Οι βραβευμένοι με Όσκαρ Charlize Theron και Javier Bardem σε ένα χρονικό πολέμου και έρωτα υπό το σκηνοθετικό φακό του Sean Penn.

Το «The Last Face» αφορά στον έρωτα μεταξύ της Δρ. Ρεν Πίτερσεν (Βραβευμένη με Όσκαρ, Charlize Theron), διευθύντριας ενός διεθνούς οργανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, και του Δρ. Μιγκέλ Λεόν (Βραβευμένος με Όσκαρ, Javier Bardem), ενός γιατρού, μέλους των Γιατρών του Κόσμου.*

Τοποθετημένη στο ολέθριο φόντο της ταλανισμένης από τον πόλεμο Λιβερίας, ο Μιγκέλ και η Ρεν πρέπει να βρουν ένα τρόπο να κρατήσουν τη σχέση τους ζωντανή κάτω από τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, ενώ παράλληλα, το πάθος τους για την αξία της ανθρώπινης ζωής έρχεται σε αντίθεση με τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους για την επίλυση των συγκρούσεων που τους περιβάλλουν.

Μία απόλυτα προσωπική ιστορία

Javier Bardem - Charlize Theron (The Last Face) - Hit Channel

Ο λόγος που ο παραγωγός της ταινίας, Ματ Παλμιέρι, κατάφερε να πάρει στα χέρια του αυτό το μοναδικό υλικό, δεν ήταν άλλος από τη μακρόχρονη φιλία του με την σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Έριν Ντίγκναμ. «Η Έριν είχε ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο ερευνώντας την ιστορία στην Κεντρική Αφρική, και μάλιστα, υιοθέτησε δύο παιδιά από τη Σιέρα Λεόνε. Ως εκ τούτου, ήταν μία εξαιρετικά προσωπική ιστορία για αυτή, και για πολλά χρόνια σκεφτόταν να τη σκηνοθετήσει η ίδια», θυμάται ο Παλμιέρι.

Ο χρόνος που ήθελε να αφιερώσει η σκηνοθέτιδα στα παιδιά της ήταν αποτρεπτικός για την εκτενή ενασχόλησή της με το «The Last Face», οπότε και αποφάσισε να παραδώσει τη σκυτάλη στον φίλο της και παραγωγό:

«Ήταν ένα από τα καλύτερα σενάρια που είχα διαβάσει στη ζωή μου. Κάθε λέξη στη σελίδα ήταν εκεί ακριβώς που έπρεπε, ήταν μία ξεχωριστή ιστορία με συναισθηματικό υπόβαθρο και θαυμάσιους χαρακτήρες. Η Έριν με εμπιστεύτηκε για να το φτιάξω σωστά», λέει ο Παλμιέρι, που δεν είναι ξένος στο θέμα του ακτιβισμού: «Η μητέρα μου είχε έντονο ακτιβιστικό έργο για την ειρήνη, και ο πατέρας μου ήταν Πρεσβευτής για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ, δουλεύοντας στη Σομαλία και την Αιθιοπία. Πέρασα ένα μεγάλο διάστημα της παιδικής μου ηλικίας στην Αφρική, οπότε η Έριν ήξερε πως είχα το υπόβαθρο».

Ο παραγωγός, Μπιλ Γκέρμπερ, σημειώνει: «Η Έριν είναι απίστευτα δραστήρια σε ό,τι έχει να κάνει με την Αφρική, και μέρος του ενδιαφέροντός της για την ιστορία ήταν να ‘φωτίσει’ ένα μυστηριώδες μέρος. Της αξίζουν συγχαρητήρια που έγραψε μία τόσο πρωτότυπη ιστορία, και μάλιστα όχι βασισμένη σε βιβλίο, απόλυτα δική της. Το να πεις μία ιστορία αγάπης με τόσο δραματικό τρόπο, είναι επίτευγμα.»  

Μία ομάδα ευαισθητοποιημένων συντελεστών

Javier Bardem - Charlize Theron (The Last Face) - Hit Channel

Σεναριογράφος και παραγωγός δεν ήταν οι μοναδικοί ευαισθητοποιημένοι με το ζήτημα που πραγματεύεται το «The Last Face». Ο ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο  Javier Bardem, είναι επίσης ακτιβιστής, με εκτενή ενασχόληση για τα δικαιώματα των προσφύγων. Μάλιστα, ήταν συμπαραγωγός και πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ «Sons of the Clouds: The Last Colony», με θέμα τον αποικισμό της Δυτικής Σαχάρας, που άφησε σχεδόν 200.000 ανθρώπους σε στρατόπεδα προσφύγων.

«Ήταν ένα πρότζεκτ ζωής για τον Χαβιέ, ήταν εκεί σε κάθε στάδιο της ταινίας, ακόμα κι από την εποχή που η Έριν σκεφτόταν να το σκηνοθετήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παλμιέρι.

Javier Bardem - Charlize Theron (The Last Face) - Hit Channel

Όταν ο παραγωγός έδειξε το σενάριο του «The Last Face» σε ατζέντηδες, αυτοί του πρότειναν τους καλύτερους σκηνοθέτες στον κόσμο, αλλά ο Παλμιέρι δεν το σκέφτηκε δεύτερη στιγμή: «Στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ήθελα μόνο έναν σκηνοθέτη για την ταινία: τον Sean Penn, που τυγχάνει να είναι και ο πιο παλιός μου φίλος. Δεν είναι απλά ένας μοναδικός σκηνοθέτης, γνωρίζει και την ιστορία καλύτερα από κάθε άλλον κινηματογραφιστή στην υφήλιο. Επιπλέον, είναι ένας παθιασμένος και δυναμικός ηγέτης, που ξέρει να βγάζει τον καλύτερο εαυτό των ηθοποιών».

Η συμμετοχή του Sean Penn, ήταν και αυτή που έδωσε ξεκάθαρο πλάνο και χρώμα στην ταινία. Όπως αναφέρει ο έτερος εκ των παραγωγών, Τζον Κάιπερ: «Ο Σον είναι ένας εξαιρετικά τεχνικός σκηνοθέτης, παρότι προέρχεται από τον χώρο της ηθοποιίας. Είναι απίστευτα άνετος με τον εξοπλισμό, ξέρει ακριβώς τι φακούς θέλει, τι πλάνα θέλει, τι λήψεις, ο, τι απαιτείται για να αποτυπώσει το όραμα του στην οθόνη.»

Javier Bardem - Sean Penn (The Last Face) - Hit Channel

 Τα παραπάνω στοιχεία, μαζί με τη σχολαστικότητά του, ήταν αυτά που εμπλούτισαν και το σενάριο: «Διόρθωνε το σενάριο σε τακτική βάση και κάθε δυο μέρες έκανε αναθεωρήσεις, όχι απλά μερικές λέξεις, ουσιαστικές αλλαγές. Ενίσχυε το συναίσθημα στις τρομακτικές ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως και στις διαπροσωπικές σχέσεις που βλέπουμε στην ταινία. Συμβαίνουν τόσο πολλά μεταξύ δύο ανθρώπων που βρίσκονται μεταξύ των γραμμών του πολέμου, και ο Σον επιχείρησε μία πολύ επιθετική προσέγγιση για να βγει προς τα έξω αυτή η πολυπλοκότητα», είναι τα λόγια του Κάιπερ.

Φυσικά, δεν μπορούμε να ξεχνάμε την έτερη πρωταγωνίστρια του φιλμ: την εξαιρετική Charlize Theron. Εκτός από τη δεδομένη ερμηνευτική της δεινότητα, η Θερόν είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο, διευθύνοντας τη δική της ΜΚΟ που βοηθά ορφανά παιδιά, φορείς του AIDS στην Αφρική. «Είναι μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του σήμερα, αποπνέει γοητεία και είναι ενημερωμένη για οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο», λέει ο Μπιλ Πόλαντ, άλλος ένας εκ των παραγωγών.

Το cast συμπληρώνουν ο αγαπημένος Jean Reno, η ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος και ο Jared Harris.

Αντίθετα από τις περισσότερες ταινίες που προσπαθούν να «ξυπνήσουν» τον κόσμο, ή να ασκήσουν διδακτισμό, το «The Last Face» αντιμετωπίζει τις ανθρωπιστικές κρίσεις μέσα από την ιστορία αγάπης, που είναι και ο κεντρικός άξονάς της.

Από την Πέμπτη 16 Μαρτίου στους κινηματογράφους από την ODEON.

 

*Oι Γιατροί του Κόσμου / Doctors of the World / Medecins du Monde είναι μια διεθνής οργάνωση με δεκάδες προγράμματα στήριξης  ευάλωτων πληθυσμών σε όλον τον κόσμο.

Οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου λειτουργούν στη χώρα μας περισσότερα από 27 χρόνια με στόχο την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

 

Αφήστε το σχόλιό σας