Συνέντευξη: Kay Darens & The Schooldivers

-

Hit-Channel Listen Radio Live

Κάποιος να τους σταματήσει! Ο Kay Darens και οι Schooldrivers ήρθαν για να μείνουν! Μία αρκετά πρωτότυπη μπάντα για τα δεδομένα της χώρας μας, με φρέσκιες ιδέες αλλά και πολύ χιούμορ ήρθαν για να ροκάρουν αλλά και να καυτηριάσουν με τον δικό τους τρόπο ότι συμβαίνει γύρω μας. Σε συνδυασμό με τα δυναμικά live τους, τότε έχουμε ένα άριστο συνδυασμό για μια rock μπάντα! Οι Kay & The SchoolDrivers ιδρύθηκαν στα τέλη του 2008 από τον Kay Darens και μετά από μιά σειρά συναυλιών σε Αθήνα και επαρχία αλλά και συνεργασίες με καλλιτέχνες  όπως οι Γ. Σαββιδάκης, Γ. Χατζηπαύλου, MC Yinka, Γ. Χατζόπουλοκαι άλλοι πολλοί έδωσαν μόνο το πρώτο δείγμα από το τί πρόκειται να ακολυθήσει! Το συγκρότημα αποτελείται από τους Κay Darens (φωνητικά), Nico Boneli (Κιθάρα), Δημήτρης Μεσσήνης (Μπάσο), Βασίλης Μανώλης (τύμπανα), Μαρία Παπαγρηγορίου (Synths/Τρομπέτες). Απολαύστε τους στην… τρελή συνέντευξη τους για το Hit Channel!

Κay & The SchoolDrivers; Δηλαδή είστε λεωφοριατζήδες;
Βασίλης Μανώλης: Whazzaaaaaaaa! Δεν είμαστε λεωφοριατζήδες αλλά σίγουρα θα θέλαμε να έχουμε λεωφορεία γεμάτα schoolgirls! Τουλάχιστον τα αγόρια της μπάντας, όσο για τα κορίτσια μας, είναι υπέροχα schoolgirls αλλά girl+driver δεν τα πάνε πάντα καλά (γέλια). SchoolDriver για μας είναι ιδιότητα. Πρέπει να μπορείς να οδηγήσεις σε ένα χαρούμενο ταξίδι αυτούς που θα έρθουν και θα σε τιμήσουν με την παρουσία τους – αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είσαι καλός συνοδηγός για την ομάδα. Παρ’όλα αυτά αν θέλετε πραγματικά να καταλάβετε τι σημαίνει Schooldriver δεν έχετε παρά να έρθετε σε ένα live και μην ανησυχείτε, σίγουρα κάπου καλά θα σας οδηγήσουμε…

Τί σας έδωσε το έναυσμα για να δημιουργηθεί το συγκρότημα και ποιά η πορεία του μέχρι σήμερα;
Kay Darens: Oh my god – look behind you a three-headed monkey! Κοινώς καλησπέρα! Οι SchoolDrivers δεν ήταν πάντα ΜΠΑΝΤΑ όπως είναι σήμερα. Ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2008 ως προσωπικό μου project (εξού και το Kay & The SchoolDrivers) με αρχικά μέλη τους Johnny Morris, Γιώργο Πολίτη και Άγγελο Τάνη, οι οποίοι κλήθηκαν να παίξουν στο Πάμε Εκδρομή, το ντεμπούτο των Kay & The SchoolDrivers. Ήταν Οκτώβρης του 2008 όταν ένα πρωί ξύπνησα και πήρα τη μεγάλη απόφαση. Για χρόνια το συζητούσα ότι ήθελα να δισκογραφήσω τα κομμάτια που έγραφα όλα τα προηγούμενα χρόνια (κυρίως με τον φίλο, παραγωγό και ενορχηστρωτή Cozy Roy**) και εκείνο το πρωί της 23ης Οκτώβρη (έχω μανία με το 23 btw) μου καρφώθηκε στο μυαλό η ιδέα ότι πρέπει να “κάνω μπάντα και να βγάλω δίσκο”. Στάθηκα και τυχερός η αλήθεια είναι (σσ.: συν αθηνά και χείρα κίνει) αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο στόχος επετεύχθη και καταφέραμε να βγάλουμε ένα δίσκο στολίδι με 15 τραγούδια και ένα Making Off video μέσα σε χρόνο ρεκόρ (24 ημέρες!!!), μαζί με το mastering στη Νέα Υόρκη από τον Leon Zervo (Aerosmith, Avril Lavigne etc). Σημαντικό ρόλο (και αξίζει να σημειωθεί) στο να γίνει το Πάμε Εκδρομή πραγματικότητα, έπαιξαν η Τζένη Χαλκιαδάκη και ο Alex Κάρμιος (artwork), ο Αλέξανδρος Χρυσίδης (drums engineering) και ο Άρης Καλογερόπουλος με βοήθεια στη σύνθεση, παραγωγή και ενορχήστρωση σε κάποια κομμάτια!
Στις αρχές του 2010, μετά 1 χρόνο από το ξεκίνημα των SchoolDrivers και μετά από αρκετά live (Ευρωπαική Μέρα της Μουσικής, Going Youth Festival, Θεάτρο Badminton κτλ) καταλήξαμε με τους αρχικούς συντελεστές ότι δεν μπορούσε να υπάρξει χρυσή τομή για να γίνει το project μπάντα – κάτι που προσωπικά ήθελα εξαρχής. Οι διαφορές μας τόσο στις μουσικές επιρροές όσο και στη νοοτροπία ήταν τόσο μεγάλες που το live έγινε τυπική διαδικασία και η πρόβα αγγαρία. Όταν αυτό συμβαίνει – δεν υπάρχει επιστροφή και ή παίρνεις μια απόφαση ή καταλήγεις να παίζεις σκυλάδικο (σεβαστό είδος αλλά όχι για τους SchoolDrivers).
Έτσι, το Φεβρουάριο ξεκίνησα από το μηδέν τους SchoolDrivers με σκοπό να βρώ ανθρώπους ίδιας νοοτροπίας, που να θέλουν να βρούμε μια κοινή μουσική ταυτότητα και όχι να κυνηγάμε απλά τα live-άκια. Πρώτο βρήκα το Βασίλη Μανώλη μέσα από ένα σχόλιο στο fb που έλεγε ότι γούσταρε τη μουσική μου και κολλήσαμε πολύ γρήγορα. Ο Δημήτρης Μεσσήνης είχε τύχει να δεί την παλιά μπάντα σε ένα live στα Flocafe – γούσταρε – και πολύ γρήγορα ενσωματώθηκε και εκείνος, φέρνοντας στη μπάντα το Νίκο Μπονέλη που γνωριζόντουσαν από παλιά. Το κοριτσάκι μας, η Μαρία Παπαγρηγορίου επικοινώνησε μαζί μου μέσω fb πολύ δειλά στέλνοντας μου ένα mail ότι ενδιαφέρετε για τη θέση των πλήκτρων και δεν αργήσαμε να κολλήσουμε όλοι μεταξύ μας – περάσαμε ένα καλοκαίρι μαζί με πρόβες και κάνοντας παρέα και έχουμε ζήσει πολλές καταστάσεις για το χρόνο που γνωριζόμαστε.
Πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ήχου της μπάντας και τις ενορχηστρώσεις έχει παίξει ο φίλος μας Νίκος Μιχαλάς από τους Τέλος Εποχής – ο οποίος προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει με την πλούσια εμπειρία του τη μπάντα να βρεί μια ταυτότητα και ένα δικό της ήχο μακριά από μουσικά αδιέξοδα, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και η 18άχρονη Ζήνα Μανουσάκη στη φωνή, εξαιρετικό άτομο και ταλέντο.

Τί μουσική παίζετε και τί σας ωθεί να δημιουργήσετε ένα τραγούδι;
Νίκος Μπονέλης: Η μουσική που παίζουμε έιναι ένα σύνολο επιρροών του καθένα από εμάς. Αυτό μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον και προτότυπο. Η μουσική είναι έκφραση και για αυτό δεν είναι ανάγκη να κατηγοριοποιηθεί. Υπάρχουν στοιχεία από funk, rock, pop, punk κ.α. αλλά το αποτέλεσμα είναι SchoolDrivers. Αυτό ισχύει και για τη δημιουργία τραγουδιών. Δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε τραγούδια σε κάποιο στύλ, κοιτάμε να είαμστε εμείς – το οποίο αν θέλετε να το συνοψίσουμε σε μια φράση είναι “η θετική πλευρά της ζωής”:p (κάτι που ο κόσμος το έχει ανάγκη αυτές τις μέρες). Γενικά μας αρέσει να περνάμε καλά με αυτό που κάνουμε και πολύ περισσότερο να τραβάμε και τον υπόλοιπο κόσμο μαζί μας σε αυτό το πάρτι!

Ποιούς καλλιτέχνες θα χαρακτηρίζατε ως πρότυπα;
Michael Jackson, Red Hot Chilli Peppers, Lenny Kravitz, James Brown, Guns’N’Roses, Aerosmith, Doors και πολλούς άλλους που δεν χωράνε για να αναφέρουμε!

Συνήθως βλέπουμε, λόγω λατρείας σε κάποιο καλλιτέχνη, ένας νέος μουσικός να εξελιχθεί σε μια κακή αντιγραφή. Τί κάνετε για να μην πέσετε σε αυτή την παγίδα και να έχετε τον δικό σας, πρωτότυπο ήχο;
Δημήτρης Μεσσήνης: Είμαστε τυχεροί σε αυτόν τον τομέα, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις μουσικές που ακούει ο καθένας μας και έτσι αντιπροσωπεύουμε πολλά διαφορετικά ακούσματα – κάτι που καταλαβαίνει κανείς αν ακούσει κάποιο jam μας. Έτσι, ενώ έχουμε επιρροές από αρκετούς καλλιτέχνες, το μουσικό αποτέλεσμα είναι κάτι εντελώς καινούριο.

 Aν σας προσέγγιζε μια δισκογραφική εταιρία λέγοντας ότι σας προσφέρει ένα καλό συμβόλαιο αλλά θα πρέπει να κάνετε κάποιες “αλλαγές” στη μουσική που παίζετε και στο στυλ σας, ποιά θα ήταν η απάντηση;
SchoolDrivers: Εξαρτάται πιστεύουμε από τις αλλαγές που θα ζητούσε. Για παράδειγμα το να στραφούμε προς τα λαϊκά δεν παίζει ως εναλλακτική! Το να προσθέσουμε στο κράμα μας στυλ μουσικής τα οποία μας αρέσουν, ή να προσανατολιστούμε σε είδη που μπορούμε να υποστηρίξουμε ως μουσικοί μπορεί να έπεφτε σαν ιδέα… Γενικά, εμείς ως μπάντα είμαστε σχετικά ελεύθεροι με το είδος που παίζουμε. Δεν περιοριζόμαστε από συγκεκριμένες ταμπέλες του τύπου “hard rock”, “rock”, “pop” (με την ευρεία έννοια του όρου) κτλ. Εμείς παίζουμε Schoolfunk (όπως το έχουμε ονομάσει) και αν κάποια δισκογραφική ενδιαφερθεί για εμάς θα μας έχει γνωρίσει μέσα από αυτό που “πουλάμε”! Δηλαδή μέσα από την party διάθεση και όχι από μία ταμπέλα.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο σας video clip “Έπρεπε να γίνω ράπερ”. Ένα χιουμοριστικό βίντεο, που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κομμάτι της μουσικής σκηνής. Όπως ακούμε στο ρεφραίν: “Μ’ αρέσει να ακούω T-X-C, και όχι αυτές τις πίπες”. Θα μας πείτε ποιοί παίζουν αυτές τις πίπες;!
Βασίλης Μανώλης: Oι πίπες δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένο καλλιτέχνη, δημιουργό ή ερμηνευτή αλλά σε μια γενική κατάσταση. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: o καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστει όπως γουστάρει μέσα από την τέχνη του. Αλοίμονο αν κρίνουμε τους άλλους έτσι αψήφιστα, ίσως κ εμείς για κάποιους να παίζουμε πίπες – we’re cool with them. Δεν κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι μας νοιάζει να βελτιωνόμαστε εμείς μέσα από κάθε τι που κάνουμε. Ο στίχος έχει βιωματικά στοιχεία αλλά αφορά το δήθεν γενικότερα και την όλη προσποίηση της πλειονότητας της ελληνικής “showbiz”. Γενικά η φάση σ’αγαπω μ’αγαπας, διαφήμιση απο ουίσκι & γκόμενες παντού θεωρώ πως έχει παραπάει, αυτό το σύστημα τυποποιημένης καψούρας κ ραπ γκλαμουριας με τους μάτσο έλληνες ραπερ ή τους και καλά ροκάδες λαικούς που πετάνε και ένα rapper τυπου 50cent στα βίντεοκλιπ τους με άλλες 70.000 γκόμενες για να γίνει mainstream η μπαρούφα τους, μας κακοφαίνεται. Δεν το παίζουμε αντικομφορμιστές αλλά πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να σατιρίσεις από το να γίνεις αυτό.

Kay, έχοντας δεί τα video clips σας, κατέληξα σε ένα συμπέρασμα… Έλα, πέσ’το. Δεν τα γυρνάς για το τραγούδι!

Kay Darens: (Γέλια)Το βρήκες! Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό ήταν ένα σχέδιο καθώς από πίσω στήνω modelling agency. Η μπάντα είναι “βιτρίνα” για να προωωθούμε τα μοντέλα της εταιρείας μου (lol!). Χωρίς πλάκα τώρα (μόνο ουλίτιδα) είμαι λ-ά-τ-ρ-η-ς του ωραίου φύλου με όλη την έννοια της λέξης. Το κορμί της γυναίκας έχει πάνω του πραγματική συμμετρία, οι γυναίκες είναι το κορίτσι μας, η μητέρα και η γιαγιά μας. Κακά τα ψέμματα, αν δεν αγαπάς αυτό που σου δίνει ζωή, που σε μεγαλώνει και που κινεί την ύπαρξή σου ζείς μισή ζωή. Στη δική μου κοσμοθεωρία, ο αληθινός άνδρας φαίνεται από το πόσο καλά φέρεται στο κορίτσι του και όχι από το με πόσες έχει πάει. Στα videoclip μας έχει πέσει πολύ δουλειά ώστε ο τρόπος που αποτυπώνεται η θυληκότητα να μην είναι πρόστυχος ακόμα και όταν δείξουμε κάτι πολύ kinky. Νομίζω αυτό το έχουμε πετύχει – γιατί κανείς δεν μας έχει πεί μέχρι τώρα ότι έχει δει τα κλιπ ως “τσόντα” – σκοπός είναι η ανάδειξη της γυναίκας ως σύμβολο χαράς, ομορφιάς και φρεσκάδας – κάτι που προσθέτει στην ιστορία και στο τραγούδι – δεν αφαιρεί, ούτε αποσπά από αυτό. Η διαφορά με άλλα βίντεοκλιπ είναι ξεκάθαρα σε αυτό το κομμάτι, αφού πολλοί σκηνοθέτες είναι μισογύνηδες (υπάρχει πολύ μισογυνισμός γενικότερα στη showbiz) και βλέπουν τις γυναίκες ως φτηνιάρες στριπτιτζούδες και ψωνάκια που θέλουν να δειχτούν και είναι έτοιμες να κάνουν τα πάντα για να πετύχουν. Δεν είναι έτσι.-

Ετοιμάζετε τον νεό σας δίσκο. Τί θα μας αποκαλύψετε για αυτό;
Μαρία Παπαγρηγορίου: Είμαστε σε μία αρκετά δημιουργική φάση και πιστεύω θα προκύψει κάτι πάρα πολύ καλό μέσα από αυτό! Προσανατολιζόμαστε περισσότερο προς το είδος που μας εκφράζει και που προέκυψε μέσα από την συνεργασία μας τους τελευταίους μήνες, το οποίο και ονομάσαμε SchoolFunk!! Δουλεύουμε ήδη πάνω σε κάποια τραγούδια, τα οποία είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και βασικά jamarismatos στο στούντιο… Πιστεύω θα έχουμε κάποια ολοκληρωμένη δουλειά αρχές του νέου έτους, ίσως και καλοκαίρι..Σίγουρα πάντως, από ότι φαίνεται, θα είναι ενας δίσκος με αρκετά… “καλοκαιρινή” διάθεση! Και πιστεύω ισάξιος του “Πάμε εκδρομή”. Stay tuned!!!

Ταυτόχρονα με τις υποχρεώσεις του συγκροτήματος, υπάρχει και ένα project, το Happy Funky Crew. Tί ακριβώς γίνεται με αυτό;
Kay Darens: Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το Happy Funky Crew. Θα συνοψίσω στο ότι είναι μια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων που ο καθένας έχει το ρόλο του, αγαπούν αυτό που κάνουν και που μεταξύ άλλων υποστηρίζουν και αυτό που κάνουμε ως SchoolDrivers.

Kάτι επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι για τον πρώτο σας δίσκο “Πάμε Εκδρομή” συνεργαστήκατε με τον Leon Zervos (Avril Lavigne, Pink, Aerosmith, INXS) αλλά και τώρα συνεργάζεστε με τον Tom Coyne (Def Leppard, Uriah Heep, New Order, Beyonce, Justin Bieber). Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες; Τί παραπάνω δίνει στη δουλειά ενός καλλιτέχνη ένας συνεργάτης σαν τον Zervos και τον Coyne;
Kay Darens: O Leon Zervos τυχαίνει να είναι συμπατριώτης του Cozy Roy και γνωρίζονται από την Αυστραλία. Καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή μέσω του Johnny Καλημέρη, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Sterling Sound στην Ελλάδα και πολύ γρήγορα βρήκαμε κοινά στοιχεία που μας έκαναν να λατρέψουμε τον ήχο του Leon και να τον επιλέξουμε να δουλέψει πάνω στον πρώτο δίσκο. Ο Tom Coyne είναι ένας φοβερός άνθρωπος, τρομερός επαγγελματίας (ενδεικτικά πέρα από αυτούς που ανέφερες έχει κάνει το mastering για το Best Of του Michael Jackson!) και δουλέψαμε για πρώτη φορά μαζί του πάνω στο ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΩ ΡΑΠΕΡ – αφού είναι το κύριο είδος του, όπου μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Ο ίδιος πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει πιο άμεσα μαζί μας μέσω mail και να σχολιάσει την παραγωγή ως “excellent” και “innovative” – κάτι που σίγουρα όταν το ακούς από έναν τέτοιο άνθρωπο νιώθεις μια επιβράβευση για την προσπάθειά σου. Η δουλειά με τέτοιους ανθρώπους μόνο γνώση και καλά πράγματα σου αποφέρει και το βασικότερο που έχουμε αποκομίσει είναι την ικανότητα να διακρίνουμε μια καλή από μία κακή παραγωγή αλλά και έναν επαγγελματία από έναν τυχοδιώκτη.

Τα live σας φημίζονται για το χιούμορ και την αστείρευτη ενέργεια σας. Πρέπει να είσαι έτσι και σαν άτομο για να το βγάλεις στη σκηνή;
Μαρία Παπαγρηγορίου: Τα περισσότερα σχόλια που έλαβα από άτομα που έχουν παρακολουθήσει κάποιο από τα live μας είναι ότι “είμαστε πολύ τρελοί” και αναρωτιούνται αν ο Kay έπεσε στο καζάνι με το red bull όταν ήταν μικρός!!!!!!! Προσπαθούμε τα live μας να μην είναι επιτηδευμένα, γιατί έτσι θα βγάζαμε κατι “ψεύτικο” στο κοινό που έρχεται να μας ακούσει και να μας δει! Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάτι γίνεται τελείως αυθόρμητα την ώρα του live και αυτο βγάζει γέλιο, τόσο στο κοινό όσο και σε μας του ίδιους! Όσοι μας γνωρίζουν καλύτερα βλέπουν ότι η ίδια ακριβως διάθεση επικρατεί και στις πρόβες μας!!! Οπότε μάλλον πρέπει να το έχεις για να το βγάλεις στη σκηνή! (τουλάχιστον επιτυχημένα!)

Τα σχέδια των Kay & The SchoolDrivers για το μέλλον;
SchoolDrivers: Όπως είπαμε και πριν είμαστε στην φάση δημιουργίας του νέου μας δίσκου. Οπότε τα σχέδια για το άμεσο μέλλον είναι πολλές προβές, ωραίες μουσικές, δημιουργία, εξέλιξη και βελτίωση τόσο της μπάντας όσο και εμάς των ίδιων, αρκετά live με ακόμα περισσότερη ενέργεια και χιούμορ(!!) και γενικά να συνεχίσουμε να περνάμε καλά και να υποστηρίζουμε αυτό που κάνουμε και μας εκφράζει! Συνοπτικά πάντως μπορείτε να δείτε το ακόλουθο βίντεο για τα ακριβή σχέδιά μας: http://www.youtube.com/watch?v=iJPFSNu_QNs

Και μια αποκλειστικότητα για το Hit Channel!
Kay Darens: Ετοιμάζουμε ένα πολύ καλοκαιρινό single που πιστεύουμε πως θα δόσει στη μπάντα τη θέση που της αξίζει στην καρδιά του κόσμου. Ο τίτλος αυτού “Αυτό το Καλοκαίρι” και θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις μια ελληνική και μία ξενόγλωσση!

 

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε το σχόλιό σας