Μία ανεκτίμητη μουσική παρακαταθήκη άφησε στις επόμενες γενιές ο Σταύρος Κουγιουμτζής.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

Γεννήθηκε το 1932 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Επταπύργιο, κοντά στις φυλακές του Γεντί-Κουλέ, Μικρασιάτης στην καταγωγή, και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που τόσο αγαπούσε.

Μπήκε στο χώρο της μουσικής σε ηλικία 15 ετών, με σπουδές στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το 1952, για λόγους βιοπορισμού, αρχίζει να εργάζεται ως πιανίστας σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Έγραψε το πρώτο του τραγούδι, «Περιστεράκι», το 1960 και με εκείνο συμμετείχε στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη.

Στη συνέχεια, o Σταύρος Κουγιουμτζής γράφει την επιτυχία «Μη Μου Θυμώνεις Μάτια Μου», που ερμηνεύει αρχικά η Χορωδία Φ.Ε.Μ. και στη συνέχεια ο Γιάννης Πουλόπουλος, όπως και ξεκινά συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της τότε μουσικής σκηνής όπως η Καίτη Χωματά και ο Γιάννης Βογιατζής.

Το 1967 μετακόμισε στην Αθήνα για να συνεργαστεί με τη δισκογραφική εταιρεία «Μίνως» και με τους τότε ανερχόμενους τραγουδιστές Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Καλατζή και Γιάννη Πάριο. Αυτή την περίοδο, o Σταύρος Κουγιουμτζής έγραψε τα σημαντικότερα τραγούδια της σταδιοδρομίας του.

Αν και στιχουργός ο ίδιος, συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς όπως τους Μάνο Ελευθερίου, Κώστα Βίρβο, Σώτια Τσώτου, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Λευτέρη Παπαδόπουλο και ποιητές σαν τους Γώργο Θέμελη, Ντίνο Χριστιανόπουλο, και Κώστα Βάρναλη. Αργότερα συνεργάστηκε με μία σειρά άλλων μεγάλων ερμηνευτών όπως το Γιάννη Πάριο, την Άννα Βίσση, τον Αντώνη Καλογιάννη, το Γιάννη Καλατζή και την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Ακολούθησε μια σιωπή έντεκα ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 1988.

Με πρόταση του Γιώργου Νταλάρα, o Σταύρος Κουγιουμτζής επανήλθε στο προσκήνιο το 1998, με καινούρια τραγούδια βασισμένα στη βυζαντινή παράδοση, που ηχογραφήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Νταλάρα και την Αιμιλία Κουγιουμτζή και συνοδεία χορωδίας. Η τελευταία του δισκογραφική παρουσία το 2001.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής πέθανε στις 12 Μαρτίου 2005 από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 73 ετών.

Τα 10+1 καλύτερα τραγούδια που έγραψε ο Σταύρος Κουγιουμτζής

«Κάπου Νυχτώνει» – Γιώργος Νταλάρας

«Μη Μου Θυμώνεις Μάτια Μου» – Γιάννης Πουλόπουλος

«Οι Ελεύθεροι Κι Ωραίοι» – Γιώργος Νταλάρας

«Είσαι Ωραία Σαν Αμαρτία» – Δημήτρης Μητροπάνος

«Ο Ουρανός Φεύγει Βαρύς» – Γιώργος Νταλάρας

«Που ‘Ναι Τα Χρόνια» – Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Χαρούλα Λαμπράκη

«Να ‘Τανε Το ‘21» – Γιώργος Νταλάρας

«Ένας Κόμπος Η Χαρά Μου» – Πυξ Λαξ & Γιώργος Νταλάρας

«Κόκκινο Φουστάνι» – Ελευθερία Αρβανιτάκη

«Το Πουκάμισο Το Θαλασσί» – Γιώργος Νταλάρας

«Δίχως Την Καρδούλα Σου» – Γιώργος Νταλάρας

Αφήστε το σχόλιό σας