Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά θα παραμείνει η Τουρκία εκτός του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Η Τουρκία, η οποία μποϊκοτάρει την Eurovision από το 2013, δε θα μετάσχει στην επόμενη διοργάνωσή της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημόσιας Τουρκικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (TRT), τον Ibrahim Eren, ο διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού είναι ακατάλληλος για το νεανικό κοινό.

«Δε σκοπεύουμε να μετάσχουμε στον διαγωνισμό», τόνισε ο Eren, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα «Hurriyet».

«Ως δημόσιο δίκτυο, δεν μπορούμε να κάνουμε απευθείας μετάδοση στις 21:00, μία ώρα που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση, έναν Αυστριακό που έχει γένια και ταυτόχρονα φορά φούστα, ο οποίος δηλώνει τόσο άνδρας όσο και γυναίκα», αιτιολόγησε.

Ο πρόεδρος του TRT αναφερόταν σαφώς στην drag queen Conchita Wurtst από την Αυστρία, που κέρδισε το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2014.

«Το είπαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), “έχετε αποκλίνει από τις αξίες σας”», συνέχισε ο Eren. «Όταν αυτό θα διορθωθεί, θα επιστρέψουμε στην Eurovision».

Το 2019, η διοργάνωση αναμένεται να διεξαχθεί στο Ισραήλ, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τη Netta Barzilai, η οποία ήταν νικήτρια στον 63ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που έλαβε χώρα το Μάιο στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Η τουρκική δημόσια τηλεόραση είχε κλείσει την πόρτα της Eurovision το 2013, επικαλούμενη χαμηλή τηλεθέαση και την αποδοκιμασία της για τους ισχύοντες κανόνες ψηφοφορίας οι οποίοι, κατά την άποψή της, δεν έδιναν αρκετό ποσοστό στην επιλογή του κοινού.

Μεταξύ άλλων επικρίσεων, η Τουρκία εξέφραζε δυσαρέσκεια επίσημα για το σύστημα της διοργάνωσης. Από το 2009, οι πέντε μεγαλύτεροι οικονομικοί συντελεστές της EBU (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) έχουν μία θέση στον τελικό, ανεξάρτητα από την ποιότητα της καλλιτεχνικής παρουσίας των εκπροσώπων τους.

Αλλά περισσότερο από ένα πρόβλημα διοργάνωσης, για την τουρκική απόφαση μέτρησε, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η γνώμη των ισλαμοσυντηρητικών αρχών που θεωρούν ότι ο διαγωνισμός παρουσιάζει έναν «ηθικό» ξεπεσμό.

Η αποχώρηση της Τουρκίας έγινε αφότου η Σουηδία, η χώρα που διοργάνωσε το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2013, είχε μεταδώσει τις εικόνες δύο Σουηδών χορευτών που φιλιούνταν στις πρόβες.

Η Τουρκία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό το 2003, στη Ρίγα της Λετονίας, χάρη στη Sertab Erener.

 

Αφήστε το σχόλιό σας