Η Taylor Swift είχε τη Θέμιδα με το μέρος της σε άλλη μία νομική διαμάχη και αυτή τη φορά η υπόθεση δε χρειαζόταν να διαλευκανθεί.

Το προηγούμενο φθινόπωρο, οι δημιουργοί Sean Hall και Nathan Butler κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Taylor Swift για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, με τον ισχυρισμό ότι ο ρεφρέν από το mega hit «Shake It Off» της Αμερικανίδας pop star έχει αντιγράψει στίχους από το δικό τους «Playas Gonna Hate».

Το δίδυμο έγραψε το εν λόγω τραγούδι το 2001 για το girl group των 3LW που έχει πια διαλυθεί και τα επίμαχα λόγια ήταν τα «playas, they gonna play, and haters, they gonna hate».

Ενώ οι σύντομες φράσεις δεν εμπίπτουν γενικώς σε κάποιου είδους παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, οι Sean Hall και Nathan Butler υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη φράση αποτελεί δική τους έμπνευση και για το λόγο αυτό χρειάζεται να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Η αγωγή εναντίον της Taylor Swift εκδικάστηκε αυτήν την εβδομάδα και ο δικαστής Michael W. Fitzgerald έκρινε ότι ο απλός συνδυασμός των φράσεων «playas gonna play» και «haters gonna hate» δεν είναι επαρκής για να τεκμηριωθεί η προστασία.

Πώς εμποδίζει η Taylor Swift τη διαρροή τραγουδιών
από τα γυρίσματα των video clip;

Στην επίσημη έκθεση με την αιτιολογία της απόφασης, γίνεται εμφανές ότι ο Fitzgerald είτε πιστεύει ότι όλη η υπόθεση είναι γελοία είτε έχει… καταπληκτική αίσθηση του χιούμορ.

«Το 2001, η αμερικανική μαζική κουλτούρα είχε βυθιστεί βαθιά στα κόνσεπτ των παικτών, των “haters” και των παικτών – “haters”», έγραψε. «Η ιδέα των ηθοποιών να παίζουν σύμφωνα με τη βασική φύση τους δεν είναι καθόλου δημιουργική, είναι μπανάλ.»

Σύμφωνα με το συμπέρασμα, «οι επίμαχοι στίχοι – το μόνο πράγμα που ισχυρίζονται οι ενάγοντες ότι αντέγραψαν οι κατηγορούμενοι, είναι τόσο σύντομοι, μη – πρωτότυποι και μη – δημιουργικοί για να δικαιολογηθεί η προστασία υπό το Νόμο των Πνευματικών Δικαιωμάτων», υπογραμμίζεται.

Παρόλο που η αγωγή απορρίφθηκε, υπάρχει περιθώριο να ασκήσουν έφεση ο Sean Hall και ο Nathan Butler, παρέχοντας νέα στοιχεία που θα αποδείκνυαν τις ομοιότητες μεταξύ του δικού τους τραγουδιού και του «Shake It Off» της Taylor Swift.

Η Taylor Swift μηνύεται (ξανά) για αντιγραφή στο «Shake It Off»

Taylor Swift - Hit Channel

Αφήστε το σχόλιό σας