Γιάννης Μωραΐτης
Γιάννης Μωραΐτης
  • Μετά από πολλά ευτράπελα,μια από τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού,κατάφερα να τον συναντήσω στο «εξωτικό» Monte Carlo στο Φάληρο, το ιδανικότερο μέρος με τόση ζέστη που είχε και έτσι αρχίσαμε την όμορφη κουβέντα μας!

Από την Ηρώ Τζημίκα.

O Γιάννης Μωραίτης,γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από πολύ νεαρή ηλικία είχε μια κλήση προς τη μουσική,γεγονός που γινόταν αντιληπτό και από τους γύρω του.Έτσι αμέσως μετά το λύκειο ξεκίνησε η ουσιαστική ενασχόληση του με το τραγουδι.Φοίτησε στο ωδείο Αττικής και λίγο αργότερα έκανε και τις πρώτες του εμφανίσεις σε μικρότερες μουσικές σκηνές.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ασχολείται ήδη 8 χρόνια επαγγελματικά με το τραγούδι.Παράλληλα συνδίαζε και τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Ξεκινώντας, θα ήθελα να μας πεις δύο λόγια για εσένα. Πως άρχισε όλο αυτό; Ήταν όνειρο σου από τότε που ήσουν μικρός;

– Το όνειρο αυτό το είχα από πολύ μικρός. Στην ουσία δεν το είχα καταλάβει να φανταστείς αλλά έβγαινε διότι συνέχεια τραγουδούσα. Η μουσική και το τραγούδι ήταν πάντα μέσα μου,σκεφτόμουν μουσικά. Όταν ασχολήθηκα περισσότερο επειδή ήμουν αρκετά μικρός φοβόμουν να το πω, ντρεπόμουν να το πω σε φίλους ακόμα και στους γονείς μου!

 Δηλαδή φοβόσουν αν και πως θα το δεχτούν;

– Ναι,ακριβώς αυτό. Αλλά όταν άρχισα να ασχολούμαι πλέον επαγγελματικά τους το ανακοίνωσα και το πήραν φυσιολογικά, ενώ δεν υπήρξε καμιά προεργασία πριν τους το πω. Το είχαν καταλάβει.

Πως ξεκίνησες; Πως άρχισαν οι live εμφανίσεις; 

– Ξεκίνησα πριν τελειώσω το σχολείο, με κάποιες εμφανίσεις δειλά δειλά. Τότε ήταν και  η εποχή που άνθιζαν τα μπουζούκια να φανταστείς. Αλλά στην ουσία δεν ήταν καν lives, ήταν για 10-20 άτομα το πολύ με κάτι γκρουπάκια που κάναμε hip-hop και με φώναζαν στην αρχή και έβγαινα επειδή έλεγα ιταλικά τραγούδια! Μετά βέβαια όταν το πήρα πάνω μου και το είδα πιο ουσιαστικά, εκεί κάθισα και δούλεψα, μελέτησα , έκανε διάφορες οντισιόν και από εκεί πέρασα και δούλεψα στα μεγάλα μαγαζιά.

Ας περάσουμε τώρα στην πορεία σου, στις συνεργασίες και στα μεγάλα μαγαζιά. Συνεργασίες με Καίτη Γαρμπή, Γιάννη Πάριο, Έλλη Κοκκίνου κ.α 

– Έγιναν και αυτές και είμαι τυχερός γιατί μπόρεσα να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που θαύμαζα και το θεωρώ πολύ πιο βασικό. Πολλές από αυτές πήγαν τέλεια άλλες λιγότερο καλά άλλες όχι και τόσο. Κοίτα εμείς δεν το βλέπουμε έτσι όσον αφορά την πορεία μας. Είναι δουλειά. Κάθε μια από αυτές έχει να σου δώσει κάτι διαφορετικό. Μαζεύεις εμπειρίες και μαθαίνεις. Δανείζεσαι πράγματα και γίνεσαι καλύτερος.

– Έχεις δουλέψει με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Με ποιον όμως δεν σου έχει δοθεί η ευκαιρία ακόμα να συνεργαστείς και θα ήθελες;

– Με πάρα πολλούς διότι θαυμάζω πολλούς. Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε αξιόλογους ερμηνευτές που γράφουν την δική τους ιστορία. Θα μου άρεσε να συνεργαστώ με τον Γιάννη Κότσιρα, που τον εκτιμώ αφάνταστα είναι σπουδαίος σε αυτό που κάνει. Έπειτα με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με την Άννα Βίσση, με την Ελένη Δήμου όπου με τίμησε και με την παρουσία της σε ένα από τα lives μου και το θεωρώ τιμή μου.  Από νέους καλλιτέχνες θα ήθελα με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και την Δέσποινα Ολυμπίου επειδή θεωρώ ότι δουλεύουν με μεγάλη συνέπεια.

– Μετά από όλες αυτές τις εμπειρίες, πλέον έχεις το δικό σου πρόγραμμα και μπορείς να σταθείς σε αυτό καλύτερα από ποτέ.

– Το πρόγραμμα μου έχει τελείως διαφορετική δομή και απαιτήσεις από αυτή των μπουζουκιών. Δεν είναι ότι υποκαθιστούμε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Απευθύνεται κυρίως σε κόσμο με άλλα ζητούμενα. Έχει μέσα τα πάντα αλλά κυρίως επικεντρωνόμαστε στην pop που είναι και το στοιχείο μου.Έχουμε ωραία medleys, ταιριάζουμε τα είδη, έχουμε και εναλλαγές για να μην κουράζεται ο κόσμος, πολύ χιούμορ και έξυπνες ατάκες. Σαν μια μουσική παράσταση. Θέλουμε ο κόσμος να διασκεδάζει, να αφήνει τα προβλήματα του απέξω να τον συνεπαίρνει αυτό που κάνουμε και να περνάμε και εμείς καλά. Γιατί και εμείς  μπορεί να είμαστε κουρασμένοι  αλλά μόλις βγαίνουμε στη σκηνή τα ξεχνάμε όλα και γινόμαστε άλλοι άνθρωποι. Είναι κάτι μαγικό αυτό που λέγεται σκηνή!

Μιας και μιλάμε για lives. Αυτή τη χρονιά πέρασες από πολλά στέκια και με μεγάλη επιτυχία. Πες μου λίγο για αυτό.

– Εδώ και περίπου 2.5 χρόνια έχω σταματήσει από τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και επέλεξα να εμφανίζομαι σε μικρότερους χώρους παρουσιάζοντας τις δικές μου παραστάσεις και την δική μου δισκογραφική δουλειά. Είναι το δικό μου στυλ και αμέσως υπήρξε ενδιαφέρον από παντού και από την πρώτη στιγμή. Πάντα είχα έδρα το Γκάζι για τα lives μου. Έστω και μια φορά την εβδομάδα, διότι είναι το κέντρο της Αθήνας και ο κόσμος μαζεύεται πιο εύκολα. Βέβαια στην πορεία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές της Αθήνας και έχω κάνει εμφανίσεις σε πάρα πολλά μέρη της Αττικής. Έπειτα έγιναν και lives ανά την Ελλάδα. Πρόσφατα πήγα Κρήτη, Διδυμότειχο και σε νησιά όπως Μύκονο για εμφανίσεις σε πασίγνωστα clubs. Αλλά το καλύτερο για τώρα είναι ότι υπάρχει και ενδιαφέρον εκτός Ελλάδας.

– Το τελευταίο διάστημα συνεργάζεσαι στενά με την Ηρώ Ηλιοπούλου και τον Δημήτρη Γρυδάκη. Τι σημαίνουν για εσένα αυτά τα άτομα;

– Είναι βασικό να είσαι με φίλους, με ανθρώπους που περνάς καλά και που τους εμπιστεύεσαι γιατί στο χώρο μας όπως θα ξέρεις και εσύ αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο να το βρεις. Ο Δημήτρης έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των προγραμμάτων μου. Είναι ένας έμπιστος συνεργάτης και ξέρει ακριβώς πως πρέπει να βγω πάνω στη σκηνή. Είναι εξαιρετικός μουσικός και έχει επιμεληθεί όλη την παραγωγή της νέας δισκογραφικής δουλειά μου.

Η Ηρώ είναι ένα κορίτσι που το γνώρισα πριν ένα χρόνο. Ταλαντούχα και με αστείρευτη ενέργεια και χιούμορ. Είναι από τις λίγες φορές που αισθάνομαι ότι με μια καλλιτέχνιδα αλληλοσυμπληρωνόμαστε πάνω στη σκηνή. Πέρσι για μια ολόκληρη σεζόν ήμασταν μαζί, το χειμώνα συνεργαστήκαμε ξανά και το επαναλαμβάνουμε και τώρα. Έχουμε κάνει μια όμορφη παρέα και αυτό περνάει και στον κόσμο διότι το δείχνει με τον ενθουσιασμό του και το επιβεβαιώνει κάθε βδομάδα που γεμίζουν το χώρο που εμφανιζόμαστε.

Γιάννης Μωραΐτης

Γίνεσαι όλο και πιο γνωστός και το fan club αλλά και η στήριξη από τα media μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Πως είναι ο κόσμος απέναντι σου;

– Είναι καλό γιατί για εμένα που είμαι ανεξάρτητος καλλιτέχνης και δυστυχώς δεν έχω κάποια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία από πίσω μου να κάνει πράγματα, αναγκάζομαι να τα κάνω εγώ μόνος μου και είναι πολύ αίσιο να βλέπω ότι πιάνει τόπο. Βρίσκω αντίκρισμα. Ο κόσμος έρχεται και ξανάρχεται, φέρνουν δικούς τους φίλους και από στόμα σε στόμα διαδίδονται οι εμφανίσεις μου. Βέβαια υπάρχουν και κάποια σημαντικά σημεία που γίνονται μέσα από τα media. Κάποια blogs,περιοδικά, ραδιοφωνικοί σταθμοί που παίζουν τα τραγούδια μου και καλή ώρα εσείς που με στηρίζεται. Είμαι τυχερός διότι έχω και χορηγούς επικοινωνίας σε μόνιμη βάση το ελληνικό σωματείο της Eurovision (I.N.F.E), το dmwebradio αλλά και τη Σεμίνα Διγενή που μέσω του mediasoup με προωθεί με τα άρθρα της. Έχω στήσει όμορφες βάσεις με ανθρώπους που εκτιμούν τη δουλειά μου και υπάρχει αλληλεγγύη. Μπαίνω και σε μεγάλα περιοδικά με τη βοήθεια φίλων δημοσιογράφων διότι είναι δύσκολο ο κάθε ένας να σου κάνει χάρη στις μέρες μας. Είναι γενικότερα πολύ δύσκολοι καιροί.

– Ανήκεις στη νέα γενιά καλλιτεχνών και ανέφερες τους «δύσκολους καιρούς». Σας έχει επηρεάσει όλο αυτό; Εσύ πως το βλέπεις; 

– Ήδη η χώρα μας βάλετε και αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη δεν θα επιβιώσουμε. Εμάς μας επηρεάζει πρώτα από όλους. Βλέπεις καθημερινά ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα  και υποφέρουν οπότε είναι λίγο αστείο να μιλάμε για εξόδους.  Όταν καθημερινά απολύεται κόσμος και δεν έχει να φάει εξυπακούεται ότι δεν θα έχει λεφτά να βγει να διασκεδάσει. Προσωπικά όμως νιώθω ευγνώμων γιατί μέχρι στιγμής πάμε καλά και το λέω κάνοντας το σταυρό μου επειδή και εμείς δεν έχουμε τα μέσα να μας προωθούν τόσο, καταφέρνουμε και απευθυνόμαστε σε μια μερίδα κόσμου που μας αγαπάει και νομίζω ότι αν δεν καταφέρναμε να κάνουμε αυτό το πάρτι που κάνουμε δεν θα είχε καν αυτή τη συνέχεια. Γιατί όταν ο άλλος ξέρει θα βγει για ένα ποτό αλλά θα ξεχάσει τα προβλήματα του έστω για αυτές τις 3 ώρες είναι μεγάλο κατόρθωμα. Δηλαδή έρχονται άτομα και μου λένε πότε θα έρθει η Πέμπτη ή η Παρασκευή να αποβάλουμε την αρνητικότητα και την μαυρίλα ώστε την επόμενη μέρα να ξυπνήσουμε με μια ελαφρότητα.

Έχουμε έρθει και εμείς στα live και βλέπουμε τι γίνεται. Πολλή ενέργεια και συμμετοχή του κόσμου.

– Είναι μια ανταλλαγή ενέργειας. Εμείς δίνουμε στον κόσμο και ο κόσμος παίρνει από εμάς. Γιατί έχει τύχει να βρεθώ πάνω στη σκηνή και το κοινό να μην είναι σε θέση να με ακολουθήσει. Δίνεις και δίνεις και όταν κάποια στιγμή βλέπεις  ότι δεν υπάρχει αντίκρισμα, αδειάζεις. Δεν το χαίρεσαι. Συνεχίζεις βέβαια γιατί έχουν έρθει να σε τιμήσουν αλλά είναι αλλιώς όταν ο κόσμος εισπράττει αυτό που του δίνεις και στο γυρίζει πίσω. Είναι φοβερό όταν υπάρχει αυτή η ενέργεια.

– Όταν λέμε συμμετοχή το εννοούμε! Τραγουδάνε τα τραγούδια σου από τα πιο παλιά μέχρι τα πιο νέα. Τα οποία είναι το «Για Πρώτη Φορά» το «Οξυγόνο» αλλά και το τελευταίο ολοκαίνουργιο single ο «Μαγνήτης». Πως πάει μέχρι στιγμής; 

– Η αλήθεια είναι ότι ο «Μαγνήτης» έπρεπε να είχε βγει πιο νωρίς, αλλά επειδή είχα υποχρεώσεις το καθυστέρησα λίγο, αργήσαμε να μπούμε στο studio είχα και δουλειές που ήταν εκτός Αθήνας αλλά και τις εμφανίσεις εκτός Ελλάδας, όπως αυτή στη Ρουμανία αλλά και τα γυρίσματα της νέας ταινίας που έκανα. Πάντως είμαι πολύ ενθουσιασμένος και το λέω με μεγάλη μου χαρά γιατί σαν καλλιτέχνης πλέον τα ερεθίσματα που δέχομαι είναι πολύ λιγότερα από αυτά που δεχόμουν κάποτε για να πω ότι θα ενθουσιαστώ με κάτι. Αλλά όσο μεγαλώνει ένας καλλιτέχνης αλλά και όσο διανύουμε αυτή την περίεργη εποχή, τα ερεθίσματα που θα μας ενθουσιάσουν λιγοστεύουν. Βλέπεις κιόλας οι καλλιτέχνες δεν βγάζουν συχνά καινούργιες δουλειές. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς με γέμισε θετική ενέργεια, χαρά, ενθουσιασμό και είμαι πολύ περήφανος για τους συνεργάτες μου. Φυσικά για τον Ανδρέα Λάμπρου που κάθε φορά μου δίνει τα καλύτερα τραγούδια του σε στίχους και μουσική, όπως το «Για πρώτη φορά» , το «Οξυγόνο» και φυσικά τον «Μαγνήτη». Μου δίνει το καλύτερο δυνατό και τα γράφει για εμένα. Έχουμε απίστευτη χημεία. Επίσης για τον «Μαγνήτη» η παραγωγή είναι του Δημήτρη Γρυδάκη που είναι απλά συγκλονιστική. Βέβαια στο τραγούδι συμμετέχει και μια από τις αγαπημένες μου καλλιτέχνιδες, μια μεγάλη σταρ, η Πωλίνα που μου έκανε την τιμή ένα τόσο μεγάλο όνομα, να συνεργαστούμε στο τραγούδι μου που φυσικά το απογείωσε με την ερμηνεία της και την τσαχπινιά της.

– Ζωντανή εμφάνιση στην Ρουμανία και παρουσίαση του «Μαγνήτη». Τι ακριβώς έγινε εκεί;

–  Δεν φαντάζεσαι τη συγκίνηση που ένοιωσα. Να είμαι μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα clubs του Βουκουρεστίου να τραγουδάω τον «Μαγνήτη» στα ελληνικά και από κάτω να γίνεται χαμός. Είναι τρομερό συναίσθημα να τραγουδάς στη γλώσσα σου σε έναν ξένο λαό και να μην σε αφήνουν να πεις κάποιο ξένο κομμάτι διεθνούς ρεπερτορίου. Αφού να φανταστείς είχα φτάσει σε σημείο που δεν είχα να πω άλλο κομμάτι και τραγουδούσα νησιώτικα! Από την πρώτη στιγμή στο club παίζανε ελληνικά κομμάτια. Ξέρανε ήδη τα κομμάτια μου εκεί, έτσι και έγινε η πρόταση να πάω. Δεν σου κρύβω ότι βοήθησε σε αυτό και η πρώτη θέση που πήρα στο διαγωνισμό infevision και έτσι είχαν ένα δείγμα της δουλειάς μου. Αγαπάνε την κουλτούρα μας και φροντίζουν να το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Έφυγα από εκεί με τις καλύτερες εντυπώσεις.

– Πως νιώθεις για όλο αυτό που σου συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Θα άλλαζες τίποτα;

– Είμαι χαρούμενος διότι βλέπω όλους τους κόπους αυτών των χρόνων να αποδίδουν. Βλέπω ότι τελικά δικαίως επέλεξα να κάνω αυτόν τον αγώνα και να εγκαταλείψω την Νομική μου ιδιότητα που ήταν ένα εξασφαλισμένο μέλλον. Σε σύγκριση με την δουλειά του τραγουδιστή είναι πολύ δύσκολο διότι λόγο της κρίσης δεν μπορούν να απορροφηθούν όλοι. Πάντως είμαι σε μια καλή στιγμή που πολλά αποδίδουν και όσα δεν αποδίδουν μέχρι τώρα θα τα αλλάξω προς το καλύτερο. Τα λάθη δεν αλλάζουν,  αλλά ευτυχώς τα λάθη που έχω κάνει είναι ελάχιστα και θεωρώ ότι είμαι αρκετά προσγειωμένος και σκέφτομαι πριν κάνω την επόμενη κίνηση. Έχω μετανιώσει όμως για κάποιες συνεργασίες που έχω κάνει,διότι ήταν ψυχοφθόρες. Μου πήραν περισσότερα αντί να μου δώσουν.

– Τι σκέφτεσαι για το μέλλον; Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Γιάννη;

– Το μέλλον είναι αβέβαιο τις περισσότερες  φορές. Αλλά θα ήθελα να επαναλάβω τη συνεργασία με τη Σόφη Ζαννίνου. Τότε που παρουσίαζα το πρόγραμμα μου, ήθελα να υπάρχει ένας αξιόλογος καλλιτέχνης ως guest star, να κάνει δηλαδή ένα show για τον κόσμο ώστε να του προσφέρει κάτι διαφορετικό. Ήρθε η Σόφη είδε τι κάναμε και δέχτηκε. Έτσι γίνονται αυτά. Πάραυτα το ψάχνουμε όμως και είναι τι θα προκύψει. Ξαφνικά ας πούμε βρέθηκε στο δρόμο μου η Πωλίνα και κάναμε μια συνεργασία που δεν το περίμενα. Βέβαια δεν σου κρύβω ότι θα ήθελα να συνεργαστώ και επί σκηνής μαζί της που το έχουμε συζητήσει πολλές φορές αλλά θα δείξει. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ζούμε το παρόν για τώρα.

– Τι θα κάνεις μέσα στο καλοκαίρι; Θα υπάρξουν εμφανίσεις ή θα «κλέψεις» χρόνο και για διακοπές;

– Ναι εννοείται. Μόλις ξεκινήσαμε τις εμφανίσεις μας στο Micra Asia holly bar μαζί με την Ηρώ και τον Δημήτρη διότι δεν σπάει αυτό το παρεάκι.  Από τις 19/7 και κάθε Πέμπτη θα είμαστε εκεί σε έναν από τους ωραιότερους ethnic χώρους ο οποίος βρίσκεται στο Γκάζι. Από την πρώτη κιόλας εμφάνιση το live αγαπήθηκε από τον κόσμο και πάντα όπως και κάθε φορά καταλήγει σε ένα τεράστιο πάρτι! Θα είμαστε εκεί για όλο το καλοκαίρι ώστε να χαρίζουμε στον κόσμο τις Πέμπτες μια αίσθηση δροσιάς. Στη συνέχεια έχω προγραμματισμένες και διάφορες άλλες εμφανίσεις εκτός Αθηνών τις οποίες θα συνεχίσω. Όσον αφορά τις διακοπές είναι το μοναδικό πράγμα που έχω στερηθεί στη ζωή μου. Όχι μόνο στην έννοια της ξεκούρασης και του ύπνου, όσο με την έννοια του ταξιδιού. Το κάνω βέβαια, πηγαίνω αλλά πάντα πολύ περιορισμένα.

– Τέλος για να κλείσουμε έτσι ωραία, δώσε μας μια ευχή για το καλοκαίρι.

– Να ευχηθώ σε εσάς πρώτα από όλα και στη δουλειά που κάνετε, να καταφέρετε να αγγίζετε τους στόχους σας και να ψυχαγωγείτε τον κόσμο με τον δικό σας τον τρόπο.  Στον κόσμο, ο κάθε ένας να προσπαθεί για το καλύτερο και να πετυχαίνει όλα όσα θέλει με το καλύτερο δυνατό. Αν το πιστεύεις θα γίνει κάποια στιγμή. Γενικότερα όμως να είμαστε καλά και αισιόδοξοι.

– Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη!

– Ηρώ μου εγώ σε ευχαριστώ για όλο αυτό που έκανες!

Αφήστε το σχόλιό σας