Ματθίλδη Μαγγίρα
Ματθίλδη Μαγγίρα

Συνέντευξη : Ηρώ Τζημίκα.

Η Ματθίλδη Μαγγίρα είναι μια από τις μεγαλύτερες show woman των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Αν και απέχει από την τηλεόραση το τελευταίο διάστημα, αυτό δεν την πτοεί, ώστε να ασχοληθεί με άλλα concept που αγαπάει, όπως είναι το να γράφει παραστάσεις, αλλά και διάφορα πράγματα που της δίνουν έμπνευση.

Εμείς βρεθήκαμε στο Shamone, όπου και εμφανίζεται μαζί με τους Kaliardians, για να μας δώσει αυτή τη συνέντευξη.

– Καταρχήν, να πούμε ότι ξεκινήσατε την καριέρα σας από τη σειρά οι «Μικρομεσαίοι». 20 χρόνια πριν πώς ήταν τα πράγματα στην τηλεόραση;

– Βεβαίως από εκεί ξεκίνησα και την ίδια χρονιά ήταν και οι «10 μικροί Μήτσοι», όπου και έκανα την «Καρακαλτάκα». Τα πράγματα στην τηλεόραση ήταν πολύ ανθιρά από άποψη παραγωγών αλλά και από άποψη σπατάλης. Δηλαδή γινόντουσαν πολλά σήριαλ, που κατά τη γνώμη μου έμοιαζαν κιόλας μεταξύ τους. Από τότε έλεγα ότι δεν έπρεπε να κάνουμε τόσα πολλά σήριαλ και να κάνουμε λιγότερα τα οποία θα είναι καλύτερες παραγωγές και πιο προσεγμένα σαν αποτελέσματα. Πάντα ήμουν της γνώμης ώστε να κάνουμε καλές δουλειές και να τις πουλάμε και έξω. Θα ξοδέψεις κάτι παραπάνω αλλά θα το βγάλεις πουλώντας το. Μετά από 20 χρόνια το είδανε και αυτοί οι ιθύνοντες ότι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Καμιά φορά είναι άσχημο να βλέπεις μπροστά, γιατί νιώθεις λίγο μόνος.

– Μιας και έχετε κάνει σχετικά πρόσφατα τηλεόραση, θα λέγατε πως τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο;

– Κοίτα, έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, εν μέρει, όχι τελείως. Η Ελληνική τηλεόραση έχει ακόμα πολλή δουλειά για να φτάσει σε ένα καλύτερο επίπεδο. Φυσικά και υπάρχουν καλές εκπομπές και είναι υψηλό το επίπεδο αλλά οι περισσότερες δεν το φτάνουν. Υπήρχαν πολλές κουτσομπολίστικες εκπομπές, είδαμε όμως ότι με αυτή την κρίση μειώθηκαν και αυτό είναι καλό. Σχετικά με τα Ελληνικά σήριαλ πιστεύω ότι θα βρεθεί και εκεί η ισορροπία. Απλά όταν κάτι έρχεται απότομα και σοκάρει οικονομικά έχει κάποια αποτελέσματα. Αλλά οι ισορροπίες θα βρεθούν, δεν αργεί πολύ. Υπάρχουν αξιόλογοι σεναριογράφοι και αρκετή μυθοπλασία.

– Είπαμε σχετικά με τα Ελληνικά σήριαλ. Ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με Τούρκικα;

– Εγώ που λες έχω αρχίσει να κάνω εντατικά μαθήματα στα Τούρκικα ώστε να μπορέσω να κάνω καριέρα μετέπειτα (γέλια). Οι Τούρκοι θεωρώ, ότι είναι πολύ έξυπνοι γιατί κάνουν πάρα πολύ ωραίες παραγωγές και ξέρουν να τα πουλήσουν έξω. Τα εξάγουν. Εμείς μέχρι τώρα παράγαμε και πετάγαμε. Δεν εξάγαμε. Είναι ένα καλό μάθημα για εμάς οι Τούρκοι. Βέβαια και αυτό όμως με μια ισορροπία και με μια φειδώ. Δεν μπορεί τώρα να έχουμε πέσει με τα μούτρα όλοι στα Τούρκικα και να μην υπάρχουν ελληνικά σήριαλ, ενώ πριν να υπήρχαν μόνο ελληνικά. Αρμονία χρειάζεται αλλά και αυτή έρχεται και μαθαίνεται με τον χρόνο. Ας μάθουμε από τα λάθη μας και ας μην επαναλαμβανόμαστε.

– Αλλάζουμε θέμα και ερχόμαστε σε κάτι πιο χαρούμενο. Πείτε μου, τι μας παρουσιάζετε στο Shamone;

– Στο Shamone, είμαστε οι The Kaliardians! Το θέμα μας είναι η χαμένη ταυτότητα του Έλληνα. Όπου ο Έλληνας παλινδρομεί ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Ενώ μέσα στο αίμα του ρέει η Ανατολή και εκεί μερακλώνει (μπουζούκια, τουμπερλέκια κτλ) φέρεται σαν να είναι Ευρωπαίος, σαν Αμερικάνος. Μιμείται όλο αυτό το πρότυπο. Τελικά τι είναι ο Έλληνας; Είναι Δυτικός ή Ανατολίτης; Που βρίσκεται ο Έλληνας; Για εμένα ο Έλληνας είναι το φίλτρο. Το παίρνει από την Ανατολή το φιλτράρει και το δίνει στη Δύση. Δεν θα παίρνουμε εμείς από τη Δύση, αυτή θα πρέπει να παίρνει από εμάς. Έχουμε χάσει την ταυτότητά μας, δεν υπάρχει και παιδεία και εκεί τελειώνει η ιστορία.

Ματθίλδη Μαγγίρα– Ποιοι είναι οι Kaliardians;

– Οι Kaliardians είμαστε: Εγώ, ο Γιάννης Αγγελάκης, ο Μάνος Πίντζης, Προκόπης Πολίτης και δύο υπέροχοι μουσικοί, που αν και είναι μόνο δύο φαίνεται λες και είναι ολόκληρη ορχήστρα από πίσω, και είναι ο Γιώργος Τσοκάνης στα πλήκτρα και τα φωνητικά και ο Δημήτρης Λαμπριανός που έχει αναλάβει όλη τη μουσική διεύθυνση και παίζει μπουζούκι, σαξόφωνο, φλάουτο και μπαγλαμαδάκι.

– Σε αυτή τη παράσταση μιμείστε και τη Πάολα…

– Δεν μιμούμαι μόνο την Πάολα, μιμούμαι και ξένες και Ελληνίδες περσόνες όπως είναι η Ρένα Βλαχοπούλου, η Ευγενία Μανωλίδου, η Άννα Βίσση και η Πάολα. Έχω πιάσει χαρακτηριστικά κομμάτια της Ελληνικής κοινωνίας και διασκέδασης όπου άλλα είναι επηρεασμένα από τη Δύση και άλλα από την Αναταολή. Η Πάολα είναι ξεκάθαρα επηρεασμένη από την Ανατολή, λόγο του χώρου της στα μπουζούκια.

– Κάνετε σε αυτό το νούμερο μια χαρακτηριστική κίνηση και πετάτε σκυλοτροφή στο κοινό. Αυτό δείχνει ότι τρώμε ότι μας λανσάρουν;

– Αυτό το εμπνευστήκαμε από ένα αστείο που προέκυψε μέσα από το facebook που την είχαν τοποθετήσει πάνω σε friskies και πάνω σε αυτό πατήσαμε και εμείς. Βέβαια τρώμε ότι μας λανσάρουν γιατί λόγο έλλειψης παιδείας, δεν έχουμε κρίση να επιλέξουμε και τρώμε τα πάντα.

– Κάτι εντελώς διαφορετικό με τα προηγούμενα, είναι ότι κυκλοφορήσατε και δικιά σας σειρά ρούχων. Πόσα ταλέντα έχετε τελικά;

– Δεν ξέρω και εγώ σιγά,σιγά ένα, ένα τα ανακαλύπτω μην νομίζεις. (γέλια) Απλά επειδή έχουμε μεγαλώσει με μαμά μοδίστρα και ήμασταν μέσα στα ραψίματα και στα πατρόν μου είναι πολύ οικείως αυτός ο χώρος. Ξέρω πως φτιάχνεται ένα ρούχο από την αρχή του, μπορώ να καταλάβω αν ένα ύφασμα είναι καλό και την αξία ενός ρούχου από το σχέδιο του αν έχει δηλαδή δύσκολο πατρόν. Για εμένα αυτό είναι το σημαντικό, το έξυπνο πατρόν που θα ξεχωρίσει και να είναι ένα ρούχο που θα μπορεί να το φοράει η κάθε γυναίκα και να το ευχαριστιέται με καλή ποιότητα. Δεν θέλω να είναι νάιλον ή συνθετικό. Δεν μου αρέσουν τα συνθετικά αλλά τα φυσικά υλικά και αυτό έκανα στη σειρά που έβγαλα. Ήθελα να βγάλω μια σειρά η οποία να αντιπροσωπεύει τη γυναίκα, γιατί πλέον οι γυναίκες τρέχουν όλη μέρα. Δουλεύουν, έχουν τα παιδιά και είναι ωραίο να μπορείς να βγάλεις με ένα ρούχο όλη την ημέρα το οποίο θα μπορέσεις και να μεταλλάξεις και να είσαι καλοντυμένη. Για τα ρούχα μου ψάχνω τις γυναίκες με προσωπικότητα. Αυτά είναι τα Ματθίλδη Μαγγίρα.

Ματθίλδη Μαγγίρα
Ματθίλδη Μαγγίρα

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Τι άλλο ετοιμάζεται;

– Όσον αφορά τα μελλοντικά μου σχέδια, ετοιμάζω ένα θεατρικό έργο γιαί θέλω να επιστρέψω στο θέατρο. Έχω να κάνω θέατρο από το 2000 και έτσι θέλω να επιστρέψω με κάτι που με εκφράζει σαν καλλιτέχνιδα και εκφράζει το σήμερα. Το γράφω αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα έχει αντίκτυπο και θα βγει σχετικά σύντομα. Επίσης γράφω και ένα βιβλίο που λεπτομέρειες σχετικά με αυτό θα πούμε εν καιρό!!!

– Σε γενικές  γραμμές το 2013 πως ήρθε για εσάς;

– Ήρθε πολύ ωραία. Ήμουν και εδώ στο Shamone και κάναμε κομμάτια από την παράσταση των Kaliardians! Περάσαμε πολύ ωραία με τον κόσμο, το μοιραστήκαμε και το κλίμα ήταν πολύ ζεστό. Δεν ήταν το τυπικό όπως κάνουμε κάθε φορά με τις οικογένειές μας.

– Δώστε και στον κόσμο μια ευχή για το 2013.

– Εύχομαι το 2013 να είναι μια χρονιά που θα μας αφυπνίσει πνευματικά για να πάμε λίγο παραπέρα. Να ξεκολλήσουμε από όλο αυτόν τον υλισμό, τον κορεσμό και την υπερκατανάλωση που μας κάνουν και γεμίζουμε με πράγματα ενώ ψυχικά και πνευματικά μένουμε άδειοι. Θεωρώ ότι πρέπει να γεμίζουμε ψυχικά και πνευματικά και όλα τα άλλα δεν χρειάζονται όσο πιστεύαμε και νομίζαμε ότι χρειάζονται. Και εύχομαι επίσης, με όλη αυτή την εξέλιξη να γεννηθούν και στο χώρο της τέχνης καινούργια πράγματα γιατί είναι πολλά τα χρόνια που βρισκόμαστε σε ένα τέλμα και δεν γινόταν κάτι. Ίσως αυτή η κρίση, αυτή η αλλαγή, γιατί μιλάμε για μια παγκόσμια αλλαγή πιστεύω ότι θα αφυπνίσει τον κόσμο να προχωρήσει και την τέχνη. Γιατί σκοπός της τέχνης είναι να βλέπει λίγο πιο μπροστά από την υπόλοιπη κοινωνία και να το δίνει μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις της.

– Σας ευχαριστώ πολύ!

– Και εγώ σε ευχαριστώ!

μαγγίρα shamone

Αφήστε το σχόλιό σας