Τα χρόνια περνάνε, όμως οι καιροί δεν αλλάζουν. Γι’ αυτό ο (πάντα επίκαιρος) Τζίμης Πανούσης και οι Μουσικές Ταξιαρχίες επιστρέφουν στα δισκοπωλεία με μία έκπληξη για τους λάτρεις του βινυλίου.

Ο πολυσχιδής Τζίμης Πανούσης είναι η περίπτωση του ατόμου για τον οποίο η λέξη «ανατρεπτικός» μοιάζει αρκετά κλισέ για τον χαρακτηρίσει.

Με συνέπεια και προσήλωση αντιρρησίας, αντισυμβατικός και κάθε «αντί-» που είναι καταχωρισμένο στα λήμματα του λεξικού, πρόκειται για το μοναδικό καλλιτέχνη (αν μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει έτσι, καθότι είναι μία ειδική κατηγορία μόνος του) που προκαλεί αντιδράσεις με κάθε καυστική και αιχμηρή παράστασή του.

Στις τέσσερις δεκαετίες που διατελεί πιστός ταραχοποιός των μουσικών και πάσης φύσεως συναφών δρωμένων, ο «Τζιμάκος» έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους.

Η αυθόρμητη έως αθυρόστομη φύση του δεν τοποθετείται επ’ ουδενί σε καλούπια. Διατηρώντας την ως το βασικότερο μέσο έκφρασής του, ο Τζίμης Πανούσης σκιαγραφεί όσα διαδραματίζονται γύρω μας, βάζοντας ανελέητα στο στόχαστρο τους πάντες και τα πάντα.

Η… «παραβατική» καλλιτεχνικά διαδρομή του Τζίμη Πανούση ξεκίνησε στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν σχημάτισε την περίφημη μπάντα «Μουσικές Ταξιαρχίες». Μαζί κυκλοφόρησαν τρεις δισκογραφικές δουλειές, έως ότου αναλάβει και επίσημα τον πρώτο ρόλο από το 1986 και έπειτα.

Και αν τα χρόνια περνάνε, οι καιροί δεν αλλάζουν. Αλλάζουν τα πρόσωπα, όμως οι καταστάσεις παραμένουν εξωφρενικά ίδιες. Γι’ αυτό ο – πάντα επίκαιρος – Τζίμης Πανούσης παραμένει ενεργός, για να στοχεύει στα κακώς κείμενα με το δικό του αμφιλεγόμενο τρόπο.

Μετά την επανένωση με τις Μουσικές Ταξιαρχίες στη σκηνή, επιστρέφουν στα δισκοπωλεία με πέντε από τα καλύτερα άλμπουμ τους για να νοσταλγήσουν οι μεγαλύτεροι και να ανακαλύψουν οι μικρότεροι.

Δύο αξιοσημείωτοι προσωπικοί δίσκοι του Τζίμη Πανούση και το σύνολο της δουλειάς του με τις Μουσικές Ταξιαρχίες επανακυκλοφορούν σε remastered έκδοση LP βινυλίων από τη Minos EMI / Universal.

Η αρχή γίνεται με τις «Μουσικές Ταξιαρχίες» και στο άμεσο μέλλον θα είναι διαθέσιμοι και οι υπόλοιποι τίτλοι.

«Μουσικές Ταξιαρχίες»

Τζίμης Πανούσης - Μουσικές ΤαξιαρχίεςΠρώτη κυκλοφορία: 1982 (Columbia / EMI)

Ο πρώτος επίσημος δίσκος από τις «Μουσικές Ταξιαρχίες», αφού είχε προηγηθεί η περίφημη κασέτα του «Disco Tsoutsouni». Στην παραγωγή ήταν ο Τζίμης Πανούσης και ο Μάνος Ξυδούς.

Το LP περιείχε συν τις άλλοις και φωτορομάντζο με τις Μουσικές Ταξιαρχίες.

«ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΤΙΛ
ΣΗΜΕΡΟΝ – ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Όλα του μαγεύουν τις αισθήσεις του έρωτα, του πάθους και του σεξ. Μια αισθητική σεξ ταινία. Τα όργια και τον ανώμαλο έρωτα, θα τα δείτε όλα ωμά και ρεαλιστικά σ’ αυτήν την ταινία.

Ένα αφιέρωμα στον καυτό και ελεύθερο έρωτα με νιάτα που διψούν για ζωή και απολαύσεις, για ηδονή, έρωτα και πάθος. Ανώμαλες γυναίκες που απολαμβάνουν τον έρωτα σε όλες του τις στάσεις. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ»

Οι τίτλοι των τραγουδιών

 1. Disco Tsoutsouni
 2. Ο Τεκές
 3. One Song For The Calavrita Place
 4. Ερωτικό
 5. Το Παιδί Του Σωλήνα
 6. Για Τη Γιορτή Της Μητέρας
 7. Πάρε Το Χαπάκι Σου
 8. Οι Εκλογές
 9. Μουσικές Ταξιαρχίες

«Αν Η Γιαγιά Μου Είχε Ρουλεμάν»

Τζίμης Πανούσης - Μουσικές Ταξιαρχίες - Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάνΠρώτη κυκλοφορία: 1984 (Columbia / EMI)

Το δεύτερο άλμπουμ των Μουσικών Ταξιαρχιών, όπου ανέλαβαν πλήρως την παραγωγή και την ενορχήστρωση. Για μία ακόμα φορά σε μουσική, στίχους και φωνητικά ο Τζίμης Πανούσης.

Στην country-western version ενός εκ των τραγουδιών, του «Γιαγιά Πατίνι», κάνει την πρώτη εμφάνισή της σε ελληνικό δίσκο η Μαντώ.

«Οι Μουσικές Ταξιαρχίες δεν είναι συγκρότημα, είναι μία ιδέα (όπως ο Πάριος) και σ’ αυτό το δίσκο της υπηρετούν: Ο Σπύρος Πάζιος που παίζει όλες τις κιθάρες, συνθεσάιζερ και πλήκτρα, ο Δημήτρης Δασκαλοθανάσης που παίζει μπάσο, φλάουτο στο Β4­, ο Βαγγέλης Βέκιος που παίζει τύμπανα και κρουστά και ο Τζίμης Πανούσης που τραγουδάει και παίζει πίπιζα στο ΤΡΑΙΝΟ. {…}»

Οι τίτλοι των τραγουδιών

 1. Γα**τε Γιατί Χανόμαστε
 2. Ναγκασάκι
 3. Χόρεψε Μανώλη
 4. Ανακωχή
 5. Τραίνο
 6. Γιαγιά Πατίνι (Motorcycle-Granny)
 7. Δεύτερη Προβολή
 8. Μια Ασπρόμαυρη Μικρή Φωτογραφία
 9. Ένα Τραγούδι Για Το Χειμώνα

«Hard Core» – Ζωντανή Ηχογράφηση στο «Κύτταρο»

Τζίμης Πανούσης - Μουσικές Ταξιαρχίες - Hard Core - Ζωντανή ηχογράφηση στο ΚύτταροΠρώτη κυκλοφορία: 1985 (Columbia / EMI)

«ΠΡΟΣΟΧΗ! Το περιεχόμενο του δίσκου είναι δηλητηριώδες. Περιέχει τολμηρές φράσεις γι’ αυτό να φυλάσσεται μακριά από ανήλικους και ανώριμα άτομα. Με την προειδοποίηση αυτή και μετά την κατάργηση της λογοκρισίας ο αγοραστής του δίσκου έχει ακέραια την ευθύνη της επιλογής του.»

Ο δίσκος είναι μία επιλογή από την ηχογράφηση τριών παραστάσεων που έδωσαν οι Μουσικές Ταξιαρχίες στο «Κύτταρο» (στις 1, 2 και 3/2/1985), δίχως να υποστεί επέμβαση στο στούντιο.

«ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ: Τοποθετούμε το δίσκο στο πικάπ και σ’ ένα σταθερό σημείο δίπλα στο πλατώ βάζουμε ένα ανάποδο καρφί που το χρησιμοποιούμε σαν δείκτη. Περιστρέφουμε το δίσκο με το χέρι και… ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Αν βαρεθούμε το πατροπαράδοτο αυτό παιχνίδι, βάζουμε το δίσκο απ’ την ανάποδη και ακούμε ένα τραγουδάκι για την ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!»

Οι τίτλοι των τραγουδιών

 1. Η Ελληνοπούλα
 2. Πίσσα Και Πούπουλα *
 3. Φάτε Μάτια Ψάρια
 4. Εγώ
 5. Όχι Άλλο Νταλάρα
 6. Σουζάνα **
 7. Ντισκοτσιφτετέλι
 8. Cavaleria For Forge
 9. Το Παιδί Του Σωλήνα
 10. Μάγισσα Μανούλα
 11. Αχ Ευρώπη
 12. Θα Σου Πάρω Λαμπατέρ

Single Side 12”: Ο Ναγκασάκι

* Πρόκειται για το «Γα**τε Γιατί Χανόμαστε» από το ακριβώς προηγούμενο άλμπουμ, «Αν Η Γιαγιά Μου Είχε Ρουλεμάν».
** Ελληνική διασκευή του «
Art Company».

«Κάγκελα Παντού»

Τζίμης Πανούσης - Κάγκελα ΠαντούΠρώτη κυκλοφορία: 1986 (Columbia / EMI)

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Τζίμη Πανούση που στη θέση του καλλιτέχνη έφερε το δικό του όνομα. Ο «Τζιμάκος» εγκαταλείπει το ψευδώνυμο «Μουσικές Ταξιαρχίες» και αποδέχεται ότι απαρτίζει μόνος του μία ενδεκάδα.

Το «Κάγκελα Παντού» περιλαμβάνει το ομότιτλο θρυλικό τραγούδι.

«Και τώρα ο διαγωνισμός μας: Πόσες φορές υπάρχει στο δίσκο το όνομα Τζίμης Πανούσης; Στείλτε τις απαντήσεις. Οι 14 πρώτοι νικητές κερδίζουν μία προτομή του καλλιτέχνη από όνυχα.»

Οι τίτλοι των τραγουδιών

 1. Πυγολαμπίδα
 2. Κάγκελα Παντού
 3. Π.Χ.
 4. Μάγισσα Μανούλα
 5. Ελένη Όπως Ελλάδα
 6. Κάθε Εμπόριο Για Καλό
 7. Ο Κάιν Ζει
 8. Αέρα
 9. Είμαστε Δυο Υπερδυνάμεις
 10. 10.000 Watt *
 11. Φασμπίντερ Και Ξερό Ψωμί
 12. Ιστορία Για Αγρίους

* Είναι το «Όχι Άλλο Νταλάρα» από το «Hard Core».

«Χημεία Και Τέρατα»

Τζίμης Πανούσης - Χημεία και τέραταΠρώτη κυκλοφορία: 1987 (Columbia / EMI)

Απολαύστε Τζίμη Πανούση™ υπεύθυνα  να κάνει «Χημεία Και Τέρατα». Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε νύχτα στο Studio Sierra σε χρόνο ρεκόρ. Οι Μουσικές Ταξιαρχίες παίζουν μεταμφιεσμένες σε Πανουσοφρουρούς.

Σε δύο τραγούδια η γυναικεία φωνή είναι της Λίας Βίσση.

Μαζί με το δίσκο βινυλίου 12 ιντσών συμπεριλαμβάνεται και ένα 45άρι δισκάκι.

Οι τίτλοι των τραγουδιών

 1. Φυσική Ιστορία
 2. Το Ενυδρείο
 3. Τα Προβατάκια
 4. Το Παρδαλό Τζιτζίκι
 5. Το Τελευταίο Ζεϊμπέκικο Στην Αθήνα
 6. Ο Τζιμάκος Και Το Τέρας
 7. Το Τραύμα
 8. Καβάλα Στα Ηλεκτρόνια
 9. Το Βουνό Της Αφροδίτης
 10. Χημεία Και Τέρατα

Συν δίσκος 7”:

 1. Ψόφια Γλώσσα
 2. Καπρί Σε Φινί

Αφήστε το σχόλιό σας