Συνέντευξη: Γυμνά Καλώδια

-

Στηρίξτε μας με ένα like

5,985ΥποστηρικτέςΚάντε Like
65ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
852ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

“Το συγκρότημα μας ονομάζεται Γυμνά Καλώδια γιατί δείχνει αυτό που θέλουμε να πούμε. Αλήθειες σκέτες”, μας είπε ο Χρήστος Καλογράνης, η φωνή και κιθάρα του συγκροτήματος από την Αθήνα. Τα Γυμνά Καλώδια ξεκίνησαν την πορεία τους στον χώρο του ελληνικού ροκ το 2005, όπου ηχογράφησαν και τον πρώτο -ομώνυμο- δίσκο τους. Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Χρήστο Καλογράνη (φωνητικά, κιθάρα), Θανάση Μπουρίκα (τύμπανα), Κωνσταντίνο Ζορμπά (κιθάρα), Παναγιώτη Ροντογιάννη (μπάσο). Αυτό τον καιρό κυκλοφορεί και ο τέταρτος δίσκος του γκρουπ, “Οι μικροί μας ήρωες”, το οποίο και κυκλοφορεί από την Friends Music Factory. Ακόμη, το τελευταίο τους τραγούδι, “Εδώ Πολυτεχνείο” μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από την επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος.

Μιλήσαμε λοιπόν με τον Χρήστο, για τα τελευταία νέα αλλά και τις επερχόμενες συναυλίες για τα Γυμνά Καλώδια ακόμα και για την επικαιρότητα.

 

Τί αντιπροσωπεύουν για εσάς τα “Γυμνά Καλώδια” και γιατί το επιλέξατε σαν όνομα του συγκροτήματος;
Τα Γυμνά Καλώδια είναι η κραυγή μας για όλα αυτά που νοιώθουμε και για όλα αυτά που βλέπουμε. Άλλοτε από ερωτική πλευρά, από ενδοσκοπική και άλλοτε από κοινωνική ή και πολιτική πλευρά βέβαια. Ο τρόπος μας θέλαμε (ή έτσι μας έβγαινε…) να είναι πάντα φορτισμένος. Το όνομα προέκυψε τυχαία, αλλά μάλλον όταν έχεις στο μυαλό σου καλά αυτό που κάνεις, το όνομα που διαλέγεις είναι συνειρμός. Δηλαδή, αν ήμασταν μπάντα πιο «χαλαρού» στυλ, θα ήταν και το όνομα πιο χαλαρό. Εμείς επιλέξαμε την πορεία μας και το όνομα μας δείχνει αυτό που κάνουμε και αυτό που θέλουμε να πούμε. Αλήθειες σκέτες.

Ο ήχος σας από ποιους καλλιτέχνες θα λέγατε ότι επηρεάζεται;
Ακούμε και οι τέσσερις διαφορετικά πράγματα και έχουμε επηρεαστεί από διαφορετικό παρελθόν ακουσμάτων. Αυτό που ακούγεται, είναι η μίξη όλων αυτών. Δεν το ζυγιάσαμε. Το απελευθερώσαμε.

Πλέον ακούμε όλο και περισσότερες αγγλόφωνες μπάντες. Εσείς “επιμένετε” ελληνικά! Για ποιό λόγο πιστεύετε ότι επιλέγει κάποιος κάποια από τις δύο γλώσσες στον στίχο του;
Δεν ξέρω γιατί κάποιος μπορεί να διαλέξει να τραγουδά στα αγγλικά. Και δεν το ξέρω γιατί εμείς δεν διαλέξαμε ποτέ. Απλά τραγουδούσαμε στα ελληνικά. Αυτά καταλαβαίνουμε καλύτερα. Ίσως εμείς να είμαστε περισσότερο στιχοκεντρικοί από άλλους. Δεν ξέρω. Δεν κατακρίνω κανέναν για αυτό που κάνει. Είμαστε ελεύθεροι όλοι στις επιλογές μας. Απλά εμείς διαλέξαμε αυτό τον δρόμο γιατί τον καταλαβαίνουμε καλύτερα.

Θα κυκλοφορούσατε κάποιο τραγούδι σε ξένη γλώσσα;
Κυκλοφορήσαμε κάποτε ένα τραγούδι (hidden track στον δεύτερο δίσκο) αλλά δεν ήταν και πολύ «εμείς». Ήταν μόνο πιάνο – φωνή. Ήταν ένα πείραμα αν το θες. Δεν το είχαμε γράψει εμείς. Ήταν μια παρένθεση, αλλά δεν νομίζω να το ξανακάναμε. Βρίσκουμε περισσότερο νόημα σε αυτό που συνεχίζουμε να κάνουμε.

Οι στίχοι των τραγουδιών σας, περιέχουν μηνύματα. Άλλες φορές κοινωνικά, άλλες πολιτικά. Τί οδηγεί τον καλλιτέχνη στο να δημιουργήσει;
Η ανησυχία κυρίως. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί όταν θέλει να ουρλιάξει. …και όταν τον πιέζει κάποιο συμβόλαιο… Εμείς ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία. Δημιουργούμε όταν οι σκέψεις δεν μπορούν άλλο να φωλιάζουν. Όταν θέλουν να βγουν από εσένα και να ζήσουν μόνες τους, από μυαλό σε μυαλό. Γι ‘αυτό λέμε ότι το κάθε τραγούδι έχει την δική του οντότητα και δεν ανήκει σε κανέναν. Κάποιος το γράφει, του ανήκει μόνο τη στιγμή που το ξέρει μόνο εκείνος.
Η εποχή μας έχει πολλές κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες. Είναι κάπως αναμενόμενο οι καλλιτέχνες να εκφέρουν γνώμη γύρω από αυτές τις σκέψεις. Είναι φυσιολογικό.

Εδώ Πολυτεχνείο. Το τελευταίο τραγούδι που κυκλοφορήσατε αφορά ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ιστορία της χώρας μας. Τί θέλατε να εκφράσετε μέσω του τραγουδιού;
Το τραγούδι μιλά για το σήμερα φέρνοντας στη μνήμη το παρελθόν. Μιλά για την τραγική καθημερινότητα μας, για τις καθοδηγούμενες φωνές, για την δολοφονία του Αλέξανδρου, για τις δολοφονίες όλων των παιδιών και τις δικές μας, για τις δολοφονίες των ελεύθερων φωνών. Πρέπει να απαλλαχτούμε από την χούντα του σήμερα. Πρέπει να φωνάξουμε.

Θα δούμε στο μέλλον και τραγούδια για την τωρινή κατάσταση; Τί πιστεύετε ότι φταίει για όλο αυτό;
Μπορεί να δούμε διάφορα τραγούδια στο μέλλον, σίγουρο είναι όμως ότι θα υπάρχει η κοινωνική ανησυχία. Τι φταίει για όλο αυτό… ψηφίσαμε ηλίθιους και μετά ήσυχοι κάναμε νανάκια… Ήταν μάλλον στο γενικό πλάνο να συμβεί αυτό…

Μήπως πάνω απ’ όλα, η κρίση είναι κοινωνική;
Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει είναι πολυδιάστατο. Δεν έχει μία πλευρά και ούτε μία λύση.

Πολλοί μουσικοί και συνήθως αρκετά επιτυχημένοι όταν έρχεται η στιγμή να εκφράσουν τη γνώμη τους για κάποια θέματα τότε κάνουν πίσω. Τρανό παράδειγμα, ο Δεκέμβρης του 2008 που ενώ περιμέναμε κάποιους, κυρίως τους υποτιθέμενους ροκάδες, να δηλώσουν κάτι για τον κόσμο που είναι στους δρόμους, ο μόνος  που μίλησε  στην tv ανοιχτά, κατηγορώντας τους υπαίτιους για την κατάσταση της χώρας ήταν ο… Νότης Σφακιανάκης. Ποιά είναι η άποψη σας πάνω σε αυτό;
Αν και δεν ξέρω ποιους εννοείς υποτιθέμενους ροκάδες (βέβαια πάει το μυαλό μου κάπου), ξέρω σίγουρα ότι οι μπάντες παίζαμε για τους μαθητές και τις καταλήψεις, και ότι επίσης μπάντες έπαιζαν στο Πολυτεχνείο. Τώρα, το αν θα πει κάτι κάποιος εξαρτάται και το αν θα του δοθεί το βήμα να ακουστεί. Ο Σφακιανάκης σαφέστατα θα ακουστεί γιατί είναι ο Σφακιανάκης. Αλλά ποιος θα ήθελε να ακουστούν οι μπάντες και οι καλλιτέχνες που υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις πιο σφόδρα; Κανείς. Γιατί είναι επικίνδυνο (για τους κυβερνώντες φυσικά). Άλλο πράγμα να βγει ένας Σφακιανάκης και να κράζει, και άλλο πράγμα να κράζουν όλες οι μπάντες και οι καλλιτέχνες που ακολουθούνται από τα νεότερα στρώματα (ηλικιακά) της κοινωνίας. Ο Σφακιανάκης μόνος του θα προκαλέσει εντυπώσεις. Οι υπόλοιποι θα προκαλέσουν πολλά περισσότερα.

Εσείς τί θα κάνατε σε μια παρόμοια περίπτωση;
Εμείς την θέση μας την ανακοινώσαμε τραγουδώντας. Λέγεται «Εδώ Πολυτεχνείο». Είναι η καλλιτεχνική μας και μη σκοπιά, σε κάποιους θα αρέσει, και σε κάποιους δεν θα αρέσει. Δεν γίνεται αλλιώς. Και ο Σφακιανάκης σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους όχι. Αλλά εκφραζόμαστε ειλικρινέστατα.

Τα σχέδια των Γυμνών Καλωδίων για το μέλλον;
Τα άμεσα έχουν ως εξής: live στην Λεμεσό (Friends Rock Bar, 20 & 21 Δεκεμβρίου), live Αθήνα (After Dark, 24 Δεκεμβρίου) και ένα πάρτι στοTITHORA Club στις 16 Δεκεμβρίου. Επίσης γράφουμε τον επόμενο δίσκο μας, χωρίς να είναι βέβαιο πότε και πως θα κυκλοφορήσει. Όχι άμεσα πάντως.
Κατά τα άλλα, ευχαριστιόμαστε το παρόν και αναρωτιόμαστε για το μέλλον.

Αυτό τον καιρό τί μουσική ακούτε; Έχετε ξεχωρίσει κάποιον νέο καλλιτέχνη;
Αυτόν τον καιρό ακούμε τη μουσική του κόσμου. Δεν ξέρουμε όνομα καλλιτέχνη ούτε είδαμε το πρόσωπό του. Φορούσε κουκούλα…
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνέντευξη. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα. Ευχαριστούμε και τους αναγνώστες σας που την διάβασαν. Θα τα λέμε και από κοντά. Να είστε όλοι πάντα καλά!

Εμείς ευχαριστούμε τα Γυμνά Καλώδια για την πολύ ωραία συζήτηση. Καλή επιτυχία στα παιδιά και θα τα πούμε από κοντά στις επόμενες συναυλίες!

Περισσότερα για τα Γυμνά Καλώδια μπορείτε να μάθετε στις ιστοσελίδες: Επίσημη Ιστοσελίδα      facebook group      MySpace

Αφήστε το σχόλιό σας