Τον Άρι Πετράκη τον γνωρίσαμε πριν από μερικούς μήνες με το πρώτο σου single «Ως το τέρμα»

Ο Άρις είναι μόλις 23 χρονών, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και τον τελευταίο χρόνο ζει μόνιμα στην πρωτεύουσα, μια και πλέον κυνηγάει το όνειρο του, τη μουσική.

Όλα δείχνουν να πηγαίνουν κατ’ευχήν κι ο Άρις είναι έτοιμος να βγάλει προς τα έξω μία διαφορετική μουσική του σήμερα και να τη μοιραστεί με τον κόσμο.

Χαμηλών τόνων, χαμογελαστός, αλλά με αρκετά θετική αύρα, μια κι ο ίδιος το μετράει πολύ αυτό στους συνομιλητές του, μου ανοίχτηκε και κουβεντιάσαμε για πολλά θέματα. Όμως θα σταθούμε περισσότερο σ’αυτόν, ώστε να τον γνωρίσετε καλύτερα…

Για πάμε…

Συνέντευξη | Ηρώ Τζημίκα

Άρι! Πώς είσαι; 

Είμαι πολύ καλά και περνάω εξίσου όμορφα, γιατί είναι μία δημιουργική περίοδος για μένα. Πολλές ώρες στο στούνιο, με πολλά καινούργια τραγούδια. Ως συνθέτης κι ερμηνευτής πρέπει να υπάρχουν τέτοιες όμορφες στιγμές της δουλειάς!

Είμαστε στο καλοκαιράκι… Τι τύπος είσαι;

Ιδιαίτερα καλοκαιρινός θα σου έλεγα. Δεν μπορώ το κρύο καθόλου!

Υπάρχει κάποιο καλοκαίρι που έχει συμβεί κάτι το οποίο θα σου μείνει αξέχαστο και θα έχεις να το λες; 

Ήμουν για δουλειά ένα καλοκαίρι στη Μύκονο. Εκείνη τη μέρα γινόταν ένας γάμος και κάποιοι από αυτούς, είχαν μία κιθάρα μαζί τους. Μου είχαν πει να παίξω γι’αυτούς, αλλά εγώ δούλευα, οπότε είπα ότι θα τους βρω πιο μετά στην παραλία. Έτσι κι έγινε. Καθίσαμε όλοι μαζί και καθώς τελειώσαμε, μου έκαναν δώρο την κιθάρα! Την οποία έχω ακόμα να σου πω… Στη συνέχεια πήγαμε με έναν φίλο να κάτσουμε στους Μύλους και να παίξουμε με τη κιθάρα που μόλις είχα αποκτήσει. Εκεί ξεπρόβαλε ένας τύπος και άρχισε να χορεύει και να τραγουδάει με αυτά που τραγουδούσαμε. Μας φωνάζει και μας λέει να πάμε από εκεί. Εκείνη τη στιγμή μας ανοίγει ένα από το σπίτι του μέσα σε έναν από τους μυκονιάτικους μύλους και συνεχίσαμε να παίζουμε μουσική μέχρι το πρωί, μέσα στον Μύλο του. Και να σου πω ότι έκτοτε είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους! (γέλια)

Είσαι της παρέας ή πιο μοναχικός τύπος; Tι σου αρέσει να κάνεις; 

Είμαι αρκετά της παρέας και μου αρέσει να περνάω χρόνο με τα αγαπημένα μου άτομα. Πάντα όμως επιλεκτικά. Δεν μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι σε χώρους με πάρα πολύ κόσμο που δεν γνωρίζω… Γενικά είμαι αρκετά εξωστρεφής. Προσπαθώ όμως να το κρατάω σε σωστά επίπεδα καθώς μεγαλώνω και σε ένα μέτρο. Υπάρχουν πάντως κι οι στιγμές που αναζητώ τη μοναξιά, αλλά κυρίως σε στιγμές δημιουργίας και για να βγάλω όλο αυτό που έχω μέσα μου.

Έχεις μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη αν δεν κάνω λάθος… Μίλησέ μου για τα χρόνια που έμενες εκεί…

Ναι εκεί μεγάλωσα κι η οικογένειά μου κι ορισμένοι φίλοι είναι πάνω. Πάντως από όσο θυμάμαι ως παιδί είχα την ανάγκη να είμαι μέσα σε όλα. Από τον αθλητισμό μέχρι, τα καλλιτεχνικά, τις χορωδίες, το θέατρο και τους παραδοσιακούς χορούς. Σκέψου για να αποφύγω το μάθημα πήγαινε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα εξωσχολική! (γέλια) Τότε είχαμε χρόνο να κάνουμε πολλά πράγματα σε μία μέρα…

Από τα βόρεια στα νότια, λοιπόν… Ποιες οι διαφορές των δύο μεγάλων πόλεων; Σου αρέσει η Αθήνα; 

Άλλη η μία, άλλη η άλλη. Πάνω είναι άλλη νοοτροπία και πιο ζεστοί άνθρωποι. Εδώ στην Αθήνα όλα είναι πιο επαγγελματικά, έχει πολύ τρέξιμο, είσαι συνέχεια στον αγώνα γι’αυτό που αγαπάς και θες να κατακτήσεις. Ένα κακό βέβαια είναι οι τεράστιες αποστάσεις. Επίσης εδώ είσαι συνέχεια στην καρδιά των γεγονότων. Στη Θεσσαλονίκη, μπορείς να χαλαρώσεις και λίγο! (γέλια) Δεν πιέζεσαι τόσο…

Έχεις ένα χρόνο στην Αθήνα… Την έχεις γυρίσει καθόλου; 

Η αλήθεια είναι πως όχι, γιατί ουσιαστικά είμαι ένα χειμώνα εδώ κι όπως είπαμε και πριν δεν μου αρέσει καθόλου το κρύο! (γέλια) Όμως μου αρέσει πολύ να βγαίνω στο κέντρο και να πηγαίνω σε όλα αυτά τα ωραία bar που είναι μέσα σε στενάκια. Έχουν πολύ όμορφη αύρα, άλλος κόσμος!

Πάμε να περάσουμε στα μουσικά νέα σου… Τι σπουδές έχεις κάνει; 

Έχω σπουδάσει πάνω στο jazz τραγούδι και συγκεκριμένα στη jazz αρμονία στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μόλις τελείωσα το στρατό πήγα εκεί κι ήταν από τις καλύτερες επιλογές μου, γιατί πέτυχα εξαίρετους καθηγητές. Πραγματικοί καλλιτέχνες. Επίσης έχω κάνει για τέσσερα χρόνια μαθήματα ακουστικής κιθάρας, αλλά έχω συμμετάσχει και σε master classes στο εξωτερικό. Κατά τα άλλα έχω σπουδάσει Marketing και Διοίκηση! (γέλια) Μου άρεσε για μία περίοδο το λογιστικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να αφήσω τη μουσική γι’αυτό!

Οι γονείς σου ήταν από την αρχή μαζί σου σε αυτό; Γιατί όπως βλέπουμε δεν είναι και στα καλύτερά του το επάγγελμα του μουσικού-τραγουδιστή. 

Ο πατέρας μου, με ξέρει καλύτερα από εμένα τον ίδιο και ήξερε τι ακριβώς θα ακολουθήσω. Εγώ μπορεί να γελούσα, αλλά όλα έγιναν όπως ακριβώς τα έλεγε. Οπότε δεν θα μπορούσε να μου γυρίσει την πλάτη του σε κάτι τέτοιο και με ώθησε από την πρώτη στιγμή, όπως κι η μητέρα μου αντίστοιχα. Με πίστεψαν και με βοήθησαν κι οικονομικά στην αρχή για να ξεκινήσω. Βέβαια από τα 18 μου και μετά ήμουν αυτόνομος ανά διαστήματα, οπότε δεν χρειάστηκε πολύ, γιατί είχα τις δουλειές μου κι έβγαζα χρήματα. Παρόλα αυτά είναι πάντα εκεί και είναι δίπλα μου 100%… Δεν νομίζω να είχαν και ποτέ δεύτερες σκέψεις για μένα κι αυτό που κάνω…

«Ως το τέρμα». Πάμε να μιλήσουμε γι’αυτό το τραγούδι! 

Το «Ως το τέρμα» είναι ένα από τα τραγούδια που με έφεραν στην Αθήνα και να χτυπήσω την πόρτα της MINOS/EMI. Το είχα γράψει ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη και το είχε αγαπήσει πολύ κι ο κόσμος που ερχόταν στα live μου πάνω. Στην αρχή ήταν διαφορετικό ως προς τον ήχο. Σήμερα όμως έχουμε έναν tropical pop ήχο, που κάτι παρόμοιο αν κάτσουμε να ακούσουμε τη μουσική του σήμερα, δεν υπάρχει με ελληνικό στίχο. Δεν κάναμε κάτι εμπορικό, προσπαθήσαμε να δώσουμε κάτι καινούργιο στον κόσμο και στην pop σκηνή με πολύ μεράκι! Κι εγώ κι ο Alex Leon στη παραγωγή…

Για ποιο πράγμα θα έφτανες ως το τέρμα; 

Φυσικά για πράγματα που πιστεύω και υποστηρίζω στο 100%. Για ανθρώπους που αγαπώ… Γι’όλα αυτά που είμαι εγώ κι αγαπώ. Γιατί ουσιαστικά είμαστε οι επιλογές μας, οπότε πρέπει να τις στηρίζουμε!

Είσαι νέος, είσαι ωραίος… Παίζει ρόλο το να είσαι εμφανίσιμος για να κάνεις και το κάτι παραπάνω; Ως νέος τραγουδιστής πάντα…

Καταρχάς σ’ευχαριστώ πολύ! (γέλια) Κοίταξε, είναι πολύ σημαντικό το να έχεις θετικά χαρακτηριστικά, αλλά όχι μόνο όσον αφορά την εμφάνισή σου. Θεωρώ όμως ότι δεν παίζει μόνο αυτό ρόλο. Αυτό που χρειάζεται είναι η αλήθεια κι η προσωπικότητά σου. Η εμφάνιση είναι απλά ένα στόλισμα σε μία καλή βάση. Έχουν βασιστεί καριέρες σαφώς πάνω στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά από εκεί και πέρα δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό. Είναι υποκειμενικό βέβαια το ποιον θεωρεί ο καθένας ωραίο… Οπότε κάπως έτσι!

Υπάρχουν όμως στα πρώτα σου βήματα και πολλές θαυμάστριες… Τι συμβαίνει με όλο αυτό και ποια είναι η σχέση σου μαζί τους; (γέλια)

Είναι πολύ καλή και τις ευχαριστώ όλες και κάθε μία ξεχωριστά! Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα στην αρχή σου να σε στηρίζουν τόσο πολύ. Και θέλω να πω σε οποιοδήποτε διαβάσει αυτή τη συνέντευξη, ότι για όσο συνεχίσει να με ακολουθεί, θέλω να το κάνει γιατί θέλω να νιώσει όλα αυτά τα συναισθήματα που έχω να τους περάσω. Θέλω να νιώσουν ό,τι νιώθω… Αυτό και τίποτα άλλο!

Πώς βλέπεις τις σχέσεις των ανθρώπων σε γενικές γραμμές; 

Φοβόμαστε να δεθούμε πολύ. Να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό, να μη κατακριθούμε. Φοβόμαστε να είμαστε αληθινοί με αποτέλεσμα όταν δεν είμαστε ειλικρινείς να έχουν οι σχέσεις σύντομη ημερομηνία λήξης…

Είσαι ένα νέο παιδί που τα κατάφερε μόνο του έως τώρα… Πώς και δεν σκέφτηκες να πας σε κάποιο talent show; Γιατί πολλά νέα παιδιά το κάνουν για να πετύχουν και αρκετά έχουν μεγάλο ταλέντο…

Δεν μπορώ να ξέρω το λόγο που πάει ο καθένας σε ένα παιχνίδι. Προσωπικά δεν κατακρίνω κανένα απ’αυτά και εννοείται ότι έχουν βγει και τραγουδιστές με πολλές δυνατότητες και αρκετά ταλαντούχοι. Απλώς τα talent shows είναι μία τηλεοπτική εκπομπή, που εξυπηρετεί καθαρά το τηλεοπτικό σκοπό. Επιλέγονται άνθρωποι με συγκεκριμένα κριτήρια, που τα πληρούν ώστε να προχωρήσουν, αδικούνται κάποιοι στην πορεία πριν από τα live shows κτλ. Προσπαθώ να δείξω στον κόσμο το προσωπικό μου στυλ και τον δικό μου τρόπο ερμηνείας. Το να πήγαινα εκεί για να τραγουδήσω τραγούδια άλλων καλλιτεχνών και συγκρίνοντάς με μαζί τους να μην έβγαινε κάτι ουσιαστικό, νομίζω δεν θα έκανε καλό σε αυτό που σκέφτομαι εγώ για μένα!

Όσον αφορά τη μουσική κατάσταση του σήμερα; Πώς βλέπεις τα πράγματα;  

Κάποια πράγματα έχουν παλιώσει και πρέπει να το καταλάβουμε σιγά,σιγά. Έχουμε ξεφύγει από τότε που υπήρχαν 5 ονόματα που έγραφαν τραγούδια και 5 ονόματα που τα τραγουδούσανε. Έχουμε περάσει σε άλλη εποχή κι αυτό έχει ξεκινήσει κι από το εξωτερικό, αλλά πάντα εδώ έρχεται πιο μετά. Υπάρχουν 5 στάνταρ καλλιτέχνες που τους ανακυκλώνουμε και αν βγει κάποιος νέος πρέπει να είναι σε αυτά τα πρότυπα. Πρέπει να δώσουμε έμφαση σε κάτι καινούργιο κι όχι στα ίδια και στα ίδια… Ελπίζω ότι η αγορά θα ανοίξει στο άμεσο μέλλον ακόμα περισσότερο…

Τι σε γεμίζει περισσότερο σε αυτή τη δουλειά; 

Θα σου πω ότι δεν είμαι καλλιτέχνης του στούντιο που μπορώ να κάθομαι με τις ώρες και να γράφω τραγούδια και να ζω για να τα κυκλοφορώ. Μου αρέσει η άμεση επαφή με τον κόσμο κατά τη διάρκεια του live. Έτσι ξεκίνησα κι έτσι θέλω να τελειώσω, όποτε τελειώσω στα βαθιά μου γεράματα! Ζω γι’αυτό… Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά περισσότερο αυτό!

Τι άλλο να περιμένουμε από σένα; 

Αυτή την περίοδο είμαι στούντιο όπως είπαμε και θα έρθουν πολλά τραγούδια και πολλές συνεργασίες κι ίσως γράψω και για άλλους καλλιτέχνες… Θα ήθελα και πολύ να γράψω και για νέους τραγουδιστές. Επίσης από χειμώνα θα έχουμε και εμφανίσεις!

Δώσε μου και τη δική σου ευχή για τους νέους…

Θέλω να πω σε όλους να έχουν όνειρα και να προσπαθήσουν να τα κάνουν πραγματικότητα. Γιατί ακόμα κι από το δικό μου περιβάλλον, υπάρχουν άνθρωποι που είναι νέοι 20-30 χρονών και δεν έχουν όνειρα… Πρέπει να βρουν πράγματα που τα αγαπάνε και τους γεμίζουν. Πρέπει να κάνουμε αυτά που πραγματικά γουστάρουμε με την αλήθεια τους! Να φτάσουμε ως το τέρμα γι’αυτά που θέλουμε ό,τι κι αν γίνει!

Αφήστε το σχόλιό σας