τοποθετούν τον Jerry Garcia σ’ αυτό το άπιαστο βάθρο, το οποίο είναι κατανοητό. Ξέρεις, ήταν ο Μεγάλος στον ουρανό τους, αλλά για κάποιον όπως εγώ που έχω αφιερώσει πολύ-πολύ-πολύ χρόνο στην μουσική, δεν θα ήθελα να αντιγράψω το στυλ κάποιου άλλου. Έτσι, όταν άρχισα να σχετίζομαι με τον Phil Lesh (σ.σ: Grateful Dead, θεός/ μπασίστας) και τελικά με τους Grateful Dead, μου ζήτησαν απλά να είμαι ο εαυτός μου και να μην προσπαθήσω να αντιγράψω τον Jerry Garcia. Μαντεύω ότι θα υπήρχε κάποια πίεση από το κοινό αλλά προσπαθώ να μην το σκέφτομαι αυτό. Αλλά πολλά χρόνια αργότερα εκείνο το κοινό με αγκάλιασε πολύ ζεστά.

 

Ήσουν 20 χρονών όταν άρχισες να παίζεις με τον David Allen Coe. Τι ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθες εκείνη την περίοδο;

Έμαθα πολύ για το πώς να αντιμετωπίζω τους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας και ειδικότερα σε συνθήκες περιοδείας. Παρακολουθώντας από απόσταση αυτό τον τρόπο ζωής που ήταν κάτι έξω από μένα -και ήταν πολλά για τα να αφομοιώσει ένα νεαρό παιδί – αλλά έμαθα πολλά παρακολουθώντας τα θετικά και τα αρνητικά. Έμαθα τι ήθελα να κάνω και τι δεν ήθελα.

 

Σου λείπει ο Allen Woody (original μπασίστας των Gov’t Mule και μέλος των Allman Brothers Band που πέθανε το 2000);

Πάρα πολύ, ναι. Τον σκέφτομαι κάθε μέρα.

 

warren6Ποιο τραγούδι που παίζεις είναι το πιο απαιτητικό επί σκηνής;

Το πιο απαιτητικό είναι πιθανόν το “Kind of Bird”, το τραγούδι που έγραψα με τον Dickey Betts ως φόρο τιμής στον Charlie Parker.

 

Είσαι περήφανος που αποτελείς μέλος της ιστορίας των Allman Brothers Band;

Πάρα πολύ, ναι! Πάντα ήμουν τεράστιος οπαδός των Allman Brothers Band ως παιδί. Ήταν το απολύτως αγαπημένο μου συγκρότημα ως παιδί και φυσικά δεν μπορούσα με τίποτα να προβλέψω ότι θα γινόμουν μέρος αυτού. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέρος αυτής της ιστορίας και ακόμα πιο περήφανος για την μουσική που κάνουμε.

 

Υπάρχει κάποιος που θα ήθελες να παίξεις μαζί του και δεν έχει συμβεί ακόμα;

Δεν έχω παίξει ποτέ με τον Neil Young. Θα το απολάμβανα πάρα πολύ αυτό.

 

Παρεμπιπτόντως, έχεις παίξει ποτέ με τον Steve Cropper (κιθαρίστας των Booker T. & the M.G.’s);

Ναι.

 

warren8Νομίζεις ότι μιας και ο κόσμος δεν αγοράζει CDs, τα συγκροτήματα θα πρέπει να εστιαστούν στο να περιοδεύουν περισσότερο;

Λοιπόν, νομίζω ότι η κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας όπου οι άνθρωποι «κατεβάζουν» μουσική και δεν αγοράζουν τόσο πολύ CDs, αναγκάζει τα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες να περιοδεύουν περισσότερο. Και ίσως όλο αυτό σημαίνει ότι τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες που είναι καλοί επί σκηνής, θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από αυτούς που δεν είναι και τόσο.

 

Άρα, είσαι πολύ τυχερός.

Το ελπίζω.

 

Είσαι χαρούμενος με την θριαμβευτική επιστροφή του βινυλίου;

Ναι! Εννοώ ότι είναι σπουδαίο που το βινύλιο έχει επανακάμψει. Νομίζω ότι έχει υπέροχο ήχο και το artwork και η συσκευασία είναι πολύ μεγαλύτερα και μου θυμίζει τότε που μεγάλωνα έχοντας για παρέα εκπληκτική μουσική και είμαι πολύ χαρούμενος που το βλέπω αυτό.

 

Τι σε κρατάει πάντα πολυάσχολο; Νομίζω δεν έχεις κάνει ποτέ «διάλειμμα» από τη μουσική.

Η μουσική είναι το πάθος μου, ξέρεις. Είμαι πολύ τυχερός να ζω κάνοντας αυτό που λατρεύω και δεν βρίσκω κανένα λόγο να το αλλάξω αυτό.

 

Είσαι ευχαριστημένος με την προβολή που η μουσική σου λαμβάνει από τα κυρίαρχα αμερικάνικα Μέσα και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς;

Λοιπόν, το ραδιόφωνο είναι μια πολύ βαρετή οντότητα αυτή την εποχή. Δεν υπάρχει πολύ συναρπαστική μουσική στο ραδιόφωνο. Φυσικά, θα λάτρευα να δω τους Gov’t Mule να λαμβάνουν μεγαλύτερη προσοχή από τα Μέσα αλλά δεν είμαστε από εκείνες τις μπάντες που υπάρχουν εξαιτίας του ραδιοφώνου και δεν προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε τις mainstream μάζες, ξέρεις. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο είμαστε τυχεροί που έχουμε το κοινό που έχουμε, αλλά φυσικά νομίζω ότι περισσότεροι άνθρωποι θα αγαπούσαν την μουσική αν εκτίθονταν σ’αυτή.

 

Είσαι επίσης ένα εκπληκτικός παραγωγός. Ποιες είναι οι επιρροές σου ως παραγωγός;

Το πρώτο άτομο από το οποίο έμαθα ήταν ο Billy Sherrill που έκανε παραγωγή στους δίσκους του David Allen Coe και ήταν παραγωγός στον Ray Charles, στον George Jones και τη Tammy Wynette. Ήταν δουλεύοντας μαζί του που έμαθα ποιος είναι ο ρόλος του παραγωγού και παρακολουθώντας κάποιον που είναι εκπληκτικός στη δουλειά του, πραγματικά με επηρέασε. Αλλά λάτρευα άτομα σαν τον Tom Dowd (παραγωγός του Eric Clapton) τον George Martin (παραγωγός των Beatles), και τον Bob Ezrin (παραγωγός των Pink Floyd, Alice Cooper και Peter Gabriel).

 

Έχω μιλήσει και με τον George Martin και τον Bob Ezrin.

Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον George Martin αλλά δούλεψα με τον Bob Ezrin και είναι πάρα πολύ ωραίο άτομο. Νομίζω ότι αυτή την στιγμή κάνει παραγωγή στους Phish.

 

warren7Ο Tony Williams έφυγε από την Βοστώνη και μπήκε στην μπάντα του Miles Davis όταν ήταν 17. Υπάρχουν αυτού του είδους οι ευκαιρίες σήμερα;

Ίσως. Ξέρεις, υπάρχουν πολλοί υπέροχοι νεαροί μουσικοί και κάθε γενιά είναι διαφορετική. Κάθε εποχή της μουσικής είναι διαφορετική, έτσι δεν ξέρω αν οι ευκαιρίες είναι οι ίδιες, αλλά τα πράγματα παραμένουν ίδια, κατά κάποιον τρόπο. Άτομα όπως ο Derek Trucks, (σ.σ: Allman Brothers Band, Tedeschi Trucks Band, solo –κιθαρίστας) που είναι εκπληκτικός από πολύ μικρή ηλικία. Είχε πολλές υπέροχες ευκαιρίες απλά βασιζόμενος στο γεγονός ότι είχε κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει και ο κόσμος μπορούσε να προβλέψει ότι θα έχει ένα λαμπρό μέλλον. Ήμουν τυχερός που συνάντησα τον Tony Williams πριν πεθάνει και ήταν μεγάλος ήρωάς μου.

 

Είναι πιθανόν να παίξεις στην Ελλάδα σύντομα;

Το ελπίζω. Θα το λάτρευα, επειδή έχω συναντήσει πολλούς οπαδούς από την Ελλάδα και θα λάτρευα να έρθω εκεί και να παίξω. Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο.

 

Τι μουσική ακούς αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή; Μερικές φορές ακούω jazz όπως τον Miles Davis, άλλες φορές Howlin’ Wolf και Muddy Waters, άλλες φορές Otis Redding και Ray Charles. Πολλή διαχρονική μουσική, ξέρεις. Επίσης ακούω τον Bob Dylan. Πάντα ψάχνω για καινούργια μουσική αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να περιμένεις και επιστρέφω στα παλιά κλασσικά πράγματα.

 

Ποιο album άλλαξε την ζωή σου για πάντα;

Πιθανότατα το “The Allman Brothers Band At Fillmore East”.

 

Ένα τεράστιο “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” στον Warren Haynes για τον χρόνο του και τις απαντήσεις του.

Official Gov’t Mule website: www.mule.net

Official Warren Haynes website: www.warrenhaynes.net

Official Warren Haynes Facebook page: www.facebook.com/warrenhaynes

Αφήστε το σχόλιό σας