VDSL Internet

Το Internet γίνεται πιο γρήγορο!

Τον τελευταίο καιρό, οι διαφημίσεις των πάροχων διαδικτύου για την υπηρεσία VDSL έχουν αυξηθεί γεννώντας αρκετά ερωτήματα. Τι είναι το VDSL; Προσφέρει πραγματικά τις ταχύτητες που υπόσχεται; Ποιοι πάροχοι το προσφέρουν και ποιες περιοχές καλύπτουν; Γιατί επιλέχθηκε η τεχνολογία VDSL και όχι η χρήση οπτικής ίνας από τον πάροχο στο κάθε σπίτι; Ποιο είναι το κόστος της υπηρεσίας VDSL; Αποτελεί το επόμενο βήμα στην υπηρεσία internet στην Ελλάδα; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα θα σας ενημερώσουμε για την νέα καινούργια αυτή υπηρεσία.

Με λίγα λόγια

Το VDSL (Very high bit rate DSL) αποτελεί την επόμενη γενιά των τεχνολογιών της μορφής xDSL. Είναι το πιο γρήγορο ασύρματο DSL, το οποίο παρέχει μέγιστη ταχύτητα 50 Mbps Download και 12 Mbps Upload, την στιγμή που η υπάρχουσα μέγιστη ταχύτητα του ADSL2 είναι 24 Mbps Download και 1 Mbps Upload. Οι μεγάλες ταχύτητές του, επιτρέπουν την παροχή υπηρεσιών που απαιτούν υψηλό εύρος ζώνης, όπως η τηλεόραση υψηλής ανάλυσης, το ψηφιακό βίντεο ή η διασύνδεση απομακρυσμένων εταιρικών δικτύων.

Πως επιτυγχάνονται αυτές οι ταχύτητες;
Η επίτευξη των τόσο μεγάλων ταχυτήτων γίνεται με την χρήση των παρακάτω τεχνολογιών:
– FTTC (Fiber To The Curb): Είναι η αντικατάσταση των συμβατικών χάλκινων καλωδίων με καλώδια οπτικής ίνας από το κέντρο του παρόχου μέχρι το σημείο διακλάδωσης της τηλεφωνικής γραμμής ακριβώς έξω από το κάθε σπίτι.

– FTTN (Fiber To The Neighboor): Αποτελεί την αντικατάσταση των χάλκινων καλωδίων, με οπτικές ίνες από τον πάροχο μέχρι το κοντινότερο καλωδιοκατανεμητή ή γνωστό και ως ΚΑΦΑΟ, δηλαδή το γνωστό κουτί του ΟΤΕ με όλες τις καλωδιώσεις, που βρίσκεται σε κάθε γειτονιά.


Προσφέρει πραγματικά τις ταχύτητες που υπόσχεται;

Οι μέγιστες ταχύτητες της τεχνολογίας VDSL, όπως και στο ADSL, εξαρτώνται από την απόσταση του χρήστη από το τον καλωδιοκατανεμητή ή αλλιώς ΚΑΦΑΟ. Για αποστάσεις έως 1.000 μέτρα μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη ταχύτητα. Όσο η απόσταση αυξάνεται, μειώνεται αντίστοιχα η ταχύτητα, πλησιάζοντας στις ταχύτητες του ADSL2.

Ποίοι πάροχοι το προσφέρουν και ποιες περιοχές καλύπτουν;

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το VDSL προσφέρεται μόνο από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ενώ η διάθεσή της θα αρχίσει από τον ΟΤΕ τον Μάιο του 2012. Η καθυστέρηση του ΟΤΕ οφείλεται στην απόφαση της αρμόδιας Αρχής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), την 1η Δεκεμβρίου 2011, σύμφωνα με την οποία από τότε και για ένα εξάμηνο, ο OTE δεν μπορεί να διαθέσει VDSL στον τελικό χρήστη.

Η περιοχή κάλυψης VDSL είναι πολύ μεγάλη και έχει καλύψει ήδη τις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΤΕ, θα υπάρχει κάλυψη σε 165 περιοχές έως το Μάιο του 2012.

Γιατί επιλέχθηκε η τεχνολογία VDSL και όχι η χρήση οπτικής ίνας από τον πάροχο σε κάθε σπίτι;

Το Φεβρουάριο του 2008, ο τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει σχέδιο για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε δύο εκατομμύρια ελληνικά σπίτια (Fiber To The Home) έως το 2013. Το κόστος εκτιμήθηκε τότε στα 3 δις. ευρώ με χρηματοδότηση από κοινοτικά και άλλα κονδύλια.

Το σχέδιο όμως συναντά ακόμα και σήμερα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και ο ΟΤΕ αποφάσισε να στραφεί σε ενδιάμεσες εναλλακτικές λύσεις, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Βουρλούμης, στο πρακτορείο Reuters. “Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με το VDSL όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό είναι μια ενδιάμεση λύση. Δεν έχουμε ακόμα τη χωρητικότητα να κατεβάσουμε πολύ υλικό. Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας είναι να φαρδύνουμε τους δρόμους μας.”


Ποιο είναι το κόστος του VDSL;
Η μοναδική έως τώρα εταιρεία που προσφέρει την υπηρεσία VDSL, στο δικό της ιδιόκτητο δίκτυο, όπως αναφέρθηκε, είναι η CYTA και έχει αρκετά υψηλές τιμές. Η παροχή της υπηρεσίας internet με ταχύτητα 35Mbps χρεώνεται 34 ευρώ το μήνα και για ταχύτητα 50Mbps στα 42 ευρώ το μήνα. Οι τιμές για παροχή internet και τηλεφωνία με ταχύτητα 35Mbps είναι 37 ευρώ το μήνα και για ταχύτητα 50Mbps είναι 45 ευρώ το μήνα.

Όμως, όπως ανακοινώθηκε, η υπηρεσία VDSL θα είναι διαθέσιμη σε χαμηλότερη τιμή και από τον ΟΤΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι τιμές λιανικής του ΟΤΕ για τις συνδέσεις VDSL με ονομαστικές ταχύτητες 30Mbps/2.5Mbps θα είναι 19.90 ευρώ το μήνα και για τις ταχύτερες 50Mbps/5Mbps η τιμή θα ανέρχεται στα 29.90 ευρώ το μήνα.

Αποτελεί το επόμενο βήμα στην υπηρεσία internet στην Ελλάδα;

Συνοψίζοντας, το VDSL πράγματι αποτελεί το επόμενο βήμα στην υπηρεσία internet στην Ελλάδα. Η υπάρχουσα τεχνολογία ADSL δεν καλύπτει πλήρως σε θέμα ταχύτητας έναν απαιτητικό χρήστη, καθ’ ότι εμφανίζονται απώλειες σε ταχύτητα, είτε λόγω απόστασης του κόμβου απ’ το χρήστη, είτε λόγω κακής ποιότητας γραμμής ή ακόμα επειδή οι παρόχοι Internet δεν μπορούν να καλύψουν επιτυχώς την αυξημένη ζήτηση.

Το VDSL θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, παρά το αρχικά υψηλό του κόστος και τη μικρή του διάθεση. Θα αναμένουμε φυσικά να δούμε την απάντηση των υπόλοιπων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, καθώς και το αν έχουν υποχωρήσει οι αρχικές τους αντιρρήσεις και ενδοιασμοί.

πηγή: gameworld.gr

Αφήστε το σχόλιό σας