Τη Μαργκώ Ενεπεκίδη τη γνωρίσαμε μέσα από το The Voice που προβλήθηκε πέρσι από τη συχνότητα του Σκαι κι έφτασε μέχρι το 1ο Knockout! Ένα χρόνο τώρα, είναι από τα άτομα που έχει δείξει τη θέληση να μείνει στη μουσική βιομηχανία, αλλά και να μας δώσει πολλά και όμορφα πράγματα μια κι έχει αρκετές εμπειρίες…

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι με τίτλο «Θα γράψω ένα τραγούδι λαικό» σε στίχους και μουσική του Πάνου Μουζουράκη που έχουν μία φιλική σχέση και την εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή, ενώ παράλληλα κάνει πολλά και διάφορα lives και θα μπορέσετε να την απολαύσετε κι από κοντά για πρώτη φορά στο Σταυρό του Νότου στις 4.12 μαζί με το νικητή του The Voice 3, Γιάννη Μαργάρη.

Πάμε να γνωρίσουμε μία μουσικό με αρκετές γνώσεις, αλλά και μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που ασχολείται με τη Yoga και βρίσκει από εκεί τις ισορροπίες της.

Συνέντευξη | Ηρώ Τζημίκα

Μαργκώ, γεια σου! Για αρχή θέλω να μου πεις τι κάνεις και πώς σε πετυχαίνω αυτή την περίοδο..

Με πετυχαίνεις σε μια πολύ δημιουργική περίοδο. Με πολλές μετακινήσεις, πρόβες, ηχογραφήσεις και με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, που όμως απολαμβάνω ποιοτικά όταν τον έχω.

Θέλω να ξεκινήσουμε με το να μας συστηθείς με το δικό σου τρόπο και να μου πεις μερικά πράγματα για σένα και για τη ζωή σου… που μεγάλωσες και πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Γεννήθηκα στην Αθήνα και είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια όμορφη οικογένεια, με πολύ καλούς γονείς και τις 2 αδελφές μου που υπεραγαπώ. Το μουσικό στοιχείο υπήρχε λίγο-πολύ στο σπίτι μας και θυμάμαι πάντα το μπαμπά μου να τραγουδάει. Ο οποίος μάλιστα έχει πολύ καλή φωνή όπως και οι αδελφές μου. Η κληρονομικότητα μας έκανε το δώρο της!

Τι θυμάσαι πιο έντομα από τα εφηβικά σου χρόνια; ήσουν της τρέλας; Πες μου μερικά χαρακτηριστικά σου.

Δε μπορώ να πω ότι ήμουν της τρέλας, είχα ήσυχη εφηβεία, το μυαλό μου όμως ήταν πάντα ανήσυχο! Η μουσική ήταν η διέξοδός μου και όσο μεγάλωνα είχα πιο “εναλλακτικό” τρόπο σκέψης από τους γύρω μου. Άρχισε να με ενδιαφέρει η Yoga, η υγιεινή διατροφή και οτιδήποτε σχετικό μπορούσε να είναι ωφέλιμο στο σώμα και στο πνεύμα.

Αφού, λοιπόν, έγινε μία πρώτη γνωριμία για να μάθουμε ποια είσαι κι όλα αυτά, θα ήθελα να μου πεις και την ιστορία σου με τη μουσική. Από πότε αρχίζει ;

Η ιστορία μου με τη μουσική δε νομίζω να άρχισε ποτέ, υπήρχε ανέκαθεν… Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα τραγουδούσα μπροστά σε έναν καθρέφτη, με τις αδερφές μου να με κοιτάνε και να με γελανε (γέλια) και για να σοβαρευτούμε τώρα, η μουσική θεωρώ πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, είναι η ανάγκη μου για έκφραση, χωρίς αιτίες και αφορμές.

Σπουδές; Τι έχεις κάνει στη ζωή σου έως τώρα;

Από σπουδές είμαι του κλασσικού πιάνου και των γαλλικών,κι ας μην το δείχνω. (γέλια) ‘Εχω πάρει το πτυχίο αρμονίας στις ανώτερες θεωρητικές σπουδές και στο κλασσικό πιάνο  έφτασα έως τρίτη ανωτέρα με Chopin, Motzart και Βach. Το πτυχίο ακόμα με περιμένει και θα με περιμένει για πάντα όπως φαίνεται. Στη ζωή μου μέχρι τώρα, εκτός από πολλά λάθη, έχω κάνει και πολλά live. Από την ηλικία των 17 παίζω σε μπάντες, με ρεπερτόριο rock, soul, funk, blues και jazz όπου συνεχίζω μέχρι και σήμερα. Μ τη διαφορά πως τώρα έχω να παρουσιάσω και την προσωπική πρώτη μου προσπάθεια με φοβερή ανταπόκριση μέχρι στιγμής.

Το κοινό σε γνώρισε μέσω του The Voice. Γιατί πήγες εκεί;  Αυτό που ήθελες να πάρεις το κατάφερες;

Στο The Voice πήγα γιατί μου άρεσε σαν show και για την προβολή φυσικά. Αν και είχα κάποιους ενδοιασμούς στην αρχή, αποφάσισα να το κάνω χωρίς παραπάνω σκέψη!

Τελικά τα παιχνίδια πόσο βοηθάνε αλήθεια;

Τα παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν με το να κάνουν γνωστούς στο ευρύ κοινό ανθρώπους που έχουν ταλέντο. Φαντάσου πόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί έξω που δεν είχαν τα μέσα να προβληθούν. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία όμως, όσο καλό μπορούν να κάνουν με το να προβάλουν έναν ταλαντούχο, για παράδειγμα, μουσικό ο οποίος τους επόμενους μήνες θα βρει εργασία σε αυτό που αγαπά, τόσο κακό μπορούν να κάνουν σε κάποιον χωρίς ταλέντο, τον οποίο τα μέσα θα χρησιμοποιήσουν και ο ίδιος θα γελοιοποιηθεί.

Ο χώρος της μουσικής είναι λίγο δύσκολος γιατί υπάρχουν και πολλοί νέοι καλλιτέχνες. Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να πετύχει κάποιος;

Χρειάζεται ταλέντο αρχικά, αλλά στην συνέχεια ισχυρή θέληση, άπειρη υπομονή, σκληρή δουλειά και αρκετές θυσιές. Με όλα τα παραπάνω και όντας ακέραιος χαρακτήρας, μη κάνοντας εκπτώσεις στα θέλω σου και τις αξίες σου, υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρεις και να πραγματοποιήσεις τον αρχικό σου στόχο.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη μουσική βιομηχανία του σήμερα;

Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τη βιομηχανία των προηγούμενων δεκαετιών. Τα πράγματα είναι πιο σκληρά, ο ανταγωνισμός μεγάλος και θέλει μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσεις και να κλείσεις συνεργασίες!

Εσύ παρόλα αυτά προχωράς κι έχεις και το πρώτο σου τραγούδι από τον Πάνο Μουζουράκη  με τίτλο «Θα γράψω ένα τραγούδι λαϊκό» Πες μου τα πάντα γύρω από αυτό…

Είμαι πολύ χαρούμενη που το πρώτο μου τραγούδι έχει την υπογραφή του Πάνου Μουζουράκη. Μετά το «The Voice» ζήτησα από τον Πάνο να μου γράψει ένα τραγούδι. Προφανώς ο Πάνος είχε έμπνευση εκείνη την περίοδο και μου έγραψε το «Θα γράψω ένα τραγούδι λαικό». Είναι απ’τα τραγούδια που μόλις το άκουσα για πρώτη φορά του είπα «Ναι αυτό είναι! Πότε το ηχογραφούμε για να κυκλοφορήσει»?! Η μεγάλη μου αυτή επιθυμία λοιπόν, έγινε πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας όλη την παραγωγή και ενορχήστρωση ο Πάνος. Είχα, λοιπόν, την χαρά να υπογράψω και να κυκλοφορήσω το πρώτο μου digital single με την PANIK records ( PANIK oxygen), έχοντας την πλήρη υποστήριξη της!

Έχεις και μία πολύ καλή σχέση με τον Πάνο. Πώς γνωριστήκατε ;

Με τον Πάνο γνωριζόμαστε από το 2010, διότι είναι συνεργάτες με το συζυγό μου, ο οποίος είναι μουσικός. Έτσι γίναμε πολύ φίλοι, διότι είναι ένας υπέροχος και ξεχωριστός άνθρωπος, με αποτέλεσμα το 2014 να γίνει και ο νονός της μικρής μου Έλενας.

Ποιο είναι το δικό σου πλάνο για τη μουσική; Πού θες να φτάσεις;

Πλάνα;; Δεν υπάρχουν πλάνα, διότι πολύ απλά ποτέ δεν σου «βγαίνουν» συνήθως. Αν και στο πρώτο μου μουσικό-δισκογραφικό βήμα ακομα, ο στόχος κάθε καλλιτέχνη είναι η διαχρονικότητα στη μουσική και στα τραγούδια του. Θεωρώ πως αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και εκεί θα ήθελα να φτάσω και εγώ.

Πώς θα χαρακτήριζες το στυλ σου με τρεις λέξεις;

Κυκλοφορώντας ένα κομμάτι, δεν διαμορφώνεις και στυλ. Αλλά και γενικότερα οι ταμπέλες του στυλ δεν υφίστανται για εμένα. Ξεκίνησα στα 17 μου τραγουδώντας Janis Joplin, έπειτα Aretha franklin και τώρα Πάνο Μουζουράκη. Βλέπεις κάποιο συγκεκριμένο στυλ σε αυτό;

Νομίζω πως όχι… Πάμε τώρα στις μουσικές επιρροές… Τι μουσική θα βάλεις να ακούσεις όταν κάθεσαι αραχτή στον καναπέ σου;

Μεγάλωσα ακούγοντας Νταλάρα, Καζαντζίδη, Διονυσίου, Ξυλούρη στο σπίτι μου με τους γονείς μου, αλλά και με κλασσική μουσική λόγω των σπουδών μου στο πιάνο. Όταν ξεκίνησα με τις μπάντες στα 17 μου πέρασα στα υπόλοιπα Joplin, Whitesnake, George Harisson, Earth wind and fire, Miles Davis, Nirvana, Ξύλινα Σπαθιά, Τρύπες, Magic de spell. Τώρα που πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα και θα στολίσουμε, όλη την περίοδο αυτή βάζω μόνο Frank Sinatra.

Θα έχουμε και μία εμφάνιση με το Γιάννη Μαργάρη στο «Σταυρό του Νότου». Πες μου λίγο γι’αυτό και πώς είπατε να το κανονίσετε;

Nαι την Δευτέρα στις 4/12, το βραδάκι έχουμε το πρώτο μας live με τον πολύ καλό μου φίλο , υπερταλαντούχο και άψογο συνεργάτη Γιάννη Μαργάρη. Στο club του Σταυρού του Νότου, με καλεσμένους έκπληξη,που θα μας κάνουν την τιμή να παρευρεθούν. Με τον Γιάννη γνωριστήκαμε στο «Τhe Voice» κι εκτιμήσαμε πολύ ο ένας τον άλλον καλλιτεχνικά. Γίναμε φίλοι και από τότε είχαμε συμφωνήσει πως θα συνεργαζόμασταν κάποια στιγμή, ώστε να παίξουμε παρέα στον Σταυρό του Νότου και τα καταφέραμε τελικά! Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ ωραίο σετ, με πολλά γνωστά και αγαπημένα τραγούδια. Επίσης μετά το live θα ακολουθήσει party time  με τις μουσικές που θα βάλει ο Νίκος Μαραβέγιας! Είστε όλοι προσκαλεσμένοι φυσικά!

Και περνάμε τώρα σε εσένα… Χόμπι; Τι σε ξεκουράζει και τι σε εξιτάρει;

Εκτός από τη μουσική που την θεωρώ χόμπι, βγάζοντας και κάποια χρήματα και όχι δουλειά με την ευρύτερη έννοια, κάνω πρακτική στηνΑshtanga Yoga. Aυτό που με εξιτάρει στην Υoga είναι η κατάκτηση μια asanas, πετυχαίνοντας έτσι κάθε φορά τη νίκη στη μικρή αυτή μάχη με τον εαυτό μου. Με εξιτάρει επίσης το γεγονός, να είμαι στο στούντιο με τη μπάντα και να πειραματιζόμαστε και να ενθουσιαζόμαστε ταυτόχρονα όλοι με το αποτέλεσμα!Χαλαρώνω και ξεκουράζομαι παίζοντας με την κόρη μου και πηγαίνοντας για ψώνια μαζί της.

Πού σου αρέσει να βγαίνεις στην Αθήνα;  Τι σου αρέσει και τι όχι στην πρωτεύουσα;

Η Αθήνα είναι από τις ωραιότερες πόλεις αν και δύσκολη για να ζήσεις την περίοδο που διανύουμε. Με τους γονείς μου και τους δύο γεννημένους στην Αθήνα και χωρίς χωριό δυστυχώς, είμαι παιδί της πόλης. Λατρεύω την Αθήνα, να κατεβαίνω με τα πόδια κέντρο Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Κολωνάκι. Μου αρέσει να βγαίνω και να πηγαίνω σε μπαρ,  μουσικές σκηνές και να παρακολουθώ live πολλών και διαφόρων ειδών μουσικής.

Και τέλος θα ήθελα να μου πεις τι άλλο να περιμένουμε από εσένα…

Κι άλλα νέα τραγούδια. Είμαστε ήδη στο στούντιο και ετοιμάζουμε το επόμενο τραγούδι.Όπως επίσης θα είμαι από τις 16/12  και κάθε Σάββατο στο club με την μπάντα του Σταυρού του Νότου και 4 ανερχόμενους και εκπληκτικούς τραγουδιστές. Ενώ παράλληλα θα κάνουμε και εμφανίσεις σε όλη την επαρχία με τον Γιάννη Μαργάρη και τη μπάντα μας.

Και μία ευχή για τους νέους ανθρώπους που θα διαβάσουν τη συνέντευξη σε μία Ελλάδα που πράγματικά θέλει πολύ γερό στομάχι για να προχωρήσεις σε όλους τους τομείς..

Θα τους πω να έχουν ψυχραιμία γιατί τη χρειαζόμαστε όλοι. Να παλέψουν με πάθος, θάρρος και τόλμη για να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους όπως την ονειρεύονται. Όμως για να επέλθει η προσωπική αλλά και η συνολική αλλαγή, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε ριζικά τη νοοτροπία αυτού του τόπου, να αποκτήσουμε πάλι την ανθρωπιά μας, την αλληλεγγύη και ενωμένοι να ξεπεράσουμε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε, προχωρώντας παρακάτω με περισσότερη αισιοδοξία!

 

Αφήστε το σχόλιό σας