Γίναμε Πυρ & Μανία και σήμερα στο Hit Channel φιλοξενούμε τον Phyrosun!

Ο «Phyro» είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους rappers της χώρας μας με μια πορεία που ξεκινάει από το 1997, όταν και ξεκίνησε να γράφει τους πρώτους του στίχους. Στη συνέχεια ως μέλος των Tang Ram δίνει τις πρώτες του συναυλίες και κερδίζει σε αναγνωρισιμότητα και κοινό. Το τελευταίο του άλμπουμ «Πυρ & Μανία» κλέβει τις εντυπώσεις ενώ η συνεργασία του με την Ju Ju για το τραγούδι «Μια Αγκαλιά» βρίσκεται εδώ και καιρό στην κορυφή του MTV hitlist, κάτι που μαρτυρά την ποιότητα των κινήσεων του.

Συναντηθήκαμε με τον Phyrosun στο Ελληνικό, όπου μας ξενάγησε στα μέρη που έλαβε τα πρώτα ερεθίσματα από την κουλτούρα του Hip Hop και μιλήσαμε για αρκετά θέματα τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω:

Phyrosun! Βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά τα γυρίσματα του νέου σου βίντεο κλιπ. Θα μας μιλήσεις για αυτό;
Το «Έτοιμος» είναι ένα κομμάτι το οποίο αναφέρει το τι γίνεται στα δρώμενα του Hip Hop. Είναι ένα ετοιμοπόλεμο κομμάτι, battle, που ξεκαθαρίζει θέσεις και πράγματα, πράγματα που έχουν ειπωθεί από διάφορους που πρώτα τα έχουν κράξει και  μετά τα έχουν υπηρετήσει. Δεν είναι κακό να κάνεις μουσική, κακό είναι να ανοίγεις το στόμα σου και μετά να αθετείς τον λόγο σου και εκεί πέρα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον κόσμο τον ίδιο αλλά και με την συνείδηση σου και με ότι έχεις πει παλιότερα.
Το βίντεο κλιπ είναι στυλάτο, είναι μια ιδέα που δεν έχει γίνει εδώ στην Ελλάδα. Έξυπνα πράγματα, φωτισμός περίεργος, το έχουμε δουλέψει με όρεξη αυτό το πράγμα και θα δεις ότι η εικόνα και όλο το ύφος είναι κάτι το διαφορετικό.

Μιας και ανέφερες για καλλιτέχνες που έχουν κράξει πράγματα που έκαναν στη συνέχεια όπως στο Παίζει πρόβλημα για παράδειγμα! Solarium, ψευτομαγκιές. Τι συμβαίνει με αυτό;
Κοίταξε να σου πω κάτι. Όταν θα βγεις να πεις κάτι για μένα κάποια στιγμή, πιστεύω ότι αυτός είναι ο ρόλος του Hip Hop, του MC και του rapper να μπορεί να απαντήσει με επιχειρήματα. Υπάρχει altαυτό μέσα στο παιχνίδι, ούτως ή άλλως, η λογομαχία και η κόντρα. Η κόντρα πιστεύω ότι όταν γίνεται  πρέπει να έχει λόγο για να γίνεται ή όταν  έχεις να πεις κάτι για κάποιον πρέπει να υπάρχει λόγος για να το κάνεις αυτό. Αν δεν υπάρχει λόγος και το κάνεις απλά για να σε ακούσουν ή για να δείξεις ότι είσαι ο γαμάω υπάρχουν άτομα που μπορούν να το ανεχτούν και υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να το ανεχτούν. Εγώ είμαι από τα άτομα που δεν μπορούν να το ανεχτούν και θα απαντήσω. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου με την δουλειά μου και με τη μουσική πορεία μου, οπότε ήταν μια απάντηση για τους καλοθελητές που λένε ότι  δε μπορείς να κάνεις ραπ αν έχεις ένα ιδιόμορφο τρόπο ομιλίας ή οτιδήποτε. Αυτά τα βλαμμένα στερεότυπα, τα χαζομυαλά ας πούμε,  που αν άκουγαν την μουσική που λένε ότι ακούνε τότε θα έβλεπαν ότι υπάρχουν αμέτρητοι MCs που έχουν μια ιδιομορφία στην ομιλία τους. Δεν θα μιλήσω για Έλληνες που υπάρχουν πάρα πολλοί, απλώς ο δικός μου ο τρόπος είναι λίγο πιο χαρακτηριστικός, έχω ένα σίγμα κατατεθέν. Ποτέ δεν ντράπηκα για αυτό, αυτό είναι το στυλ μου και δεν θα το άλλαζα σε καμία περίπτωση. Υπάρχει κόσμος που το γουστάρει αυτό. Εμένα η μουσική μου δίνει την οδό για να πω κάποια πράγματα, να βγάλω ότι έχω από μέσα μου, να εξωτερικεύσω την κάθε ανάγκη που έχω..

Το τελευταίο σου άλμπουμ «Πυρ και Μανία» έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Τι μας παρουσιάζεις σε αυτό;
Το Πυρ και Μανία φτιάχτηκε σε μια περίεργη φάση της ζωής μου. Ότι έχω γράψει είναι ότι είχα περάσει σε ένα διάστημα 2-3 χρόνων. Μπήκα κάτω, δούλεψα με ανθρώπους που πίστευαν σε μένα και που αγαπούσαν αυτό που έκανα. Βρέθηκα να κάνω συνεργασία με ένα από τους καλύτερους  MCs, τον Ευθύμη και αυτό θα έλεγα ότι δεν είναι τυχαίο. Όλη η δουλειά είναι προσεγμένη σε παραγωγικό επίπεδο. Καθίσαμε δύο με τρία χρόνια να την δουλέψουμε και έχει κομμάτια τα οποία πιστεύω αντιπροσώπευαν τον κόσμο όταν βγήκαν όπως  το Δεν είμαι καλά. Ο κόσμος και η Ελλάδα ήταν και είναι ακόμα σε μια δύσκολη φάση και ήταν ένα αισιόδοξο κομμάτι που αγαπήθηκε στην Θεσσαλονίκη και από εκεί έγινε το μπαμ και διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό βοήθησε και η Ομάδα 3 που είναι η ομάδα μου στην Θεσσαλονίκη, που όποτε κάνω κάτι είναι πάντα εκεί. Πλέον το διαδίκτυο βοηθάει τον κόσμο να δει ξεκάθαρα και όταν έχεις μια καλή δουλειά εκτιμάται στο τέλος της ημέρας. Αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να την κόψουν και έχει να κάνει με το management ή τον τρόπο προώθησης, το διαδίκτυο είναι αυτό που σε βοηθάει ώστε κάτι που υπάρχει και έχει φωτιά να διαδοθεί και να αρέσει στον κόσμο.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Εύθυμη;
Τον Εύθυμη τον γνωρίζω χρόνια αλλά η επαφή έγινε το 2008 όταν έκανα τα Show Fly party στο Spoiled  όπου παρέλαυναν αρκετοί του χώρου. Έτσι γνωριστήκαμε περαιτέρω και ο χρόνος έφερε το αποτέλεσμα. Είναι μια συνεργασία που με τιμά και σύντομα θα υλοποιήσω το κομμάτι μας και σε εικόνα έτσι ώστε να κλείσει ο κύκλος του «Πυρ & Μανία».

Πως ξεκίνησες να ραπάρεις;
Ξεκίνησα να γράφω τον πρώτο μου στίχο γύρω στο 1997 πάνω σε ξένα γνωστά instrumental.Γνώρισα τα παιδιά που μετά γίναμε Tang Ram και ξεκινήσαμε επίσημα  το 1998.Ξέρεις δύσκολα τότε τα πράγματα και από θέμα μέσων για να γίνει μουσική και από θέμα χρημάτων για να πάμε στο στούντιο. Την μουσική την ακούω από το 1990 και το Can’t Touch This του Mc Hammer ήταν το πρώτο μου άκουσμα. Αυτό το κομμάτι μου σφράγισε την μουσική μου ταυτότητα.

Ποιους rappers θεωρείς ως πρότυπα; Αυτούς που σε έκαναν να ραπάρεις κι εσύ, να τους αντιγράψεις.
Αυτοί που μου αρέσουν ή άρεσαν (γιατί κάποιοι έφυγαν) είναι: Wu Tang, Busta Rhymes, Boot Camp Click M.O.P. , Tupac, Big, Bone Thugs, Snoop, Nwa, Rakim και πολλοί άλλοι. Οι επιρροές μου είναι Hip Hop ούτως ή άλλως και δεν μπορεί κάποιος να κρυφτεί και να πει ότι αντιγράφει κάποιος. Αυτό πλέον είναι κλισέ. Η μουσική είναι απ’ έξω , δεν έχει ξεκινήσει από εδώ, ακόμα και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αντιγράφουν ήχους και νοοτροπίες. Γιατί όλοι θέλουν να φτάσουν κοντά στο καλύτερο. Πιστεύω ότι κάθε καλλιτέχνης επηρεάζεται από κάπου αλλά πάντα πρέπει να βγάζει  στο τέλος τον εαυτό του. Από ‘κει και έπειτα αυτό βγαίνει στη δουλειά του και στα ακούσματα του, όποιος και να είναι αυτός. Και τα νέα παιδιά που ασχολούνται τώρα  μπορεί να μοιάζουν ας πούμε με τα Ημισκούμπρια ή με τους Βήτα Πεις και τους ΖΝ, αλλά αυτά είναι τα ακούσματα τους και μπορεί όλο αυτό το πράγμα να φύγει και να πάει ένα επίπεδο πιο πάνω και να βγάλουν πλέον την προσωπικότητα τους. Άρα δεν είναι θέμα αντιγραφής αλλά επιρροής καθώς όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι.

Όπως για παράδειγμα να τραγουδάνε για πιστόλια και street καταστάσεις που δεν έχουμε στην Ελλάδα, απλά τα έχουν ακούσει από ξένα τραγούδια.
Θα πω κάτι και θα κλείσω: Τα κακά παιδιά κινούνται πάντα αθόρυβα.

Γενικότερα εκτός από το rap, μπορείς να πεις ότι σε αντιπροσωπεύει όλη η κουλτούρα του Hip Hop;
Με αντιπροσωπεύει φυσικά, γιατί Hip Hop είναι αυτό που είσαι εσύ. Δηλαδή ξυπνάς και κοιμάσαι και είσαι Hip Hop. Δεν αλλάζει αυτό το πράγμα. Δεν έβαλες το καπέλο στραβά, ούτε έβαλες το φαρδύ σου και έγινες Hip Hop. Αυτό το πράγμα δείχνει σε διάστημα χρόνου τελικά ποιος είναι και ποιος όχι…

Αυτή η κουλτούρα τι θα έλεγες ότι περιλαμβάνει για σένα;
Για μένα περιλαμβάνει ότι μπορεί να περιλαμβάνει και για τον καθένα. Ο καθένας από τη συγκεκριμένη κουλτούρα παίρνει ότι του κάνει στον χαρακτήρα του, στην ψυχοσύνθεση του. Εμένα μου έκανε ο ρυθμός, μου έκανε με το μπάσκετ, με βοηθούσε πάρα πολύ. Μετά μου άρεσε η ελευθερία λόγου πάνω στα κομμάτια, να μπορώ να πω ωραία πράγματα ή να τα πω  παιχνιδιάρικα. Μετά μπαίνουμε στην ιδιοσυγκρασία του καθένα ξεχωριστά. Στον άλλο του αρέσει να εκφράζεται με το graffiti, στον άλλο του αρέσει να μπαίνει στα πικάπ και να σκρατσάρει, στον άλλο να χορεύει. Έχει πολλούς και διάφορους τρόπους η Hip Hop κουλτούρα να δώσει και να εκτονωθεί ο καθένας .Για μένα, το μικρόφωνο.

Τι σε εμπνέει κάθε φορά για να γράψεις ένα τραγούδι;
Από οτιδήποτε μπορείς να εμπνευστείς. Οι ιστορίες που ζω, οι εικόνες μου, τα βιώματα μου, οι γύρω μου, η καθημερινότητα…Τα πάντα μπορεί να σε κάνουν να γράψεις ένα κομμάτι και έτσι να ξεκινήσει μια ιδέα.

Πιστεύεις ότι σαν καλλιτέχνης έχεις χρέος να τραγουδήσεις για όσα συμβαίνουν γύρω μας,όπως η κρίση για παράδειγμα;
Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί  να το κάνει αυτό φτάνει να έχει κριτήρια και να θέλει να βγει η αλήθεια. Από ‘κει και πέρα, άνθρωποι που θέλουν να ακούσουν και να αφυπνίσουν άλλους καλό είναι να το κάνει ο καθένας με τον τρόπο του. Εμένα ο τρόπος μου είναι να το κάνω με τον στίχο μου. Εσένα ο τρόπος σου μπορεί να είναι να το κάνεις με το site σου, ο δάσκαλος μπορεί να το κάνει στο σχολείο, ο καθένας στην παρέα του να προσπαθεί να ξυπνήσει κάποιον. Δεν έχω κάποιο χρέος, προσπαθώ να κάνω καλή μουσική και να την υπηρετώ. Δεν είπα ότι θα έρθω εδώ να το παίξω ο ηγεμόνας, απλά μέσα από τη δουλειά μου θα πω ότι έχω να πω και ο καθένας πλέον κρίνει και αντιλαμβάνεται. Γενικότερα πιστεύω ότι όλοι οι MCs προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο ο καθένας να ξυπνήσει, να τσαντίσει, να προβληματίσει . Εμένα μου αρέσει να κάνω διάφορα πράγματα μέσα από τη δουλειά μου, όχι μόνο να μιλάω πολιτικά. Είναι πολύ κουραστικό πλέον να μιλάς μόνο πολιτικά, ο κόσμος έχει βαρεθεί. Πρέπει να αναπτυχθούν κι άλλα πράγματα. Είναι πολύ εύκολο να σε κάνω να τσαντιστείς, το δύσκολο είναι να σε κάνω να γελάσεις, να χορέψεις, να περάσεις καλά. Υπάρχουν διάφορα ξεσπάσματα στη μουσική και μου αρέσει να τα κάνω όλα.

Μιας και ανέφερες το μπάσκετ πριν, βρισκόμαστε στο γήπεδο όπου ξεκίνησες να παίζεις μπάσκετ!
Ξεκίνησα από τις ακαδημίες στα Σούρμενα και έχω φάει πάρα πολλές ώρες εδώ. Έχω ένα κομμάτι  τις «Αναμνήσεις»… που λέει «ένα γήπεδο άδειο και μια μπάλα να χω με τον πατέρα να μου δίνει για να σουτάρω, καθόμασταν στο κρύο και η ώρα ήταν δυο, έπρεπε 5 στις 5 για να πούμε αντίο». Εδώ έκλειναν τα φώτα στις 1-2 η ώρα και οπότε ερχόμασταν με τον πατέρα μου και «χτυπιόμασταν» εδώ πέρα, με παιδιά παίζαμε μονά ατέλειωτες ώρες…

Ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά με το μπάσκετ;
Έχω  ασχοληθεί. Έχω παίξει μέχρι Β’ Εθνική, στην Νήαρ Ηστ, απλά επειδή μπήκε σφήνα και η μουσική στα ενδιαφέροντα μου… ξέρεις είχα δύο καρπούζια και ήταν δύσκολο γιατί έχει υποχρεώσεις και το ένα και το άλλο. Το πάλευα και έκανα δύο πράγματα ταυτόχρονα. Πλέον η ζυγαριά έχει γείρει πιο πολύ στη μουσική και το μπάσκετ είναι η διασκέδαση μου.

Για να επιστρέψουμε στα μουσικά, εδώ και καιρό το «Μια Αγκαλιά» στο οποίο συμμετέχεις  μαζί με την JuJu είναι στην κορυφή του MTV hitlist εδώ και 2 μήνες!
Είναι κατόρθωμα της  Ju που μπορεί και στέκεται τόσο καιρό στο 1 του Hit List Hellas και αυτό  δείχνει ότι κόσμος το θέλει το κομμάτι, το γουστάρει και το υποστηρίζει! Θα έλεγα ότι δεν μας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο project της  Ju να κινηθεί σε πρότυπα  λαϊκο-ποπ  που δείχνουν τώρα. Θέλουμε να βγάλουμε μια τελείως διαφορετική γεύση. Δεν μας ενδιαφέρει οπωσδήποτε να κάνουμε το «σουξέ» που λένε ή ότι πρέπει να κινηθείς σε κάποιες πατέντες. Θέλουμε να κάνουμε μουσική και να δίνουμε καινούργια και διαφορετικά πράγματα για την Ελλάδα. Βλέπεις ότι ο κόσμος μπορεί να δώσει αγάπη σε καινούρια πράγματα, σε κάτι διαφορετικό, φτάνει να του αφήσεις χώρο στο χώμα να ανθίσει ο σπόρος και να φυτρώσει η καλή μουσική.

Θα μας αποκαλύψεις κάτι από τις μελλοντικές κινήσεις σας με την Ju;
Γενικότερα η Ju θα κινείται με singles. Δεν είναι στα σχέδια της να βγάλει κάποιο άλμπουμ. Μας αρέσει να δουλεύουμε σιγά σιγά, κομμάτι-κομμάτι, γιατί το γουστάρουμε. Θα βγει κάτι από τη Ju το καλοκαίρι πάλι από την InFLOWence Muzik, ένα σόλο το οποίο θα είναι δικό της καθαρά. Επίσης είμαι στη δημιουργία νέων projects  που θα δείτε στο κοντινό μέλλον.

Οπότε τώρα με την inFLOWence Muzik έχεις και το κομμάτι της δημιουργίας και του τρεξίματος.
H InFLOWence Muzik δεν είμαι μόνο εγώ. Eίναι μια ομάδα ανθρώπων που τρέχουμε και όλο αυτό έχει τον πυρήνα του και βράζει! Ότι καινούργιο βγάζουμε  φιλτράρεται από εμάς και από εκεί και πέρα διοχετεύεται και κάνει τον χαμό που έχει να κάνει το κάθε κομμάτι από μόνο του. Έχουμε αναλάβει και τα βίντεο κλιπ, δηλαδή το οπτικοακουστικό, σενάρια Κλπ. Πρόσφατα η Ju έγραψε το σενάριο των Μελισσών  για το κομμάτι «Ότι άφηνες μισό».

Eπέλεξες να κάνεις ένα label για περισσότερη ελευθερία στην μουσική σου;
Αυτό είναι το βασικότερο. Έκανα το label για να έχω ελευθερία κινήσεων και ελευθερία λόγου. Μεγαλώνοντας κιόλας ξέρεις πιο πολύ τι θέλεις να κάνεις. Το γουστάρεις  περισσότερο γιατί βάζεις καθ’ ολοκλήρου τη δική σου γεύση. Ξέρεις ότι για αυτό έριξες κόπο και είναι δικό σου. Γι’ αυτό εκτιμάται και πιο πολύ γιατί δεν είναι κάτι στημένο.

Οι επόμενες κινήσεις σου;
Ετοιμάζεται μια δουλειά με Styles Unlimited όπου πριν από λίγες μέρες βγήκε και ένα πρόμο με τίτλο «Τι παριστάνεις». Η δουλειά αυτή θέλω να πιστεύω ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2012. Έρχεται ένα single με τίτλο «Έτοιμος» σε παραγωγή Cenobite, είναι το βιντεοκλίπ που μιλήσαμε στην αρχή! Παράλληλα δουλεύω και σε άλλα κομμάτια. Σε εμφανίσεις με βρίσκεις Κυριακές στο Dogs στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά όπου γίνεται χαμός αλλά κάνουμε σε άλλες πόλεις  της Ελλάδος.Νέα και ενημερώσεις γίνονται στο Phyrosun Official Page στο Facebook, στο TvPhyrosun (Youtube) και σύντομα στο Phyrosun.gr!

 

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σου! Περισσότερα για τον Phyrosun θα βρείτε στις ιστοσελίδες: facebook fanpage, επίσημη ιστοσελίδα, YouTube Channel, MySpace

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Φέγκας

Αφήστε το σχόλιό σας