Ο Θάνος Τζάνης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό πριν από 10 χρόνια δηλώνοντας συμμετοχή στο μουσικό show, Dream Show. Είχε κερδίσει τις εντυπώσεις από την χαρακτηριστική λαική του φωνή, αλλά και την εμφάνισή του.

Μετά από μία πορεία 10 χρόνων, είναι εδώ, δεν έχει λείψει ούτε μία μέρα από μεγάλα νυχτερινά κέντρα και φυσικά τα τραγούδια του που έγιναν επιτυχίες τα ακούμε τακτικά και στο ραδιόφωνο, εκτός των clubs.

Πάμε να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο που δεν επεδίωξε τη δημοσιότητα, ούτε στα πρώτα κομβικά του βήματα ως πρωτοεμφανιζόμενος, ούτε σε στιγμές που «χάθηκε», αλλά ούτε και τώρα που είναι και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο.

Ταπεινός, χαρούμενος και με πολύ όμορφες απόψεις, ο Θάνος Τζάνης ξέρει ακριβώς που πατάει και που βρίσκεται… Ίσως στην καλύτερη φάση της καριέρας του έως τώρα!

Συνέντευξη | Ηρώ Τζημίκα 

Θάνο! Βρεθήκαμε στην όμορφη Ζωγράφου και είμαστε γειτονόπουλα! Πώς είσαι για αρχή; 

Όντως Ηρώ. Ποιος θα το έλεγε; Είμαι πολύ καλά κι αυτή η περίοδος συνδυάζεται με πολλή δημιουργία. Τρέχουμε επίσης το καινούργιο μου τραγούδι που έχει τίτλο «Αμάρτησες». Σε όλους τους τομείς κάνω αρκετά πράγματα που με ευχαριστούν και φυσικά κάνω αυτό που αγαπώ, το να τραγουδάω και να τραγουδάω επαγγελματικά. Αυτό είναι η αφετηρία όλης της ζωής μου.

Δηλαδή το νέο έτος ξεκίνησα καλά για ‘σένα; 

Βεβαίως. Αν αναλογιστεί κανείς όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και στη χώρα μας. Γιατί δεν είμαι ένας άνθρωπος που δεν είναι ευαισθητοποιημένος. Είμαι κι αρκετά θα έλεγα με όλα τα θέμα που αφορούν την κοινωνία στην οποία ζω.

Θάνος Τζάνης

Μιας κι είπες ότι παρατηρείς τις καταστάσεις κι ευαισθητοποιείσαι αρκετά. Ποιο ήταν το τελευταίο θέμα που είπες «Δες τι γίνεται εδώ»; 

Η εξαθλίωση της χώρας μου. Η κοινωνική, πολιτική, αλλά και οικονομική εξαθλίωση. Αυτή η χώρα βιώνει μία περίοδο πάρα πολύ δύσκολη. Όλα ξεκινάνε φυσικά από τον οικονομικό παράγοντα και ωθούν τον Έλληνα στο να είναι άνεργος και να ανεβαίνουν τα ποσοστά ανεργίας και της ακρίβειας. Είμαστε στις πρώτες θέσης της Ευρώπης και δεν το αξίζουμε. Έχουμε φοβερές προοπτικές για ανάπτυξη θεωρώ και για να κάνουμε πολλά ως λαός. Έχουμε προσφέρει τόσα πολλά. Από τις τέχνες και τη μουσική, έως τη δημοκρατία. Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μας αξίζει όλο αυτό και θλίβομαι ιδιαίτερα.

Πάντως όμως όλοι προσπαθούμε να πορευτούμε και με τα λίγα πια και κουτσά-στραβά τα καταφέρνουμε. 

Είμαι αισιόδοξος αρκετά και πιστεύω ότι τα πράγματα θα φτιάξουν. Πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι πολύ δυνατό και θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη. Οπότε να ευχηθώ στους συμπολίτες μου κουράγιο κι όλα θα γίνουν. Θεωρώ επίσης ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος και σαφώς πρέπει να έχει άποψη. Η τέχνη χωρίς άποψη δεν είναι τίποτα. Η τέχνη έχει το ρόλο του να ψυχαγωγεί τον κόσμο, να αφυπνίσει τον κόσμο και να οδηγεί τον κόσμο σε μία καλύτερη πραγματικότητα, ξεκινώντας με όπλο τη τέχνη να βλέπουμε και κάποια άλλα πράγματα.

Πόσο αντικειμενικό όμως μπορεί να είναι αυτό; Του να ακούς παράδειγμα της απόψεις ενός καλλιτέχνη… 

Όταν ο καλλιτέχνης πρεσβεύει με πάθος την τέχνη με την οποία καταπιάνεται και το πιστεύει κι είναι αληθινό, σαφώς θα έχει και κάποιος που δεν συμφωνούν. Όμως υπάρχει και κόσμος που βλέπει την αλήθεια του από τη στιγμή που τον ακολουθεί. Δεν μπορείς όταν τραγουδάς τον πόνο των ανθρώπων να μην τον έχεις βιώσει. Δεν μπορεί ξαφνικά να είσαι ένας άνθρωπος που ακουμπάς τις ψυχές των Ελλήνων κι από την άλλη να ζεις μέσα στη χλιδή. Δεν γίνονται αυτά για μένα. Πρέπει αυτό που λες να συνάδει με τον τρόπο ζωής σου και με αυτό που είσαι και φαίνεσαι. Ο κόσμος σε αυτό έχει αλάνθαστο κριτήριο και το βλέπει κι έτσι οδήγησε ορισμένους καλλιτέχνες να φτάσουν στην κορυφή. Όχι ως προς το σύστημα, αλλά στην καρδιά τους.

Τι θα ήταν αυτό που θα άλλαζες ώστε να πάει καλύτερα και να πάρει μία άλλη στροφή το όλο σύστημα; 

Θα άλλαζα τη νοοτροπία μας. Θεωρώ ότι είμαστε ένας υπέροχος και χαρισματικός λαός, αλλά κάποια στιγμή πράττουμε με το να τα αφήνουμε όλα πίσω και να μην μας νοιάζει. Σαν να αργούμε να πάρουμε μπροστά. Όμως αν πάρουμε, δεν σταματάμε με τίποτα. Οπότε θα προσπαθούσα και το κάνω, να αφυπνίσω κόσμο ώστε να δρα πιο γρήγορα. Μας έχουν εκμεταλλευτεί πολύ σε αυτό και πάτησαν εξίσου σε αυτό γιατί έχουμε φιλότιμο. Είναι μέχρι να ξυπνήσουμε.

Ας πάμε όμως στα πιο χαρούμενα και την αφορμή της συνέντευξης μας, το καινούργιο σου τραγούδι. «Αμάρτησες», λοιπόν…

Καταρχάς θεωρώ ότι η Αγγελική Μακρυνιώτη που έχει γράψει τους στίχους, είναι καταπληκτική στη δουλειά της κι έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της επιτυχίας που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Πάει καλά και πιστεύω ότι θα έχει ακόμα καλύτερη πορεία στο μέλλον. Το «Αμάρτησες» είναι ένα τραγούδι που γεννήθηκε από μεράκι. Κι από εμένα στη μουσική και από την Αγγελική. Έχει ευχάριστη και διασκεδαστική μουσική και νομίζω το αποτέλεσμα μας δικαίωσε γιατί αυτό το τραγούδι έχει χαρακτήρα. Είναι η αρχή για τα επόμενα που θα έρθουν κι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά στο στούντιο που τα δουλεύουμε. Να πω κι ένα ευχαριστώ στην εταιρεία μου, την Spicy!

Ας πιάσουμε όμως τον τίτλο… Πότε αμάρτησες τελευταία φορά σε σχέση σου; (γέλια) 

Η αμαρτία πηγάζει από τον έρωτα. Ο έρωτας εξ’ορισμού είναι αμαρτωλός, αλλά είναι και γλυκός και ταυτόχρονα βίαιος. Είναι και πόλεμος κι αγάπη. Γενικά όμως προσπαθώ να μην αμαρτάνω. Να είμαι πιστός και τίμιος στις σχέσεις μου. Έχω αμαρτήσει όμως είναι η αλήθεια, όπως κι οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποιες φάσεις τις ζωής τους. Ακόμα και να σκεφτείς κάποιον άλλον μόνο με το μυαλό, είναι αμαρτία!

Πώς χειρίζεσαι τις καταστάσεις σε μία σχέση; Είσαι αυτός που θα φύγει πρώτος; 

Είμαι άνθρωπος που όταν είμαι σε σχέση εξαντλώ όλα τα όρια για να το κάνω να πάει παρακάτω. Δίνω πολλές ευκαιρίες. αλλά παράλληλα απαιτώ να μου τις δώσουν κι εμένα. Γιατί; Γιατί είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Στο μόνο που δεν δίνω ευκαιρία είναι η απιστία και δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Άπαξ κι υπάρξει απιστία η σχέση έχει τελειώσει, γενικότερα για μένα. Είμαι λίγο αυστηρός σε αυτό. Αν θες να κάνεις κάτι άλλο, το λες όμορφα κι ωραία και δεν χρειάζεται να υπάρχει κοροϊδία. Ίσως κι αυτή να είναι η αιτία του ότι δεν υπάρχουν σχέσεις σήμερα. Ο ένας πάει να κοροϊδέψει τον άλλον. Είμαι γενικά όμως ενοχικός και τα παίρνω πάνω μου και προσπαθώ να το φτιάξω. Αρχίζω δύσκολα μια σχέση και επίσης την τελειώνω δύσκολα.

Είσαι καλά στα προσωπικά σου; 

Είμαι καλά, ναι κι επιδιώκω να είμαι ερωτευμένος! (γέλια)

Εκτός από το «Αμάρτησες», έχουμε και την «Αμαρτωλή» που είχε γίνει τεράστια επιτυχία. Πιστεύεις ότι θα πάει τόσο καλά όσο η «Αμαρτωλή»; 

Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις γιατί κάθε τραγούδι εξαρτάται από διάφορες συνιστώσες. Θα έχει την ανάλογη πορεία, όμως η «Αμαρτωλή» είχε κάνει όντως τεράστια επιτυχία. Ήταν ένα κομμάτι που με επανέφερε μέσα στα πράγματα κι ευχαριστώ τον Νίκο Σουλιώτη και τον Κωνσταντίνο Παντζή, όπως να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Φοίβο και να τονίσουμε ότι τα κομμάτια που γράφει κι επιτυχίες που γίνονται είναι διαχρονικές. Σκέψου τι μπορεί να γίνει με μία καινούργια ενορχήστρωση σε ένα παλιό τραγούδι δικό του που γράφτηκε πριν από 15 χρόνια.

Που θα έδινες τον τίτλο της «Αμαρτωλής»; Σε ποια γυναίκα;

Έχει να κάνει πιστεύω με τη διάθεση που έχει μία γυναίκα, αλλά και ένας άντρας. γιατί δεν είναι μόνο οι γυναίκες αμαρτωλές. Έχει να κάνει όμως κυρίως με το μυαλό και το βλέμμα. Όταν βλέπω μία γυναίκα, ξέρω αν είναι αμαρτωλή ή όχι (γέλια) Όμως οι αμαρτωλές μας τραβάνε περισσότερο! (γέλια)

Έχεις πει ότι τα θέλεις όλα και πολύ… 

Ακριβώς. Όλα και πολύ είναι το μότο της ζωής μου. Δεν θέλω να ζω τίποτα αδιάφορα και χλιαρά. Έχω έντονη προσωπικότητα παρότι είμαι χαμηλών τόνων. Έχω μία προσωπικότητα που νιώθει κι αντιδρά έντονα. Δεν μπορώ να το ελέγξω αυτό. Κάθε στιγμή πρέπει να τη ζούμε στο έπακρον, γιατί η ζωή μας είναι μία.

Έχεις μετανιώσει για κάτι που έκανες πολύ; 

Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα ποτέ και πολλά κιόλας βγήκαν και στραβά. Κάποιες φορές με πείραξε, ναι. Αλλά ακόμα και τα σωστά μας, θεωρώ ότι τα κάνουμε κατά λάθος. Οπότε ακόμα και τα λάθη μου δεν τα μετανιώνω. Έμαθα, έγινα έμπειρος και κατάλληλος σε πολλές μορφές. Άνθρωπος χωρίς λάθη, είναι ένας άνθρωπος άγουρος. Όλα έρχονται για κάποιο λόγο. Ακολουθούμε την καρδιά κι ό,τι γίνει, γιατί δεν θέλω να μετανιώνω και δεν έχω κανένα απωθημένο. Έχω ζήσει έρωτες, καλές εποχές του τραγουδιού… Έχω ζήσει πολλά και χαίρομαι πολύ γι αυτό. Δεν μου έχει λείψει τίποτα και γι’αυτό δεν έχω κάποιο άγχος. Εννοείται ότι θέλω να κάνω επιτυχία, αλλά καλό είναι να βλέπουμε την επιτυχία σε αυτά που ήδη έχουμε.

Έχεις ζήσει πολλά όπως μου λες. Θα ήθελα να μου πεις δύο περιστατικά που σου έχουν μείνει και δεν θα τα ξεχάσεις ποτέ κατά τη διάρκεια δουλειάς. 

Δεν θυμάμαι σε ποιο μέρος ήταν, αλλά είχα ανέβει στη σκηνή κι ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω και έπεσε το ρεύμα, αλλά το θέμα είναι ότι δεν επανήλθε ποτέ! Είχε γίνει κάτι σαν έκρηξη! (γέλια) Ε, έτσι συνεχίσαμε να τραγουδάμε α-καπέλα κι ήταν από τα πιο ωραία συναισθήματα. Το δεύτερο είναι κάποιες βραδιές στα Αστέρια στην Πάτρα που τραγουδάω. Κάποια στιγμή λέω τραγούδια που με αγγίζουν χωρίς να έχω ζήσει αυτά που περιγράφουν, αλλά εμένα με αγγίζουν. Αυτά τα τραγούδια είναι το «Αλίμονο» και το «Ένας ευαίσθητος ληστής» κι όταν τα λέω σηκώνεται όλο το μαγαζί όρθιο. Αυτό είναι η απόλυτη ανταμοιβή και δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Πάντως σε παρατηρώ στο facebook και σχολιάζεις αρκετά την επικαιρότητα. Είχα δει συγκεκριμένα ότι είχες αναφέρει για τα μουσικό παιχνίδια, ότι δεν βγαίνουν λαικές φωνές…

Θα σου πω ευθαρσώς αυτό που πιστεύω. Δεν βγαίνουν, ναι και δεν προωθούνται οι λαϊκές φωνές. Τα τελευταία χρόνια όλα αυτά τα παιχνίδια προωθούν ανθρώπους που έχουν το στυλ του πιο ποπ, του πιο ροκ, που είναι μακριά από το λαϊκό. Γιατί τα νυχτερινά μαγαζιά τα κρατάει κυρίως το λαϊκό τραγούδι. Είμαστε στην Ελλάδα. Ο κόσμος θέλει να ακούσει λαϊκά τραγούδια. Δεν είμαι ρατσιστής, ο κάθε ένας μπορεί να τραγουδάει ό,τι θέλει. Είμαι ρατσιστής όμως όταν βλέπω ότι υπάρχει ρατσισμός απέναντι στο λαϊκό τραγούδι, που αυτό εκπροσωπώ, όπως και πολλοί άλλοι. Το λέω γενικώς γιατί έχουν βγει τόσοι νικητές τα τελευταία χρόνια και δεν ξέρει κανείς που είναι… Τι έχουν κάνει; Ποιος τους έχει προωθήσει; Αυτό βέβαια είναι μεγάλη κουβέντα, γιατί έχει να κάνει και με τους ίδιους και πως το διαχειρίστηκαν μετά.

Φέτος θα έχουμε τρία talent shows το ένα πίσω από το άλλο. Γιατί πιστεύεις ότι γίνεται αυτό; Πουλάνε και πάλι; 

Γιατί προς στιγμήν αυτά πουλάνε ξανά, ναι. Δίνουν μία πρόσκαιρη δημοσιότητα στους συμμετέχοντες. Από εκεί και πέρα όμως δεν σου εξασφαλίζει μία συμμετοχή σε ένα τέτοιο παιχνίδι μια καριέρα. Θέλει πάρα πολύ αγώνα και πολύ κόπο για να μάθεις να στέκεσαι. Εγώ τραγουδάω 20 χρόνια και νιώθω κάθε μέρα ότι δεν ξέρω τίποτα. Δεν γίνεται λοιπόν με μία συμμετοχή μόνο να τα μάθεις όλα. Είναι απλώς ένα εφαλτήριο ώστε να ξεκινήσουν μία διαδρομή. Πουλάνε προς στιγμήν και φυσικά πουλάνε γιατί ο κόσμος διψάει για νέα ταλέντα και νέες φωνές κι όχι μόνο για τραγουδιστές juke box. Για τραγουδιστές που έχουν προσωπικότητα κι αυτά που θα πουν, να μείνουν με σφραγίδα στην αιωνιότητα. Μπορεί να γίνει αυτό; Να πατήσουν στην πορεία και στα αποτυπώματα των παλιών τραγουδιστών;

Από νέους καλλιτέχνες έχεις ξεχωρίσει κανέναν τα τελευταία χρόνια; 

Έχω ξεχωρίσει τον Νίκο Οικονομόπουλο ο οποίος είναι ένας καταπληκτικός τραγουδιστής. Επίσης μου αρέσει πολύ κι είναι και φίλος μου ο Λούκας Γιώρκας, ο οποίος είναι κι αυτός παιδί από talent show. Έχει προοπτικές για μεγάλη καριέρα τα επόμενα χρόνια. Και θα σου πω και τον Θοδωρή Φέρρη, αλλά και την Μαρία Ιωαννίδου!

Πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η δημοσιότητα; Γιατί ήσουν αρκετά στο προσκήνιο. Μπορεί να σε καταστρέψει; 

Το μαχαίρι όταν το πιάνεις στο χέρι σου κι είναι κοφτερό, πρέπει να προσέχεις γιατί με μία λάθος κίνηση, μπορεί να κόψεις το ίδιο σου το χέρι. Το ίδιο είναι κι η δημοσιότητα. Είναι ένα μαχαίρι το οποίο πρέπει να το κατευθύνεις σωστά, προς όφελος δικό σου και της δουλειάς σου, αλλά και το να βγάζεις προς τα έξω πραγματικά αυτό που έχεις να πεις. Αν δεν έχεις να πεις κάτι, η δημοσιότητα είναι ένα απλό βόλεμα. Εμένα ποτέ δεν με αφορούσε ως κατάσταση απλά για να βολευτώ. Πάντα έψαχνα το τι θέλω να πω. Πάντα έψαχνα πώς να πω αυτό που ήθελα. Οπότε χωρίς να έχεις να πεις κάτι, η δημοσιότητα μπορεί να σου κάνει ζημιά.

Έχεις χάσει δουλειές επειδή δεν ήσουν τόσο προβεβλημένος κάποια χρονική περίοδο της ζωής σου; 

Θεωρώ ότι δεν έχασα κάποια δουλειά. Οι επιχειρηματίες που είναι χρόνια στο χώρο, ξέρουν πότε είναι η ώρα του καθενός και πότε πρέπει να μπει στην κατάλληλη θέση. Άρα εγώ δεν θα ήθελα να μπω σε μία θέση όταν δεν θα’ναι η ώρα μου. Έως τώρα υποστηρίζω αυτό που μου δίνεται. Όλα έχουν την ώρα τους. Θα έρθουν κι οι μεγάλες δουλειές, αρχίζοντας σιγά, σιγά όλοι από τις μικρές και τα μικρά και σταθερά βήματα.

Πώς είσαι ως άνθρωπος; Μπορείς να μου πεις ένα χαρακτηριστικό σου που σε ταυτίζει απόλυτα; 

Θα έλεγα ότι είμαι πολύ παθιασμένος. Κι αυτό είναι και καλό και κακό. Ό,τι κάνω, το κάνω με πάθος. Δηλαδή κάποιες φορές στα λεγόμενα μου και την ένταση, υπάρχει αφοπλιστική ειλικρίνεια και μεγάλος αυθορμητισμός.

Ποιο ήταν το ξεκίνημά σου στη μουσική; 

Αν σου πω τώρα ότι είχα ξεκινήσει με ροκ μουσική; Γιατί μικρός ήμουν και λίγο ασυμβίβαστος και μοναχικός. Αυτό δεν το έχω πει ποτέ μου ότι τραγουδούσα ροκ. Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Β. Παπακωνσταντίνου. Είχα μακρυά μαλλιά, σκουλαρίκια κι όλα αυτά. Γι αυτό κι όσες φορές τραγουδάω πάντα κρύβω μέσα μου μία ροκιά. Θέλεις να λες πράγματα με λεβεντιά. Πόσα τραγούδια είναι ένας συνδυασμός ροκ-λαικό και ταιριάζουν απόλυτα; Υπάρχει κοινή συνισταμένη στη μουσική όταν την ενώνει η αλήθεια! Δεν είναι το εμπόριο. Γι’αυτό ενίσταται με τη σημερινή κατάσταση και το πώς έχουν γίνει όλα εφήμερα.

Μεγαλώνεις, αλλά παραμένεις ωραίος και ευπαρουσίαστος. Σε φοβίζει ο χρόνος; 

(γέλια) Σ’ ευχαριστώ πολύ. Αγαπώ τον χρόνο. Αγαπώ την εξέλιξη, την ωρίμανση και κάθε στάδιο της ζωής μου το αγαπώ και το αγκαλιάζω. Δεν με φοβίζει τίποτα. Θέλω απλά όσο μεγαλώνω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Τα πάντα είναι εφήμερα και περαστικά έτσι κι αλλιώς όσο ζούμε. Πιστεύω κιόλας στη μετά θάνατον ζωή κι ότι εδώ που είμαστε τώρα, είναι απλά ένα τεστ για το μετέπειτα! Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος γίνεται πιο ωραίος. Και τα άσπρα τα μαλλιά πρέπει να τα δεχόμαστε και τις ρυτιδούλες μας! (γέλια) Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα κι όλα περνούν. Όλα μέσα στο μυαλό και να μην τα παίρνουμε τόσο σοβαρά. Σώφρονες!

Οικογένεια; 

Είμαι αρκετά κατάλληλος άνθρωπος για να κάνω οικογένεια πιστεύω. Κι ότι θα γίνω καλός μπαμπάς, αλλά και σύζυγος. Θέλω πολύ, όμως για να κάνω οικογένεια πρέπει πρώτα να βρω την κατάλληλη σύντροφο, αλλά να γίνω κι εγώ κατάλληλος γι αυτή. Προσπαθώ να τα συνδυάσω όμως και με την καριέρα, αλλά και την οικογένεια. Το οικονομικό δεν με φοβίζει γιατί αν υπάρχει αγάπη, θα’ ναι πιο δυνατή από τα χρήματα για να μεγαλώσεις την οικογένειά σου.

Τέλος, τι άλλο να περιμένουμε από τον Θάνο; 

Έρχονται πολλά νέα τραγούδια και πολλές εμφανίσεις. Είμαι στα Αστέρια στην Πάτρα και τις Κυριακές στο Enzo στο Περιστέρι. Αλλά και τις καθημερινές κάνω διάφορες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε ευχαριστώ, Θάνο! 

Εγώ πολύ, Ηρώ! 

Αφήστε το σχόλιό σας