HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μάρτιος 2016. Είχαμε την μεγάλη τιμή να μιλήσουμε με έναν θρυλικό κιθαρίστα και τραγουδιστή: τον Pat Travers. Είναι ο ηγέτης των Pat Travers Band για περίπου 40 χρόνια. Το τελευταίο του album είναι το “Retro Rocket” (2015). Μόλις κυκλοφόρησε το video για το νέο τραγούδι “Never Gonna Give You Up” με τον Carmine Appice. Διαβάστε παρακάτω τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε:

pat2Είστε ικανοποιημένος με την ανταπόκριση που λάβατε από τους οπαδούς και τον Τύπο για το τελευταίο σας album “Retro Rocket”;

Λοιπόν, ξέρεις το ζήτημα με το “Retro Rocket” album είναι ότι άρεσε πραγματικά στους φανατικούς οπαδούς μου. Ήταν μια διαφορετική διαδικασία ηχογράφησης για μένα, επειδή τα περισσότερα από τα τραγούδια ήταν backing tracks που είχαν ήδη ηχογραφηθεί από κάποιους μουσικούς. Μου έστειλαν τα backing tracks και έπρεπε να βάλω τους στίχους και τα φωνητικά στα τραγούδια. Έτσι, ήταν μια ασυνήθιστη κατάσταση γιατί δεν μπορούσα να αλλάξω τίποτα. Μπορούσα να δουλέψω μόνο με ό,τι μου είχε ήδη σταλεί από τους μουσικούς που το ηχογράφησαν πολύ νωρίτερα. Μου έστειλαν τα backing tracks με drums, μπάσο και κάποια πλήκτρα, και στη συνέχεια πάνω σε ό,τι έπαιξαν, έπρεπε να βρω κάτι να τραγουδήσω και να παίξω κάποια κιθάρα. Αλλά υπήρχε ένα είδος δεσίματος και νομίζω ότι ήταν λίγο-πολύ σαν όλοι οι μουσικοί να βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο την ίδια στιγμή, το οποίο είναι συναρπαστικό. Κάνουμε πολλές ηχογραφήσεις μ’αυτόν τον τρόπο, σήμερα. Για παράδειγμα, ηχογραφώ ένα backing track και θα το στείλω σε έναν άλλο drummer ή κάποιον άλλο και βάζει την καλύτερη εκτέλεσή του και θα το παίξουμε σε διαφορετικό χρόνο και ζούμε σε διαφορετικές πόλεις. Όμως μερικές φορές δουλεύει, μερικές φορές, όχι. Νομίζω ότι στην περίπτωση του “Retro Rocket” δούλεψε πάρα πολύ καλά. Φυσικά, έχω γράψει μερικά δικά μου πρωτότυπα τραγούδια για να τα κυκλοφορήσω. Αυτό έλαβε μεγάλη ανταπόκριση αλλά δεν παίζω οποιοδήποτε από αυτά τα τραγούδια ζωντανά αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν ένα-δύο από αυτά που θα μπορούσα να παίξω. Έχω πρόβα με το συγκρότημά μου το Σάββατο και ελπίζω να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε ένα από αυτά τα τραγούδια.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Αρχίζω μια νέα εταιρεία παραγωγής και πραγματικά δεν θέλω να ηχογραφώ albums: παίρνουν πολύ χρόνο, πολλή προσπάθεια και τελικά τα κυκλοφορείς 12 μήνες αργότερα. Κανείς δεν τα ακούει καν, ούτε τα αγοράζει. Θα κάνουμε ένα τραγούδι τη φορά τώρα, και όχι μόνο δικά μου, αλλά πρόκειται να έχω κι άλλους καλλιτέχνες επίσης: κάποιους νεότερους καλλιτέχνες, κάποιους country καλλιτέχνες, κάποιους reggae καλλιτέχνες και δουλεύουμε και κάνουμετην παραγωγή της μουσικής και στη συνέχεια κάνουμε το video. Αύριο (σ.σ: 9 Μαρτίου), θα κυκλοφορήσει το video που έκανα με τον Carmine Appice (Vanilla Fudge, Cactus, Rod Stewart –drums) πριν από από δύο εβδομάδες. Είναι ένα bonus track (σ.σ: “Never Gonna Give You Up”) για μια επανέκδοση από την Cleopatra Records. Αυτό θα δώσει στον κόσμο μια ένδειξη του τι κάνω τώρα. Προφανώς, θα κάνουμε πολλές συναυλίες, όσο περνάει ο καιρός. Για το άμεσο μέλλον, πραγματικά επικεντρώνομαι στην παραγωγή μια-κι-έξω singles με ωραίο video και, στη συνέχεια, με την προώθησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαθέτοντάς το για download σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα όπως το Amazon, το iTunes κλπ. Θα δούμε πώς θα πάει. Νομίζω ότι είναι ένας πολύ πιο απλός τρόπος δουλειάς. Δεν χρειάζεται να κάνεις ένα ολόκληρο album και να προωθήσεις 10 ή 12 τραγούδια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα είναι λίγο δύσκολο και κοστίζει πολλά χρήματα, επειδή έχεις πολύ χρόνο στο studio. Έτσι, σκέφτομαι, αν έχεις ένα καλό τραγούδι, το καταλαβαίνεις, απλά δουλεύεις πάνω σ’ αυτό και στη συνέχεια μπορείς να κάνεις ένα ωραίο γύρισμα για ένα υπέροχο video και να το προωθήσεις πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος του μέλλοντος.

 

Πότε θα κυκλοφορήσετε το album με τον Carmine Appice;

Αύριο. Ονομάζεται “The Balls Album”. Είναι στην πραγματικότητα μια επανακυκλοφορία αλλά έχουμε ένα νέο τραγούδι και ένα video που γυρίσαμε πριν από δύο εβδομάδες. Είναι ένα νέο τραγούδι που ονομάζεται “Never Gonna Give You Up” που ηχογραφήσαμε όχι πολύ καιρό νωρίτερα. Ο γιος μου, Elijah, είναι ο σκηνοθέτης και ο μοντέρ του video. Είμαι πολύ ευτυχής και υπερήφανος για όσα έχουμε κάνει και όσοι το έχουν δει συμφωνούν ότι έχει πραγματικό ταλέντο. Κάναμε καλή δουλειά. Τον επόμενο μήνα, πρόκειται να κυκλοφορήσουμε άλλο ένα ηχητικό κομμάτι και άλλο ένα video. Θα είναι διαφορετικός καλλιτέχνης κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένου εμού, αλλά, ξέρεις, θέλω να κάνω παραγωγή σε άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι το σχέδιό μου.

 

pat3Οι Pat Travers Band παραμένουν ένα καταπληκτικό live συγκρότημα. Ποιο είναι το μυστικό;

Νομίζω ότι μου αρέσει αυτό που κάνω. Είναι κάτι στο οποίο είμαι καλός. Έτσι, μου αρέσει να παίζω ζωντανά και επίσης απολαμβάνω να δημιουργώ, να γράφω, να παίζω και να ηχογραφώ νέα τραγούδια. Όλα αυτά τα πράγματα είναι πολύ σημαντικά για μένα. Δεν μπορώ μόνο να συνεχίζω να παίζω πράγματα που έχω ηχογραφήσει χρόνια πριν και να τα παίζω αυτά live. Το να δημιουργώ καινούργια μουσική. Σ’ αυτό είμαι καλός.

 

Είστε περήφανος για το ότι το “Live! Go for What You Know” (1979) θεωρείται ένα κλασσικό album;

Ναι. Σίγουρα είμαι. Ξέρεις, δουλέψαμε πολύ σκληρά για ό,τι κάναμε και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κάποια κλασικά τραγούδια, συναυλίες, σπουδαίες παραγωγές και καλό artwork στα albums. Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό. Είμαι περήφανος για αυτούς τους δίσκους και νομίζω ότι έχουμε πολύ περισσότερο υλικό που είναι εξίσου μνημειώδες και κλασσικό το οποίο έρχεται στο πολύ εγγύς μέλλον.

 

Περιμένατε την εμπορική επιτυχία του τραγουδιού “Snortin’ Whiskey” (1980);

(Γέλια) Όχι. Όμως, ξέρεις ότι είναι ένα αστείο τραγούδι και υπάρχει ωραία rock ‘n’ roll κιθάρα σ’αυτό. Έτσι, εξακολουθώ να το παίζω live κάθε βράδυ και αρέσει στον κόσμο και αρέσει και σε μένα να το παίζω. Δεν ήμουν τόσο έκπληκτος, υποθέτω.

 

pat9Πώς ξεκινήσατε να παίζετε slide;

Ω, είναι ενδιαφέρον αυτό. Σ’ ευχαριστώ που το ανέφερες. Πιάστηκαν τα δάχτυλά μου στην πόρτα της κουζίνας μια μέρα που φύσαγε πολύ εδώ στη Florida. Όλα τα δάχτυλα του αριστερού μου χεριού, εκτός από το μικρό δάχτυλο, είχαν μελανιάσει άσχημα και δεν ήμουν σε θέση να παίξω κανονικά και αποφάσισα σε αυτό το σημείο: «Ξέρεις κάτι; Θα μάθω να παίζω slide». Έτσι, έχω δουλέψει πολύ σκληρά σ’ αυτό και νομίζω ότι έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε, και ο κόσμος με ρωτάει αν μπορώ να ηχογραφήσω περισσότερη slide κιθάρα στα τραγούδια και είμαι σε θέση να το κάνω αυτό και είμαι χαρούμενος.

 

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το “Stevie” (από το “Makin’ Magic”- 1977); Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια σας!

Αν έχεις ακούσει την πρωτότυπη studio εκτέλεση από το “Makin’ Magic” album, υπάρχει αρκετή παραγωγή σε αυτό. Έκανα πολλά overdubs στην κιθάρα και υπάρχει διαφορετική ταχύτητα στην μπομπίνα και πειραματισμοί και αφιέρωσα τόσο πολύ χρόνο για να το κάνω αυτό, που αμέλησα να γράψω τους στίχους για το τραγούδι. Έτσι, μια μέρα πριν πάω να τραγουδήσω τα φωνητικά στο backing track, ακόμα δεν είχα τους στίχους στο διαμέρισμά μου στο Λονδίνο και πανικοβλήθηκα στις 2 η ώρα το πρωί και είπα: «Ω, Θεέ μου». Στη συνέχεια, απλά άρχισα να σκέφτομαι τον μικρότερο αδελφό μου, Stevie, και είχα επτά στροφές και τις έγραψα σε ένα κομμάτι χαρτί και έκανα πολύ λίγες διορθώσεις και μετά συνέχισα τον ύπνο. Ήταν μια κατάσταση πανικού και κατάφερα να το κάνω. Μερικές φορές, απλά πρέπει να βρεις τη σωστή έμπνευση και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι όταν γράφεις ένα τραγούδι. Μόλις καταλάβεις στο τι αναφέρεται το τραγούδι, τότε γίνεται εύκολο. Το ζήτημα είναι να βρεις στο τι αναφέρεται το τραγούδι.

 

pat4Έχετε ευχάριστες αναμνήσεις από τις Day on the Green συναυλίες που παίξατε, τις οποίες διοργάνωσε ο Bill Graham;

Ω, απολύτως ναι. Η πρώτη που κάναμε ήταν το 1978 και ήταν μια όμορφη ημέρα (σ.σ: 23 Ιουλίου 1978). Δεν θα την ξεχάσω ποτέ, ήταν υπέροχη. Οι AC/DC άνοιξαν την συναυλία με τον Bon Scott και, στη συνέχεια, οι Van Halen οι οποίοι ήταν καινούργιοι –μόλις θα κυκλοφορούσαν το πρώτο τους album- και μετά ήταν το συγκρότημά μου και μετά από μένα ήταν οι Foreigner και στη συνέχεια οι Aerosmith έκλεισαν την συναυλία. Υπήρχαν 65.000 άνθρωποι εκεί και εμείς απλά δώσαμε μια θαυμάσια συναυλία και ήταν μια φανταστική ημέρα. Αισθάνθηκα πραγματικά σαν rock star εκείνη την ημέρα.

 

Περάσατε καλά κατά τη διάρκεια της “Drive ‘til you Die” περιοδείας με τους Rush;

Ναι, ήταν υπέροχα. Ήταν το 1978. Ήταν η πρώτη μεγάλη περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες που έκανα ποτέ και κατορθώσαμε να γνωρίσουμε αυτά τα παιδιά πραγματικά καλά. Τα περάσαμε πάρα πολύ καλά μ’αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό μας βοήθησε πραγματικά πολύ. Ένα νέο συγκρότημα που ερχόταν από την Αγγλία και κανείς δεν ήξερε ποιοι ήμασταν. Είχαμε ένα σωστό κοινό κάθε βράδυ. Ήταν μια καλή περιοδεία.

 

Σας λείπει η χημεία που είχατε επί σκηνής με τον Pat Thrall (κιθαρίστας και μέλος των Pat Travers Band 1978-1980);

Ο Pat ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα καταπληκτικό άτομο. Είναι τόσο ταλαντούχος σε τόσο πολλά πράγματα. Ως κιθαρίστας, αυτός είναι πιθανώς ένας από τους πιο αγαπημένους μου κιθαρίστες. Είναι επίσης μηχανικός ήχου και παραγωγός, και στη συνέχεια είναι ένα από τα πιο αστεία άτομα που έχω γνωρίσει ποτέ.

 

pat7Αισθανόσασταν λίγο νευρικός όταν εμφανιστήκατε με τον Todd Rundgren  στο Saturday Night Live, το 1981;

Όχι, καθόλου. Αισθάνθηκα πραγματικά πολύ άνετα και είχα κάνει πολλές πρόβες με το εν λόγω συγκρότημα. Έτσι, ένιωσα πολύ άνετα. Δεν ήμουν καθόλου νευρικός. Ο Todd είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου καλλιτέχνες και είναι επίσης καλός φίλος και αστείος τύπος. Ήμουν περήφανος που ήμουν σε θέση να το κάνω αυτό. Φυσικά, ήμουν λίγο νευρικός, αλλά καλός νευρικός.

 

Ποιες είναι οι επιρροές σας ως κιθαρίστας;

Όταν άρχισα να παίζω ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και εκείνη την εποχή είχαμε όλους αυτούς τους θαυμάσιους guitar heroes όπως τους Eric Clapton, Jeff Beck, Jimmy Page, Jimi Hendrix, Carlos Santana, Β.Β. King. Τόσους πολλούς μοναδικούς κιθαρίστες και εκείνοι ήταν οι επιρροές μου. Όλοι αυτοί οι τύποι.

 

Έχω δει μια σπάνια φωτογραφία σας με τους Thin Lizzy στο studio κατά τη διάρκεια της μίξης για το “Bad Reputation” album (1977) τους. Πώς συνέβη αυτό;

Oι Scott Gorham και Brian Robertson ήταν οι δύο κιθαρίστες των Thin Lizzy εκείνη την εποχή. Ήμασταν πολύ καλοί φίλοι και είχα τον Brian να παίζει σε ένα τραγούδι στο “Makin’ Magic” album μου και, στη συνέχεια, ήμασταν στο Τορόντο του Καναδά ηχογραφώντας το “Putting it Straight” album (1977) και αυτοί ηχογραφούσαν το “Bad Reputation” επίσης στο Τορόντο. Έτσι, ζήτησα από τον Scott να έρθει και να παίξει σε ένα τραγούδι (σ.σ: “Speakeasy”) στο album μου. Αλλά εμείς ζούσαμε στο Λονδίνο και κάναμε συνέχεια παρέα και περνούσαμε υπέροχα. Ήμασταν όλοι νέοι στο Λονδίνο, κοκκαλιάρηδες με μακριά μαλλιά. Απλά περνούσαμε καλά (γέλια).

 

pat5Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία το να παίξετε με τον Alice Cooper στην Rock Legends κρουαζιέρα το 2015;

Αυτό ήταν τόσο φοβερό. Είχα συναντήσει τον Alice μόνο μια-δυο φορές. Τον συνάντησα στο παρελθόν για λίγα λεπτά στην Arizona. Κάναμε μαζί μια συναυλία σε εξωτερικό χώρο και ήταν τόσο ευγενικός και τόσο ωραίος. Μετά ήμασταν σε αυτή την κρουαζιέρα, και η σύζυγός μου και εγώ, αποφασίσαμε να πάμε στο δείπνο και ο Alice καθόταν εκεί. Κάποιος άλλος που γνωρίζω καθόταν δίπλα μας, και πήγα να πω ένα «γεια» σε αυτό το άτομο και ο Alice είπε: «Γεια σου Pat, είναι τόσο ωραίο που σε βλέπω. Θα ήθελα πραγματικά να έρθεις και να παίξεις κατά τη διάρκεια του encore μας» και είπα: «Μάλιστα, κύριε. Αυτό θα ήταν σπουδαίο» . Αυτό ήταν υπέροχο, ήμουν πολύ κολακευμένος. Παίξαμε το “School’s Out”.

 

Είναι κολακευτικό το ότι έχετε επηρεάσει κιθαρίστες όπως ο Kirk Hammett των Metallica;

Ναι, απολύτως. Υπάρχουν μερικοί άλλοι σπουδαίοι κιθαρίστες που τους αρέσει αυτό που κάνω, όπως ο Nuno Bettencourt (Extreme) και ο Paul Gilbert από τους Mr. Big. Αυτός ήταν πάντα πολύ υποστηρικτικός. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό. Αυτό είναι υπέροχο. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω, αλλά, ναι, είμαι πολύ κολακευμένος.

 

Πιστεύετε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το YouTube και το Facebook έχουν βοηθήσει νεότερους ακροατές να μάθουν για τη μουσική σας;

Ω, απολύτως. Θυμάμαι όταν βγήκε το πρώτο iPod χρόνια πριν, και τα παιδιά μου το αγόρασαν. Ήταν πολύ νεότερα. Άκουγαν μουσική και ξαφνικά ακούω ένα κομμάτι από το πρώτο album του Jimi Hendrix. Το άκουγαν αυτό. Εκτίθονταν σε όλα για να δουν αν τους αρέσουν, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για τον καλλιτέχνη. Ήταν μόνο η μουσική. Στην πραγματικότητα, σήμερα είναι η καλύτερη εποχή για νέους μουσικούς, ακόμη και για πιο έμπειρους μουσικούς, όπως εγώ, επειδή είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να φτάσουμε στους οπαδούς μας. Οι οπαδοί μας είναι σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορείς να φτάσεις ανθρώπους μόνο στη γειτονιά σου και στη αυλή σου. Είσαι σε θέση να φθάσεις σε άνθρωπους απ’ όλο τον κόσμο και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.

 

pat8Είστε ευχαριστημένος με την επιστροφή των δίσκων βινυλίου;

Δεν ξέρω πολλά για τον ήχο. Δεν ξέρω για το σύστημα και την κεφαλή. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που παίζουμε το δίσκο στο πικάπ, η ποιότητα του ήχου πέφτει τη στιγμή που το παίζουμε, γιατί το βινύλιο σκίζεται κάθε φορά που η βελόνα περνά μέσα από το αυλάκι. Αλλά αυτό που όντως απολάμβανα ήταν το εξώφυλλο του album και ήμασταν σε θέση να έχουμε καλό artwork σ’αυτούς τους δίσκους, ενώ σε ένα εξώφυλλο CD χρειάζεσαι μεγεθυντικό φακό, για να διαβάσεις ή να δεις το ο,τιδήποτε.

 

Είχατε γνωρίσει ποτέ τον Stevie Ray Vaughan;

Ο Stevie Ray Vaughan ήταν απολύτως εκπληκτικός. Κατάφερα να τον δω μία φορά πολύ καιρό πριν, αλλά ένα από τα πιο αγαπημένα μου πράγματα που έκανε, ήταν το session με τον Albert King σε ένα τηλεοπτικό studio. Ήταν και οι δύο τόσο καλοί. Είναι ένα υπέροχο video για να παρακολουθήσεις.

 

Σας ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να σας συναντήσω στην Ελλάδα κάποια μέρα.

Κι εγώ, επίσης. Δεν έχω πάει ποτέ στην Ελλάδα και θα ήθελα πολύ να πάω στην Ελλάδα. Διαβάζω για την Ελλάδα συνέχεια, τόσο για την ιστορία όσο και για την αρχιτεκτονική. Θα ήταν υπέροχο να έρθω εκεί. Έχει τόσο μεγάλη ιστορία. Θέλω να παίξω εκεί με το συγκρότημα. Δεν ξέρω πότε θα συμβεί αυτό, αλλά ελπίζω όχι σε πολύ καιρό.

 

Ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Pat Travers για τον χρόνο του.

Official Pat Travers website: http://www.pattravers.com

Official Pat Travers Facebook page: https://www.facebook.com/pattraversband

Δείτε το video για το “Never Gonna Give You Up”: https://www.youtube.com/watch?v=GfiJTD8lFy4&feature=youtu.be

Αφήστε το σχόλιό σας