Γιάνης Βαρουφάκης
Γιάνης Βαρουφάκης

Κλίμα αδιεξόδου φαίνεται πως διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, με τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό, κρίσιμο Eurogroup -που ξεκινά στις 16:00 (ώρα Ελλάδας)- να είναι ιδιαίτερα χαμηλές και τις πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις των εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση, να μην φαίνονται στον ορίζοντα.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προβάλλει ως βασικό ζήτημα την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, μια θέση η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να βρίσκει αποδοχή από τις άλλες πλευρές. Επίσης, δεν διαφαίνεται διάθεση υποχώρησης από τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν τεθεί για μία σειρά από ζητήματα, όπως για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις ιδιωτικοποιήσεις και για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ανθρωπιστικές δράσεις, ενώ κυρίαρχη άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρξει επιμονή στις θέσεις και την ανταπόκριση στις λαϊκές προσδοκίες.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει ξανά σκλήρυνση της στάσης, με την επαναφορά της απαίτησης για υποβολή αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για παράταση του μνημονίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση σημερινής αποτυχίας, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν αύριο, στο περιθώριο του Ecofin, που πραγματοποιείται επίσης στις Βρυξέλλες, αλλά και πως είναι πιθανόν να γίνει και νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Περισσότερα

Αφήστε το σχόλιό σας