Προσπάθησα να σωπάσω, αλλά μετά κατάλαβα ότι σε αυτά δεν κάνει να μένεις σιωπηλός. Αν μπορείς, φώναξε την αλήθεια σου και πες τη γνώμη σου με σύνεση και αντικειμενικότητα. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Από την Ηρώ Τζημίκα

Πανελλήνιος σάλος προκλήθηκε από τον υπόθεση του 20χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη. Τον σκοτώσανε ή τελικά αυτοκτόνησε; Μας δουλεύουν ή τους δουλεύουμε; Ένα μυστήριο που ομολογουμένως θα παραμείνει άλυτο άσχετο αν η αυτοψία το αιτιολογεί ως αυτοκτονία.

Αυτό που έγινε πιστεύεις ότι θα αλλάξει τα πράγματα;

Θύελλα αντιδράσεων και κύμα κατά του bullying βγήκε στην επιφάνεια όλες αυτές τις μέρες. Όταν συγκεκριμένες υποθέσεις εμφανίζονται στο φως της δημοσιότητας, ευαισθητοποιείται ο κόσμος ενώ σε καθημερινά μικροπράγματα κάνει την πάπια. Γιατί; Αυτά όμως δεν τα έχεις δει και στο παρελθόν; Το μόνο που μπορεί να κάνει και πάλι, είναι ίσως να αφυπνίσει τους Έλληνες για ένα διάστημα ολίγων ημερών. Ύστερα,  ξανά όλοι στις δουλειές τους. Είδαμε και παλιότερα με αντίστοιχα περιστατικά. Είναι σαν μία καλή ταινία που παίρνει Oscar. Όλοι μιλάνε για αυτή τη βδομάδα πριν και τη βδομάδα μετά.

Είμαι σίγουρη ότι θέλεις να διαβάσεις λίγα λόγια την υπόθεση ώστε να μπεις στο κλίμα.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε εξαφανιστεί από τη σχολή του στα Γιάννενα πριν 6 βδομάδες. Όλο αυτό το διάστημα οι ελληνικές αρχές έψαχναν τον νεαρό στις γύρω περιοχές δίχως αποτέλεσμα. Τελικά το πτώμα του βρέθηκε στις 8 το πρωί του Σαββάτου από δύο κάτοικους σε βαλτώδη έκταση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Ένα ερώτημα που μου γενάτε εμένα: Πώς συνέβη αυτό και δεν το είχαν εντοπίσει νωρίτερα; Γνωστοί και φίλοι που συζήτησα μαζί τους, οι οποίοι κατοικούν στα Γιάννενα, μου είπαν ότι η περιοχή βοηθάει στο περπάτημα και συχνά-πυκνά βαδίζει κόσμος. Είτε με ποδήλατα, είτε για τρέξιμο. Οπότε για αρχή εγώ δεν έχω πεισθεί.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και στις γειτονικές χώρες όλοι είχαν ακούσει το όνομα αυτού του παιδιού. Γιατί παιδί ήταν ακόμα. Όταν ακούς για σκηνικά όπως αυτό, μπαίνεις κατευθείαν στην θέση του ανθρώπου και της οικογένειάς του. Όλα τα παιδικά σου χρόνια κι όχι μόνο, περνάνε από μπροστά σου, μέχρι που φτάνει η σημερινή μέρα και συνειδητοποιείς τα λάθη, τα σωστά, τις καλές και τις κακές σου πράξεις. Συνειδητοποιείς όμως ότι εκεί έξω υπάρχει  ακόμα μεγαλύτερη κακία. Την έχεις νιώσει, σε μικρό μπορεί και σε μεγάλο βαθμό, αλλά την ένιωσες. Ο καθένας μας ξεχωριστά.

Θέλω να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λέγεται ότι είχε πέσει θύμα bulling από συμφοιτητές του και επίσης συμπατριώτες του. Τι είναι λοιπόν το bulling;

Bulling στα ελληνικά αναφερόμαστε στον σχολικό εκφοβισμό.. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού, του κοινωνικού, του σωματικού και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Κάθε φορά που ακούω για ένα παρεμφερές περιστατικό, όπως είχε γίνει ακριβώς πριν 8 χρόνια στην υπόθεση του μικρού Άλεξ από τη Βέροια, περνάει από το μυαλό και τα αυτιά μου, συνειρμικά μια θλιμμένη μελωδία του Thomas Newman και μου έρχεται να κλάψω. Να κλάψω από τα νεύρα μου όμως, γιατί έμαθα στη ζωή να είμαι δυνατή κι όχι να παρασέρνομαι από αυτή την κοινωνία που μου φόρτωσαν στις πλάτες μου. Μου φόρτωσαν γιατί εγώ προσπαθώ να την ξεφορτωθώ, εννοώντας να την κάνω καλύτερη. Γνωρίζω ότι είναι σάπια, ελλιπής σε παιδεία και τρόπους.  Έχω μάθει να πορεύομαι όμως με το βρώμικο, το κακό αλλά και το εξωπραγματικό πολλές φορές. Αν δεν το κάνω, θα με φάνε ζωντανή. Όχι μόνο εμένα, εσένα, τον διπλανό σου και την διπλανή σου. Όπως έκαναν και σε αυτό το κακότυχο αγόρι που είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Τον έφαγαν γιατί ήταν το κάτι διαφορετικό. Από ζήλια, κακία, μίσος; Ποιος ξέρει;

vaggleis-giakoumakis-31-e1424116903906

Κι εσύ κι εγώ ήμασταν παρόντες σε καταστάσεις ενδοσχολικής βίας κι ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Καθώς όμως περνάνε τα χρόνια, θέλοντας και μη τις ξεχνάς, γιατί έτσι σου τα φέρνει η ζωή, να τα ξεχνάς κάτι τέτοια και να νοιάζεσαι για θέματα ανούσια και άσχετα του τώρα.

Τι ωθεί άραγε παιδιά, φοιτητές, να βιαιοπραγούν σε συμφοιτητές τους και να τους κάνουν τη ζωή κόλαση; Ίσως είναι θέμα οικογένειας και πόσο άσχημα μεγάλωσαν τα ίδια, σε έναν ψυχολογικά «βυθισμένο» κλοιό. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να «δειχθούν», στους φίλους και τις παρέες. Ξέρεις, τα γνωστά αλητόπαιδα που πουλάνε μαγκιά και κύρος. Κοινώς οι νταήδες της παρέας. Οπότε, σοβαρό λόγο σε κάτι τέτοιο παίζει η οικογένεια. Αν το παιδί έχει μεγαλώσει με αξίες και ιδανικά, έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει ένα σωστό μέλος του περίγυρου και της κοινωνίας. Αν το παιδί προέρχεται από γονείς κλειστόμυαλους, οπισθοδρομικούς και ρατσιστές, πίστεψε με, θα γίνει ένα με αυτούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι έτσι, αλλά θα τονίσω και τις εξαιρέσεις. Γιατί πάντα υπάρχει η εξαίρεση στον κανόνα.

Τρανό παράδειγμα ο Βαγγέλης, που η ιστορία του έγινε γνωστή, όμως δεν πρέπει να μένουμε μόνο εκεί. Μεγαλωμένος σε μια κλειστή κοινωνία του Ρεθύμνου, δεν κοίταξε πίσω, μόνο μπροστά.

Bullying ασκείται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως ηλικίας, φύλου, καταγωγής. Εκτός της σχολικής βίας που όλοι ξέρουμε, αν κάτσουμε και σκεφτούμε τα πράγματα εκ των έσω, τα ίδια γίνονται κι ακόμα χειρότερα στον στρατό κάθε χρόνο στους νεοσύλεκτους και μη φαντάρους, τα λεγόμενα καψώνια. Τα ένα φέρνει το άλλο.  Ακόμα και στη δουλειά σου μπορεί να πέσεις θύμα. Επειδή εσύ είσαι gay, χοντρός, κοντός ή απεριποίητος… Μία ταινία μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω την λέξη gay και το πώς κάποιος χάνει τη δουλειά του εξαιτίας των σεξουαλικών του προτιμήσεων. είναι η «Φιλαδέλφια» με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks. Αν δεν την έχεις δει, αφιέρωσε 2,30 ώρες από τη ζωή σου, μη μπεις στο κινητό και μην κάτσεις να χαζεύεις στο laptop σου άλλα άρθρα για τον Βαγγέλη και μην προσπαθήσεις να αποδώσεις εσύ την δικαιοσύνη.

Αυτό δεν θα μπορέσει να τον φέρει πίσω.

Η.Τ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε το σχόλιό σας