Συνέντευξη: Λούκας Γιώρκας

-

Λούκας Γιώρκας
Λούκας Γιώρκας

Ο Λούκας Γιώρκας γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου το 1986 στην Κύπρο και μεγάλωσε εκεί μαζί με την οικογένειά του. Είναι ζυγός στο ζώδιο και από μικρός αγαπούσε τη μουσική.

Εμείς καταφέραμε και κλέψαμε λίγο απο το χρόνο του αφού να πούμε εμφανίζεται στην Θεσσαλονίκα με την Πέγκυ Ζήνα και τον Δήμο Αναστασιάδη! Μας μίλησε για όλα για την ζωή του, για την οικονομική κρίση για την συνεργασία του με την Πέγκυ Ζήνα αλλα και για προσωπικά θέματα. Αυτός είναι ο Λούκας, ένα ταλαντούχο παιδί με ήθος! Απολαύστε τον..

Γράφει:Αγγελική Πίνα-Κολάγκη

Λούκα, καλωσόρισες στο Hit-Channel.com! Κατ’ αρχήν, σύστησε μας τον εαυτό σου…

Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στην ιστοσελίδα σας.. Είμαι ο Λούκας Γιώρκας, ασχολούμαι με τη μουσική από πολύ μικρός  λαμβάνοντας μέρος σε φιλαρμονικές, βυζαντινές χορωδίας αλλά και μουσικά γκρουπάκια. Σπούδασα μουσική μέσω αλληλογραφίας σε κολέγιο της Αγγλίας και το 2008 έλαβα μέρος στο τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό “x factor”.. Έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι, ας πούμε, πιο επαγγελματικά με τη μουσική. Αργότερα έλαβα μέρος στο μουσικό διαγωνισμό της eurovision με το τραγούδι «watch my dance» ντουέτο με τον stero mike.. Σήμερα βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη όπου και εμφανίζομαι με την Πέγκυ Ζήνα, τον Δήμο Αναστασιάδη και την Ειρήνη Παπαδοπούλου.

Υπήρχε κάποιος άνθρωπος στην οικογένεια ή στο περιβάλλον σου, γενικότερα, που ασχολείτe με τη μουσική και επηρέασε κι εσένα;

Δεν έχω κάποιο συγγενικό πρόσωπο που ασχολείται με τη μουσική, όχι. Έχω μόνο ένα θείο μου ο οποίος είναι ψάλτης.

Από μικρός μέσα στη μουσική! Θα έλεγες πως γεννήθηκες μαζί της;

Δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε ότι ένας άνθρωπος φέρνει κάτι με τη γέννησή του.. Όλοι έχουμε κλίσεις και μάλλον ήμουν τυχερός που δε χρειάστηκα πολύ για να βρω τη δικιά μου.

Ασχολείσαι με τη μουσική σε ευρύτερο πλαίσιο. Μουσικολογία, σύνθεση και πολλά άλλα… Βλέπεις τη μουσική ως σύνολο και όχι μονοδιάστατα;

Η μουσική είναι τέχνη και θεωρώ ότι οι τέχνες δεν έχουν όρια αφού έχουν σαν βάση την έμπνευση, η οποία στον καθένα είναι μοναδική και εκφράζεται και με διαφορετικό τρόπο.. Οπότε νομίζω ότι κάθε άλλο από μονοδιάστατη είναι η μουσική.

Συνέντευξη: Λούκας Γιώρκας  1

Πάμε και λίγο στα δισκογραφικά τώρα. Είσαι σε μια εταιρία όπως η MINOS EMI νιώθεις καλά, σίγουρος;

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε μια από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες της χώρας, με πολύ μεγάλη ιστορία και κύρος.. Η σιγουριά είναι κάτι που δε μπορεί να στην παρέχει μόνο η εταιρεία αλλά μια σειρά πραγμάτων όπως είναι η σκληρή δουλειά, η ομαδική δουλειά, η τύχη κ.α. Το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης όμως, το επωμίζεται συνήθως ο καλλιτέχνης..

«Έκλαψα» είναι ο τίτλος του νέου σου τραγουδιού σε μουσική Δημήτρη Χάρμα και στίχους Αγγελικής Βοϊράκου. Πες μας λίγα λόγια για αυτό το τραγούδι.

Αυτό το τραγούδι ήρθε στα χέρια μου μέσα από γνωριμίες μιας βδομάδας που λέμε. Δηλαδή έτυχε να γνωρίσω έναν φίλο πλέον, που λίγες μέρες μετά με έφερε σε επαφή με το Δημήτρη και έτσι άκουσα 4 τραγούδια του, με το «Έκλαψα» να ξεχωρίζει κατά πολύ όσον άφορα τις δικές μου βλέψεις.. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό τραγούδι, κι όχι επειδή είχα την τύχη να το πω, αλλά γιατί έχει πολύ ωραία μουσική και πολύ όμορφο στίχο που περιγράφει εμπειρίες που όλοι κάπου, κάποτε βιώσαμε. Είμαι πολύ χαρούμενος που μου το εμπιστεύτηκαν ο Δημήτρης και η Αγγελική και εύχομαι να μου δίνεται η ευκαιρία να λέω πάντα τόσο ωραία τραγούδια..

Το νέο σου κομμάτι βγήκε πρίν λίγο καιρό.Μέσα στα Χριστούγεννα πως και δεν αποφάσισες να βγάλεις κάποιο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί σου?

Το τραγούδι αυτό ήταν έτοιμο για να κυκλοφορήσει ένα μήνα πριν. Αυτή ήταν οι απόφαση μας με την εταιρεία κι έτσι κάναμε. Οπότε ήμασταν λίγο μακριά από τα Χριστούγεννα. Άπλα ίσως περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή η οποία ήταν κατά την άποψή μας τώρα.. Από τη στιγμή που είχα στα χέρια μου ένα τόσο όμορφο τραγούδι, ίσως δεν είχα και εγώ την ανάγκη για να ψάξω για κατι άλλο.

Ένα κομμάτι στο ύφος τον τραγουδιών που λες. Να περιμένουμε και το βίντεο κλίπ σύντομα;

Εύχομαι να κυκλοφορήσει και το βίντεο κλιπ, αν και ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει κάτι τέτοιο.

Θέλεις να σε θεωρούν λαϊκό τραγουδιστή, ερωτικό,ποπ.Τι όνομα θα έδινες εσύ στον εαυτό σου;

Η άποψή μου είναι ότι η μουσική είναι ενιαία, αλλά από τη στιγμή που μπαίνουμε στη διαδικασία να τη διαχωρίζουμε, θεωρώ ότι το είδος που μιλά περισσότερο στη ψυχή μου είναι το λαϊκό, με την αρχική σημασία της λέξης όμως.

Αυτή τη φορά τόπος συνάντησης η Θεσσαλονίκη.Σε βρίσκουμε λοιπόν στην όμορφη  συμπρωτεύουσα  στο νυχτερινό κέντρο «Stage by night». Μαζί Πέγκυ Ζήνα και του Δήμο Αναστασιάδη και η Ειρήνη Παπαδοπούλου. Πώς ειναι αυτη η συνεργασία;
Συνέντευξη: Λούκας Γιώρκας  2

Αυτή η συνεργασία είναι σίγουρα ξεχωριστή, αρχικά γιατί είμαι για τρίτη φορά με την Πέγκυ Ζήνα κάτω από την ίδια μουσική στέγη, με τον Δήμο Αναστασιάδη ο οποίος είναι ένας πολύ ταλαντούχος ανερχόμενος τραγουδιστής και συνθέτης και την Ειρήνη Παπαδοπούλου, πρώην συμπαίκτρια μου στο x factor όποτε υπάρχει η επιθυμητή οικειότητα.. Ένα σχήμα που καλύπτει μεγάλη γκάμα ρεπερτορίου και θεωρώ ότι άνθρωποι από κάθε μουσικό άκουσμα μπορούν να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν καλά κοντά μας.

Έχεις συνεργαστεί όμως και με την Κωσταντίνα ένα μεγάλο όνομα στην ελληνική μουσική σε ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι.Το τραγούδι  έχει τίτλο «Ο καημός της μάνας» και  το ερμηνεύσατε μαζί. Πως ένιωσες;

Η Κωνσταντίνα είναι όντως ένα πολύ μεγάλο όνομα στην ελληνική μουσική δισκογραφία με πολλά τραγούδια και πολύ σπουδαίες συνεργασίες. Επίσης είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος με μεγάλη καρδία και πολύ αγάπη σε αυτό που κάνει. Ένιωσα από την αρχή σαν πολύ καλός της φίλος και αυτό για μένα ήταν ξεχωριστό.. Τώρα το τραγούδι, ήταν επίσης πολύ ξεχωριστό για μένα γιατί τραγούδησα για την πατρίδα μου κάτι που πάντα είχα όνειρο να κάνω και θεωρώ ότι αυτό, θέλω να πιστεύω, ήταν απλά η αρχή. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο είναι πολύ πρόσφατα και νωπά, που πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που γνωρίζουν και συναισθάνονται τα βιώματα της γενιάς που τα έζησε. Των γονιών μας δηλαδή. Οπότε θεωρώ τον εαυτό μου υποχρεωμένο να τραγουδήσω για το πολύπαθο νησί μας.

 Σε μία δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά περίοδο της Ελλάδας, θα ήσουν από εκείνους που θα προτιμούσαν το εξωτερικό;

Με βάση τα χαρτιά είμαι ήδη στο εξωτερικό.. Παρ’ όλα αυτά, κάνω αυτό που μου αρέσει, προσπαθώ όπως όλοι, να ζήσω όσο καυτερά γίνεται σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Αν έφτανα σε σημείο να μην μπορώ να βγάζω τα προς το ζην, ίσως, και γιατί όχι να έφευγα.

Πιστεύεις  ότι οι καλλιτεχνικές συμπράξεις έχουν να πουν περισσότερα πράγματα σε μια τέτοια εποχή απ’ ότι οι μονάδες; 

Εγώ αυτό το υποστηρίζω 100% για πολλούς λόγους.. Ένας λόγος είναι το ότι ο κόσμος θα μπορεί να πηγαίνει σε ένα χώρο και να βλέπει 2 και 3 καλλιτέχνες μαζί και με τα ίδια λεφτά. Άλλος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο απαιτητικοί στον τρόπο διασκέδασης τους, με την καλή έννοια πάντα, οπότε η σύμπραξη καλλιτεχνών μπορεί να προσφέρει περισσότερα. Πάντα η ομάδα είναι καλύτερη από τη μονάδα.. Και τρίτο, η σύμπραξη καλλιτεχνών και ιδιαίτερα διαφορετικών μουσικών δρόμων μπορεί να φέρει και πολλά καινούργια μουσικά πράγματα που έτυχε να ακούσουμε ανά καιρούς και φάνηκαν να είναι πολύ αποδεκτά από το κοινό. Πρέπει οπωσδήποτε ο ανταγωνισμός να μετατραπεί σε υγιή συναγωνισμό.

 Ζούμε σε μια εποχή σε μεγάλο βαθμό οριακή. Νιώθεις  ότι η καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση λειτουργούν μέσα σας με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι συνήθως;

Η άποψή μου είναι ότι σε δύσκολες εποχές υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα έμπνευσης. Η μουσική και ο λόγος δεν είναι τίποτα άλλο από βιώματα και εμπειρίες ταλαντούχων ανθρώπων που εκφράζονται με αυτό τον τρόπο. Οπότε στα δύσκολα που λέμε, όλοι θέλουμε να βγούμε και να πούμε κάτι, το παράπονό μας, τη λύση στα προβλήματα μας. Χρειαζόμαστε ένα ξύπνημα. Έτσι και τώρα, στη δίκη μας δύσκολη εποχή, είναι ευκαιρία να γραφτούν και να ακουστούν μεγάλα τραγούδια, μεγάλες αλήθειες.

Πλέον παρατηρείται και το φαινόμενο να εμφανίζονται πολλοί ταλαντούχοι νέοι Έλληνες τραγουδοποιοί οι οποίοι όμως επιλέγουν να γράψουν τραγούδια με αγγλικό στίχο. Πώς το κρίνεις αυτό;Συνέντευξη: Λούκας Γιώρκας  3

Αν σκοπός των τραγουδιών αυτών είναι να κυκλοφορήσουν σε χώρες του εξωτερικού τότε συμφωνώ. Αν είναι όμως για να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα θα ήμουν σύμφωνος αν πρώτα είχαμε εξαντλήσει την ελληνική γλώσσα.

Υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια σε live εμφανίσεις ή δισκογραφία;

Βάση και των εποχών που ζούμε είναι κάπως δύσκολο να κάνουμε σχέδια για πολύ μακριά. Οπότε μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη. Μετά ακολουθούν κάποιες συναυλίες για τους Έλληνες του εξωτερικού σε Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία και Σουηδία. Μέχρι δηλαδή και τον Απρίλιο.. Μετά εύχομαι να έχουμε καινούργια δεδομένα. Δισκογραφικά όπως είπαμε πριν κυκλοφόρησα πριν λίγες μέρες καινούργιο τραγούδι και εύχομαι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ολοκληρώσω το πολυπόθητο πλέον album μου.

Θα ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιους ανθρώπους που σε βοήθησαν, σε βοηθούν και παραμένουν δίπλα σου;

Σίγουρα έχω πολλούς ανθρώπους να ευχαριστήσω, που με βοήθησαν, με βοηθούν και εύχομαι να τους έχω κοντά μου και στη συνέχεια.. Πέραν από την οικογένεια μου στην οποία χρωστάω την κάθε πνοή μου, θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία Minos EMI, τον Γιώργο Λύρα, τον δάσκαλο φωνητικής μου και σύμβουλο μου στα πάντα κ. Χρήστο Λυριτζή. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που στάθηκαν και στέκονται δίπλα μου. Εύχομαι με τη στάση μου να τους δείχνω την κάθε μου εκτίμηση.

Όταν οι υποχρεώσεις τελειώσουν ή επιθυμείς να κάνεις ένα διάλειμμα, τι επιλέγεις; Πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο; Που θα σε βρει κάποιος να διασκεδάζεις;

Συνήθως σπίτι μου είμαι, και έχω διαμορφώσει το χώρο μου με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορώ να σπαταλάω μέσα τις περισσότερες μου ώρες. Έρχονται φίλοι, η διαβάζω κάποια βιβλία. Αυτά. Αν και θεωρό ότι είμαι πολύ μικρός για διαλείμματα.

Και τέλος. Μια ευχή για το καινούργιο χρόνο για το 2013 που ήρθε και για τους αναγνώστες μας!

Αυτό που εύχομαι είναι υγεία, ψυχική γαλήνη να έχουμε, αγάπη μεταξύ μας και δημιουργικότητα.. εύχομαι η χρονιά αυτή να είναι χρονιά ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.. και σε σας καλές επιτυχίες σε ο,τι κάνετε!!

Λούκα, Σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και σου ευχόμαστε τα καλύτερα! Και, βέβαια, περιμένουμε νέα πράγματα από σένα, σύντομα!

Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ, συνεχίστε την καλή δουλειά!

Θερμές ευχαριστίες στην Πελαγία Μαυρίδου συνεργάτης του Λούκα για την πολύτιμη βοήθεια της και για το φωτογραφικό υλικό!

Αφήστε το σχόλιό σας