Βίκυ Μοσχολιού | 10 + 1 μεγάλες επιτυχίες που άφησαν ιστορία…

-

Η Βίκυ Μοσχολιού υπήρξε μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού, χαρίζοντας στη μουσική ιστορία αμέτρητες μεγάλες και αγαπημένες επιτυχίες.

Οχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (16/08) από την ημέρα που η μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού έχασε τη μάχη με το θάνατο. Χτυπημένη από την επάρατη νόσο πάλεψε μέχρι τελικής πτώσεως με δύναμη και θάρρος, έτσι όπως μπορεί να χαρακτηριστεί και η πλούσια καριέρα της που διήρκεσε κάτι παραπάνω από 40 χρόνια.

Εμείς θα σας παρουσιάσουμε 10 + 1 μεγάλες επιτυχίες της ερμηνεύτριας που αγαπήθηκαν, άφησαν ιστορία, την καθιέρωσαν και κυρίως δεν τις ξεχάσαμε ποτέ.

«Χάθηκε το φεγγάρι»

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας

Η Βίκυ Μοσχολιού το 1964 ακούγεται για πρώτη φορά στο «πανί» στη δραματική ταινία «Λόλα» με πρωταγωνιστές τη Τζένη Καρέζη, το Νίκο Κούρκουλο και το Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Έχοντας μόνο δύο χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα ερμηνεύει ένα τραγούδι σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους του Βαγγέλη Γκούφα, το «Χάθηκε το φεγγάρι», και γίνεται ευρύτατα γνωστή.

 

«Ένα αστέρι πέφτει πέφτει»

Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Στίχοι: Γιώργος Σαμολαδάς

Ένα χρόνο μετά τη «Λόλα», το 1965, η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά το «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει» του Απόστολου Καλδάρα που είχε ακουστεί για πρώτη φορά την ίδια χρονιά με τη φωνή της Μάρθας Βούρτση στην ταινία «Απόκληροι της κοινωνίας». Η δεύτερη επιτυχία της μεγάλης τραγουδίστριας.

 

«Δεν ξέρω πόσο σ΄αγαπώ»

Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Στίχοι: Χρήστος Αργυρόπουλος

Ο Απόστολος Καλδάρας το 1965 συμπράττει σε ακόμη ένα κομμάτι με τη Βίκυ Μοσχολιού, με τίτλο «Δεν ξέρω πόσο σ΄αγαπώ». Μία από τις διαχρονικότερες επιτυχίες της τραγουδίστριας, που αποτελεί έως σήμερα ένα αγαπημένο αισθαντικό τραγούδι.

 

«Τα δειλινά» / «Ξημερώματα»

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας / Γιώργος Ζαμπέτας
Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης / Δημήτρης Χριστοδούλου

Η καριέρα της Βίκυς Μοσχολιού ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς. Συνεχίζοντας στο 1965, αυτή τη φορά συνεργάζεται με το Γιώργο Ζαμπέτα, και σε εμφανίσεις και δισκογραφικά, και χαρίζουν απλόχερα στη λαϊκή μουσική δύο τραγούδια που άφησαν ιστορία. «Τα δειλινά» και τα «Ξημερωμάτα». Δύο τραγούδια που ονοματοδότησαν επίσης δύο Αθηναϊκά νυχτερινά κέντρα της εποχής. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν και το «Πάει πάει».

 

«Θα κλείσω τα μάτια»

Μουσική: Άκης Πάνου
Στίχοι: Άκης Πάνου

Ο Άκης Πάνου ήταν ακόμη ένας από τους μεγάλους δημιουργούς που συνεργάστηκαν με τη Βίκυ Μοσχολιού. Ανάμεσα στα περίπου 10 τραγούδια που κυκλοφόρησαν μαζί ήταν τα «Πήρα απ΄το χέρι σου νερό», «Δεν κλαίω για τώρα» και το «Θα κλείσω τα μάτια».

 

«Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε»

Μουσική: Δήμος Μούτσης
Στίχοι: Γιάννης Λογοθέτης

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτης, ο Δήμος Μούτσης, το 1972 και στο δίσκο «Συνοικισμός Α΄» δίνει στη Βίκυ Μοσχολιού το θρυλικό «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε».

«Νύχτα δίχως άκρη»

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος

Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Γκάτσος και Βίκυ Μοσχολιού συναντήθηκαν μουσικά μία και μοναδική φορά στο δίσκο «Θαλασσινά φεγγάρια». Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά την άνοιξη του 1967 και επρόκειτο να κυκλοφορήσουν σε βινύλιο με τίτλο «Έξι φεγγάρια της θάλασσας». Οι έκρυθμες πολιτικές καταστάσεις στη χώρα καθυστέρησαν την κυκλοφορία για 7 χρόνια και έτσι το 1974 τα κομμάτια ηχογραφούνται ξανά και το άλμπουμ κυκλοφορεί με άλλον τίτλο. Η Βίκυ Μοσχολιού συμμετέχει με τρία τραγούδια. «Σήμερα βράδιασε νωρίς», «Κοιμήσου παλικάρι», και το «Νύχτα δίχως άκρη».

 

«Μιλώ για τα παιδιά μου»

Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Στίχοι:  Γιώργος Σκούρτης

Η Βίκυ Μοσχολιού τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αλλάξει το ρεπερτόριό της και αυτό συμβαίνει και όταν ενώνει τις δυνάμεις της με το συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Ένα από τα τραγούδια τους ήταν και το «Μιλώ για τα παιδιά μου» που κυκλοφόρησε το 1974.

 

«Άνθρωποι μονάχοι»

Μουσική: Γιάννης Σπανός
Στίχοι: Γιάννης Καλαμίτσης

Ο Γιάννης Σπανός το 1977 συνεργάζεται με τη Βίκυ Μοσχολιού και προσφέρουν ένα από τα πιο συναισθηματικά τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι, σαν το ξεχασμένο στάχυ…». Με το Γιάννη Σπανό έβγαλαν επίσης και το «Ναύτης βγήκε στη στεριά».

 

«Βραδινό σινιάλο»

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Στίχοι: Γιάννης Γιαβάρας

Ο τελευταίος δίσκος που ηχογράφησε η Βίκυ Μοσχολιού είχε τον τίτλο «Βραδινό σινιάλο» και κυκλοφόρησε το 2004. Μόλις ένα χρόνο πριν το θάνατό της. Το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ υπέγραφε μουσικά ο διακεκριμένος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

 

Η κατηγορία των μεγάλων συνθετών που συνεργάστηκαν με τη Βίκυ Μοσχολιού είναι πολυπληθής.  Εκτός από τους προαναφερθέντες Σταύρο Ξαρχάκο, Απόστολο Καλδάρα, Γιώργο Ζαμπέτα, Άκη Πάνου, Δήμο Μούτση, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπανού, Δημήτρη Παπαδημήτριου, το ρεπερτόριο της κορυφαίας καλλιτέχνιδας έχει να επιδείξει έργα και με τους Μανώλη Χιώτη, Μιχάλη Σουγιούλ, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Χατζηνάσιο, αλλά και με πιο σύγχρονους ιστορικά, όπως οι Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Νικολόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κ.ά..

Αφήστε το σχόλιό σας