Με αφορμή τα τελευταία νέα που φτάνουν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού

Πολλοί ανήλικοι γίνονται ανά καιρούς τα χρυσά παιδιά των δισκογραφικών ή κινηματογραφικών εταιριών. Εμφανίσιμα αγόρια και κορίτσια που κερδίζουν τον μέσο ακροατή/θεατή με το ταλέντο τους και το εντυπωσιακό της επίτευξης μεγάλων στόχων σε τόσο μικρή ηλικία. Τα ΜΜΕ είναι πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχία αυτών των παιδιών, τα οποία βρίσκονται δίπλα τους σε κάθε κίνηση που κάνουν αυτά, δημιουργούν πρωτοσέλιδα και viral θέματα στο διαδίκτυο με το είδωλο των 12χρονων και όλοι είναι χαρούμενοι καθώς υπάρχει η αναγκαία κίνηση κεφαλαίων που γεμίζει τις τσέπες όλων όσων ασχολούνται με αυτή τη βιομηχανία.

Όμως… υπάρχουν φορές που αυτά τα παιδιά «θυσιάζονται» στο βωμό της επιτυχίας;

Υπάρχουν καλλιτέχνες οι οποίοι στα 25 τους, στα 30 ή και τα 40 τους χρόνια τρελαίνονται από τον πλουτισμό, την πίεση που δέχονται στη ζωή τους και κυρίως φέρουν μια κατακερματισμένη ψυχολογία η οποία βρίσκει διέξοδο στις καταχρήσεις ή άλλες αυτοκαταστροφικές κινήσεις. Ένα νέο παιδί πόσο ευάλωτο είναι και ποιός μεριμνεί για το μέλλον της ζωής του; Υπάρχουν ψυχολόγοι που παρακολουθούν την πορεία του 15χρονου που ξαφνικά έγινε μεγιστάνας και έχει θαυμαστές σε όλο τον πλανητή; Υπάρχουν ειδικοί που συμβουλεύουν ένα κορίτσι που πλέον δεν μπορεί να κυκλοφορήσει όπου θέλει και ποτέ μόνο του; Οι ειδήσεις δείχνουν αρνητική απάντηση. Από τον πρωταγωνιστή του «Μόνος στο σπίτι» που για δεκαετίες περνάει μια ζωή ανάμεσα στα ναρκωτικά και τους χωρισμούς μέχρι σήμερα στον Justin Bieber και τις ειδήσεις που μας φτάνουν σχετικά με τη ζωή του νεαρού Καναδού superstar.

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε κοκαΐνη στο σπίτι του, ενώ πριν λίγα 24ωρα συνελήφθη να οδηγάει υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Δυστυχώς ο JB ακολουθεί πιστά τα βήματα πολλών προκατόχων του σε φήμη και χρήμα και αυτό θα πρέπει να λάβει σύντομα ένα τέλος ώστε να σωθεί το μέλλον του. Ίσως και ένα διάλλειμα από την επικαιρότητα να είναι χρήσιμο. Όσοι βιαστούν να κατηγορήσουν αυστηρά τον μικρό καλύτερα να σκεφτούν πρώτα από που μπορεί να προέρχονται τέτοιου είδους αντιδράσεις.

Πότε έκανε πραγματικά αυτό που ήθελε και πόσες φορές τσακώθηκε με τους μάνατζερ γιατί δεν ήθελε π.χ. να πάει σε ένα γήπεδο μπάσκετ, όπου οι κάμερες τον έπιαναν να βαριέται και να κάθεται εκεί θυμωμένος, καθώς έπρεπε να πάει για να τον δουν, να γράψουν ότι πήγε κλπ; Η σχέση που διαφήμιζαν ότι διατηρούσε με την άλλη περίπτωση χρυσού παιδιού των εταιριών, την Selena Gomez ήταν πραγματική ή τους έβαζαν να κυκλοφορούν μαζί για να διαφημίζονται; Κατά πόσο επηρεάζε αυτό την ψυχολογία τους, καθώς μπορεί πραγματικά να αντιπαθούσαν ο ένας τον άλλο και να «έπρεπε» να βγαίνουν μαζί χάριν του σχεδίου για δημοσιότητα; Τους απαγορεύτηκε να βγουν βόλτα με ένα άτομο με το οποίο πραγματικά θα ήθελαν να περάσουν χρόνο μαζί, αλλά κάτι τέτοιο είναι αντιεμπορικό;Και πόσα άλλα πράγματα που ουσιαστικά αποτελούν τις μικρές χαρές μας στη ζωή, δεν υπήρξαν ποτέ για αυτά τα παιδιά;

Το image τους μπήκε πάνω από την ύπαρξη τους; Προφανώς και έγινε κάτι τέτοιο. Και αυτός ο ψεύτικος κόσμος στον οποίο έχωσαν και χώνουν παιδιά είναι ένας κόσμος παροδικός, πίσω από τον οποίο παραμονεύουν η απογοήτευση και η κατάθλιψη του λαμπρού παρελθόντος που συγκρούεται με το αύριο,  ένα αύριο που προδιαγράφεται σκληρό.Σκληρό γιατί όσα πλούτη και να διαθέτει κάποιος, τα ψυχολογικά κενά και η έλλειψη προσωπικότητας και τρόπου σκέψης είναι δύσκολο να καλυφθούν και ορισμένες φορές οδηγούν σε απερίσκεπτες επιλογές. Από την άλλη πλευρά σαφώς υπάρχει και το πρόβλημα ενός παιδιού που μεγαλώνει χωρίς τα απαραίτητα αγαθά, ένα θέμα που όμως είναι περισσότερο πολιτικού περιεχομένου και δεν μπορούμε να το αναλύσουμε εδώ.

Κατά τη διάρκεια αυτής διαδικασίας οι ευθύνες δεν περιορίζονται στους μάνατζερ και τις εταιρίες αλλά πάνω από όλα αφορούν τους γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους να ζουν σύμφωνα με όσα αναφέρει το αυστηρό πρόγραμμα του superstar που επιβάλλεται από τον κύριο τάδε και θα τα κάνει διάσημα και πλούσια. Με άγνοια; Με δόλο; Κανείς δεν ξέρει. Άλλωστε πολλά παιδιά κατηγόρησαν το ίδιο τους το σπίτι, πως τους κατέστρεψε τη ζωή αναγκάζοντας τα να πηγαίνουν σε οντισιόν, να υπογράφουν συμβόλαια και να  εργάζονται στη showbiz για να φέρνουν το «μεροκάματο» στο σπίτι. Μίζεροι έφηβοι που εξελίσσονται σε εκκεντρικούς και δύστροπους χαρακτήρες, μιάς και κάπως θα πρέπει να νιώσουν σημαντικοί. Σε κάποιον θα πρέπει να ξεσπάσουν τα νεύρα τους, κάπως θα πρέπει να φανεί ότι αξίζουν οι θυσίες που κάνουν.

Μέσα σε αυτό το χάος από το οποίο πάντα θα βγει χαμένος ο πρωταγωνιστής έχουμε και την επίδραση της επιτυχίας στο κοινό του, ένα κοινό που ονειρεύεται να μοιάσει στον star, πολλές φορές ακολουθώντας τον τρόπο ζωής του. Τα κοριτσάκια που μεγάλωσαν με Hannah Montana ίσως θεωρούν τώρα πια περισσότερο cool να βγαίνεις δημόσια ημίγυμνη με ένα τσιγαριλίκι στην τσέπη και να αναπαραστείς την αξιολύπητη μαριονέτα του συστήματος βλ. Miley Cyrus, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει ξεσαλώσει ή την έχουν ξεσαλώσει, παριστάνοντας ένα ζωντανό τσίρκο που προσπαθεί να πετάξει μακριά την αθωότητα της ηρωίδας της Disney και να πουλήσει παριστάνοντας το άγριο κορίτσι της νέας γενιάς. Μάλιστα τα κατορθώματα της φτάνουν να αναπαράγονται και από ελληνικά κανάλια, μέσα στα δελτία ειδήσεων.

Οι κατηγορίες εκτοξεύονται εύκολα, όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλές φορές με το ενδιαφέρον μας, με την περιέργεια μας και την όποια αντιμετώπιση μας προς όλα αυτά τα φαινόμενα η οποία παίζει στο παιχνιδάκι της βιομηχανίας, βοηθάμε να διατηρούνται και να δημιουργούνται όλο και περισσότερες τέτοιες προσωπικότητες. Οι μεγαλοκαρχαρίες γνωρίζουν πολύ καλά σε τι αγορά κινούνται και προσφέρουν τα αντίστοιχα που θα τους επιφέρουν κέρδος. Οπότε πριν ξαναβρίσεις την Rihanna που γδύνεται σε κάποιο νησί για να ταξιδέψουν οι φωτογραφίες της σε όλο τον κόσμο ή όταν απορήσεις ξανά για τον Justin Bieber και τα τραγούδια του, σκέψου καλά για την αισθητική σου και την παιδεία σου. Παρατήρησε τις αντιδράσεις του κόσμου προς όλα αυτά και κατάλαβε ότι τα σκουπίδια δεν τα αγκαλιάσαμε από την πρώτη μέρα. Συνηθίσαμε στη θέα τους, μετά στη μυρωδιά τους και αργότερα φάνηκε απολύτως λογικό και συνηθισμένο να βρίσκονται μέσα στο σπίτι σου. Μια άλλη μέρα τα αναζήτησες κι εσύ, κι εγώ.

Ας αναβαθμίσουμε λοιπόν την παιδεία μας και κάποτε ας ασχοληθεί και ένας εισαγγελέας με τις αιτίες που οδήγησαν έναν 19χρονο να πληρώνει εγγύηση για να βγει από το αναμορφωτήριο…

Αφήστε το σχόλιό σας