Συνέντευξη: ΝΕΒΜΑ

-

Hit-Channel Listen Radio Live

Το περασμένο Σάββατο 3 Νοεμβρίου,οι ΝΕΒΜΑ βρέθηκαν στο 4711 για μια άκρως επιτυχημένη guest εμφάνιση πλάι στα Κόκκινα Χαλιά, με τους οποίους τραγούδησαν αγαπημένα τραγούδια ενώ ουκ ολίγες φορές ξεσήκωσαν το κοινό που παρευρέθηκε για να τους θαυμάσει από κοντά. Στα highlights της βραδιάς η κοινή εμφάνιση με την Μαρία Μακρή, με την οποία τραγούδησαν “Τον Έλεγχο Χάνω“.

Με αφορμή αυτή την εμφάνιση βρεθήκαμε με τον DJ Rico, τον Αλχημιστή και τον Ισορροπιστή πραγματοποιώντας μια συνέντευξη από την οποία θα λέγαμε πως αντλήσαμε αρκετά πράγματα. Η αλήθεια είναι πως δεν αναλώσαμε τον χρόνο μας σε πράγματα που έχουν χιλιοειπωθεί για το συγκρότημα αλλά μάθαμε πολλά σχετικά με το Hip Hop και τις τάσεις του σε Ελλάδα και Αμερική, κατανοώντας έτσι πως ο καλλιτέχνης απαιτείται να έχει αρκετές γνώσεις σχετικά με τον χώρο του, ώστε να μπορεί να έχει και την αντίστοιχη ποιότητα στη δουλειά του.

Μάλιστα, οι ΝΕΒΜΑ μας αποκάλυψαν τα σχέδια τους για ένα νέο άλμπουμ αλλά και για τις μελλοντικές τους ζωντανές εμφανίσεις. Διαβάστε όσα δήλωσαν στην ιστοσελίδα μας:

 

Πως βρεθήκατε στο 4711;
Αλχημιστής: Έχουμε έρθει στο 4711 για να τιμήσουμε τους φίλους και συνεργάτες μας τα Κόκκινα Χαλιά και να εμφανιστούμε μαζί τους στη σκηνή. Ένα νέο ξεκίνημα φέτος για τα παιδιά όπου ήταν και πέρυσι σε αυτό το μαγαζί και ξεκινάμε κι εμείς εδώ για να τους στηρίξουμε και να παίξουμε κάποια από τα τραγούδια που παίζουμε όταν εμφανιστούμε μαζί τους και κάποια καινούρια που δεν έχουμε ξαναπαίξει.
Ισορροπιστής: Κάποια καινούρια που τα σκαρφίστηκε ο DJ Rico πριν λίγο!

Νέο single λοιπόν, σε συνεργασία με τον Reckless. Τι μας παρουσιάζετε στο “All you need”;
Αλχημιστής: Στο “All You Need” σας παρουσιάζουμε μια καινούρια πρόταση, ένα τραγούδι το οποίο είναι δίγλωσσο. Βέβαια στο διαδίκτυο έχει διαρρεύσει και  μια version στην οποία ο Reckless επιχειρεί για πρώτη φορά να τραγουδήσει στα ελληνικά…
DJ Rico: Με επιτυχία θα έλεγα.

Αλχημιστής: Ακόμα είναι πολύ νωρίς, είναι πολύ φρέσκο το κομμάτι για να κρίνουμε την απήχηση του στον κόσμο. Τα δείγματα είναι θετικά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έχουν αγκαλιάσει πολλά ραδιόφωνα από όλη την Ελλάδα.
DJ Rico: Είναι ένα τραγούδι το οποίο όσο και να φαίνεται σαν καινούρια πρόταση, είναι φυσική συνέχεια των προηγούμενων κινήσεων που έχουμε κάνει με καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν απήχηση στο νεανικό κοινό όπως είναι τα Κόκκινα Χαλιά, ο Στράτος, η Ελένη, η Κατερίνα κλπ. Μπορεί να είναι μια διαφορετική μουσική πρόταση αλλά η φιλοσοφία είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που εδώ και τρία χρόνια έχουμε δοκιμάσει σαν ανανέωση, στην mainstream όψη του συγκροτήματος μας.

Ισορροπιστής: Με το Στράτος με παραπέμπεις στον Διονυσίου! (γέλια)
DJ Rico: Αυτά είναι μιας άλλης γενιάς, για τα παιδιά ένας Στράτος υπάρχει, ο Στράτος “Stan” Αντιπαριώτης!

 

Να μιλήσουμε για το άλμπουμ «Νεβματικά δικαιώματα», ένα άλμπουμ που ακολούθησαν αλλαγές.
DJ Rico: Το «Νεβματικά δικαιώματα» κυκλοφόρησε το 2010 από την προηγούμενη μας δισκογραφική εταιρία και ήταν ένας δίσκος ο οποίος μάζεψε όλες τις κατευθύνσεις που είχαμε από το παρελθόν. Δηλαδή μέχρι ενός σημείου έχει μια mainstream λογική η οποία είναι ξεκάθαρη και στα δύο πρώτα singles που κάναμε αλλά και σε δύο άλλα κομμάτια που δεν βγήκαν σαν singles ή βίντεο, παρόλα αυτά υπάρχουν. Μια λογική πάρα πολύ Hip Hop φάνηκε στα επόμενα δύο βίντεο κλιπ που κάναμε, το «Φωτιά στα Ηχεία» και το «Πάρε αυτό που ζήτησες». Από ‘κει και μετά έχει ένα πολύ conscious χαρακτήρα με διάφορες συνεργασίες όπως οι Kollektiva, ο Νίκος Μίχας, ο Νίκος Αλιάγας και πολλούς rap φίλους μας, τους Dragostars, τον Μέγα, τον Mo’ Skillz, τον Αθέατο κλπ. Ο δίσκος αυτός μας άφησε πολύ ικανοποιημένους αλλά νομίζουμε ότι από την προηγούμενη μας εταιρία θα μπορούσε να έχει δουλευτεί λίγο καλύτερα στο επίπεδο της κυκλοφορίας των singles αλλά no hard feelings, μια χαρά. Κάποια στιγμή, ήρθε η πρόταση κι από τη Sony, κάναμε το «Ημερολόγιο» με τα παιδιά (σ.σ.: Κόκκινα Χαλιά) και άνοιξε μια καινούρια σελίδα και δισκογραφικά και καλλιτεχνικά για εμάς.

Τελευταίο σας άλμπουμ, το «NΕΒΜΑ Αντιλογίας» το οποίο είναι ένα street album. Τι σημαίνει αυτό;
Αλχημιστής: Είναι με την έννοια ότι κυκλοφορεί δωρεάν για τον κόσμο και έχει μια προσέγγιση στο ηχόχρωμα του που περιλαμβάνει τραγούδια που δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε δισκογραφικά γιατί περιλαμβάνουν δείγματα, samples όπως τα λέμε στο Hip Hop, από ξένα τραγούδια, Επίσης ο στίχος είναι λίγο πιο ιδιαίτερος, λίγο πιο απαιτητικός, για κοινό που είναι μυημένο στη Hip Hop μουσική. Δεν είναι το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε με τις επίσημες κυκλοφορίες.

DJ Rico: Οι συνεργάτες μας είναι οι ίδιοι. Μέσα στο street έχει ανθρώπους με τους οποίους πάνω κάτω συνεργαζόμαστε και στους mainstream δίσκους, η Maya, ο Κόμης Χ, ο Γιώργος Παπαδημητράκης και βέβαια ο Νίκος και οι Goin’ Through. Απλά είναι μια διαφορετική φιλοσοφία, μια ανάγκη την οποία είχαμε σαν καλλιτέχνες να πειραματιζόμαστε σε μουσική και στίχους και κυρίως να έχουμε ζεστό ένα κοινό το οποίο μας έχει γνωρίσει αλλιώς, δεν μας έχει αφήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχουμε κάνει την mainstream προσπάθεια, από το 2008 και μετά. Συνεχίζουν να είναι κοντά μας, ζητάνε αυτό το πράγμα και να πούμε πως θα οπτικοποιήσουμε και τραγούδι από αυτό τον δίσκο σχετικά άμεσα, μπορεί και στους επόμενους 2-3 μήνες. Το πιο ενδιαφέρον από όλο αυτό είναι ότι ουσιαστικά ακολουθεί μια παγκόσμια τάση σε αυτό το μουσικό είδος, που εδώ στην Ελλάδα αρχίζει τώρα τελευταία να την νιώθουμε. Μάλιστα και από καλλιτέχνες που έχουν μια mainstream πορεία. Δηλαδή, πρώτον της δωρεάν μουσικής και δεύτερον αυτό που ονομάζεται στο εξωτερικό αδόκιμα mixtape ή αλλιώς turntable.

Ουσιαστικά αυτό το street album ήταν η ανάγκη σας να βγάλετε κάτι «πιο Hip Hop» σαν ΝΕΒΜΑ.
DJ Rico: Ακριβώς. Το σχεδιάζαμε πολύ καιρό και επειδή το είδαμε ότι δεν θα βγει μια πρόχειρη δουλειά αλλά θα βγει μια πολύ καλά οργανωμένη προσπάθεια. Κατά καιρούς είχαμε δώσει διάφορα κομμάτια στο ίντερνετ όπως το «πρέπει να συνεχίσω», το «όλα αυτά που νιώθω» και το «Δύσκολο πολύ». Προχωράει και είναι στα πλαίσια αυτής της δουλειάς που κάνουμε. Πρέπει να πούμε ότι ετοιμάζουμε και καινούριο δίσκο, επίσημα από τη Sony Music ο οποίος θα κυκλοφορήσει περίπου μαζί με επόμενο single.
Αλχημιστής: Βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης του.

Πότε περίπου θα κυκλοφορήσει αυτό;
DJ Rico: Δεν εξαρτάται από εμάς, έχουμε μια ολόκληρη εταιρία από πίσω μας. Ίσως μετά τις γιορτές.

Καθώς μιλάμε για το street album. Ποιές θα λέγατε ότι είναι οι διαφορές του σε σχέση με το πρώτο σας άλμπουμ;
DJ Rico: Εννοείς αυτόν από την Freestyle Productions. Ήταν ένας δίσκος στο οποίο το συγκρότημα που τότε λεγόταν ΝΕΒΜΑ, από τους οποίους μόνο ο Ισορροπιστής είναι αυτή τη στιγμή στο συγκρότημα, είχε πολύ μικρή συμμετοχή στη δημιουργία του. Ήταν μια δημιουργία που είχε αρχή, μέση και τέλος τον B. D. Foxmoor. Ήταν διαφορετική η μουσική προσέγγιση του δίσκου. Καλό θα ήταν να τον συγκρίνουμε με τον «Μαύρο Δίσκο» , ο οποίος είναι η πρώτη δική μας προσπάθεια.
Ισορροπιστής: Σε αυτόν πλέχτηκε πολύ περισσότερο ο DJ Rico.

DJ Rico: Ο δίσκος «ΝΕΒΜΑ Αντιλογίας» με τον «Μαύρο Δίσκο» και αν θέλεις και με τον πρώτο, έχει πάρα πολύ μεγάλη σχέση. Και θεματολογικά και μουσικά και στιχουργικά. Είναι σε αυτή την κατηγορία, απλά έχει εισχωρήσει περισσότερο στη μουσική μας το μελωδικό ρεφραίν, το οποίο τότε για να το προσεγγίσουμε και να το βρούμε ήταν πάρα πολύ δύσκολο για εμάς, στον χώρο που κινούμαστε. Αλλά και χωρίς αυτό συνεχίζει να είναι ένας δίσκος ο οποίος είναι φυσική συνέχεια αυτών των δίσκων.

 

Έχουν γίνει πολλές αλλαγές και αποχωρήσεις από τους ΝΕΒΜΑ. Ήταν δύσκολο μέσα σε όλα αυτά για το συγκρότημα να διατηρήσει την ταυτότητα του;
DJ Rico: Προφανώς. Αν κοιτάξεις τριγύρω σου, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε όλα τα μουσικά σχήματα. Δεν είναι εύκολο και δεν είναι εύκολο κυρίως για συγκροτήματα που δημιουργούνται σε μια νεανική φάση, που είμαστε πιτσιρικάδες, που δεν έχουμε βρει τον δρόμο μας στη ζωή μας, δεν έχουμε βρει τι θέλουμε να κάνουμε στα προσωπικά και τα επαγγελματικά. Είναι κάτι που πάντα φέρνει μια αναστάτωση και στην επαγγελματική μας ζωή αλλά και στα προσωπικά μας. Γιατί αυτό που κάνουμε είναι μια παρέα και συνήθως όλες αυτές οι σχέσεις σταματάνε όταν σε ένα urban σχήμα σταματάνε να είναι παρέα. Και δεν μιλάω μόνο για εμάς, μιλάω και για τα συγκροτήματα και τις σχέσεις που είναι στο Family και σε άλλους παρά έξω που δεν είναι αρμοδιότητα μου να σχολιάσω.

Δηλαδή η σημερινή τριάδα των ΝΕΒΜΑ ενώνεται πάνω από όλα με τη φιλία.
DJ Rico: Σε καθημερινή βάση μιλάμε στο τηλέφωνο, βρισκόμαστε, σχολιάζουμε, δουλεύουμε, ακούμε, τσακωνόμαστε, διασκεδάζουμε μαζί. Οι σχέσεις που έχουμε είναι πλήρεις και σε όλα τα επίπεδα.
Αλχημιστής: Δεν γίνεται να επιβιώσει Hip Hop μπάντα δίχως το στοιχείο της φιλίας και την συνεργασίας. Είναι μια μουσική η οποία είναι πολύ ιδιαίτερη, είναι προσωπική, πολύ άμεση και πρέπει τα μέλη της να είναι πάνω απ’ όλα, καλή παρέα.  Αν η Hip Hop μπάντα δεν είναι δεμένη μεταξύ της, αυτό βγαίνει άσχημα προς τον κόσμο.

Πολλοί σας λένε διάφορα. Σε προσωπικό επίπεδο ή πιο συλλογικά για το Family. Βγάζουν τραγούδια, diss κλπ. Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά;
DJ Rico: Παράσημα… Αυτά είναι μέσα στη φύση της μουσικής, υπήρχαν και υπάρχουν και όταν σταματήσουν να υπάρχουν πάει να πει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους. Αν αρέσεις κάτι δεν πάει καλά. Ή τους γλύφεις όλους, που προφανώς δεν είναι καλό ή είσαι αδιάφορος. Στη δική μας φάση, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό. Έχουμε μάθει να ζούμε και με την αγάπη του κόσμου και με το κράξιμο και με τα βρισίδια και με τα συγχαρητήρια! Σιγά σιγά όσο περνάει ο καιρός το συνηθίζουμε περισσότερο.  

Γενικά, ο τρόπος που οι ίδιοι οι ακροατές κρίνουν την ελληνική Hip Hop, δεν δείχνει ημιμάθεια σχετικά με το είδος;
DJ Rico: Το είπες μόνος σου τώρα!
Αλχημιστής: Σϊγουρα. Πολλά σημάδια ημιμάθειας και αυτό οφείλεται στο ότι ο Hip Hop ακροατής, στο μεγαλύτερο ποσοστό, ξεκινάει να ακούει αυτή τη μουσική από Έλληνες καλλιτέχνες και όχι από τις ρίζες του. Οι βάσεις αυτής της μουσικής είναι πέρα από τον Ατλαντικό, δεν είναι στην Ελλάδα. Ότι και να κάνουμε εμείς, ακολουθούμε κάποιες τάσεις. Αυτό το πράγμα ο Έλληνας ακροατής δεν το καταλαβαίνει, ότι οι βάσεις για να μάθει αυτή τη μουσική από την αρχή της είναι να ακούει αυτούς που τη γέννησαν. Δεύτερον, είναι ότι πολύ γρήγορα θέλει να γίνει μέλος αυτής της σκηνής και να ανέβει ο ίδιος πάνω στη  σκηνή και να πιάσει μικρόφωνο. Και θεωρεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ότι μπορεί να το κάνει πολύ καλύτερα από αυτόν που ακούει στα ακουστικά του ή στον υπολογιστή του.

DJ Rico: Αν νομίζεις ότι στην Ελλάδα έχουμε αμάθεια, που να δεις τα τελευταία χρόνια τι γίνεται στο αμερικάνικο κοινό. Εκεί να δεις! Την τελευταία πενταετία, αυτοί οι πιτσιρικάδες κάτω των 20 χρονών που ακούν rap, τα έχουν πολύ μπερδεμένα μέσα στο μυαλό τους. Εδώ το να μην ξέρει κάποιος τον B.I.G., τον NAS και τον Jay-Z δεν μας τρελαίνει κιόλας. Σκέψου όμως ο άλλος να είναι μέρος αυτής της κουλτούρας στις ΗΠΑ και να ξέρει τον Soulja Boy και τον Drake και μην ξέρει αυτούς, οι οποίοι συνεχίζουν να δισκογραφούν… Εκεί να δεις ντροπές. Ασ’ το!
Αλχημιστής: Τουλάχιστον στιχουργικά το επίπεδο στην Ελλάδα είναι σε αρκετά καλό επίπεδο. Παραγωγικά, έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα σε Hip Hop παραγωγούς είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά και στιχουργικά τα συγκροτήματα βελτιώνονται όλο και περισσότερο και είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι ήταν πέντε χρόνια πριν και από πολλούς που αυτή τη στιγμή μεσουρανούν στην Αμερική και κάνουν επιτυχία. Θεωρώ ότι στο mainstream rap της Αμερικής είναι σε χαμηλότερο επίπεδο.

DJ Rico: Τους βοηθάει η γλώσσα τους Αμερικάνους, πάρα πολύ. Είναι μια γλώσσα πολύ πιο εύκολη ως προς τη ρίμα, την παρομοίωση, την μεταφορά, την αργκό.
Αλχημιστής: Παρόλα αυτά, παγκοσμίως, βλέπουμε ότι το Hip Hop δεν είναι μόδα, ούτε τάση. Είναι ίσως αυτή τη στιγμή το πιο δυνατό μουσικό κίνημα στον κόσμο και δεν είναι τυχαίο που έχει τόσο μεγάλη απήχηση. Έχει αποδειχθεί ότι ήρθε για να μείνει παντού. Και στην Ελλάδα έχουν καταλάβει ότι αυτό το πράγμα δεν είναι μια μόδα όπως ήταν για παράδειγμα οι emo, κάποιοι περίεργοι. Είναι ένα μουσικό είδος το οποίο έχει κάτι να πει, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μέλλον.

Ένα πρόσφατο θέμα προέκυψε με την συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Γιατί πιστεύετε ότι υπήρξαν αντιδράσεις;
DJ Rico: Για τους προηγούμενους λόγους. Γιατί οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους διάφορα στερεότυπα, διάφορες ταμπέλες και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πολυδιάστατοι και γιατί κανείς από όλους αυτούς που βιάστηκαν να μιλήσουν δεν έχει ακούσει τη μουσική μας συνολικά. Ούτε κάποιο πρόσφατο ή παλιό δίσκο. Αν δεν μας ξέρεις καλλιτεχνικά ή προσωπικά, μπορείς να βιαστείς και να πεις πολλά πράγματα.
Ισορροπιστής: Περισσότερο τους έτσουξε που παίξαμε δωρεάν, το οποίο δεν λένε να το χωνέψουν!

DJ Rico: Μια χαρά ήταν, διαφήμιση μας έκαναν.

 

Η απάντηση σας ήταν μια σκληρή ανακοίνωση, με πολιτικοποιημένο ύφος.
Αλχημιστής: Προφανώς. Και η συμμετοχή μας είχε μια πολιτική προέκταση.
DJ Rico: Και η επίκριση είχε μια πολιτική χροιά…

Αλχημιστής: Γενικότερα η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή, όπως και πολιτικά η Αριστερά γενικότερα και η συμμετοχή μας σε αυτό το φεστιβάλ πήγε να σπείρει τη διχόνοια. Απλά η διχόνοια που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό, εκφράστηκε και σε εμάς.

Η συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ, δείχνει κάποια από τα πιστεύω σας, τις ιδέες σας;
DJ Rico: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το ότι κάποιος πάει και παίζει σε κάποιο φεστιβάλ ενός πολιτικού κόμματος, δεν σημαίνει ότι ταυτίζεται. Δεν θα πω την προσωπική μου άποψη, θα πω την αλήθεια. Δυστυχώς ή ευτυχώς, από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ τα τελευταία 40 χρόνια έχουν περάσει ονόματα όπως το 1982, του Curtis Mayfield! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Curtis Mayfield ήταν μέλος;  Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας δίνει βιογραφικό και μπαίνει στο κόμμα. Αυτό δείχνει μια ευαισθησία και η σημασία για μένα έχει εκεί που οι καλλιτέχνες λένε όχι. Δεν επιδιώκει κανένας από εμάς να ταυτιστεί με τίποτα. Εγώ είμαι ξεκάθαρος στις πολιτικές μου θέσεις. Αν κάποιος παρατηρήσει, ξέρει ότι μας έχουν γίνει κατ’ επανάληψη προτάσεις για συναυλίες και party φοιτητικών οργανώσεων οι οποίες αυτή τη στιγμή χαλιναγωγούν και είναι υπεύθυνες για την κατάντια της νεολαίας αυτής εδώ της χώρας. Σημασία έχει όχι το να ταυτιστείς με κάποιον αλλά που θα δείξεις την πολιτική σου ευαισθησία με ένα όχι.

Ισορροπιστής: Και είναι ακόμα πιο τίμιο που έχουμε πάει και έχουμε παίξει χωρίς λεφτά. Άλλος μπορεί να σου πει ότι πήγα και έπαιξα για να πάρω τα λεφτά. Το βλέπει ως δουλειά.

Τα μελλοντικά σας σχέδια;
DJ Rico:  Έχουμε πάρα πολλές εμφανίσεις. Κάτι σχεδιάζουμε για σταθερά στην Αθήνα, αλλά θα δούμε αν πραγματοποιηθεί γιατί έχουμε πολλά στο μυαλό μας.
Αλχημιστής: Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία και στη Θεσσαλονίκη με το Club Vogue. Κάναμε την πρώτη μας εμφάνιση στις 25 Οκτωβρίου και θα εμφανιζόμαστε περίπου μια φορά το μήνα. Τακτικά θα είμαστε την Πέμπτη, στην ημέρα του Think R&B, της R&B και Hip Hop βραδιάς που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια, με μεγάλη επιτυχία.

 

Ευχαριστούμε τους ΝΕΒΜΑ για τον χρόνο τους! Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα τους μέσω των ιστοσελίδων: facebook fanpage, επίσημη ιστοσελίδα, twitter, YouTube Channel

Αφήστε το σχόλιό σας