Η Βασιλική Μουρική είναι μία νέα παρουσία στο χώρο της μουσικής. Πήρε μεγάλη αναγνωρισημότητα από την συμμετοχή της στο μουσικό talent show, The X Factor τον περασμένο χρόνο. Από τότε είναι ενεργή κι είναι πανέτοιμη να χαράξει τη δική της μουσική πορεία.

Συνέντευξη | Ηρώ Τζημίκα

Η Βασιλική είναι μόλις 20 χρονών, αλλά έχει στο βιογραφικό της πολλά live και συνεργασίες για το τόσο μικρό της ηλικίας της. Κατάγεται από την Πάτρα, όμως τα τελευταία 3 χρόνια ζει στην Αθήνα όπου κι ήρθε για σπουδές στο τμήμα Θεατρολογίας του ΕΚΠΑ. Παράλληλα με αυτό κυνηγάει καθημερινά το όνειρό της και δεν σκέφτεται να το αφήσει ούτε για μία στιγμή.

Προσιτή, ευγενική κι ευδιάθετη, ένα κορίτσι με πολλά όνειρα, θέλει να τα καταφέρει.

Πάμε να την γνωρίσουμε.

Βασιλική! Πώς είσαι; Τελευταία φορά βρεθήκαμε πριν μήνες σε ένα live που είχες κάνει…

Ηρώ! Είμαι πολύ καλά. Ναι, ακριβώς και συγκεκριμένα ήταν 24 Νοέμβρη στο Holy Wood κι ημέρα Πέμπτη. Τώρα αν μου ζητήσεις ώρα δεν θα θυμάμαι (γέλια)

(γέλια) Εντάξει νομίζω ότι το βρήκαμε! Πες μου όμως τι έχει μεσολαβήσει αυτούς τους μήνες που έχουμε να μιλήσουμε…

Πολλά έχουν συμβεί, αν και το τελευταίο διάστημα είναι το πιο δύσκολο, διότι πήζω γιατί αρχίζω εξεταστική και προσπαθώ να μαζέψω τα ασυμμάζευτα γιατί δεν είχα ασχοληθεί πολύ με τη σχολή μου! Οπότε άγχος και ξεκινάω διάβασμα. Πάραυτα όμως είμαι μέσα κι έξω στο στούντιο… Νιώθω ότι το 2017 θα’ναι μια καλή χρονιά σε όλους τους τομείς, αν κι ούτε αυτό άρχισε όμορφα…

Πάμε όμως γι’αρχή στα παιδικά σου χρόνια και την Πάτρα. Τι θυμάσαι; 

Θυμάμαι ότι από μικρή ήμουν όλη την ώρα με ένα γιατί στο στόμα. Είχα συνέχεια απορίες  και κάθε φορά που ρωτούσα τη μαμά μου, μου έλεγε: «Εύχομαι να μην κάνεις παιδί που να έχει αυτό το γιατί. Θα σου σπάει τα νεύρα» (γέλια) Ήμουν λίγο φοιτούκλα στο σχολείο, υπερκινητική κι αρκετά άτακτη, αλλά σχεδόν πάντα κατάφερνα και κάλυπτα τις ζημιές που έκανα! Και φυσικά μουσική και χορός…

Παιδί της αλάνας και της σκανδαλιάς… Σου έρχεται στο μυαλό κάποια σκανδαλιά που θα έχεις να τη λες; 

Χαρακτηριστικά θα σου πω ένα σκηνικό που έλειπε η μαμά μου για λίγο κι είχε βάλει σε μία ατμομηχανή με χρονόμετρο κάτι να βράζει. Αυτό όταν έκλεινε έκανε κι έναν ήχο. Έλα που εγώ αυτό δεν το ήξερα. Κι όταν έκανε μπιπ-μπιπ εγώ βγήκα στο μπαλκόνι κι άρχισα να φωνάζω βοήθεια, ας έρθει κάποιος να με σώσει. Ήρθαν οι γείτονες, ήρθε κι η πυροσβεστική κι έγινε χαμός! (γέλια) Λάθος συναγερμός!

Η μουσική πώς μπήκε στη ζωή σου; 

Από μικρή. Από τότε που έχω μνήμες δηλαδή θυμάμαι να τραγουδάμε παρέα με τον μπαμπά μου και τον αδερφό μου. Ακούγαμε στο σπίτι Θεοδωράκη και Χατζιδάκη! Πήγαινα όμως κι εγώ σε χορωδίες και στην έκτη δημοτικού πήγα να μάθω κιθάρα. Έχω πάρει τα πτυχία μου όμως πάνω στη θεωρία της μουσικής, αρμονία εκτός της κιθάρας διότι την άφησα όταν έδινα πανελλήνιες… Δυστυχώς θέλει πολύ χρόνο για να ασχοληθώ πάλι…

Οπότε έχεις και τα πτυχία σου πάνω στη μουσική, όμως πας και για ακόμα ένα πτυχίο, αυτό της θεατρολογίας. Το ήθελες; 

Από το γυμνάσιο που είχα πει ότι θα ασχοληθώ με τη μουσική, τότε άρχισε να με τρώει ότι θέλω να ασχοληθώ και πάνω στην υποκριτική. Δεν ήμουν ποτέ σε κάποια θεατρική ομάδα γιατί στην Πάτρα δεν είχε πολλές ομάδες όταν ήμουν πιο μικρή και δραματική σχολή δημιουργήθηκε τώρα τελευταία στην πόλη μου. Οπότε είπα θα το κάνω καθώς πάω φοιτήτρια και στην πορεία δούλεψα και σε θέατρο. Το αγαπάω πολύ.

Φοιτήτρια στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα; Κι ειδικά σε τέτοια επαγγέλματα. 

Εύχομαι να ήμουν φοιτήτρια του εξωτερικού. Ήθελα από μικρή να φύγω στην Αγγλία και να σπουδάσω εκεί, αλλά μας πρόλαβε η κρίση και φυσικά δεν είναι ότι πιο εύκολο να πας εξωτερικό. Μακάρι να φύγω για μεταπτυχιακό πιο μετά. Όσον αφορά το σύστημα είναι λες και προσπαθεί να σου στερήσει τα όνειρα και να σου κόψει την ελπίδα. Είναι πολύ δύσκολο κι ειδικότερα σε αυτό τον χώρο, όπως είναι οι τέχνες, πρέπει να έχεις πολύ τσαγανό, γερό στομάχι και δύναμη. Θέλει μάχη του να μπεις στο χώρο αυτό και δεν δίνονται πολλές ευκαιρίες. Προσωπικά λέω όταν δεν δίνονται ευκαιρίες, πρέπει να τις δημιουργούμε μόνοι μας.

Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό; 

Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά αν η κοινωνία δεν με βοηθάει κι οι καταστάσεις δεν έρχονται όπως τις θέλουμε, δεν θα κάνεις ποτέ τίποτα πάνω σε αυτό που θέλεις. Πρέπει να βρούμε τη δύναμη μέσα μας και να το κυνηγήσουμε.

Δηλαδή αυτή η δύσκολη κατάσταση σε οδήγησε στο X-Factor; 

Και πριν το παιχνίδι υπήρχα μουσικά, έκανα και πολλές εμφανίσεις. Έρχεται όμως αυτή η στιγμή της ζωής σου που ψάχνεις το «διατάυτα». Δεν το είχα σκεφτεί εγώ να πάρω μέρος και την δήλωση την έκαναν φίλες μου. Ήμουν επιφυλακτική στην αρχή, αλλά μετά σκέφτηκα ίσως μου ανοίξει κάποια πόρτα αυτή η προβολή που μπορεί να έχω… Κι έτσι πήγα.

Είσαι ευχαριστημένη από αυτό; 

Ναι. Δεν ήταν λάθος επιλογή το να πάω. Αλλά θα ήταν αλλιώς αν πήγαινα από μόνη μου κι αν το είχα αποφασίσει εξ’ολοκλήρου εγώ. Θα ήμουν λίγο πιο πεισματάρα κι ίσως δεν θα ήμουν τόσο φοβισμένη και δεν θα είχα και στο κεφάλι μου το ότι δεν πρέπει να απογοητεύσω αυτούς που με πιστεύουν…

Αυτός ο τρόπος, πιστεύεις, είναι ο μόνος για την προβολή νέων τραγουδιστών; 

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος, αλλά ίσως ο πιο γρήγορος. Αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις κάποια στιγμή θα αναγνωριστεί η δουλειά σου και χωρίς του να δηλώσεις συμμετοχή εκεί. Η δύναμη του ανθρώπου είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι κι ο ίδιος πιστεύει. Υπάρχει πολύς ανταγωνισμός όμως ναι, αυτά τα παιχνίδια βοηθάνε ως ένα σημείο.

Κάνεις πολλά cover. Πώς επιλέγεις τα τραγούδια σου; 

Είμαι youtuber από τα 15 και πόσταρα δικά μου video από τότε. Υπήρχε κι ένα fan club που με στήριζε από τότε και δεν ήταν μόνο από την Ελλάδα. Μου έστελναν μηνύματα από Αμερική, Καναδά. Αυτό δεν θα το σταματήσω ποτέ και τα τραγούδια τα επιλέγω με βάση και το τι μου ζητάνε οι φίλοι κι αυτοί που με στηρίζουν. Συγκεντρώνω αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και παίρνει μπρος!

Πάντως γράφεις και δικά σου τραγούδια, σε μουσική και στίχους. Ποια είναι η έμπνευσή σου;

Πλέον γράφω καθαρά βιωματικά. Παλιότερα άκουγα ιστορίες φίλων και τα συνδύαζα κάπως έτσι. Και φυσικά γράφεις πολύ καλύτερα όταν αυτά που ζεις αφορούν καθαρά και μόνο εσένα.

Τι άνθρωπος είσαι;

Σε αυτούς που με ξέρουν πολύ καλά, είμαι πιο πλακατζού! Έχω αρκετά καλά χιούμορ, αλλά δεν το χρησιμοποιώ πάντα έξω, γιατί ντρέπομαι μερικές φορές… (γέλια) Επίσης είμαι πολύ αγχωτική, πράγμα που φαίνεται! Αν υπάρχει κάτι στο κεφάλι μου και πρέπει να το βγάλω εις πέρας, καλύτερα να μη μου μιλήσεις… (γέλια) Και επίσης είμαι πολύ ευσυγκίνητη.

Με ποια συμπεριφορά θα πειραχτείς; 

Το πισώπλατο. Το να λένε πράγματα πίσω από την πλάτη σου, δεν το μπορώ καθόλου και δεν το έχω κάνει ποτέ. Προτιμώ να είναι ο άλλος ειλικρινής σε σημείο αηδίας, όχι ότι κι αυτό είναι πολλές φορές καλό, αλλά το προτιμώ. Σιχαίνομαι αυτούς που το κάνουν.

Τι σου αρέσει στους ανθρώπους; 

Όταν μπορώ να καταλάβω ότι ο άλλος έχει καλή καρδιά. Είναι ευλογία να βρίσκεις στη ζωή σου τέτοιους ανθρώπους. Που θα σε αγαπήσουν αληθινά, δεν θα σου κάνουν κακό. Η καλοσύνη είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Έως τώρα στη ζωή σου ποια θεωρείς την πιο όμορφη στιγμή της ζωής σου; 

Κάθε στιγμή έχει τη δική της αξία. Δεν μπορώ να πω κάποια συγκεκριμένη. Αλλά φέτος μπορώ να σου πω ότι μία μοναδική στιγμή, ήταν τον περασμένο Σεπτέμβρη που άνοιξα τη συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα. Το να βρεθείς μπροστά σε 3.000 άτομα, είναι μαγικό. Εκεί ένιωσα κιόλας ότι κάποιος αναγνωρίζει τη δουλειά μου… Δεν σε ξέρει κανείς, μιας κι είσαι νέος τραγουδιστής και μόλις κατέβεις από τη σκηνή, οι περισσότεροι θέλουν να σε μάθουν και ρωτάνε για σένα…

Κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά που στεναχωρήθηκες; 

Αυτό με το X-Factor θα μπορούσα να σου πω, αλλά όχι ότι στεναχωρήθηκα. Περισσότερο απογοητεύτηκα. Δεν ήταν άδικο, απλά είναι ανάλογα και τι προσδοκίες είχε ο καθένας.

Έχεις γενικά αρκετό κοινό που σε ακολουθεί… Τι γίνεται με όλους αυτούς; 

Με στηρίζουν αρκετά. Στην αρχή με φρίκαρε λίγο γιατί λάμβανα πάρα πολλά και σε καθημερινή βάση και φυσικά δεν μπορούσα να απαντήσω σε όλα. Υπήρχαν και περίεργα μηνύματα, οπότε σε αυτά δεν μπορούσα να απαντήσω κιόλας. Ακόμα και τώρα για παράδειγμα με σταματάνε στο δρόμο κι έχει περάσει τόσος καιρός. Έμεινε το πρόσωπό μου και δεν ξέρω πώς! (γέλια) Τώρα που κούρεψα το μαλλί ίσως δεν με αναγνωρίζουν πια! (γέλια) Χαίρομαι πολύ για όλα και τους ευχαριστώ για τη στήριξη και την προώθηση… Μου δείχνουν πολλή αγάπη.

Πες μου ένα ωραίο σκηνικό που έχει συμβεί με τους θαυμαστές σου… 

Στα γενέθλια μου κάποιοι από τους πιο ένθερμους, είχαν βρει τη διεύθυνση που έμενα και μου είχαν στείλει γράμματα και δωράκια! (γέλια) Ήταν λίγο περίεργο, αλλά μετά μου φάνηκε γλυκιά σαν κίνηση. Αλλά ξέρεις, μέχρι εκεί…

Θα ήθελα να μου πεις δύο λέξεις για τη φιλία…

Οι φίλοι είναι τα αδέρφια που επιλέγουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πέφτουμε και μέσα 100% στην πορεία κι ότι κάνουμε πάντα τις σωστές επιλογές. Απλά μπορεί να μην ταιριάζεις στην πορεία. Για μένα πάντα ο καλύτερος μου φίλος, θα’ ναι ο αδερφός μου. Το να έχεις ανθρώπους να μοιραστείς δύο πράγματα, είναι ότι πιο σημαντικό, να ξεπεράσεις ορισμένες καταστάσεις, να παίρνεις δύναμη…

Δύο λέξεις για την οικογένεια…

Οικογένεια είναι το παν. Οι πρώτοι σου υποστηρικτές, οι πρώτοι σου θαυμαστές σε ό,τι κι αν κάνεις. Θα’ναι πάντα δίπλα σου, ακόμα κι όταν κάποιες φορές μπορεί να μην αξίζεις να’ ναι δίπλα σου, γιατί μπορεί να τους έχεις πληγώσει…

Δύο λέξεις για τον έρωτα…

Ο έρωτας είναι η έμπνευση μας. Είναι πολύ ωραίο να υπάρχει στη ζωή σου. Μακάρι να βρίσκουν όλοι οι άνθρωποι αυτού που ψάχνουν, ουσιαστικά το άλλο τους μισό που λέμε και να είναι ευτυχισμένοι! (γέλια)

(γέλια) Πες μου, είσαι ερωτευμένη αυτό το διάστημα; 

Είμαι πάντα ερωτευμένη με τη δουλειά μου (γέλια) Όχι, εντάξει. Θα το πω. Είμαι, ναι!

(γέλια) Χαίρομαι πολύ!  Πώς είχες στο μυαλό σου το ιδανικό αγόρι όταν ήσουν μικρή; 

Μικρή σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να είμαι πολύ με κάποιον μουσικό. Να μοιράζομαι με κάποιον που να με καταλαβαίνει, το ίδιο πάθος, τα ίδια όνειρα. Πίστευα ότι θα ταίριαζα πολύ με κάτι τέτοιο. Γιατί ξέρω πώς είναι να μη σε καταλαβαίνει κανείς σε αυτό που κάνεις. Κάπως έτσι…

Ας περάσουμε και στα χόμπι σου… Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο; 

Μου αρέσει να κάνω ποδήλατο! Γενικά όμως δεν ήμουν ποτέ κολλημένη με κάποιο άθλημα. Πέραν όμως του αθλητισμού, βλέπω ταινίες κι είμαι αρκετά σινεφίλ!

Όταν χαλαρώνεις, τι μουσική ακούς; 

Όταν αράζω στο σπίτι, θα βάλω να παίξει κυρίως alternative μουσική. Κυρίως ξένη. Δεν ακούω πολλά ελληνικά, αν και τραγουδάω κυρίως τέτοιο είδος.

Περιέγραψε μου μία μέρα σου…

Συνήθως όταν ξυπνήσω, μετά από λίγο θα κάνω τις ασκήσεις φωνητικής. Ίσως πιο μετά θα ακολουθήσει κάποια δουλειά που θα έχω. Και προς το βράδυ έχω στούντιο τις περισσότερες φορές. Γενικά κάπως έτσι πηγαίνει. Ή ανάλογα μπορεί να έχω ραντεβού με διάφορους ανθρώπους για συνεργασίες κτλ.

Όταν γυρνάς σπίτι μετά από μία μέρα, τι είναι αυτό που σκέφτεσαι λίγο πριν κοιμηθείς; 

Έχω θέμα με τον ύπνο γενικότερα, γιατί πάντα εκείνη την περίεργη ώρα με πιάνουν τα υπαρξιακά μου. Θέλω να κάνω αυτό δηλαδή και δεν το έχω καταφέρει ακόμα, ούτε σήμερα ήρθα πιο κοντά σε αυτό. Σκέφτομαι πολύ η αλήθεια είναι… Έχει τύχει να το βλέπω και στον ύπνο μου και να πετάγομαι. Όχι κάθε μέρα, αλλά η περίοδος αυτή είναι αρκετά περίεργη.

Από εδώ και πέρα τι περιμένουμε από εσένα; 

Έχω πολλά πράγματα στο πλάνο μου. Εκκρεμούν αρκετές εμφανίσεις για αρχή. Από τέλη Φλεβάρη όλα αυτά. Θα είμαι και σε μία παράσταση παράλληλα, τώρα κάνουμε τις πρόβες μας, αλλά έχουμε καιρό ακόμα για το συγκεκριμένο. Θέλω να πάω επίσης στην Αγγλία για να ηχογραφήσω σε ένα στούντιο που έχει και youtube channel και τα ποστάρουν εκεί μετά και γίνεται χαμός… Και σκέφτομαι εννοείται για δικό μου τραγούδι. Αυτό δεν το βιάζομαι όμως γιατί ό,τι βγει θέλω να είμαι πολύ καλό και δεν θέλω να το μετανιώσω!

Κλείνοντας θέλω τη δική σου ευχή για τους νέους και τι θα τους συμβούλευες εσύ να κάνουν σε μία τόσο δύσκολη εποχή. 

Να μην τα παρατάνε ό,τι και να συμβαίνει. Δεν τα παρατάμε ποτέ γιατί στο τέλος στον εαυτό μας γυρνάμε κι απολογούμαστε. Πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσουμε να αποθέτουμε τα όνειρα μας σε χέρια άλλων, που στην τελική δεν έχουν κανένα λόγο να βοηθήσουν ουσιαστικά εμάς. Πρέπει να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες και να βασιστούν και λίγο περισσότερο στους ίδιους τους τους εαυτούς. Να δημιουργούν οι ίδιοι τις λύσεις!

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας