Συνέντευξη | Κωνσταντίνα Πάλλα «Είμαι αυστηρή στη δουλειά μου»

Η Κωνσταντίνα Πάλλα είναι ένα νέο κορίτσι που ήρθε για να μείνει, όπως όλα δείχνουν στο χώρο της μουσικής κι έχει να προτείνει πολλές νέες ιδέες, νέες μουσικές και ήχους.

Η μουσική ήρθε στη ζωή της από μικρή ηλικία, όπως μου λέει και ζούσε στο δικό της “μικρόκοσμο” μέσα από αυτή. Η μουσική όμως την οδήγησε σε πολλά και όμορφα μονοπάτια, έμαθε τον εαυτό της και ήρθε η στιγμή πριν από μερικούς μήνες, να παρουσιάσει μέσα από τη δισκογραφική εταιρεία Minos/Emi τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο που πατάει σε ωραίες μελωδίες που συνδέονται άμεσα με την παράδοση.

Μου εκμυστηρεύεται ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή γι’αυτή και ένιωθε πιο έτοιμη απο ποτέ, ώστε να δώσει απλόχερα στον κόσμο τα δικά της “Όνειρα” και μέσα από αυτά να μάθουν λίγο καλύτερα κι εκείνη.

Απόλυτα ειλικρινής σε ό,τι κι αν τη ρώτησα, με ωραίες απόψεις και καλλιεργημένη σκέψη, η Κωνσταντίνα Πάλλα σε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης.

Συνέντευξη | Τζημίκα Ηρώ

Κωνσταντίνα! Τι κάνεις; Χαίρομαι που βρισκόμαστε. Αν και ξέρω ότι είσαι από την κεντρική Ελλάδα, θα ήθελα να μου πεις, γιατί βρίσκεσαι το κατακαλόκαιρο στην πρωτεύουσα;

Γεια σου Ηρώ. Κι εγώ χαίρομαι! Έχεις δίκιο, η καταγωγή μου είναι από τα Τρίκαλα, αλλά όπως βλέπεις είμαι Αθήνα διότι έχει κυκλοφορήσει ο πρώτος μου δίσκος τον περασμένο Φεβρουάριο και τον προωθούμε! Ομως κι από την Αθήνα ξεκίνησε κι η καλοκαιρινή περιοδεία μου.

Τι μπορείς να μου πεις γι’αυτή την καλοκαιρινή περιοδεία;

Είμαι μαζί με κάποιους μουσικούς που οι μισοί βρίσκονται στην Αθήνα κι οι άλλοι μισοί στη Θεσσαλονίκη! Καταλαβαίνεις ότι μοιράζονται οι μπάντες αναγκαστικά! (γέλια) Θα κάνουμε γύρω στις 20 εμφανίσεις, που θα πιάνουν όλη την Ελλάδα. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Νεμέα! Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί έχω και ανθρώπους που με στηρίζουν αρκετά και πιστεύουν στο δικό μου όνειρο. Οπότε το τρέχουμε όλοι μαζί με πολλή αγάπη.

Μίλησέ μου λίγο για την πορεία σου έως τώρα.

Όπως είπες κι εσύ πολύ σωστά, είμαι από τα Τρίκαλα. Μετά καθώς μεγάλωσα πήγα στην Έδεσσα όπου σπούδαζα μάρκετινγκ. Εκεί ξεκίνησα πολύ ενεργά και  με το τραγούδι, όπως και το να διδάσκω μουσική. Επίσης εκεί ήρθα σε επαφή με τη Βαλκανική μουσική και τον βαλκανικό ήχο, που από αυτές τις επιρροές έχει φτιαχτεί κι ο δίσκος μου. Μετά από όλα αυτά ήρθε κι η Θεσσαλονίκη.

Πώς σε θυμάσαι μικρή στα Τρίκαλα;

Με θυμάμαι πειραχτήρι, μέσα στη μουσική και χαρακτηριστικά να “σκαλίζω” το πικ-απ του μπαμπά! (γέλια) Που απαγορευόταν να το ανοίξω μόνη μου, αν και στο τέλος το κληρονόμησα! (γέλια) Όμως πραγματικά η ζωή μου ήταν με μία κιθάρα στο χέρι, να πηγαίνω ωδείο και με το walkman στα αυτιά. Να τραγουδάω όλη την ώρα και να γράφω στιχάκια. Είχα όμως και τη χαρά στο ωδείο όπου σπούδασα να έχω από πάνω μου πολύ καλούς δασκάλους.

Σοβαρά; Νομίζω είσαι από τις τυχερές! (γέλια) Γιατί οι περισσότεροι έχουν αρκετά παράπονα από τους δασκάλους τους… Όχι μόνο στη μουσική, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα.

Γι’αυτό να σου πω ότι καθώς μεγάλωσα κι εγώ σταμάτησα να διδάσκω σε ωδεία, γιατί με κούρασε κι αυτή η διαδικασία του να βλέπουν το μαθητή σαν “ευρώ” κι όχι σαν μαθητή που οφείλει να τον αγκαλιάσει η μουσική. Δεν έχουμε τη σωστή προσέγγιση, λείπει λίγο η παιδεία. Το ότι έχω ένα πτυχίο, δεν σημαίνει ότι έχω και την ικανότητα να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε ένα παιδί. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα. Στο εξωτερικό για παράδειγμα αν τελειώσεις μουσικολογία, αναγκάζεσαι να πας για δύο χρόνια σε μία σχολή πάνω σε αυτό το κομμάτι. Πώς να εκπαιδευτείς για να διδάξεις σε παιδιά κι όχι μόνο.

Δηλαδή πιστεύεις ότι στην Ελλάδα μετράει αυτό που λέμε το “Ό,τι δηλώσεις είσαι”…

Ε, ναι! Χρόνια τώρα! (γέλια) Παράδειγμα πηγαίνεις σε ένα ωδείο, δείχνεις τα πτυχία σου, αλλά δεν σε ελέγχει κανείς αν όντως ξέρεις να παίζεις κιθάρα! (γέλια) Τέτοια κρούσματα όμως γίνονται παντού, όχι μόνο στη χώρα μας. Καλό θα ήταν όμως να υπάρχει ένας παραπάνω έλεγχος σε όλα. Γιατί αυτό είναι και το σωστό.

Δεν σε ρώτησα όμως πριν… Ήσουν μοναχική ως παιδί ή πιο πολύ της παρέας;

Ήμουν αρκετά μοναχική θα έλεγα. Θυμάμαι και κάποιες στιγμές στο σχολείο να κοιτάω έξω από το παράθυρο, ξέρεις, και να πηγαίνω στο δικό μου κόσμο. Έβρισκα όμως διέξοδο στη μουσική και λογικό ήταν να μην μπορούσαν να με καταλάβουν κι όλοι οι συμμαθητές μου, γιατί όλοι τότε χτίζαμε το χαρακτήρα μας. Πέραν όμως από αυτές τις στιγμές, ήμουν μέσα στις παρέες, πρώτη σε όλα, αλλά ήθελα και το χώρο μου και τη μοναχικότητα μου, όπως και τώρα.

Κρατάς το παιδί μέσα σου; 

Το κρατάω με νύχια και με δόντια ώστε να μη πεθάνει! (γέλια) Πιστεύω όμως ότι το έχω καταφέρει. Για παράδειγμα αν μου πεις πάμε να φύγουμε, πάμε Κρήτη, έχουμε εξαφανιστεί στο δευτερόλεπτο (γέλια)

Μου έδωσες και μια πολύ ωραία πάσα τώρα. Έχεις κάνει κάποια τρέλα που θα τη λες για πολλά χρόνια και θα σου έρχεται πρώτη στο μυαλό; 

Έχω κάνει ελεύθερη πτώση! Ήταν πέρσι στις Σέρρες. Έκανε ένας φίλος μου και του είπα εκείνη τη στιγμή, θα έρθω να πέσουμε μαζί! Ήταν απόφαση δευτερολέπτου και φυσικά δεν το σκέφτηκα! Χάνεις κάθε λογική και κάθε φόβο εκείνη τη στιγμή, γιατί νομίζεις ότι θα πεθάνεις. Αν μπορούσα να στο πω απλά, θα στο χαρακτήριζα ως μία γέννα! Καταρρίπτει τα πάντα, όλα μηδενίζονται.

Έχεις σπουδάσει μουσική, αλλά έχεις τελειώσει και τη σχολή μάρκετινγκ. Νομίζω ότι συνδέονται αυτά τα δύο αρκετά. 

Καλώς η κακώς όλη μας η ζωή είναι μάρκετινγκ. Ακόμα και μία φωτογραφία να ανεβάσεις, θεωρείται μάρκετινγκ. Αλλά εγώ επέλεξα να το σπουδάσω λόγω και της οικογένειάς μου, γιατί ασχολούνται όλοι με τα οικονομικά, οπότε εκείνη την περίοδο με γοήτευσε και το ακολούθησα, όμως δεν μπορώ να το κάνω επάγγελμα τώρα. Θα μπορούσα ίσως μελλοντικά στον τομέα της διαφήμισης που μου αρέσει πάρα πολύ.

Αν και τα βήματά σου στη μουσική και στη δισκογραφία είναι καινούργια, τι θα μπορούσες να πεις όσον αφορά αυτό το χώρο; Γιατί είναι αρκετά δύσκολος.

Κοίτα, τραγουδάω επαγγελματικά γύρω στα 13 χρόνια. Είναι άλλο πράγμα τραγουδάω καλά κι άλλο είναι το ασκώ το επάγγελμα του τραγουδιστή. Η νύχτα, γιατί καλώς η κακώς εκεί δουλεύουμε, το ξενύχτι και το να αποκτήσεις γνώσεις πάνω σε αυτό το ρεπερτόριο, είναι κάτι που θέλει γερό στομάχι. Είναι μία δύσκολη δουλειά, όσο “εύκολη” κι αν φαίνεται. Υπάρχει αβεβαιότητα και μεγάλος ανταγωνισμός. Κι όλα αυτά έχουν και αντίκτυπο στην υγεία σου πολλές φορές. Άγχος, δεν κοιμάσαι καλά. Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που δεν είναι τόσο όμορφες… Ένας τραγουδιστής ή ένας μουσικός οφείλει να είναι ταγμένος στην τέχνη του. Λέγαμε πριν και για το μάρκετινγκ, οπότε τώρα φαίνεται περισσότερο η εικόνα, παρά το έργο ενός ανθρώπου, οπότε κι οι δισκογραφικές προσπαθούν να ισορροπήσουν αυτά τα δύο.

Έχω ακούσει από πολλούς, που έχουν μόνο την εικόνα γι’αυτό το επάγγελμα, ότι οκ, ξέρεις, δεν πειράζει αν δεν έχεις καλή φωνή, θα τη φτιάξουμε… 

Σίγουρα θα τη φτιάξουν, αλλά στο στούντιο! (γέλια) Είμαι πολλή αυστηρή στη δουλειά μου. Το δουλεύω πολύ, κάνω μαθήματα φωνητικής πολλά χρόνια και θα κάνω μαθήματα για μια ζωή. Πάντα θα λέω ότι φωνή ήταν η Τζένη Βάνου. Οπότε ό,τι κι αν πούμε εμείς, οφείλουμε να χαμηλώσουμε λίγο το βλέμμα μας και να κοιτάξουμε πίσω μας. Δεν μπορώ, για παράδειγμα, να πω εγώ τι φωνάρα είμαι, αν κοιτάξω τη Τζένη Βάνου, τη Βίκυ Μοσχολιού… Χρειάζεται ταπεινότητα. Έτσι όμως οδηγείσαι και στο να γίνεσαι καλύτερος και πρέπει να το κάνεις αυτό με τη ψυχή σου, όχι μόνο για την εικόνα. Γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι θα αποτύχεις. Σε ό,τι και να κάνεις.

Πώς ξεκίνησε η όλη πορεία σου στο δίσκο; 

Γράφω τραγούδια αρκετό καιρό και πιο παλιά είχα επιλέξει κάποια από αυτά ώστε να κυκλοφορήσουν σε έναν άλλο δίσκο, που ευτυχώς (γέλια) δεν τον έκανα τότε. Η ζωή τα φέρνει όπως πρέπει κι όσο και να το πιέσω εγώ, πάντα θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Οπότε μετά από αυτό, ήρθε κι η γνωριμία μου με το Γιάννη Δίσκο, στον οποίο οφείλω και ό,τι έχω κάνει. Οι κοινές παρέες με έφεραν σε επαφή μαζί του. Έτσι, λοιπόν κι επειδή ο Γιάννης συνεργάζεται χρόνια με τους Imam Baildi, μου λέει θα ανοίξεις μία συναυλία τους. Και εκεί ήταν άτομα από τη Minos που με άκουσαν, κάναμε ραντεβού, κάναμε κι ακόμα ένα (γέλια) τους άρεσα, μου άρεσαν (γέλια) και τα βρήκαμε! Ήθελα πολύ να γίνει κι από αυτή την εταιρεία, γιατί είναι παράσημο να είμαι κι εγώ μέρος μιας τόσο μεγάλης ιστορίας.

Τα νέα παιδιά συνήθως επιλέγουν να “χτυπήσουν” και την πόρτα ενός talent show. Τι είναι αυτό που τους προτρέπει σε κάτι τέτοιο; Εσύ θα πήγαινες;

Είναι η άμεση προβολή και σε γνωρίζει πολύς κόσμος σε δευτερόλεπτα. Με τρομάζει λίγο αυτό. Αρχικά είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν. Μπορεί να έχει θέμα τη μουσική, αλλά δεν γίνεται πραγματικά γι’αυτή και μοιράζεται το όλο θέμα. Υπάρχει αυτός ο δρόμος, υπάρχει κι ο δύσκολος. Κάποιοι επιλέγουν το δύσκολο, όπως κι εγώ επέλεξα αυτόν! Θέλει υπομονή και μέσα από αυτό το δρόμο παίρνεις εμπειρίες που δεν θα έπαιρνες αλλιώς! Αλλά όσον αφορά το αν θα πήγαινα εγώ, δεν ξέρω να σου πω, ίσως το σκεφτόμουν, αν δεν ερχόντουσαν έτσι τα πράγματα σε εμένα. Δεν λέω ποτέ, ποτέ! Δεν το αποκλείω, αλλά σίγουρα ξέρω ότι μου αρέσουν τα δύσκολα.

Τι θα έλεγες ως συμβουλή σε κάποιον και τι πρέπει να προσέξει; 

Υπομονή και δουλειά και σίγουρα να μην “καβαλήσει” το καλάμι. Είναι πολύ εύκολο να συμβεί στους νέους.

Πάμε τώρα στο δίσκο σου και θέλω να πιαστώ από τον τίτλο Όνειρα”… Κάνεις εσύ; 

Κάνω πολλά όνειρα και για την προσωπική μου ζωή, αλλά και πώς θα ήθελα να είναι ο κόσμος στον οποίο ζω. Γιατί ο κόσμος δεν είναι ευτυχισμένος. Γι’αυτό, εγώ μπορώ να γράψω όμορφα τραγούδια και να τους δείξω ένα δρόμο προς την ευτυχία και την αγάπη. Δεν υπάρχει μόνο η άσχημη πλευρά. Υπάρχει κι η πλευρά της αγάπης και φροντίδας και όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να τη βρούμε.

Συμβιβάζεσαι στη ζωή σου;

Προσπαθώ να μην το κάνω, γιατί είναι άσχημο να μην κάνεις αυτό που ακριβώς θέλεις και νιώθεις. Αλλά είναι τόσο δύσκολες οι εποχές που αν έρθω κάποια στιγμή σε αδιέξοδο, θα αναγκαστώ…

Θα χαρακτήριζα το δίσκο σου στα πιο έντεχνα ακούσματα… Συμφωνείς με αυτό; 

Πιστεύω ότι στα τραγούδια μου υπάρχει αρκετά και το λαϊκό στοιχείο και στη βάση της μελωδίας κι ήθελα αυτό το λαϊκό να το ακούσεις στο δίσκο, όπως επίσης υπάρχει κι ο πιο ηλεκτρονικός ήχος. Θα ακούσεις όμως και το μπουζούκι και τα πνευστά κι όλα αυτά ήθελα να πατάνε στην παράδοση που τόσο αγαπώ από μικρή κι έχω μεγαλώσει με αυτή.

Αυτό τον δρόμο θέλεις να ακολουθήσεις;

Ναι, και θέλω να φανώ αντάξια σε αυτό και στη μουσική που μεγάλωσα. Είναι στόχος ζωής.

Να σε πάω τώρα και λίγο στο single του δίσκου που έχει τίτλο “Αν δεν ήσουν εδώ”…

Ακριβώς, είναι το πρώτο single που κυκλοφόρησε πριν βγει ο δίσκος. Το τραγούδι έχει να κάνει με την όλη αίσθηση που μου άφησε η ιστορία με το ξεκίνημά μου, με την εταιρεία, με το Γιάννη Δίσκο και που έγιναν όλα όπως έπρεπε. Δηλαδή δεν θα ήμουν εδώ χωρίς αυτούς! Παραπέμπει στο πόσο τέλεια ήταν συνδεδεμένα όλα!

Υπάρχει μέσα στο δίσκο ένα τραγούδι τιτλοφορείται “Φεγγάρι”. Εσύ το κοιτάς το βράδυ και κάνεις ευχές; 

Βεβαίως και η ιστορία του είναι αρκετά προσωπική! Αλλά σε αυτό που ρωτάς, να σου πω ότι κοιτάω μονίμως τον ουρανό και λατρεύω τη νύχτα, γιατί τότε μπορείς να δεις την αλήθεια του ουρανού. Τα αστέρια, το φεγγάρι. Κοιτάζω ψηλά κι ελπίζω! Σκέψου πόσοι άνθρωποι έχουν ονειρευτεί κάτω από το φως του φεγγαριού, πόσα πρώτα φιλιά έχουν δοθεί! (γέλια) Πώς να μη γράψεις γι’αυτό, λοιπόν;

Μιας και πιάσαμε το ρομαντικό στοιχείο, πώς είσαι στις σχέσεις σου; Δίνεσαι εύκολα; 

Τα τελευταία χρόνια πρέπει να σου πω, ότι μαθαίνω να μην είμαι τόσο δοτική! (γέλια) Γιατί νομίζω ξεπέρασα κι εγώ τα όρια! (γέλια) Η αγάπη είναι ατελειώτη και δεν μπορώ να τη ζυγίσω και να τη μετρήσω. Σε όλους τους τομείς. Το έχω πληρώσει βέβαια, αλλά δεν με σταματάει από το να δίνω.

Θέλω να μου πεις αν στη ζωή σου βλέπεις τους ανθρώπους να έχουν αλλάξει…

Βλέπω ότι έχουμε κλειστεί πολύ στον εαυτό μας κι έχουν “χαλάσει” οι ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί έχουμε γεμίσει πολλές ανασφάλειες που δεν μπορούμε να τις καλύψουμε. Φοβόμαστε να δεθούμε, γι’αυτό που λέγαμε πριν, ότι ξέρουμε ότι θα πληγωθούμε. Αλλά έτσι είναι η ζωή κι έτσι είναι οι σχέσεις. Αν δεν αφεθείς, δεν θα μάθεις να αγαπάς αλλά και να αγαπιέσαι.

Τι νομίζεις ότι υπάρχει πολύ εκεί έξω που μας “χαλάει”;

Υπάρχει πολύ θυμός εκεί έξω. Αυτό πρέπει να διορθώσουμε και να αφήσουμε λίγο τον εγωισμό μας στην άκρη και να προσπαθήσουμε να βοηθάμε και εμάς, αλλά και τους γύρω μας.

Εσύ έχεις χάσει τον εαυτό σου σε σημείο που να πεις “ώπα, τι κάνω εδώ”;

Σίγουρα έχει συμβεί, ναι. Και κατά μέσο όρο χάνω τον εαυτό μου μία φορά το χρόνο (γέλια) Όμως πρέπει να κάνεις μια καλή αυτοκριτική κάποιες φορές και να συνειδητοποιείς που είσαι και τι κάνεις ή κατά πόσο ξεστράτισες από την πορεία σου, ποια είναι τα λάθη σου, τι αποκόμισα, τι πήρα που βγήκε λάθος τελικά; Δεν πρέπει όμως να φοβάσαι να γκρεμίσεις τον εαυτό σου και να τον χτίσεις ξανά, αν τυχόν ξεπεράσεις κάποια όρια.

Έχεις μετανιώσεις για πράγματα που έχεις κάνει στο παρελθόν; 

Σίγουρα, γιατί μέσα από αυτό καταλαβαίνεις ότι αυτό το πράγμα τη χρονική στιγμή που επέλεξες να κάνεις, ήταν λάθος και δεν σου ταίριαζε. Γίνεται μία συντριβή μέσα σου, όμως βάζεις ένα στοπ και λές ότι δεν θα το κάνεις ξανά αυτό. Για μένα αυτό σημαίνει κι η λέξη μετανιώνω.

Αν κάποιος σε πληγώσει πολύ, θα τον συγχωρέσεις; 

Πρώτα από όλα αν το κάνει, τον ευχαριστώ (γέλια) Αλλά τον έχω συγχωρέσει πριν καν το κάνει. Είναι δεδομένο ότι κάποιος θα σε πληγώσει στη ζωή σου. Το θέμα είναι να καταλαβαίνουμε τα λάθη μας, να μην τα κάνουμε ξανά κι εγώ προσωπικά έχω συγχωρέσει τα πάντα και όλους. Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ αν δεν το κάνω. Είναι πολύ βαρύ. Το να κρατάς κακία είναι το πιο άσχημο πράγμα και πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει και με ασήμαντα θέματα.

Φοβάσαι το χρόνο; 

Ο χρόνος είναι μία συνιστώσα του σύμπαντός μας (γέλια) Ο χρόνος νομίζω όμως ότι είναι ο καλύτερός μας φίλος. Σίγουρα υπάρχει ένα deadline για όλους. Καθώς περνάει όμως, γιατρεύεσαι από πολλά και το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει, σε κάνει να λειτουργείς ακόμα πιο γρήγορα και να γίνεσαι ακόμα καλύτερος. Πρέπει να τιμάς τη λιγοστή ζωή που έχεις. τίποτα δεν υπάρχει δεδομένο και θέλω να κάνω την ύπαρξη μου, όσο πιο άξια γίνεται. Δεν πρέπει να πετάμε τη ζωή μας.

Αφού τα είπαμε όλα, πραγματικά, τι άλλο να περιμένουμε από εσένα Κωνσταντίνα; 

Το καλοκαίρι όπως αναφέραμε και πριν θα κάνω ένα τουρ σε όλη την Ελλάδα και μαζί με αυτό ετοιμάζομαι για ένα ακόμα πιο μεγάλο που θα ακολουθήσει το χειμώνα. Ετοιμάζω κι ένα τραγούδι σε συνεργασία με μία καλλιτέχνιδα που θα κυκλοφορήσει σύντομα, αλλά προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος δίσκος τα “Όνειρα” και ταξιδεύουμε με αυτόν.

Σε ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα! 

Εγώ σε ευχαριστώ Ηρώ 

Αφήστε το σχόλιό σας