Χωρίς υπερβολή και στόμφο, αλλά με ρεαλισμό, όπως ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία του: Ο Τζίμης Πανούσης πέθανε, όχι όμως τα τραγούδια του.

Στις 13 Ιανουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος χωρίς τον πολυσχιδή Τζίμη Πανούση, την περίπτωση του ατόμου για τον οποίο η λέξη «ανατρεπτικός» έμοιαζε αρκετά κλισέ για τον χαρακτηρίσει.

Με συνέπεια και προσήλωση αντιρρησίας, αντισυμβατικός και κάθε «αντί-» που είναι καταχωρισμένο στα λήμματα του λεξικού, ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που προκαλούσε αντιδράσεις με κάθε καυστική και αιχμηρή παράστασή του. Εάν μπορούσε βέβαια κανείς να τον κατηγοριοποιήσει, καθότι ήταν μία ειδική κατηγορία μόνος του.

Στις τέσσερις δεκαετίες που διετέλεσε πιστός ταραχοποιός των μουσικών και πάσης φύσεως συναφών δρωμένων, ο «Τζιμάκος» είχε αποκτήσει φανατικούς φίλους.

Η αυθόρμητη έως αθυρόστομη φύση του δεν τοποθετούταν επ’ ουδενί σε καλούπια. Διατηρώντας την ως το βασικότερο μέσο έκφρασής του, ο Τζίμης Πανούσης σκιαγραφούσε όσα διαδραματίζονταν γύρω μας, βάζοντας ανελέητα στο στόχαστρο τους πάντες και τα πάντα.

Τζίμης Πανούσης - Tzimis Panousis - Hit Channel

Η… «παραβατική» καλλιτεχνικά διαδρομή του Τζίμη Πανούση ξεκίνησε στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν σχημάτισε την περίφημη μπάντα «Μουσικές Ταξιαρχίες». Μαζί κυκλοφόρησαν τρεις δισκογραφικές δουλειές, έως ότου αναλάβει και επίσημα τον πρώτο ρόλο από το 1986 και έπειτα.

Και αν τα χρόνια περνάνε, οι καιροί δεν αλλάζουν. Αλλάζουν τα πρόσωπα, όμως οι καταστάσεις διατηρούνται εξωφρενικά ίδιες. Γι’ αυτό ο Τζίμης Πανούσης ήταν πάντα επίκαιρος και παρέμεινε ενεργός, για να στοχεύει στα κακώς κείμενα με το δικό του αμφιλεγόμενο και κυρίως καυστικό τρόπο.

Ένας συμπαγής τραγουδοποιός, μία επαναστατική φωνή σε ένα εκφυλιστικό περιβάλλον πολιτικής ορθότητας που θα εκλείψει από το τοπίο, αφού πριν ένα χρόνο, στις 13 Ιανουαρίου 2018, ολοκλήρωσε τον κύκλο της ύπαρξής του, έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 63 ετών.

Το κατευόδιο ίσως για άλλους φλερτάρει με την υπερβολή, ίσως για άλλους αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα: Ουδείς αναντικατάστατος, εκτός από τον «Τζιμάκο».

Τα 10 αξέχαστα τραγούδια του Τζίμη Πανούση:

10. «Γυφτάκι»

9. «Για Τη Γιορτή Της Μητέρας»

8. «Ένα Τραγούδι Για Το Χειμώνα»

7. «Ερωτικό»

6. «Φασμπίντερ Και Ξερό Ψωμί»

5. «Disco Τσουτσούνι»

4. «Σουζάνα»

3. «Αχ Ευρώπη»

2. «Κάγκελα Παντού»

1. «Νεοέλληνας»

Αφήστε το σχόλιό σας