Ο Μύρωνας Στρατής είναι ένας από τους πιο πετυχημένους τραγουδιστές της γενιάς του. Από την αρχή της καριέρας του παραμένει ίδιος είναι χαμηλών τόνων και προσπαθεί να μην προκαλεί με τα προσωπικά του, αλλά πάντα θέλει να αγγίζει με την μουσική του το αγαπημένο του κοινό που τόσο τον έχει στηρίξει.

Αληθινός και με την απαραίτητη στιβαρότητα τα λέει χωρίς να έχει ενδοιασμούς και θα σας βάλει σε σκέψεις. Φαίνεται ότι είναι πολύ καλά αυτό το διάστημα και στα προσωπικά του και στα επαγγελματικά του!

Είστε έτοιμοι;

Συνέντευξη: Ηρώ Τζημίκα 

Μύρωνας-Στρατής-1Καλώς σε βρήκα Μύρωνα! Πώς είσαι; Δεν έχει τύχει να γνωριστούμε παλαιότερα…

Όντως Ηρώ. Ξέρεις συνήθως κάπου πετυχαίνει ο ένας τον άλλον σε αυτό τον χώρο. Πάντως είμαι καλά κι είμαι χαρούμενος γιατί βρισκόμαστε στην αγαπημένη μου Νέα Σμύρνη και σε πολύ λίγο θα συζητάμε μαζί ακόμα περισσότερα πράγματα!

Ακριβώς. Μίλησε μου λίγο γι’ αυτό το μέρος.

Μου αρέσει η περιοχή μου, αλλά μη νομίζεις ότι βγαίνω και πολύ εδώ τριγύρω. Από τα νότια προάστια που είναι τα πιο κοντινά στο κέντρο, αυτό το μέρος νομίζω είναι το πιο όμορφο. Έχει την μεγάλη πλατεία, έχει τα δέντρα, το πράσινο…

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια και τον μικρό Μύρωνα;

Κοίταξε, εγώ είχα μία μαμά η οποία με αγαπούσε πάρα πολύ και μπορώ να πω ότι ήταν κι υπερπροστατευτική οπότε ήμουν περισσότερο παιδί του διαμερίσματος. Δεν έχω ζήσει πολύ την αλάνα κι αυτές τις μεγάλες σκανδαλιές που έχουν ζήσει άλλοι της ηλικίας μου. Αυτό με έκανε αρκετά ντροπαλό παιδί και νομίζω ότι ακόμα το κρατάω αυτό! Αν και τώρα με τη δουλειά μου έρχεται σε τεράστια κόντρα. καταλαβαίνεις! Επίσης από μικρός ξεκίνησα να αγαπάω και τη μουσική, ακούγοντας ώρες αγαπημένα τραγούδια στο πικάπ. Μεγαλώνοντας είχα τις παρέες μου και παράλληλα και τις κιθάρες μου! (γέλια) Ξέρεις τώρα…

Κάτι αστείο που θυμάσαι από τότε;

Καλά υπάρχουν μερικά σκηνικά, αλλά επειδή ήμουν και συνεσταλμένος πολύ, ακόμα και κάτι απλό να κάναμε, για παράδειγμα μία κοπάνα, εμένα αυτό θα μου φαινόταν τραβηγμένο! (γέλια) Πηγαίναμε τις πρώτες ώρες για καφέ στην τρίτη Λυκείου κι εγώ στις 7 το πρωί ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Μιλάμε για βαθιά ευτυχία. (γέλια) Επίσης όλη μου την ενέργεια την έβγαζα στη μουσική και γι’ αυτό δε δοκίμασα ποτέ ναρκωτικά και τσιγάρο! Η δική μου η τρέλα ήταν πάντα στη μουσική και στα συγκροτήματα.

Ας περάσουμε όμως στην επικαιρότητα. Να φανταστώ παρακολουθείς τι γίνεται αυτό το διάστημα με τους πρόσφυγες…

Είναι ένα τεράστιο θέμα και φυσικά δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, αλλά κι όλης της Ευρώπης! Όμως το μεγαλύτερο «φορτίο» πέφτει σε εμάς γιατί σχεδόν όλες οι χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε και γιατί όχι να εντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στην καθημερινότητά μας. Δεν ξέρω τι είδους ανάλυση μπορείς να κάνεις πάνω σε αυτό το θέμα. Εδώ φαντάσου οι μεγαλύτεροι κοινωνιολόγοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Εγώ θέλω να κοιτάζω την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος και να μην είμαι ξενοφοβικός. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι λαθρομετανάστες. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς είναι μορφωμένοι. Γιατροί, δικηγόροι, οικογενειάρχες. Έρχονται να γλυτώσουν και πιστεύω πρέπει να τους φερθούμε αντίστοιχα. Οι Έλληνες όμως εκτός των δικών τους προβλημάτων, έχουν δείξει μεγάλη καρδιά. Έχω βοηθήσει κι εγώ με ρούχα και τρόφιμα και μακάρι να έχει ένα αίσιο τέλος.

Ήρθε ακόμα κι η Αντζελίνα Τζολί για να δει από κοντά την κατάσταση αυτή…

Και καλά έκανε. Όταν έρχονται για οποιονδήποτε λόγο τόσο μεγάλοι σταρ, πόσο μάλλον για κάτι τέτοιο τώρα, στρέφουν όλη την προσοχή πάνω τους. Έπαιξε το θέμα σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει!

Ποια είναι η μεγαλύτερη χαζομάρα που άκουσες το τελευταίο διάστημα;

Δεν μπορώ τα σχόλια για τους ξένους ότι αυτοί το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να βιάζουν, ότι είναι παλιάνθρωποι κι ότι θέλουν το κακό μας! Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό κι υπάρχουν παντού καλοί, αλλά και κακοί άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή το να μας πιάσει ξενοφοβία είναι το χειρότερο πράγμα και δε θα έχει καλό τέλος. Είναι μία δύσκολη κατάσταση και πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, δεν πρέπει να το τραβάμε στα άκρα.

Γενικότερα ακούμε πολλά δυσάρεστα το τελευταίο διάστημα κι ένα ακόμα ήταν κι αυτό με τον Παντελή Παντελίδη. Σου έχει συμβεί να τρακάρεις ποτέ;

Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα με αυτό το θέμα. Είναι χιλιάδες οι θάνατοι που προκαλούνται από αυτό κάθε χρόνο. Στεναχωρήθηκα πολύ όταν το άκουσα και πραγματικά αυτό το τραγικό περιστατικό, να βγει μόνο σε καλό και να ανοίξει τα μάτια του κόσμου. Γενικότερα το έχει αυτό η κουλτούρα του Έλληνα. Το κατανοούμε εύκολα ενώ δεν θα έπρεπε! Μία φορά κινδύνεψα κι εγώ όταν ήμουν φαντάρος. Δεν είχα πιει ή κάτι τέτοιο, απλώς στη στροφή είχε λάδια ο δρόμος κι έφυγα σε ένα χωράφι. Δεν μου συνέβη κάτι ευτυχώς, αλλά ακόμα από αυτό το μικρό περιστατικό ταρακουνήθηκα. Είναι μέχρι να συμβεί σε εμάς τελικά για να δώσουμε την απαραίτητη βάση σε όλα τα θέματα.  Είναι κρίμα.

Για πες μου όμως κάτι αισιόδοξο να ανέβει η ψυχολογία μας. Τελικά «νικάει» το φιλί;

(γέλια) Είναι ωραίο πράγμα η αισιοδοξία κι είναι ακόμα πιο ωραίο να κυνηγάμε την ευτυχία και να τη βρούμε. Είναι πολύ σημαντικό οπότε ναι, το φιλί νικάει και πρέπει να νικάει. πόσο μάλλον σε τέτοιες μέρες. Το τραγούδι το είχα γράψει σε μία ωραία φάση της ζωής μου και με χαρακτηρίζει!

Επίσης μου άρεσε κι ένα άλλο τραγούδι από το δίσκο το «Δύο Ζωές». Τελικά φτάνει μόνο μία ζωή για να πεις ότι έζησες όσα ήθελες;

Όντως; Κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου. Σίγουρα δεν φτάνει, γι’ αυτό και πρέπει τη ζωή μας να μην την πετάμε στα σκουπίδια. Αυτό που λέγαμε και πιο πριν. Όσο περνάνε οι μέρες να βλέπουμε κάτι καλό σε αυτό το ταξίδι μας κι όχι να κλαίμε συνέχεια για κάτι που δεν έχουμε. Μία μέρα θα έχουμε πάει 70 χρονών και θα λέμε τι έγινε;

Αν είχες δεύτερη ζωή θα την ζούσες πάλι εδώ; Πες μου και την χρονολογία!

Νομίζω είμαστε καλά στην Ελλάδα άσχετα αν έχουμε προβλήματα. Και την Ελλάδα δεν την αλλάζω. Υπάρχουν άλλες χώρες στον κόσμο που είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από ότι εμείς κι υπάρχουν κι αυτές που είναι πολύ καλύτερα. Οπότε θα ήμουν χαρούμενος αν γεννιόμουν πάλι Έλληνας και θα ήθελα να είχα γεννηθεί στο μέλλον! Γιατί νομίζω ότι η ανθρωπότητα είναι σε μία μεταβατική περίοδο και γιατί η βία θα έχει εξαλειφθεί. Είμαι γενικότερα περίεργος μέχρι πιο σημείο μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο γένος. Όσο παράξενο κι αν ακουστεί ζούμε την πιο ειρηνική περίοδο της ανθρωπότητας από την αρχή της. Παλιά είχαν όλη την ώρα πολέμους. Και τώρα έχουμε, αλλά περιορίζονται και σταματούν.

Ας μιλήσουμε και για τον δίσκο «Βαθιές Αναπνοές» ως σύνολο! Πώς ξεκίνησαν όλα;

Λοιπόν όλα ξεκίνησαν όταν βρήκα τα παιδιά της Cobalt Music. Γνωριζόμασταν από πιο παλιά και μόλις έφυγα από την προηγούμενη εταιρεία κι έκανα το επόμενο βήμα μου, πήγα σε αυτούς! Ξεκινάμε, βγάζουμε ένα τραγούδι και στη συνέχεια μου λένε πάμε για δίσκο. Θυμάμαι κιόλας ότι τους είχα πει εγώ: “Μα καλά θέλετε δίσκο εν έτη 2016;” και μου απαντάνε: «Ναι» (γέλια) Ένας δίσκος πρέπει να είναι ένα ενιαίο σύνολο που θα έχει να πει κάτι περισσότερο από ένα σκέτο single. Επίσης πρέπει να μην είναι βαρετός γιατί ο κόσμος βαριέται και πολύ εύκολα. Δεν έχει διάθεση. Οπότε το βάλαμε μπρος, ακούγαμε τραγούδια κι έπεσε η ιδέα να ασχοληθεί με την παραγωγή ο Χρήστος Σούμκα ο οποίος με ξεκλείδωσε σε κάποια θέματα. Έως τότε τα έκανα όλα μόνος μου. Μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας κυκλοφόρησε με 10 τραγούδια τα οποία τα έχω γράψει όλα εγώ, καλώς ή κακώς, (γέλια) εκτός από ένα που τους στίχους τους έχει γράψει ο Θάνος Παπανικολάου. Και τώρα είμαστε εδώ και μιλάμε γι αυτό. Τις προάλλες τον έπιασα στα χέρια μου και είπα μα τι ωραίο πράγμα… Θα καταλήξουμε να ξεχάσουμε τι μορφή έχει ένα cd!

Πάντως τόσα χρόνια έχεις γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, αλλά όπως λέγαμε είσαι χαμηλών τόνων άνθρωπος. Τι είναι αυτό που κάνει τον Μύρωνα να συγκρατιέται;

Είναι δύσκολο να μιλήσω για εμένα. Έχω μία φοβερή τάση στο να αυτοσαρκάζομαι και να μην παίρνω τον εαυτό μου στα σοβαρά. Δεν είναι και πάντα καλό αυτό γιατί οι άνθρωποι που παίρνουν περισσότερο από όσο πρέπει τον εαυτό τους στα σοβαρά πετυχαίνουν και με το παραπάνω! Στην Ελλάδα και το κακό το ψώνιο να έχεις, αλλά αν ξέρεις να το πουλήσεις θα σου βγει. Το έχω δει να συμβαίνει! Απλά θέλω να είμαι ταπεινός στη δουλειά μου. Ακόμα και από την επιτυχία του «Πάνω από όλα» που άρχισαν να με χαιρετάνε στο δρόμο και να με αναγνωρίζουν δεν έχει αλλάξει κάτι. Ο κύκλος μου είναι ο ίδιος!

Έχει αλλάξει κάτι στον χαρακτήρα σου με τα χρόνια;

Νομίζω έχω γίνει λίγο πιο σκληρός γιατί ήμουν πολύ ευαίσθητος, στεναχωριόμουν και έπαιρνα τα πράγματα στα σοβαρά. Σκέψου ότι στις αρχές βγαίναμε με μερικούς φίλους και μπορεί να λέγαμε κάτι και να γελούσαμε λίγο πιο δυνατά και εγώ εκεί να έλεγα: «σταματήστε, μας κοιτάνε»!  Ωρίμασα κιόλας και βλέπω τα πράγματα πιο σφαιρικά.

Μια και μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας, υπάρχει λόγος που έκοψες το μαλλί; (γέλια)

(γέλια) Το μαλλί με τη φράντζα το είχα έτσι πολλά χρόνια και μπορώ να σου πω ότι με βόλευε κιόλας! Το βαρέθηκα όμως, γιατί το είχα κρατήσει κοντά 4 χρόνια!

Καθώς μεγαλώνεις σε φοβίζει ο χρόνος;

Πάρα πολύ και είναι ο βασικός μου φόβος. Ξέρεις μεταγενέστερα και τα γηρατειά. Οπότε ερχόμαστε σε αυτό που λέγαμε για τη ζωή. Την έχουμε μία κι αν είναι να περάσει, ας περάσει με λόγο και σκοπό!

Η σχέση σου με τη μοναξιά;

Τη μοναξιά νομίζω όλοι την έχουμε ανάγκη.  Μετά από σχέσεις ειδικά είναι καλό να μένεις μόνος ώστε να βρεις τον εαυτό σου με ένα τρόπο, να δεις τι γίνεται. Γιατί αν είσαι συνέχεια σε μία σχέση δεν μπορείς να νιώσεις και να κάνεις έναν απολογισμό.

Οπότε να ρωτήσω αν είσαι σε σχέση; (γέλια) Και επίσης στις σχέσεις σου κοιτάς πίσω όταν έρχεται ο χωρισμός;

(γέλια) Θα σου πω ναι, είμαι καλά! Και δεν έχω κοιτάξει ποτέ πίσω στις σχέσεις μου και για να χωρίσω εγώ πάει να πει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος. Θα το προσπαθήσω πολύ για να το κρατήσω , αλλά αν φτάσει σε αυτό το σημείο μάλλον έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες!

Εκτός όλων αυτών θέλω να μου πεις τι πρέπει να κάνει μία φορά ένας άντρας στη ζωή του!

Πολύ δύσκολη ερώτηση αυτή! Ξέρω γω; Να πέσει από αλεξίπτωτο; (γέλια) Αλλά μάλλον θα πω ότι πρέπει να δοκιμάσει να τον ξυρίσει μπαρμπέρης! Το έκανα αυτό αρκετά μεγάλος κι είναι πολύ ωραία εμπειρία. Επίσης θα πω ότι πρέπει να συζήσει και με κοπέλα ώστε να δει τη γλύκα. (γέλια)

Τι θα ήθελες να ξέρεις πιο μικρός που το έμαθες σε μεγαλύτερη ηλικία;

Τι γυναίκες! Θα ήθελα να ξέρω ότι δεν μπορείς να τις καταλαβαίνεις εύκολα και πρέπει απλά να τις αγαπήσεις!

Ποια είναι η σχέση σου με τις γυναίκες;

Η καλύτερη και τις αγαπάω πολύ. Έχω φλερτάρει πολύ στη ζωή μου κι έχω περάσει και πολύ ωραία εξίσου. Από τη φύση τους είναι τα πιο κομψά όντα…

Από όσο ξέρω είχες και δύο μεγάλες σχέσεις…

Ναι, μου αρέσει να επενδύω κι είμαι της σχέσης γιατί στη σχέση όταν δώσεις στον άλλον τον χρόνο που του αξίζει θα σου αποκαλύψει κι άλλα πράγματα του εαυτού του. Στην εποχή μας όμως δεν είναι τα πράγματα για μεγάλες σχέσεις κι είναι χωρίς ειδικό βάρος.

Στα σχέδιά σου είναι ο γάμος;

Θα ήθελα και να παντρευτώ, αλλά και να κάνω παιδιά. Όχι τόσο ο γάμος γιατί είναι κάπως συμβολικό. Αν συζείς και κάνεις και παιδιά, καμία βέρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το παιδί. Δεν το έχω ως σχέδιο στο μυαλό μου ακόμα και νομίζω ότι έχω χρόνο… Αλλά δε θα με πείραζε να γίνω και λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία μπαμπάς, ξέρεις, νομίζω είμαι αρκετά προσγειωμένος.

Με το καλό θα πω εγώ. (γέλια) Επίσης είδα ότι σου αρέσουν και τα ταξίδια κι ότι έχεις μία ιδιαίτερη αγάπη στην Ισπανία…

Ακριβώς! Έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτήν τη χώρα κι έχω γυρίσει όσο μπόρεσα. Έχω πάει Μαδρίτη, Βαρκελώνη, αλλά και στο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο το Σαν Σεμπαστιάν, τη χώρα των Βάσκων.

Ένα ταξίδι που έκανες και θα σου μείνει αξέχαστο;

Πέρσι που πήγα στη Νέα Υόρκη με δύο κολλητούς μου. Περάσαμε 10 ονειρεμένες μέρες το περασμένο Πάσχα. Εκεί απλά θέλει να έχεις χρόνο και χρήματα γιατί είναι πανάκριβα. Φεύγουμε τα χρήματα  χωρίς να το καταλάβεις.

Τέλος τι άλλο να περιμένουμε από το Μύρωνα;

Τρέχουμε με τον νέο δίσκο και τα επερχόμενα singles, επίσης συνεχίζουμε εμφανίσεις παντού με τον Ησαΐα Ματιάμπα και γυρνάμε όλη την Ελλάδα. Γενικότερα από εδώ κι από εκεί!

Δώσε μου και μια ευχή για τον κόσμο και τι πρέπει να διορθώσει ώστε να πάρουν μία ευθεία τα πράγματα.

Αυτό που έχω να ευχηθώ στον κόσμο είναι να μείνει όσο πιο ήρεμος μπορεί και να σκέφτεται όσο καλύτερα μπορεί. Επίσης αυτό που θα πρέπει να διορθώσουν, σχεδόν όλοι, είναι το να βγάζουν φλας καθώς οδηγούν! (γέλια) Πραγματικά νιώθω ότι δεν με σέβεται ο άλλος κι ότι θα πέσω πάνω του… Αυτό θα πω γιατί όλα ξεκινάνε από το πιο μικρό και φτάνουν σιγά, σιγά στο πιο μεγάλο! Λίγη ευγένεια στον δρόμο δεν βλάπτει!

Αφήστε το σχόλιό σας