Το Hit Channel τιμά και θυμάται τη Βίκυ Μοσχολιού, επιλέγοντας δώδεκα ερμηνείες της που έμειναν αξέχαστες.

Στις 16 Αυγούστου, συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια χωρίς τη Βίκυ Μοσχολιού, μίας από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες στην  ελληνική μουσική.

Το νεαρό άσημο κορίτσι στο πλευρό του Γρηγόρη Μπιθικώτση στην «Τριάνα», καθιερώθηκε στο λαϊκό τραγούδι με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Απόστολο Καλδάρα, άνοιξε τα «φτερά» με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Άκη Πάνου και καταξιώθηκε ως μεγάλη ερμηνεύτρια με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Δήμο Μούτση και τον Γιάννη Σπανό.

Στη λαμπρή πορεία της συνέπραξε επίσης με τους Θεοδωράκη, Τσιτσάνη και Κουγιουμτζή, τους Χατζηνάσιο και Κραουνάκη, επανεκτέλεσε τα «αρχοντορεμπέτικα» του Σουγιούλ.

Όπως αναφέρθηκε, η πρώτη εμφάνιση της Βίκυ Μοσχολιού στο πάλκο ήταν πλάι στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ξεκίνημα που παραλίγο να μη γίνει ποτέ. Όταν η άπειρη  (αλλά ταλαντούχα) τότε καλλιτέχνιδα πέρασε από ακρόαση από την περίφημη «Τριάνα του Χειλά» στη Λεωφόρου Συγγρού, οι μουσικοί την απέρριψαν. Ο «Σερ» της ελληνικής δισκογραφίας έφτασε τελευταία στιγμή στο χώρο και ήταν εκείνος που πήρε μαζί του τη Βίκυ Μοσχολιού.

Κατά μήκος της σπουδαίας σταδιοδρομίας της, η Βίκυ Μοσχολιού ερμήνευσε τραγούδια – ύμνους που έγιναν μέρος της ιστορίας, τραγούδια συνταρακτικά, τραγούδια λαϊκά με ένα ιδιάζον ίχνος.

12 Αξέχαστες Ερμηνείες από τη Βίκυ Μοσχολιού

12

Χάθηκε Το Φεγγάρι

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας

Το πρώτο τραγούδι της Βίκυς Μοσχολιού. Γράφτηκε για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας «Λόλα» του 1964, σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Νίκο Κούρκουλο.

11
Ένα Αστέρι Πέφτει – Πέφτει

Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Στίχοι: Γιώργος Σαμολαδάς

10
Μιλώ Για Τα Παιδιά Μου

Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Στίχοι: Γιώργος Σκούρτης

9
Τι Έχει Και Κλαίει Το Παιδί

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Με διαφορετικό κουπλέ, ακούστηκε αρχική στην ταινία «Ζητιάνος Μιας Αγάπης» και ηχογραφήθηκε με την ίδια μορφή και από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Στη συνέχεια, ακούστηκε με διαφορετικά κουπλέ από τη Μελίνα Μερκούρη στην ταινία «Η Ελλάδα της Μελίνας» και ηχογραφήθηκε για τη δισκογραφία από τη Βίκυ Μοσχολιού.

8
Πάει – Πάει

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης «Τσάντας»

7
Είπα Να Σβήσω Τα Παλιά

Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Στίχοι: Αιμίλιος Σαββίδης
Πρώτη εκτέλεση: Σωτηρία Μπέλλου

6
Τα Δειλινά

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης «Τσάντας»

5
Δεν Κλαίω Για Τώρα

Μουσική – Στίχοι: Άκης Πανου

4
Δεν Ξέρω Πόσο Σ Αγαπώ

Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Στίχοι: Χρήστος Αργυρόπουλος

3
Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε

Μουσική: Δήμος Μούτσης
Στίχοι: Γιάννης Λογοθέτης

2
Έτσι Είν’ Η Ζωή

Μουσική: Δήμος Μούτσης
Στίχοι: Γιάννης Λογοθέτης

1
Άνθρωποι Μονάχοι

Μουσική: Γιάννης Σπανός
Στίχοι: Γιάννης Καλαμίτσης

| Επίλογος

Η επιλογή των τραγουδιών ήταν αρκετά δύσκολη.

Θα μπορούσε ακόμη να υπάρχουν στη λίστα τα «Ξημερώματα», «‘Συ Μου Χάραξες Πορεία», «Λευτέρης», «Πήρα Απ’ Τη Νιότη Χρώματα», «Πόρτα Κλειστή Τα Χείλη Σου», «Μην Τα Φιλάς Τα Μάτια Μου», «Σ’ Έβλεπα Στα Μάτια», «Αλήτη», «Πρέπει», «Σ’ Ένα Εξπρές», «Νυν Και Αεί», «Ξενύχτησα Στην Πόρτα Σου» και αρκετά ακόμη τραγούδια.

Ανεξάντλητες και αναρίθμητες επιλογές που αντικατοπτρίζουν το τεράστιο και ασίγαστο με την πάροδο των χρόνων ρεπερτόριο της Βίκυς Μοσχολιού.

 

Αφήστε το σχόλιό σας