HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ιανουάριος 2015. Είχαμε την μεγάλη τιμή να μιλήσουμε με έναν θρυλικό μουσικό: τον Country Joe McDonald. Ήταν ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του psychedelic rock συγκροτήματος, Country Joe and the Fish. Έπαιξε με τους Country Joe and the Fish στο Monterey Pop Festival το 1967 και το Woodstock Festival το 1969. Έχει επίσης μια επιτυχημένη solo καριέρα και η πιο πρόσφατη solo κυκλοφορία του είναι το διπλό album “Time Flies By”, που κυκλοφόρησε το 2012. Διαβάστε παρακάτω τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε:

 

countryjoe2Είστε ικανοποιημένος με την ανταπόκριση που λάβατε για το διπλό σας solo album, “Time Flies By”;

Δεν είχα καθόλου ανταπόκριση για αυτό το album.

 

Ποια είναι τα τρέχοντα projects με τα οποία ασχολείστε;

Δεν ασχολούμαι με πολλά projects αυτή την εποχή. Λίγο-πολύ έχω βγει σε σύνταξη. Θα ήθελα να κάνω κάποιες συναυλίες και να παίξω τα δύο πρώτα albums των Country Joe and the Fish μόνος μου, αλλά δυστυχώς δεν συνέβη.

 

Έχετε τελειώσει την αυτοβιογραφία σας;

Δεν την έχω τελειώσει ακόμα. Δεν υπάρχει καμία πίεση για να τη τελειώσω. Δούλευα πάνω σε αυτή με τον ατζέντη μου, αλλά ο ίδιος έχει τώρα κάποια προβλήματα υγείας. Επίσης, το προσχέδιο που είχα γράψει μέχρι τώρα στον υπολογιστή μου, χάθηκε, και τώρα προσπαθώ να το ανακτήσω. Έτσι, δεν βιάζομαι καθόλου για να την ολοκληρώσω.

 

Είστε περήφανος για το ότι το “Electric Music for the Mind and Body” (1967) θεωρείται ένα κλασσικό album;

Ναι, είμαι περήφανος για αυτό το album. Νομίζω ότι είναι ένα κλασικό psychedelic rock album και ο κόσμος φαίνεται ότι εξακολουθεί να το απολαμβάνει μετά από τόσα χρόνια.

 

Πόσο σημαντικό ήταν το Monterey Pop Festival για την καριέρα των Country Joe and the Fish;

Δεν πιστεύω ότι Monterey Pop Festival ήταν πολύ σημαντικό για τους Country Joe and the Fish. Ήταν πράγματι σημαντικό ως festival όσον αφορά τα μετέπειτα festivals. Η ταινία δεν ήταν πολύ επιτυχημένη. Εμείς δεν γίναμε αστέρια λόγω του Monterey Pop Festival. Αλλά μερικοί άνθρωποι όπως ο Jimi Hendrix και η Janis Joplin και το συγκρότημά της έγιναν αστέρια, εξαιτίας του Monterey Pop Festival. Μου άρεσε που βρισκόμουν εκεί. Περάσαμε τρομερά.

 

Γιατί οι Country Joe and the Fish πληρώθηκαν για να μην παίξουν στο Ed Sullivan Show;

Δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή μας στο Ed Sullivan Show, κάποιοι άνθρωποι από το show μας παρακολούθησαν σε μια συναυλία όπου κάναμε το “F-U-C-K» cheer. Στη συνέχεια, μας είπαν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με εμάς. Έτσι, μας είπαν να κρατήσουμε τα λεφτά και να μείνουμε μακριά από το Ed Sullivan Show.

 

countryjoe3Έχετε ξεκάθαρες αναμνήσεις από το Woodstock Festival;

Ναι, έχω ξακάθαρες αναμνήσεις από το Woodstock, επειδή έμεινα εκεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του festival. Υπήρχαν πολλές σπουδαίες στιγμές. Νομίζω ότι η κορυφαία στιγμή ήταν να παρακολουθώ τον Jimi Hendrix να παίζει το “Star Spangled Banner”.

 

Σας εξέπληξε η ανταπόκριση του κοινού στο Woodstock κατά τη διάρκεια του “The “Fish” Cheer/ I-Feel-Like-I’m-Fixin’-To-Die Rag”;

Ναι. Εμφανίστηκα μόνος, γιατί κάποια άλλα συγκροτήματα δεν ήταν εκεί στην ώρα τους και δεν υπήρχε κανένας για να παίξει. Δεν είχα ούτε κιθάρα. Έτσι, έπαιξα ακουστικά στη σκηνή και κανένας δεν μου έδινε προσοχή μέχρι που έκανα το “Cheer”. Συγκλονίστηκα από την ανταπόκριση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του “Cheer”. Όλοι άρχισαν να φωνάζουν και να χειροκροτούν. Ήταν μια φανταστική στιγμή.

 

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία να κάνετε παραγωγή στη μουσική για μια ακρο-αριστερή ταινία στο Σαντιάγκο της Χιλής σχετικά με τις χιλιανές προεδρικές εκλογές το 1970, τις οποίες κέρδισε ο Salvador Allente;

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία να κάνω παραγωγή για τη μουσική του “¡Qué hacer!” Γνώριζα τους παραγωγούς της ταινίας και η σύζυγός μου ήταν αναμεμειγμένη σ’αυτό επίσης. Πέρασα πολλές εβδομάδες στη Χιλή. Γνώρισα εκεί μερικούς πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους. Έζησα μερικές σπουδαίες στιγμές. Δεν πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ζήσει αυτά που έζησα εγώ εκεί. Ναι, ήταν όταν έλαβε χώρα η πολιτική αλλαγή. Έχω κάποιες πολύ καλές αναμνήσεις από τη Χιλή.

 

Είναι ο Woody Guthrie η μεγαλύτερη μουσική επιρροή σας;

Είναι μία από τις επιρροές μου. Μεγάλωσα με τα τραγούδια του. Άκουγα τους δίσκους του όταν ήμουν μικρό παιδί. Υπήρχαν επίσης και άλλα είδη μουσικής που άκουγα: δημοφιλή μουσική, rhythm & blues και τέτοια πράγματα. Οι γονείς μου είχαν δίσκους των 78 στροφών. Αυτός δεν ήταν ο μόνος καλλιτέχνης που μου άρεσε, αλλά όντως με ανάγκασε να να κάνω γι’ αυτόν το “Thinking of Woody Guthrie” album (1969).

 

Γιατί αποφάσισατε να γράψετε ένα τραγούδι για την Grace Slick των Jefferson Airplane (το “Grace” από το album “Electric Music for the Mind and Body”);

Επειδή την παρακολούθησα να εμφανίζεται στο Fillmore. Για κάποιο λόγο, ήμουν στο ίδιο bill με το συγκρότημά της πριν τους Jefferson Airplane, τους Great Society. Την κοίταζα όταν τραγουδούσε και σκέφτηκα ότι είχε μια πολύ περίπλοκη και υπέροχη φωνή. Πίστευα ότι η συναυλία ήταν βαρετή και εγώ απλά αποφάσισα να γυρίσω σπίτι εκείνη τη νύχτα. Αποφάσισα να γράψω ένα τραγούδι για να το τραγουδήσει εκείνη, επειδή μου άρεσε η φωνή της.

 

countryjoe4Πιστεύετε ότι η κατάρρευση των μεγάλων δισκογραφικών εταιριών είναι ένα είδος δικαιοσύνης για την εταιρική απληστία τους όλα αυτά τα χρόνια;

Λοιπόν, εγώ δεν θα το ερμήνευα μ’αυτό τον τρόπο. Είναι απλά η εξέλιξη του καπιταλισμού και αυτό συμβαίνει από την αρχή των δισκογραφικών εταιριών. Οι εταιρίες εξαφανίζονται ή εξαγοράζονται από άλλες εταιρίες. Κυρίως, οι εταιρίες βγάζουν λεφτά από ορισμένα είδη μουσικής: από την pop μουσική, την δημοφιλή μουσική. Είμαι βέβαιος ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Γι’ αυτό και η δημοφιλής και επιτυχημένη μουσική μιλάει για την αγάπη.

 

Σε μια συνέντευξη του 2001 για τους High Times, είπατε ότι ο Steve Miller και ο Stephen Stills δεν θα συνεργάζονταν μαζί σας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο;

(Γέλια) Δεν ξέρω γιατί το είπα αυτό, αλλά είμαι σίγουρος ότι το είπα αυτό. Ίσως, απλά να ήμουν μαστουρωμένος.

 

Θεωρείτε τον εαυτό σας ένα psychedelic rock μουσικό ή έναν τραγουδιστή/τραγουδοποιό (singer/songwriter);

Κυρίως, θεωρώ τον εαυτό μου τραγουδιστή/τραγουδοποιό. Αλλά νομίζω ότι τα albums των Country Joe and the Fish ήταν κλασική ψυχεδελική μουσική. Το πρόβλημα είναι ότι είμαι πολύπλευρος και ανοιχτός σε άλλα πράγματα. Αλλά κυρίως είμαι τραγουδιστής/τραγουδοποιός. Μερικές φορές με συγκρότημα, μερικές φορές χωρίς.

 

Αισθάνεστε τυχερός που έχετε ζήσει μια τόσο συναρπαστική ζωή;

Ω, ναι!! Μοιάζει πολύ συναρπαστικό και επίσης θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω βγάλει κάποια χρήματα. Δεν ξέρω τι είδους δουλειά θα είχα κάνει διαφορετικά.

 

Έτυχε να γνωρίσετε τον Jimi Hendrix;

Όχι, τον συνάντησα μία φορά, αλλά τότε δεν ήταν δυνατόν να μιλήσουμε. Είπαμε μόνο ένα «γεια». Όχι, δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του.

 

countryjoe5Είστε ευχαριστημένος με τη θριαμβευτική επιστροφή του βινυλίου;

Όχι, αυτό δεν με επηρεάζει. Έτσι, δεν έχω άποψη πάνω σε αυτό. Είναι ενδιαφέρον. Είναι μια περιορισμένη αγορά. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να εξαπλωθεί. Προσωπικά, μου αρέσει ο ψηφιακός ήχος και δεν ξέρω τη διαφορά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τη διαφορά ανάμεσα σε ένα βινύλιο και ένα CD. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορούν. Αλλά ξέρεις, μπορείς να κάνεις τα πάντα με τον ψηφιακό ήχο που δεν μπορείς να το κάνεις με το βινύλιο. Αλλά όσον αφορά την εμφάνιση, το CD είναι λίγο μικρότερο. Αλλά αυτό είναι ένα είδος χόμπι με αρκετούς ανθρώπους να συλλέγουν βινύλιο υψηλής ποιότητας. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν είναι πρακτικό, επειδή το υψηλής ποιότητας βινύλιο κοστίζει 35 δολάρια και αυτό δεν είναι πολύ πρακτικό. Και δεν περιέχει τόσο πολύ ήχο. Το όριο είναι περίπου 45-50 λεπτά.

 

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για παλιούς φίλους, όπως τον Jerry Garcia (Grateful Dead) και τον John Cipollina (Quicksilver Messenger Service);

Δεν γνώριζα πραγματικά τον John Cipollina. Συνήθιζα να παρακολουθώ τον Jerry Garcia να παίζει και μου άρεσε. Είχα μερικές συνομιλίες μαζί του. Πίστευα ότι ήταν ωραίος. Πίστευα ότι ήταν πραγματικά ένας κιθαρίστας παγκόσμιας κλάσης και ένας ωραίος άνθρωπος.

 

Σε μια ώρα έχω μια συνέντευξη με τον Michael Shrieve (Santana -drums).

Ω! Πες του ένα «γεια» Είναι σπουδαίος μουσικός.

 

Ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Country Joe McDonald.

Official Country Joe McDonald website: www.countryjoe.com

Αφήστε το σχόλιό σας