3 βιβλία – 15 τραγούδια – 1 μεγάλο musicshow και η ραδιοφωνική του εκπομπή «Κατάλληλες Προϋποθέσεις» με περίπου 100 συνεντεύξεις ελλήνων καλλιτεχνών σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου, είναι οι λόγοι που τον κάνουν επιτυχημένο σε αυτό που ασχολείται.

 

Στο κέντρο του δικού του παραμυθιού, ο Χρήστος γελάει σαν μικρό παιδί. Έχει μια γλύκα και μια ευγένεια που δεν συναντάς συχνά… Έχουν περάσει 2 χρόνια (4/6/2012) από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κατάφερε να πετύχει πολλά από όσα ονειρεύτηκε. «Η Μελωδία του Έρωτα – Δέκα Χρόνια Στιγμές» ένα βιβλίο με 102 αμελοποίητους στίχους που μέσα σε 2 χρόνια γράφτηκαν 30 τραγούδια εκ των οποίων τα 15 κυκλοφόρησαν από νέους ερμηνευτές.

Μέσα από αυτή τη συνέντευξη θα τον γνωρίσετε καλύτερα, και θα δείτε ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν ταλέντο και προσπαθούν για τα όνειρα τους…

– Σε τι φάση σε βρίσκω τώρα ;

– Με βρίσκεις σε «φάση αλλαγών» και για την ακρίβεια μεγάλων αλλαγών. Προτού αναφερθώ σε αυτές τις αλλαγές, θέλω να κάνω μια αναδρομή και να επισημάνω τις «στιγμές» που μοιράστηκα με τους συνεργάτες μου τον τελευταίο χρόνο. Το πρώτο μου βιβλίο «Η Μελωδία του Έρωτα» μου άνοιξε το δρόμο σε ότι έχει σχέση με την μουσική. Μέχρι σήμερα έχουμε μελοποιήσει 15 στίχους μέσα από το βιβλίο. Θα έλεγα ότι δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον πιο στενό μου συνεργάτη, τον μουσικό Αποστόλη Τερζίδη που χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω τίποτα από αυτά που είχα κατά νου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω σε όλους τους τραγουδιστές που συνεργάστηκαν μαζί μου και σε όλους όσους ασχολήθηκαν με την παραγωγή των τραγουδιών. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ θα το δώσω στον ραδιοφωνικό σταθμό Ελλάδα Fm 98.7 που εργάζομαι ως ραδιοφωνικός παραγωγός από το 2010 και χάρη σε αυτόν μεταδόθηκαν τα τραγούδια μου στο ευρύ κοινό. Ειδικά στα τελευταία δύο τραγούδια το «Προαίσθημα» του Γιώργου Δαρμή και το «Ξέχασες» του Γιάννη Σκόδρα μας στήριξαν ένας μεγάλος αριθμός ραδιοφωνικών σταθμών της Ελλάδος και αυτό με συγκίνησε πάρα πολύ.

– Το τραγούδι τελικά μας θεραπεύει;

– Το τραγούδι είναι γιατρικό. Από μικρός και πριν ακόμη αρχίσω να γράφω στίχους αισθανόμουν πολύ έντονα τη δύναμη που έχει ένα τραγούδι. Ταξιδεύεις, ονειρεύεσαι, χαίρεσαι, νοσταλγείς. Ο Πλάτωνας έλεγε «η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη». Στις δύσκολές στιγμές, ας πούμε, αν ακούσω κάποια τραγούδια, μπορεί να νιώσω μεγάλη χαρά και να το φωνάξω ή να μου έρθουν δάκρυα στα μάτια. Πάντοτε όμως το τραγούδι είναι μια λύτρωση καθώς κάποιο συναίσθημα βγαίνει από μέσα μας. Όλο αυτό είναι κάτι μαγικό, μοναδικό και συνειδητοποιείς τη δύναμη των τραγουδιών και πως επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχολογία.

– Νέο βιβλίο με τίτλο «Φεγγάρι μου» και με ένα εξώφυλλο πολύ ξεχωριστό. Πες μας λίγα λόγια για την νέα σου δουλειά.

– Μια ιστορία αγάπης στην εποχή της κρίσης με το «Φεγγάρι» να κατέχει συμβολική θέση στην εξέλιξη των γεγονότων. Σύμβολο εξιδανίκευσης, «παγκόσμιος παρατηρητής» , καθοδηγητής . Αν και είναι μια μικρή ιστορία που διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2011 ( όπου επικρατεί κλίμα αναβρασμού στην χώρα) παρόλο αυτά περνάω κάποια μηνύματα μέσα από τις «στιγμές» και τα «γεγονότα» που στιγματίζουν τους πρωταγωνιστές αυτού του διηγήματος. Το εξώφυλλο το σχεδίασε ο Αντώνης Αγκαφανίδης. Πολύ ταλαντούχος και ξεχωριστός στις δουλειές που κάνει. Είχε σχεδιάσει πριν ενάμιση χρόνο το εξώφυλλο για το χριστουγεννιάτικο διήγημα που έγραψα. Σ’ αυτό το εξώφυλλο υπάρχει το μουσείο Μπενάκη (στο κέντρο της Αθήνας) , ένα ζευγάρι να κάθεται απ’ έξω αγκαλιά με ένα λευκό σκυλάκι κι ένα ολόγεμο φεγγάρι να παρατηρεί τα «πάντα» στην «περίεργη Αθήνα» των ημερών μας. Όλα τα υπόλοιπα θα τα μάθετε όταν διαβάσετε το διήγημα.

μπαμπαλης

– Αναγνωρίζεις τις ευκαιρίες που σου δίνονται ή περνάνε και δεν σε αγγίζουν;

– Φυσικά και τις αναγνωρίζω. Θεωρώ πως για να πετύχεις τους στόχους σου πέρα από τη σκληρή δουλειά, βασική προϋπόθεση είναι και ο παράγοντας «τύχη». Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που τα πράγματα έρχονται με ένα μαγικό τρόπο έτσι όπως τα θες και τότε είναι που λες «ναι σήμερα με ευνοεί η τύχη». Οι ευκαιρίες που μας δίνονται στη ζωή είτε είναι μικρές είτε μεγάλες μπορούν πολλές φορές να πραγματοποιήσουν ακόμη και τα πιο τρελά μας όνειρα. Επομένως δεν πρέπει να τις προσπερνάμε σε καμιά περίπτωση.

– Ποια είναι η πιο σημαντική αξία για σένα;

-Η αλήθεια και ο σεβασμός. Να σέβεσαι τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου και να σε σέβονται. Να είσαι αληθινός απέναντι τους και να μην προσποιείσαι. Το ψέμα κάποια στιγμή αποκαλύπτεται. Είναι πολύ άσχημο να σε πλησιάζουν άνθρωποί για να επωφεληθούν μέσα από σένα. Δυστυχώς διανύουμε μια περίοδο που υπάρχει κρίση των αξιών και είναι πολύ άσχημο να ζούμε σε μια ουτοπία.

– Διαβάζεις βιβλία;

– Η λογοτεχνία είναι κάτι που με μαγεύει. Αγαπάω τα βιβλία γιατί μου δίνουν δύναμη. Γι αυτό το λόγο γράφω κι εγώ. Έχω διαβάσει βιβλία που με έχουν κάνει να κλάψω και να αναρωτηθώ πολλά. Δύο είναι τα αγαπημένα μου βιβλία, η «Τερέζα» του Φρέντυ Γερμανού και «Στα μυστικά του βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα. Όταν γράφω κάτι πάντα ξεκινώ με την αρχή της ιστορίας και στη συνέχεια το τέλος. Το ενδιάμεσο είναι το ταξίδι – η διαδρομή. Εγώ απλώς ακολουθώ μια πορεία μέχρι να φτάσω στο «τέλος» που ήδη έχω γράψει. Αυτό είναι μαγεία.

– Ποιο βιβλίο διάβασες τελευταία;

– Jostein Gaarder, O κόσμος της Άννας. Ένας καταπληκτικός συγγραφέας. «Ο κόσμος της Σοφίας» είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία και κάθε φορά που το διαβάζω αποκομίζω όλο και περισσότερα. Αυτό είναι η δύναμη αυτού του βιβλίου.

μπαμπαλης

– Ζηλεύεις καθόλου;

– Η ζήλεια έχει πολλές μορφές. Κακοπροαίρετα δεν έχω ζηλέψει ποτέ στη ζωή μου. Σε μια σχέση ζηλεύω μόνο όταν μου δίνεται ο λόγος για να ζηλέψω. Είναι ένα από τα πιο περίεργα αισθήματα και για να μην σε οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις πρέπει να την χειρίζεσαι σωστά. Όλα προσπάθεια θέλουν άλλωστε γιατί μόνο έτσι μαθαίνουμε.

– Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;

– Να χάσω τους αγαπημένους μου ανθρώπους είτε είναι οικογένεια είτε είναι φίλοι. Ειδικά όταν χάνονται νέοι άνθρωποι είναι πολύ οδυνηρό. Κι όταν φτάσει η στιγμή να κάνεις τη δική σου οικογένεια και να αποκτήσεις παιδιά τότε ο θάνατος σε φοβίζει πιο πολύ. Ο κάθε γονιός θέλει να βλέπει τα παιδιά του χαρούμενα κι ευτυχισμένα. Όταν τα στερείται για τους χ, ψ, ω λόγους τότε μαραζώνει. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους και να τους δείχνουμε την αγάπη μας καθημερινά.

– Τον χρόνο τον φοβάσαι;

– Αν και νοσταλγώ πολύ το παρελθόν, ακόμα κι αν έφτιαχναν μια μηχανή του χρόνου για να επιστρέψω πίσω, δεν θα το έκανα. Ότι έχουμε βιώσει στη ζωή μας έγινε για κάποιο λόγο. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Με το πέρασμα του χρόνου αποκτούμε εμπειρίες και γινόμαστε καλύτεροι. Βλέπουμε – κρίνουμε –αξιολογούμε. Στη φάση που βρίσκομαι τώρα αν με ρωτούσες αν έχω μετανιώσει για λάθη που έχω κάνει θα σου απαντούσα «όχι». Ακόμη και τα λάθη για κάποιο λόγο γίνονται. Δεν είμαι τέλειος όπως κανείς μας άλλωστε. Ο χρόνος είναι η φυσική εξέλιξη της ζωής μας που μέσα από αυτή διαμορφώνουμε το χαρακτήρα μας. Συνεπώς δεν τον φοβάμαι το χρόνο.

– Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου ύστερα από 10 χρόνια;

– Στα 35 με φαντάζομαι να έχω κάνει το δικό μου σπίτι και οικογένεια. Να έχω πετύχει ένα μεγάλο μέρος των στόχων μου. Να έχω κάνει συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες και συνθέτες. Να έχω γράψει 5 μυθιστορήματα που θα τα αγαπήσουν οι αναγνώστες. Τέλος με φαντάζομαι ότι θα έχω κάνει πολλά ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτοί είναι οι στόχοι μου για την δεκαετία που έρχεται. Το αν θα τους πετύχω εξαρτάται από μένα και πόσο σκληρά θα δουλέψω γι’ αυτό. Και πάνω απ’ όλα βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει αγάπη και θέληση.

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός; Αυτό το καλοκαίρι που θα πας διακοπές;

– Έχω ταξιδέψει σε αρκετές χώρες του κόσμου και ο κάθε τόπος έχει κάτι μοναδικό. Από τα πιο αγαπημένα μου ταξίδια ήταν αυτά που έκανα στην Αμερική. Μου αρέσει αυτός ο πολιτισμός. Ως πιο αγαπημένο προορισμό θα επιλέξω το Λος Άντζελες. Το κλίμα του και ο τρόπος ζωής με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή. Δεν έχει πολύ βαβούρα όπως η Νέα Υόρκη και η Αθήνα. Έχει κάτι μαγικό αυτό το μέρος που μόνο αν το επισκεφτείς θα αντιληφθείς τι εννοώ.

– «Καλοκαίρι 2014». Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

– Αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε κάποια νέα τραγούδια για το φθινόπωρο. Θέλω να βρω καινούριες και καλές φωνές. Να κάνουμε νέα πράγματα μουσικά. Συγχρόνως είναι σχεδόν έτοιμο το νέο διήγημα μου «Φεγγάρι μου» ώστε προς τα τέλη Αυγούστου να δοθεί για τύπωση. Στα πλαίσια προώθησης του διηγήματος θα κυκλοφορήσει και ένα ντουέτο με τίτλο «Φεγγάρι μου». Ραδιοφωνικά συζητάω διάφορα. Μια σίγουρη απάντηση θα μπορώ να δώσω στα μέσα Σεπτέμβρη. Πάντως η εκπομπή «Κατάλληλες Προϋποθέσεις» θα γίνει κι αυτή τη σεζόν 2014-2015.

Βρείτε τον Χρήστο…

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=SX_boV6kCio&list=PLYtDZZM-O7QwYa_rp1eqiX5fDC8z0q__h

Blog Spot: http://xristos-babalis.blogspot.gr/

Αφήστε το σχόλιό σας