Unique
Unique

Συνέντευξη: Ηρώ Τζημίκα

Οι «Unique» είναι ένα μουσικό project των Dim Gerkos & Deejay Tommy και δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011 στην Αθήνα.
Παιδικοί φίλοι, από την ίδια πόλη, που είχαν το ίδιο όνειρο στην εφηβεία, αλλά το οποίο έμοιαζε άπιαστο.

Κάπου στην Πλάκα, λοιπόν, βρεθήκαμε με τα παιδιά για να πραγματοποιήσουμε τη συνέντευξή μας!

– Δημήτρης και Θωμάς! Ας αρχίσουμε λέγοντάς μου μερικά πράγματα για εσάς τα οποία δεν ξέρουμε. Πώς ήταν η ζωή σας προτού φτάσετε στην Αθήνα;

Δημήτρης: «Εγώ από πάντα βρισκόμουν μέσα στη μουσική. Η μητέρα μου είναι μουσικός, ο αδερφός μου επίσης. Από πολύ μικρός έπαιζα σε διάφορα συγκροτήματα, αλλά το κυριότερο είναι ότι ασχολήθηκα με την παραγωγή. Έτσι το 2008 άνοιξα και ένα studio μουσικών παραγωγών μαζί με μια ανεξάρτητη δισκογραφική, το οποίο κράτησε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011. Όλο αυτό το διάστημα έχω παίξει σε μαγαζιά ως DJ, αλλά έχω κάνει και διάφορες ενορχηστρώσεις. Δηλαδή υπάρχει δισκογραφία από μέρος μου ως παραγωγός. Από τον Ιανουάριο του 2012 είμαι στην Αθήνα όπως με ξέρουν πλέον, με τους ‘Unique’».

Θωμάς: «Και στη δική μου οικογένεια εξίσου είναι μουσικοί. Η αδερφή μου είναι καθηγήτρια μουσικής, ενώ ο πατέρας μου είχε μαγαζί Disco τη δεκαετία του ‘80, οπότε υπήρχαν στο σπίτι γύρω στα 3.500 βινύλια, τα οποία έβαζα και άκουγα. Από μικρή ηλικία άρχισα να πηγαίνω στο ωδείο, όπου εκεί είχα συναντήσει και τον Δημήτρη για πρώτη φορά. Μετά, καθώς μεγάλωνα, στην ηλικία των 13 άρχισα να παίζω μουσική ως DJ σε διάφορα σχολικά πάρτι και στην ηλικία των 15 ήμουν ο βασικός DJ σε μαγαζιά στην πόλη μου, την Καβάλα. Στα 18 μου ήρθα στην Αθήνα και είμαι πλέον μόνιμα εδώ, παίζοντας μουσική σε όλα τα γνωστά clubs, σε πόλεις στην επαρχία αλλά και στην Κύπρο.

– Με εντελώς διαφορετικές πορείες και από τους δύο σας πώς προέκυψε αυτό το project;

Δημήτρης: «Κοίτα, εγώ όταν ήρθα στην Αθήνα ήρθα με σκοπό να ασχοληθώ με τον χώρο, ψάχνοντας και για κάποιον συνεργάτη βέβαια, χωρίς να φανταστώ ότι θα ήταν ο Tommy! Ήταν τύχη και ευτυχία μαζί. Τώρα πώς προέκυψε, έχει ένα ενδιαφέρον. Όταν είχα πρωτοέρθει στην Αθήνα είχαμε βγει με μια παρέα και τους ρώτησα ποια είναι τα πιο καλά μαγαζιά εδώ και πήγαμε σε ένα από τα καλύτερα, το DC. Εγώ πάντα προσέχω σε οποιοδήποτε club αυτόν που παίζει μουσική και στην προκειμένη είπα ότι κάπου τον ξέρω, μια και είχαμε απόσταση και δεν τον έβλεπα καλά! Έπειτα σχολιάστηκε στην παρέα η πολύ ωραία μουσική που έπαιζε ο συγκεκριμένος DJ, ο Tommy δηλαδή, τότε κατάλαβα και ποιος ήταν. Ήταν επεισοδιακό το reunion και μια από τις καλύτερες νύχτες που πέρασα ποτέ. Δεν περίμενα ότι θα έβλεπα τον Θωμά να είχε εξελιχτεί σε έναν από τους κορυφαίους DJs της Αθήνας!».

Θωμάς: «Ήταν λες και δεν είχαμε χαθεί ποτέ! Μιλήσαμε, τα βρήκαμε αμέσως και την επόμενη μέρα κανονίσαμε να βρεθούμε στο studio. Ο Δημήτρης είναι και μουσικός, είχα εγώ μια ιδέα, την έλεγα και αυτός κατευθείαν την αποτύπωνε! Έδεσε πολύ ωραία με τη μία. Δεν ήξερα πριν από εκείνο το βράδυ ότι ο Δημήτρης είχε δικό του studio στη Θεσσαλονίκη και όλα αυτά».

– Έτσι μέσα σε λίγους μήνες γίνατε οι «Unique» και κυκλοφορήσατε και το πρώτο σας single, το «Πάμε Μαζί». Κυκλοφόρησε μέσα στο καλοκαίρι και έγινε αμέσως επιτυχία. Πώς νιώθετε για αυτό;

Δημήτρης: «Το τραγούδι στην αρχή είχε και άλλο τίτλο που λεγόταν ‘Το δικό σου φιλί’. Είχαμε κι άλλα τραγούδια στα σκαριά, αλλά θέλαμε να βγάλουμε έξω κάτι συμβολικό για εμάς. Γι’ αυτό και στο τέλος επικράτησε το ‘Πάμε Μαζί’, που είναι και πολύ χαρούμενο. Δεν μας ενδιέφερε τόσο αν θα πάει καλά, γιατί ξέραμε ότι στην πορεία θα το συνεχίζαμε αυτό που κάνουμε. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που πήγε καλά, αλλά επειδή ξέρουμε πώς κινούνται τα πράγματα δεν πετάμε στα σύννεφα. Είμαστε συγκρατημένοι και το θεωρούμε ως μια καλή πρώτη εμφάνιση!».

– Τα φωνητικά του τραγουδιού όμως τα κάνει η Diana. Πώς έγινε η συγκεκριμένη συνεργασία;

Θωμάς: «Η Diana ήταν μια πρόταση που μας την έκανε ο παραγωγός μας μαζί με την εταιρεία. Πήγαμε studio, κάναμε διάφορα demo και ενθουσιαστήκαμε πάρα πολύ. Είχαμε βέβαια δοκιμάσει και άλλες κοπέλες σε μια οντισιόν που είχε γίνει, αλλά η Diana ήταν που είχε το κάτι ξεχωριστό».

– Η λέξη επιτυχία σάς αγχώνει για τα επόμενα βήματά σας; Για το τι θα επακολουθήσει;

«Εννοείται ότι σε αγχώνει. Το θέμα είναι ότι όταν κάνεις ένα τραγούδι, όσο μεγάλη επιτυχία και να γίνει, είτε φτάσει στο top 10 είτε στο top 50 για εμάς πάλι θα είναι επιτυχία, πόσο μάλλον που είμαστε και πρωτοεμφανιζόμενοι. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνεσαι καλύτερος και να κάνεις ακόμη μεγαλύτερα βήματα που θα σε φτάσουν όλο και πιο ψηλά».

– Το «Πάμε Μαζί» είναι ένα καθαρά pop/dance τραγούδι. Πειραματίζεστε σχετικά με τον ήχο σας ως «Unique»; Θα ακούσουμε κάτι άλλο σε διαφορετικό στυλ;

«Γενικότερα παίζουμε με τους ήχους και έχουμε πολλά μουσικά ακούσματα. Αν έρθει κανείς και ακούσει όλα αυτά που έχουμε πειράξει, θα δει τι ακριβώς εννοούμε! Πάντως και πειραματιζόμαστε, αλλά είμαστε και πολύ προσεκτικοί για το τι θα βγει προς τα έξω. Ας πούμε, το επόμενο single δεν θα είναι όπως το πρώτο έτσι και αλλιώς!».

– Σε τι φάση σας πετυχαίνω αυτήν τη στιγμή;

«Είμαστε γενικά στο ψάξιμο. Μας αρέσει να ψάχνουμε καινούργια πράγματα και να προετοιμαζόμαστε για το τι καινούργιο θα έρθει. Συγχρόνως όμως τρέχουμε και το ‘Πάμε Μαζί’, στο οποίο έχουν βγει και δύο remixes από τον Πάνο Δημόπουλο και από τον DJ Paolo».

– Όλο το καλοκαίρι είχατε live εμφανίσεις σε clubs ανά την Ελλάδα. Τι μουσική παίζετε στον κόσμο; Ποια είναι τα δικά σας ακούσματα;

«Ακούμε τα πάντα. Από pop/dance μέχρι RnB ελληνική και ξένη, rock κ.λπ. Στα live μας παίζουμε κυρίως ό,τι αρέσει σε εμάς πρώτα από όλα, αλλά το προσαρμόζουμε έτσι ώστε να αρέσει και στον κόσμο. Δηλαδή δεν θα ακούσεις ποτέ ένα καινούργιο τραγούδι αυτούσιο. Είναι όλα διασκευασμένα. Από παλιές μέχρι και τις πιο καινούργιες επιτυχίες».

– Τα τραγούδια σας τα γράφετε εσείς και σε μουσική αλλά και σε στίχους; Ποιος γράφει περισσότερο από τους δύο;

«Εμείς τα γράφουμε. Δεν νομίζουμε ότι γράφει κάποιος περισσότερο, γράφουμε εξίσου το ίδιο. Για την ακρίβεια συμπληρώνουμε και ο ένας τον άλλον. Γράφει στην αρχή ο Δημήτρης, μετά έρχομαι και κολλάω εγώ διάφορα, ξέρεις πώς πάει! Συνήθως αυτό που μας εμπνέει είναι η καθημερινότητα, αλλά σκεφτόμαστε τι θα ήθελε ο κόσμος να ακούσει, τι λείπει αυτήν τη στιγμή που δεν το έχει από τη μουσική. Σκεφτόμαστε τι θα ήθελαν να ακούν οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας, γιατί η γνώμη τους μετράει για εμάς».

– Είστε νέα άτομα στον χώρο της δισκογραφίας. Πώς σας φαίνεται αυτός ο χώρος; Διότι είναι κλειστά τα πράγματα στις μέρες μας ώστε να μπει κάποιος σε αυτόν…

«Για εμάς επειδή είναι ακόμα αρχή δεν μας φαίνονται κάπως, αλλά όχι ότι δεν είναι. Ίσως είναι που ήμασταν και τυχεροί και δεν τα βρήκαμε σκούρα. Είμαστε μέσα σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον, γιατί από την πρώτη στιγμή η εταιρεία μας αγκάλιασε. Βρήκαμε εύκολα την πορεία μας και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι».

– Εσείς σαν project πατάτε πάνω στη γνωστή συνταγή που στα φωνητικά σας θα έχετε πάντα μια γυναίκα; Ή σκέφτεστε να συνεργαστείτε και με άνδρα καλλιτέχνη;

«Μας αρέσουν και τα αντρικά φωνητικά και σκοπεύουμε να κάνουμε κάποιες συνεργασίες αλλά ως πρώτο τραγούδι θέλαμε να το βγάλουμε με γυναικεία φωνητικά, γιατί ήδη ήμασταν δύο άντρες στο συγκρότημα».

– Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;

«Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος. Αυτοί που μας αρέσουν είναι χιλιάδες. Αλλά πάντα εξαρτάται από το τραγούδι και αν αρέσει και στους δύο για να προκύψει μια συνεργασία. Στο στυλ μας είναι ο Σάκης Ρουβάς. Και ποιος δεν θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του; Αυτήν τη στιγμή είναι ο απόλυτος σε αυτό που κάνει. Πέραν τούτου, αν κοιτάξεις στις λίστες με τους καλλιτέχνες που τα τραγούδια τους είναι μέσα στα top όλοι αυτοί είναι στο είδος μας και αυτό είναι καλό, γιατί ο κόσμος δείχνει ότι θέλει να ακούει ανεβαστική μουσική. Δεν θέλει να πέφτει και να πονάει  άλλο με λυπητερά τραγούδια. Πονάει μόνο με αυτά που συμβαίνουν γύρω του».

– Τα groups αλλά και οι καλλιτέχνες που σχετίζονται πάνω στη δική σας μουσική έχουν στην άκρη του μυαλού τους να βγουν στο εξωτερικό. Θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο;

«Σίγουρα θα μας ενδιέφερε. Αλλά εμείς θέλουμε πρώτα να επικεντρωθούμε στο κοινό της Ελλάδας, να μας μάθει καλύτερα. Στο άμεσο μέλλον πολλά μπορούν να γίνουν!».

– Το κοινό στα live σας πως είναι;

«Το κοινό δείχνει ότι γουστάρει. Τις προάλλες υπογράψαμε γύρω στα 4.000 αυτόγραφα και ήρθαν και από τα δίπλα μαγαζιά (γέλια). Πέρα από την πλάκα όμως και έρχονται και μας μιλάνε μετά τα lives. Γενικότερα θέλουμε να είναι ανοιχτοί σε εμάς γιατί έτσι είμαστε και εμείς προς αυτούς! Υπάρχει κίνηση στον κόσμο. Όποιος δεν μας ξέρει, ρωτάει για εμάς και σιγά σιγά μας μαθαίνουν ακόμα περισσότεροι».

– Αναφερθήκατε νωρίτερα στο ότι ο κόσμος πονάει με όλα αυτά που συμβαίνουν. Πώς τα βλέπετε εσείς τα πράγματα σχετικά με την κρίση; Εσάς σας έχει επηρεάσει; 

«Υπάρχει πολύ μεγάλη κρίση κακά τα ψέματα. Τη βιώνει ο καθένας από εμάς στην οικογένειά του καθημερινά, όλοι μας ζοριζόμαστε, αλλά πάντα κοιτάμε τα θετικά της υπόθεσης και συνεχίζουμε με τα δεδομένα που έχουμε και ποτέ δεν το βάζουμε κάτω. Κρίση υπήρχε και θα υπάρχει και στη μουσική σκηνή. Όταν ο άλλος δεν μπορεί να εξασφαλίσει το φαγητό του, λογικό είναι να μην μπορεί να βγει έξω, να παρευρεθεί στα lives ή σε οτιδήποτε άλλο».

– Θα συμφωνήσω μαζί σας, παιδιά. Αλλά ας περάσουμε σε κάτι πιο χαρούμενο λέγοντάς μου τι σχεδιάζετε για τον χειμώνα και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

«Η προτεραιότητά μας είναι το επόμενο τραγούδι μας. Βρισκόμαστε όλη μέρα στο στούντιο και ετοιμάζουμε κάτι δυνατό. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα βγει, αλλά στο περίπου θα είναι κοντά στις γιορτές. Όσον αφορά τα lives, θα εμφανιζόμαστε σε πολλά μαγαζιά, ξεχωριστά ο καθένας μας ως DJs, αλλά συζητάμε να κλείσουμε και κάποιες εμφανίσεις ως ‘Unique’. Δεν το επιδιώκουμε όμως, γιατί και οι δύο μας ήδη είμαστε φορτωμένοι οπότε μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή!».

– Για τέλος δώστε μια ευχή στον κόσμο για τα άτομα που ασχολούνται και αυτά με τη μουσική και το έχουν ως όνειρο. Τι θα τους συμβουλεύατε;

«Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συμβουλή.  Να κάνουν αυτό που θέλουν ακολουθώντας το όνειρό τους, αλλά πάντα να έχουν από πίσω τους ένα back up plan που λέμε… Αν τα βρουν σκούρα να μην τους πτοήσει τίποτα. Και πάντα να έχουν πολλή ενέργεια μέσα τους, ίσως είναι και το πιο σημαντικό!».

– Παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ!

«Ηρώ, εμείς ευχαριστούμε!».

 

Αφήστε το σχόλιό σας