Το Spotify μοίρασε στους καλλιτέχνες, για πρώτη φορά στην έως σήμερα πορεία του, περισσότερα χρήματα από ό,τι το iTunes για τα δικαιώματα της μουσικής τους.

Στην Ευρώπη το Spotify αποδίδει πλέον για πρώτη φορά στους καλλιτέχνες περισσότερα ποσά για τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής τους σε σχέση με το iTunes.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου η δημοφιλής μουσική υπηρεσία streaming κατέγραψε  13% υψηλότερα έσοδα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα έσοδα του iTunes, στο οποίο ακολούθησε μία πτώση των μουσικών downloads.

Οι αριθμοί προέρχονται από την «Kobalt, μία εταιρεία που συμβάλλει στη συλλογή των δικαιωμάτων για λογαριασμό χιλιάδων δημοφιλών καλλιτεχνών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι μισοί καλλιτέχνες που βρίσκονται στο Top10 του Billboard της εβδομάδας, αλλά και ονόματα όπως οι Bob Dylan, Macklemore και Ryan Lewis, Lenny Kravitz και Maroon 5.

Τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν ενισχύουν την αντίληψη πως οι λάτρεις της μουσικής θα προτιμούσαν να πληρώνουν μία μηνιαία συνδρομή για να ακούσουν όσα κομμάτια είναι δυνατόν, αντί να αγοράζουν και να έχουν στην κατοχή τους μεμονωμένα τραγούδι ή άλμπουμ.

Η άνοδος στη δημοτικότητα του μουσικού streaming είναι απίστευτη αλλά είναι πρόσφατο φαινόμενο, όπως υποστηρίζει η Kobalt. Δύο χρόνια πριν, μόνο το 4% των συνολικών εσόδων παγκοσμίως από την έκδοση μουσικής προερχόταν από το streaming. Σήμερα αυτό το ποσοστό έχει ανέλθει στο 10%. Πριν δύο τρίμηνα, το iTunes ήταν η πηγή σχεδόν του 60% των εσόδων της Kobalt από την έκδοση μουσικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τώρα αποφέρει λιγότερο από το 50%.

Σε αντιπαραβολή, το Spotify για το 3ο τρίμηνο του 2013 (Ιουλ. – Σεπ.) δημιούργησε λίγο παραπάνω από το 40% των αντίστοιχων εσόδων, αποφέροντας πλέον περισσότερα από τα μισά.

«Το γεγονός ότι το Spotify ξεπερνά το iTunes στην Ευρώπη είναι ένα σημαντικό νέο ορόσημο στο streaming», δήλωσε στο TechCrunch ο CEO της Kobalt, Willart Ahdritz. «Η υποδομή της μουσικής βιομηχανίας τους κάνει να αποτυγχάνουν, αδυνατώντας να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων από τις ψηφιακές συναλλαγές.»

graph-1_itunes-and-spotify-income
Πηγή: businessinsider.com

Το iTunes, φυσικά, παραμένει ένα τρομερά επιτυχημένο εγχείρημα για την Apple και παρά τη μείωση των μουσικών πωλήσεων κατάφερε να σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο ανάπτυξη 300 εκ. δολαρίων, φτάνοντας τις συνολικές πωλήσεις στα 4,6 δισ. δολάρια. Ένα συμβάν που κατά μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για εφαρμογές iOS.

Η εταιρία του Cupertino (η πόλη της California όπου είναι εγκατεστημένη η Apple), όμως, ήδη αναζητά τους τρόπους με τους οποίους θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Οι πρόσφατες αναφορές υποστηρίζουν ότι η Apple εργάζεται να ενσωματώσει στο iTunes την υπηρεσία streaming μουσικής που απέκτησε από την Beats, για προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία για όσους είναι ήδη οικείοι με το οικοσύστημα και τις εξαιρετικά δημοφιλές iOS συσκευές της.

Το παραπάνω άρθρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Techno Buffalo και αναδημοσιεύτηκε στο Business Insider, από όπου έγινε και η μετάφραση στα Ελληνικά.

 

Οι προβλέψεις, βέβαια, για τη διακύμανση των πωλήσεων του iTunes δεν εμφανίζουν την ίδια αισιοδοξία καθώς εκτιμάται πως μέσα στα επόμενα 5 έτη θα συνεχιστεί η διαρκώς μειούμενη πορεία τους, εξαιτίας της επιθετικής ανόδου του streaming.

Η πορεία & η εκτίμηση για το μέλλον των downloads για το iTunes. Πηγή: digitalmusicnews.com
Η πορεία & η εκτίμηση για το μέλλον των downloads για το iTunes.
Πηγή: digitalmusicnews.com

Το πρώτο κύμα συνδρομητών στις υπηρεσίες streaming προήλθε από τους πιο πολύτιμους αγοραστές. Το 23% των «streamers» συνήθιζαν να αγοράζουν περισσότερα από 1 άλμπουμ το μήνα, κάτι που δεν πράττουν πλέον, αναφέρει ο Mark Mulligan ιδρυτής της MIDiA Research.

Η άνοδος του streaming έναντι των πωλήσεων θα ωφελήσει τελικά τα έσοδα;

Μολονότι οι εκτιμήσεις δείχνουν για το τέλος της ερχόμενης πενταετίας την άνοδο του streaming και των συνδρομών κατά 238% σε σχέση με τα επίπεδα του 2013, φτάνοντας τα 8 δισ. δολάρια, τα έσοδα από τα ψηφιακά download θα έχουν μειωθεί κατά 39%. Ποσοστό μόνο κατά 5% χαμηλότερο από την προσδοκώμενη πτώση των εσόδων από τις πωλήσεις CD. Παρόλα αυτά, θεωρείται πως το 2019 το streaming θα αντιπροσωπεύει το 70% όλων των εσόδων από τη ψηφιακή διάθεση μουσικής.

Αφήστε το σχόλιό σας