Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ «Γυάλινο Σπίτι LP» του Diezel, συναντηθήκαμε στην Πανόρμου για μια συνέντευξη σχετικά με τη νέα του δουλειά και όχι μόνο!

Καλησπέρα Diezel!

Diezel: Καλησπέρα!

Θα ήθελα να μας πεις ποια ήταν τα πρώτα σου ακούσματα στο ραπ.

Diezel: Η πρώτη μου επαφή ήταν το 1996 με το δίσκο των Ημισκουμπρίων «30 χρόνια επιτυχίες». Μετά έψαξα να δω τι άλλο κυκλοφορεί και βρήκα το «Μικροί θεοί» των Goin’ Through, το «Η πόλις εάλω» των TXC και το «Σ’άλλη διάσταση» των FFC… Κυκλοφορίες του ’96-97 δηλαδή, αυτά ήταν τα πρώτα μου ακούσματα! Με το Low Bap δεν είχα ασχολήθηκα εκτενώς ποτέ.

Οι επιρροές σου σαν MC ποιες είναι;

Diezel: Οι επιρροές όπως και το στιλ μου σαν MC εξελίχθηκε με τον καιρό. Επιρροές που είχα σίγουρα στην πορεία ήταν από την παλιά καλή εποχή του Βουρλιώτη, από τα Ημισκούμπρια, τον Τάκι Τσαν , τον Ominus, τον Sifu Versus, τον  Άσαρκο κ.α. Επίσης πάντα μου έκανε εντύπωση η επιθετικότητα που έβγαζε ο Αρτέμης και πιο μετά ο Μηδενιστής, καθώς και η φωνή και το στιλ του Evnus όταν είχα ακούσει το ’98 το «Αναλογική ανάμνηση», που με επηρέασε αρκετά μέχρι και σήμερα… Επιρροές έχω από παντού και είμαι δεκτικός σε αυτές αρκεί να έρχονται σε αρμονία με το στιλ μου χωρίς να χάνει την ταυτότητα του.

Πες μας για τα πρώτα βήματα σου στο ραπ.

Diezel: Ξεκίνησα να κάνω ραπ το 2001 με το συγκρότημα X- Rated Kingz. Ήμασταν τέσσερα άτομα παρέα, δυο ραπάραν και οι άλλοι δύο ασχολούνταν με τη μουσική. Κάπου το 2005 το «σπάσαμε» και συνέχισα σόλο. Ηχογράφησα κάποιο demo το οποίο ήθελα να προωθήσω σε δισκογραφικές αλλά δεν το κυνήγησα γιατί έλειπα στο εξωτερικό. Το 2008 που γύρισα στην Ελλάδα ξεκίνησα να δουλεύω την “Πρώτη Μάχη”.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου;

Diezel: Τα πάντα! Από μια κατάσταση που ζω εγώ μέχρι μια κουβέντα που μπορεί να μου πεις εσύ και να με ιντριγκάρει… Μ’ αρέσει να μιλάω με κόσμο και να μου λέει τις ιστορίες του, τα πάντα μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης…

Μετά την «Πρώτη Μάχη» του 2009 χάθηκες για κάποιο διάστημα. Πως προέκυψε αυτό;

Diezel: Μετά τον πρώτο δίσκο υπήρξε μια περίοδος δυο χρόνων που δεν είχα τόσο πολύ έμπνευση και όρεξη ν’ασχοληθώ με τη μουσική. Αποφάσισα έτσι να το αφήσω μέχρι να μου ξανάρθει. Δεν «ψηνόμουν» να γίνω κουραστικός γράφοντας και κυκλοφορώντας κομμάτια που δεν έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, πέρα από το να «κρατήσουν» το όνομά μου εκεί έξω! Όταν περνάς χρόνο μόνος σου χωρίς να εξωτερικεύεις ή να εκτονώνεις όπως έχεις μάθει αυτά που σου «βασανίζουν» το μυαλό τότε κλείνεσαι μέσα σου. Το «Γυάλινο Σπίτι LP» είναι προϊόν αυτού λοιπόν!

Φτάνοντας στο σήμερα, πες μας λίγα λόγια τo «Γυάλινο Σπίτι LP» που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

Diezel: Ο τίτλος του προέρχεται από ένα κομμάτι που είχα γράψει το 2005 που λέγονταν «Γυάλινο Σπίτι». Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι εκφράστηκα ξεκάθαρα για όσα έχω μέσα μου και από τότε κυνηγούσα να γράψω τη συνέχεια του, το «Γυάλινο Σπίτι 2». Όταν ξεκίνησα πάλι να γράφω κομμάτια δεν μπήκα στη διαδικασία του «γράφω δίσκο» όπως είχα κάνει παλιότερα αλλά έγραφα όποτε μου έβγαινε! Μέσα σε δυο χρόνια, που είναι αρκετό διάστημα, μαζεύτηκαν δέκα κομμάτια! Όταν παρατήρησα το ύφος που έβγαζαν αποφάσισα να το ονομάσω «Γυάλινο Σπίτι LP», μιας και ήταν στην ίδια νοοτροπία με το κομμάτι που έγραψα τότε…η συνέχεια του απλά δεν ήρθε σε μορφή ενός κομματιού αλλά ενός ολόκληρου δίσκου.

Με ποιους συνεργάστηκες για αυτό το δίσκο;

Diezel: Από θέμα συντελεστών δεν ήθελα να δουλέψω με κανέναν από όσους δούλεψα στο προηγούμενο άλμπουμ για τον απλούστατο λόγω του ότι ήθελα να βγει κάτι εντελώς διαφορετικό. Στο «Γυάλινο Σπίτι» οι πιο πολλές παραγωγές είναι του LMN, ενός Ελληνογάλλου που ασχολείται κυρίως με συνθέσεις και συμπληρώθηκε με beats άλλων ανερχόμενων Ευρωπαίων beatmakers . Πιο συγκεκριμένα συνεργάστηκα με τους Doggy Charles (Ισπανία), Markus Nurmi (Φιλανδία), Bart EQ (Πολωνία) και τον Vito (Θεσσαλονίκη). Όσο για την απουσία του Eversor για την οποία μου έκαναν νύξη κάποια παιδιά, θέλω να πω ότι η ηχοληψία του δίσκου έγινε εξ ολοκλήρου στο Mixdown Studio του Eversor, που είναι επίσης άριστος ηχολήπτης, εκτός από παραγωγός! Οπότε υπάρχει και δουλειά του Eversor σε αυτόν τον δίσκο, αλλά είναι πιο παρασκηνιακή! Από συμμετοχές επέλεξα να συνεργαστώ μόνο με τον Iratus και τον Tony Graves αυτή τη φορά. Επειδή τα κομμάτια του δίσκου είναι λίγα ήθελα οι συμμετοχές απλά να συμπληρώσουν με το δικό τους τρόπο τα λίγα σημεία που άφησα κενά και πιστεύω πως έκανα την καλύτερη επιλογή με αυτούς τους δύο!

Παρατήρησα ότι o δίσκος δεν έχει κάποιο κομμάτι σχετικά με την κρίση που περνάει η Ελλάδα αυτή τη περίοδο.Πως και το επέλεξες αυτό;

Diezel: Αποφάσισα να μην βάλω κάποιο κοινωνικοπολιτικό κομμάτι όπως έχουν κάνει πολλοί rappers τώρα τελευταία επαναλαμβάνοντας την ίδια καραμέλα. Ο καθένας βιώνει την κρίση όπως τη βιώνει και κάνει ή δεν κάνει την επανάστασή του όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται. Η οργή και το «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» είναι ένα θέμα… Στην παρούσα όμως θα προτιμούσα ν’ακούσω κάποια λύση σε όλο αυτό. Αν ήμουν σε θέση να την προτείνω θα το είχα κάνει ήδη. Πρώτα πρέπει να λύσεις τα θέματα μέσα σου και μετά να ασχοληθείς με τα προβλήματα τριγύρω!

Τι σου δίνει κίνητρο να ασχοληθείς με το ραπ απ’ την στιγμή που δεν ασχολείσαι επαγγελματικά με αυτό;

Diezel: Το ραπ είναι ένα ακριβό χόμπι που όσο καλά και να το κάνουμε παραμένει χόμπι, γιατί δεν ζούμε από αυτό. Για να το κάνεις σωστά όμως έχει έξοδα που πολλές φορές είναι δύσκολο να καλύψεις! Κίνητρο κάποτε έβρισκα από μόνος μου, ενώ τώρα αντλώ ενέργεια από τον κύκλο μου. Ανερχόμενοι rappers όπως οι Boom Squad και ο John Mirror με εμπνέουν με την παραγωγικότητα τους και έτσι βρίσκω την όρεξη να ασχοληθώ και εγώ με τα δικά μου!

Τι σου αρέσει και τι σε «χαλάει» στο ελληνικό ραπ;

Diezel: Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά. Υπάρχει πλέον αρκετά μεγάλη γκάμα από rappers και στιλ για να διαλέξεις ν’ακούς. Για παράδειγμα, θες βρωμιά; Θα πας στην Ηχοκρατορία. Θες κάτι πιο μελαγχολικό; Θα πας στον Ραψωδό Φιλόλογο! Θες glamorous? Θα πας στην Panik! Υπάρχουν καλοί MCs για όλα σχεδόν τα γούστα!

Και τα αρνητικά;

Diezel: Αρνητικό είναι πως οι ακροατές όπως και πολλοί MCs έχουν μεγάλα κολλήματα όσον αφορά τα ακούσματά τους. Αυτό από τη μια είναι καλό, γιατί στηρίζουν προσηλωμένα το συγκρότημα που αγαπάνε, αλλά από την άλλη δεν είναι δεκτικοί σε νέα ακούσματα… Δε μ’ αρέσει κάποιος να έχει κλειστά αυτιά! Για παράδειγμα, εγώ απολαμβάνω εξίσου ένα καλό κομμάτι του Θύτη ή του Κανόνα με ένα του Billy Sio ή του Snik. Ο καθένας δίνει κάτι διαφορετικό και αυτό μ’ αρέσει! Το ποιος rapper με πείθει ή είναι όντως αυτό που λέει στα κομμάτια του είναι άλλο ερώτημα που τις πιο πολλές φορές με αφήνει αδιάφορο!

Τι πιστεύεις ότι λείπει από το ελληνικό ραπ;

Diezel: Θα θελα να δω νέες και ίσως «άκυρες» συνεργασίες που κανείς δεν περιμένει. Για παράδειγμα να δω μια συλλογή των Styles Unlimited που να συμμετέχει ο NiVo ή ο Eversor με τον Μιθριδάτη. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να υπάρξει λιγότερος εγωισμός και περισσότερη ομαδικότητα, πράγμα δύσκολο!

Πέρα από τον δίσκο σου, τι άλλο να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Diezel: Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει το remix του κομματιού «Άποψη» από το δίσκο μου με 10 MCs από 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας! Πιο συγκεκριμένα θα είναι οι Boom Squad και ο John Mirror από Αθήνα, οι Attack-es Raps από Θεσσαλονίκη, ο Οbnoksious Kas από Πάτρα, ο Long3 από Λάρισα και ο Afezz από Κρήτη. Είναι κάτι που ήθελα να κάνω καιρό και επιτέλους έφτασε η στιγμή να γίνει!

Λοιπόν Diezel, σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια σε ότι κάνεις!

Diezel: Ευχαριστώ και εγώ!

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Καρνεσσιώτη για την φωτογραφική κάλυψη της συνέντευξης!

Τον δίσκο «Γυάλινο Σπίτι LP» του Diezel μπορείτε να κατεβάσετε εδώ!

Η επίσημη σελίδα του Diezel στο Facebook!

cover_1

Αφήστε το σχόλιό σας