HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Φλεβάρης 2012. Μιλήσαμε με τον Uncle Acid, ηγέτη των Uncle Acid And The Deadbeats. Ο Uncle Acid, ο εμπευσμένος ηγέτης των Acid And the Deadbeats είναι ένα από τα άτομα που έχουν την δυνατότητα να αφήσουν το σημάδι τους στην ιστορία της μουσικής. Η ζωή είναι άδικη,το ξέρουμε, δεν τον έχετε δει ακόμα σε εξώφύλλα, δεν έχει ξαναμιλήσει σε Ελληνικό μέσο, δεν έχει στρατό από managers και P.R-ιτζήδες από πίσω του, ούτε εταιρίες να πληρώνουν διαφημίσεις για την πάρτη του. Τις ηχογραφήσεις των κυκλοφοριών του τις πληρώνει από την τσέπη του, δεν είναι κομπλεξικός να παραδεχτεί με τι μουσικές κόβει φλέβα και δεν λογαριάζει κανένα κανόνα marketing.

Η έλλειψη επαγγελματικής προώθησης, πέραν του «από στόμα σε στόμα», δεν σημαίνει κάτι για την αναμφισβήτητη αξία της μουσική του(ς). Το “Blood Lust” είναι από τα καλύτερα   albums του 2011, και το βινύλιο του πολύ καλού “Vol.1” θεωρείται ήδη συλλεκτικό. Προσωπικά πιστεύουμε (και ο ίδιος αυτό πιστεύει αν έχει κάποια σημασία) ότι η μουσική των Uncle Acid And The Deadbeats είναι βαθιά επηρεασμένη από το βρετανικό ψυχεδελικό και κιθαριστικό ήχο των late ‘60s/early ‘70s. Αναλυτικά εδώ.  Άλλοι ακούν άλλες επιρροές στην μουσική τους που ενώ τις γουστάρουμε ανυπερθέτως και εμείς, εν τούτοις δεν τις εντοπίζουμε στο υλικό τους. Δεν είναι κακό αυτό. «Όταν οι κριτικοί διαφωνούν μεταξύ τους, ο καλλιτέχνης βρίσκεται σε συμφωνία με τον εαυτό του» είπε πριν από 100-τόσα χρόνια ο μέγιστος Όσκαρ Ουάιλντ. Εκτός των άλλων, ο Uncle Acid συνεχίζει την παράδοση των γνησίων καλλιτεχνών που έχουν ζήσει -όντας παντελώς άγνωστοι- κάποιο διάστημα της ζωής τους στην Ελλάδα. Διαβάστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε:

 

Είσαι ικανοποιημένος με την ανταπόκριση που έλαβες μέχρι τώρα από τους οπαδούς και τον Τύπο για το ‘Blood Lust’;

Ναι, ήταν τρομερή.Ήταν πολύ απρόσμενο. Δεν γράφω μουσική για κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό μου, έτσι δεν με πειράζει πραγματικά το πιστεύουν οι άνθρωποι γι’αυτή, αλλά φυσικά είναι ωραίο ότι σε τόσους πολλούς ανθρώπους αρέσει αυτό που κάνω.

 

Οι Uncle Acid and the Deadbeats δημιουργήθηκαν στο Cambridge, στην pub ‘The Anchor’ , όπου ο Syd Barrett (πρώτος χρονικά ηγέτης των Pink Floyd και ένας από τους πρωτοπόρους του βρετανικού ψυχεδελικού ήχου) συνήθιζε να τα πίνει. Νομίζεις ότι αυτό είναι σύμπτωση; Θεωρείς τον Syd έναν από τους acid uncles σου;

Ναι, είναι παράξενο γιατί δεν είναι το μέρος στο οποίο τα πίνω συνήθως. Στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι έχω ξαναβρεθεί εκεί από τότε. Ο Syd Barrett  ήταν σπουδαίος. Κανένας σαν αυτόν δεν θα μπορούσε να υπάρχει σήμερα.

 

uncle1Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος των Red (drums) και Kat (μπάσο); Συμμετέχουν στις συνθέσεις;

Όχι, κάνουν ότι τους λένε, χε-χε !!! Τα τραγούδια τα γράφω μόνος μου. Το βρίσκω σχεδόν αδύνατο να γράψω με άλλους ανθρώπους γιατί πάντα υποβόσκει ο συμβιβασμός, κάτι στο οποίο δεν είμαι πολύ καλός σε ότι αφορά την μουσική.

 

Πόσο δύσκολο ήταν να πετύχεις τον ήχο που ακούμε στο ‘Blood Lust’; Προτιμάς τις αναλογικές ή τις ψηφιακές ηχογραφήσεις;

Ήταν αρκετά δύσκολο επειδή έπρεπε να ακούγεται σκοτεινό και βαλτώδες για να ταιριάζει με το concept. Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει η παραγωγή και άλλοι την μισούν εντελώς. Εγώ πιστεύω ότι είναι τέλεια. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε με τον μικρό προϋπολογισμό που είχαμε. Κάποιοι άνθρωποι ξεχνάνε γρήγορα το γεγονός ότι τα πάντα πραγματοποιήθηκαν χωρίς να έχουμε δισκογραφική εταιρία ή κάποια οικονομική βοήθεια οποιουδήποτε είδους. Όλα πληρώθηκαν από την τσέπη μου, από την αγορά και την ενοικίαση του εξοπλισμού μέχρι το τύπωμα των booklets και των CDs. Όλα έγιναν από μας.

Η αναλογική ηχογράφηση φαίνεται καλύτερη, αλλά βασικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα δύο για το συμφέρον σου. Είναι συγκλονιστικό το τι μπορούν να κάνουν τα computers σήμερα.

 

Θα συμφωνήσεις ότι η μπάντα έχει προοδεύσει πολύ από το ‘Vol. 1’. Αυτό συνέβη επειδή είχατε μεγαλύτερη εμπειρία στο studio και στην σύνθεση ή απλά είχατε καλύτερη έμπνευση;

Πιστεύω ότι στο τομέα ηχογράφηση έχουμε προοδεύσει σίγουρα. Υπάρχουν μερικά πραγματικά καλά τραγούδια στο “Vol. 1”, αλλά απλά δεν αφιερώσαμε πολύ χρόνο όταν τα ηχογραφούσαμε. Επιπλέον έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε καταραμένα πράγματα όπως  drum triggers επειδή δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα καλό ήχο στα drums λόγω του σφιχτού προϋπολογισμού. Συνολικά υπηρέτησε τον σκοπό της ύπαρξής του που ήταν να μας βοηθήσει να χρηματοδοτήσουμε την ηχογράφηση του “Blood Lust”.

 

uncle2Είσαι ένας από τους πολύ λίγους ανθρώπους που δεν φοβούνται να παραδεχτούν τις επιρροές τους. Πόσο περίεργο είναι ότι πολλοί από τους οπαδούς σου αγνοούν ή ακόμα και μισούν την μουσική των The Kinks, των Cream, του Neil Young και   John Lennon; Για πολλούς (καθυστερημένους) αυτή είναι «ρετρό» μουσική..

Λοιπόν, ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι σε όλα τα πράγματα.

 

O Lee Dorrian (σ.σ:ο ηγέτης των Catherdal και αφεντικό της εταιρίας Rise Above) ενδιαφέρθηκε να κυκλοφορήσει το album σας μέσω της Rise Above Records. Θα συνεχίσετε να συνεργάζεστε με την συγκεκριμένη εταιρία για μελλοντικές κυκλοφορίες;

Ναι, Συμφωνήσαμε με τον Lee και ήδη έχει κάνει αυτά που έχει πει.

 

Νευριάζεις όταν βλέπεις όλη αυτή την υπερ-προώθηση ατάλαντων συγκροτημάτων στα εξώφυλλα των περιοδικών και στους τίτλους; Είναι άδικο αυτό για σπουδαίες μπάντες όπως εσείς!

Δεν με ενοχλεί μιας και δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να είμαι στα εξώφυλλα ή στους τίτλους των περιοδικών. Αυτό το είδος της μουσικής ανήκει στα σκοτάδια και στον βούρκο. Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαπιστώσουν κατευθείαν τις υπερ-διαφημισμένες μαλακίες, έτσι κι αλλιώς.

 

Πιστεύεις ότι η κατάρρευση της μουσικής βιομηχανίας είναι ένα είδος δικαιοσύνης για όλα αυτά τα χρόνια της εταιρικής απληστίας τους;

Πιθανώς. Οι μεγάλες εταιρείες παίζουν εκ του ασφαλούς τώρα. Είναι απλά μεγάλες εταιρείες δημοσίων σχέσεων, έτσι ότι μας σερβίρουν είναι σκατά όπως η Adele ή οι άλλες πουτάνες των dance clubs. Αλλά στους ανθρώπους αρέσει. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι αυτές οι εταιρίες δεν κυκλοφορούν πλέον καλή μουσική. Όλα είναι τόσο ξενέρωτα και βαρετά. Κανένας δεν παίρνει ρίσκο πια. Υπάρχει καλή νέα μουσική εδώ γύρω, αλλά ποτέ δεν θα τη βρείτε σε μια μεγάλη εταιρία.

 

Είσαι ευχαριστημένος με τη θριαμβευτική επιστροφή του βινυλίου;

Ναι , αρκεί οι άνθρωποι να το ακούν στην πράξη. Πραγματικά σιχαίνομαι βλέποντας albums μας που πωλούνται στο ebay ως «άπαιχτα». Φτιάχτηκε για να ακουστεί. Αν οι άνθρωποι αγοράζουν το album μας σε βινύλιο και πιστεύουν ότι είναι ένα μάτσο σκατά, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτούς που το πωλούν σε κάποιον άλλο, αλλά το να μην το έχουν ακούσει νωρίτερα είναι γελοίο.

 

Πόσο κοντά είναι η επόμενη σας ολοκληρωμένη κυκλοφορία σας; Μπορείς να μας κάνεις μια νύξη ως προς τον ήχο της;

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο/χειμώνα, αλλά δεν έχω ιδέα. Απλά γράφω και γράφω συνέχεια, αλλά σε κάποιο σημείο πρέπει να σταματήσω και να αποφασίσω τι πρόκειται να μπει στο album. Τίποτα δεν έχει προβαριστεί ή προγραμματιστεί ακόμη, αλλά νομίζω ότι έχουμε ένα studio στο μυαλό μας. Ο ήχος νομίζω ότι θα έχει αρκετή ποικιλία, ίσως να είναι ακόμη πιο πιασάρικος … αλλά με έναν ωραίο, παράφρονα τρόπο.

 

Είμαι σίγουρος ότι έχετε ήδη πολλές προσφορές για να παίξει live. Πόσο εφικτή είναι μια περιοδεία στην Ευρώπη;

Οι προσφορές είναι πράγματι εδώ και είμαι σίγουρος ότιαυτό θα συμβεί αργότερα φέτος, αλλά αυτό εξαρτάται κι από μερικούς παράγοντες. Είναι μεγάλη η δέσμευση να εγκαταλείψεις τα πάντα και να μπεις σε ένα βαν και να περιοδεύσεις για έξι εβδομάδες, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα συμβεί τελικά.

 

Στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας. Έχετε πολλούς fans εδώ.

Ζούσα για καιρό στην Κρήτη και αγαπώ πάρα πολύ την Ελλάδα! Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται τώρα σε τέτοια χάλια. Εύχομαι ότι τα πράγματα θα αρχίσουννα καλυτερεύουν από δω και πέρα. Ελπίζω να σας δω όλους σύντομα…Στην υγειά σας!!(σ.σ.:Στα Ελληνικά!!!)

 

Ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Uncle Acid.

Τσεκάρετε το http://www.facebook.com/uncleacid?sk=app_178091127385

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας