Μισό αιώνα κυκλοφορίας γιορτάζει το θρυλικό «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» των Beatles, με την επέτειο να τιμάται δεόντως.

Την 1η Ιουνίου θα έχουν συμπληρωθεί 50 έτη από την ημέρα όπου οι θρυλικοί Beatles, δηλαδή οι αξεπέραστοι John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr ενθουσίασαν και ευχαρίστησαν τον κόσμο, επιδρώντας στο λεγόμενο φαινόμενο «Summer of Love», με το ιστορικό άλμπουμ «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

Το πρωτοποριακό αυτό αριστούργημα θεωρείται ως μία από τις πιο παγκοσμίως αναγνωρισμένες δουλειές στη σύγχρονη μουσική. Για να γιορτάσουν την περίσταση, οι Beatles θα κυκλοφορήσουν στις 26 Μαΐου μία πλουσιοπάροχη επετειακή έκδοση του «Sgt. Pepper». Το άλμπουμ περνάει εκ νέου σε μίξη από τους Giles Martin και Sam Okell σε stereo και 5.1 surround ήχο και επεκτείνεται με αρχικές λήψεις από τις συνεδρίες στο στούντιο, περιλαμβάνοντας επίσης 34 αδημοσίευτες μέχρι πρότινος ηχογραφήσεις.

«Είναι τρελό να σκεφτείς ότι 50 χρόνια μετά κοιτάμε πίσω σε αυτό το project με τέτοια αγάπη και λίγο παραπάνω έκπληξη στο πώς τέσσερις τύποι, ένας σπουδαίος παραγωγός και οι ηχολήπτες θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα διαχρονικό κομμάτι τέχνης σαν αυτό», λέει ο Paul McCartney στην εισαγωγή του για την επετειακή έκδοση του «Sgt. Pepper».

«Το Sgt. Pepper φαίνεται να καταγράφει τη διάθεση εκείνης της χρονιάς και επίσης επέτρεψε σε πολλά άλλα άτομα να ξεκινήσουν από εκεί και πραγματικά να το κάνουν», ανακαλεί ο Ringo Starr στο συνοδευτικό βιβλίο της επετειακής έκδοσης.

Στο πλαίσιο της Record Store Day, στις 22 Απριλίου, η Apple Corps και οι Capitol / Universal Music θα κυκλοφορήσουν σε περιορισμένη έκδοση ένα αποκλειστικό βινύλιο 7 ιντσών με τα singles των Beatles, «Strawberry Fields Forever» και «Penny Lane», που βρίσκονται μεταξύ των πρώτων τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν στις συνεδρίες του «Stg. Pepper», οι οποίες άρχισαν το Νοέμβριο του 1966.

Αντί να κρατηθούν για να συμπεριληφθούν στο άλμπουμ, τα δύο τραγούδια κυκλοφόρησαν ως ένα διπλό A-side single το Φεβρουάριο του 1967. Ανάμεσα στην έντονη φημολογία για την επόμενη κίνηση της μπάντας, το single γεφύρωσε αυτό που θεωρήθηκε έπειτα ως ένα μακρύ κενό ανάμεσα στο άλμπουμ «Revolver» (Αύγουστος 1966) και το «Sgt. Pepper» που ακολούθησε 10 μήνες αργότερα.

The Beatles - Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band (artwork) - Hit Channel

Αυτή είναι η πρώτη φορά όπου το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» έχει περάσει από νέα μίξη και παρουσιάζεται με επιπρόσθετες ηχογραφήσεις, ενώ είναι ο πρώτος δίσκος των Beatles που περνά ξανά από μίξη και επεκτείνεται μετά το «Let It Be… Naked», το 2003.

Για να δημιουργηθεί το καινούριο επίπεδο ήχου οι παραγωγοί Giles Martin και Sam Okell δούλεψαν με μία ομάδα ειδικευμένων ηχοληπτών και ειδικών στην αποκατάσταση ήχου στα «Abbey Road Studios» του Λονδίνου. Όλες οι μορφές της επετειακής έκδοσης περιλαμβάνουν τη νέα στέρεο μίξη του Martin για το άλμπουμ, με το πρωτότυπο υλικό να προέρχεται κατευθείαν τις αυθεντικές 4-track κασέτες.

Οι απαρχές των concept albums

Το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Band» λογίζεται σήμερα ως ένα έργο που εισήγαγε στην πρώιμη εποχή των concept albums.

Ο θεματικός άξονας βασίστηκε σε μία στρατιωτική μπάντα τοποθετημένη στην περίοδο βασιλείας του Εδουάρδου Ζ’ (αρχές 20ου αι.) και σε μία φανταστική εμφάνισή της, παρέχοντας τη δυνατότητα στους Beatles να πειραματιστούν ελεύθερα με τη χρήση εκείνου του alter ego.

Η ιδέα προέκυψε τυχαία, μέσα από μία συνομιλία του Paul McCartney με το φροντιστή του γκρουπ, Mal Evans, στο αεροπλάνο.

Το θρυλικό εξώφυλλο

The Beatles - Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band (cover) - Hit Channel

Το extravagant εξώφυλλο που συνόδευε το LP αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο εμβληματικά – ιστορικά όλων των εποχών στη μουσική βιομηχανία και την κληρονομιά της pop κουλτούρας, μαζί με το εφάμιλλο από το «Abbey Road» των «σκαθαριών» που ήρθε το 1969.

Σχεδιάστηκε από τους Peter Blake και Jann Haworth, βασισμένο σε ένα σκίτσο του Paul McCartney. Η μπροστινή όψη του άλμπουμ παρουσίαζε τους Beatles ντυμένους ως μέλη των «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», μαζί με ένα κολλάζ 57 φωτογραφιών και 9 κέρινων ομοιωμάτων (σε πραγματικό μέγεθος) από ένα πλήθος διάσημων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ηθοποιών, αθλητών, επιστημόνων κ.ά. Ουσιαστικά επρόκειτο για έναν «κατάλογο της πολιτιστικής τοπογραφίας (εκείνης) της δεκαετίας» που καταδείκνυε τον αυξανόμενο εκδημοκρατισμό της κοινωνίας όπου «τα παραδοσιακά φράγματα μεταξύ της κουλτούρας της αριστοκρατίας και της μάζας είχαν διαβρωθεί.

Στην τελική σύνθεση θέση είχαν προσωπικότητες όπως οι Bob Dylan, Marlon Brando, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Oscar Wilde κ.ά. Αναμενόμενη ήταν η βράβευση του εξωφύλλου με το αντίστοιχο βραβείο Grammy.

Το συνολικό artwork του άλμπουμ παρουσιάζεται σε όλες τις ποικιλίες της επετειακής κυκλοφορίας. Η Super Deluxe έκδοση συνοδεύεται από ένα βιβλίο σκληρού εξωφύλλου 144 σελίδων, αποτελούμενο από νέα εισαγωγικά σημειώματα του Paul McCartney και του Giles Martin και κεφάλαια που καλύπτουν περιεκτικά λεπτομέρειες για κάθε τραγούδι ένα προς ένα και πληροφορίες για την ηχογράφηση, το σχεδιασμό του  εξωφύλλου, τις μουσικές καινοτομίες του άλμπουμ και το ιστορικό πλαίσιο, οπτικοποιημένο από σπάνιες φωτογραφίες, αναπαραγωγές των χειρόγραφων στίχων, ντοκουμέντα από τα στούντιο του Abbey Road και οι αυθεντικές έντυπες διαφημίσεις του «Sgt. Pepper».

The Beatles - Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band (Anniversary Edition) - Hit Channel

Από την κυκλοφορία του την 1η Ιουνίου του 1967 και έπειτα, το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» πέρασε 148 εβδομάδες στο βρετανικό chart, συμπεριλαμβανομένου 27 συνολικά εβδομάδων στο Νο1. Στις Η.Π.Α., το άλμπουμ κράτησε την πρώτη θέση τις 15 από τις 88 εβδομάδες που εμφανίστηκε στο Top 200. Επιπλέον, το «Sgt. Pepper» κέρδισε τέσσερα βραβεία Grammy, μαζί με το «Άλμπουμ της Χρονιάς», παραμένοντας ένα από τα πιο επιδραστικά και εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών.

Η επετειακή έκδοση του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» θα κυκλοφορήσει στις 26 Μαΐου από τις Apple Crops / Capitol / Universal Music σε CD, διπλό CD, διπλό LP βινύλιο και έκδοση με τετραπλό CD – 1 DVD – 1 Blu-ray.

 

Αφήστε το σχόλιό σας