Η Lara Fabian ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες μέσω της σελίδας της στο facebook ότι θα τραγουδήσει στην Αμμόχωστο στις 9 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.

Αυτό προφανώς σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους Ελληνοκύπριους της άλλης πλευράς, μιας κι η Αμμόχωστος είναι επί 41 χρόνια στην κατοχή των Τούρκων κι ονομάζεται ψευδοκράτος. Κατά την εισβολή, οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν τους Κύπριους και τους έδιωξαν μέσα από τα ίδια τους τα σπίτια. Να πούμε επίσης ότι δεν έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαική Ένωση αλλά το αναγνωρίζουν μόνο οι ίδιοι οι Τούρκοι. (ΤΔΒΚ)

Στο παρελθόν έχουν γίνει κι άλλες απόπειρες να φέρουν στα κατεχόμενα εδάφη, μεγάλου βεληνεκούς καλλιτέχνες, όπως η Jennifer Lopez, αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί οι καλλιτέχνες έμαθαν την ιστορία κι αρνήθηκαν έπειτα κιόλας από τις αντιδράσεις του κόσμου.

Η μουσική δεν έχει όρια κι ενώνει πολλούς λαούς, αλλά τελικά όταν παίζονται ζωές και στην μέση κυριαρχούν τα πολιτικά, εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.

Δεν είναι γνωστό ακόμα aν η Lara Fabian έχει ιδέα που πάει να τραγουδήσει κι aν έχει μάθει την ιστορία. Aν ξέρει κι όντως πάει εν τέλει, θα στεναχωρήσει πολύ κόσμο μιας κι η ίδια έχει πολλούς θαυμαστές, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και την Ελλάδα.

Από τις πρώτες τραγουδίστριες που είπαν δημόσια την άποψή τους ήταν η Ευρυδίκη κι η Φλώρα Θεοδώρου.

Διαβάστε το συγκινητικό κείμενο της Ευρυδίκης στο προσωπικό της profile στο facebook:

«Δε χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι…η μουσική έχει κάτι μαγικό, μιλά σε γλώσσα παγκόσμια και απαλύνει τις ψυχές των ανθρώπων…τους ενώνει…αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε ώστε να μην ξεπερνάμε τα όρια ενώ οφείλουμε να τα σεβόμαστε. Όταν καταπατούνται τα δικαιώματα ανθρώπων για δεκαετίες, όταν μία πατρίδα είναι μοιρασμένη και ακόμα, μετά από 41 χρόνια η μισή παραμένει κατεχόμενη με τον εισβολέα να εξακολουθεί να προκαλεί, να απειλεί, να τρομοκρατεί.. Όσο κι αn θέλουμε όλοι μία λύση, όσο κι αn θέλουμε ειρήνη στον τόπο μας, όσο κι αν επιθυμούμε να αγκαλιάσουμε τους συνανθρώπους-συμπολίτες μας, να τους κοιτάξουμε στα μάτια με αγάπη και να δώσουμε τα χέρια, δεν γίνεται να το κάνουμε αν δεν αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία από την Κύπρο. Ας εξηγήσει κάποιος στην κυρία Φαμπιάν ότι η Κύπρος είναι υπό κατοχή. Ότι τραγουδώντας στο ψευδοκράτος στηρίζει τους εισβολείς-δολοφόνους αναγνωρίζοντας το. Και σίγουρα αν νομίζει ότι με τη στάση της ή με τη φωνή της θα μας ενώσει πλανάται οικτρά. Γίνεται μέρος μιας καλά σχεδιασμένης πολιτικής που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για να ασκήσουν πίεση για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αν και νομίζω ότι ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση μάλλον το πορτοφόλι είναι που μετρά… Πόσο κρίμα

Εδώ μπορείτε να δείτε την ανακοινωμένη συναυλία της Lara Fabian μαζί με τις αντιδράσεις του κόσμου στα σχόλια.

 

Αφήστε το σχόλιό σας