HIT CHANNEL ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Σεπτέμβριος 2015. Είχαμε την τεράστια τιμή να μιλήσουμε με έναν θρυλικό κιθαρίστα: τον Dave Davies. Είναι περισσότερο γνωστός ως lead κιθαρίστας των The Kinks, ενός από τα καλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Φυσικά, είναι υπεύθυνος για το μνημειώδες riff στο “You Really Got Me”, το οποίο έχει επηρέασει αμέτρητους κιθαρίστες όλα αυτά τα χρόνια. Έχει επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα solo καριέρα και μόλις κυκλοφόρησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 ένα νέο live album με τίτλο “Rippin Up New York City: Live at the City Winery”. Διαβάστε παρακάτω τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας είπε:

 

dave2Γιατί αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε την συναυλία από το City Winery;

Γιατί σκέφτηκα ότι ήταν μια πολύ καλή βραδιά, είχαμε καλό κοινό και ήμουν πολύ χαρούμενος με το συγκρότημα και ήταν μια συναρπαστική βραδιά.

 

Τι πρέπει να περιμένουν οι οπαδοί από την επερχόμενη περιοδεία σας αυτό το φθινόπωρο;

Λοιπόν, πρόκειται να έχουμε μια μίξη από παλιά τραγούδια των Kinks όπως το “You Really Got Me” και κάποια νέα τραγούδια από το “Rippin’ Up Time”. Επίσης, πρόκειται να παίξουμε ένα-δυο καινούργιες ιδέες που έγραψα και πάνω στις οποίες δουλεύω. Έτσι, ανυπομονώ γι’ αυτήν.

 

Είστε ικανοποιημένος με την ανταπόκριση που λάβατε από τους οπαδούς και τον Τύπο για το τελευταίο studio album σας “Rippin’ Up Time” (2014);

Ναι! Θέλω να πω, είχε πραγματικά καλή αποδοχή γενικά και είμαι πολύ χαρούμενος. Υπήρχε πολύ ενδιαφέρουσα κριτική και παρατηρήσεις. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό.

 

Το “Rippin’ Up Time” album βασίζεται σε έναν εφιάλτη που είχατε. Μπορείτε να μας περιγράψετε αυτόν τον εφιάλτη μας;

Είναι αστείο. Δεν ήταν τόσο αστείο στην αρχή. Ήμουν στο New Jersey, ξύπνησα στη μέση της νύχτας και είχα αυτό το κακό όνειρο. Ονειρεύτηκα ότι το παρελθόν, το μέλλον και το παρόν κατά κάποιο τρόπο συνέβαιναν ταυτόχρονα. Ξύπνησα ουρλιάζοντας και έλεγα: «Είναι σκέτη τρέλα εδώ!» Και χρησιμοποίησα αυτή την ιδέα σε μερικά τραγούδια για το “Rippin’ Up Time”, τα οποία βασίζονται σε αυτόν τον εφιάλτη.

 

Πόσο συναισθηματικό ήταν το να γράψετε την αυτοβιογραφία σας “Kink”, που δημοσιεύθηκε το 1996;

Πραγματικά, δεν ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή. Ήταν δύσκολο να θυμηθώ πράγματα. Αλλά όταν άρχισα να παίζω τη μουσική από εκείνες τις εποχές, η μουσική με βοήθησε να θυμηθώ γεγονότα. Αυτά μας μιλάνε για τη ζωή μου. Ήταν μια ενδιαφέρουσα άσκηση το να γράφω για τη ζωή μου.

 

Dave3Το αγαπημένο μου τραγούδι των Kinks είναι το “Death of a Clown” (1967), το οποίο είναι δική σας σύνθεση. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό το σπουδαίο τραγούδι;

Ευχαριστώ! Ω, ναι. Το έγραψα όταν ήμουν λίγο απογοητευμένος με τη μουσική βιομηχανία. Έμοιαζε λίγο με τσίρκο. Έτσι, αυτό με έκανε να σκεφτώ την αναλογία του κλόουν ενός τσίρκου. Ένιωσα σαν ένας απογοητευμένος κλόουν και αυτό προήρθε πραγματικά από αυτή την ιδέα: Ό,τι η μουσική βιομηχανία είναι σαν ένα τσίρκο. Μπορεί να είναι.

 

Όταν ηχογραφήσατε το riff του “You Really Got Me” περιμένατε ότι θα γίνει ένα από τα πιο διάσημα riffs όλων των εποχών;

Θεέ μου, όχι! Θέλω να πω, όταν το κάναμε, εγώ και ο Ray, προφανώς ξέραμε ότι ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο. Δεν είχα καμία ιδέα για το πώς αυτό θα επηρέαζε γενιές ανθρώπων και μουσικών. Τώρα, είναι αρκετά εκπληκτικό το πώς αυτό έχει επηρεάσει τόσους πολλούς ανθρώπους.

 

Είστε περήφανος για το ότι το “The Kinks Are the Village Green Preservation Society” (1968) θεωρείται ένα κλασικό album;

Ω, ναι. Νομίζω ότι είναι πολύ ιδιαίτερο για την δισκογραφία των Kinks. Έχει διαφορετικά είδη μουσικής, αντί για ένα είδος μουσικής που να αναφέρεται σε ένα πράγμα. Συνδυάζει όλες τις πτυχές της ζωής του παρελθόντος και τιμάει το παρελθόν. Μόνο τα καλά πράγματα από το παρελθόν. Ναι, είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέρος αυτής της κληρονομιάς.

 

Είστε ο πρώτος rock μουσικός που χρησιμοποίησε Flying V. Πώς αποκτήσατε την πρώτη Flying V κιθάρα σας;

Την πρώτη φορά που ταξιδέψαμε στην Αμερική για να εμφανιστούμε σε μια τηλεοπτική εκπομπή, το “Hullabaloo”. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και έχασαν την κιθάρα μου στο αεροπλάνο. Και σκεφτήκαμε: «Ω, θα πρέπει να πάρουμε μια καινούργια κιθάρα από κάπου» και κάποιος μας πήγε σε ένα ενεχυροδανειστήριο φεύγοντας από το αεροδρόμιο. Είδα αυτό το κουτί με το αστείο σχήμα στο πίσω μέρος του καταστήματος. Πήγα εκεί και άνοιξε τη θήκη και την είδα. Την ερωτεύτηκα με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Έτσι, αυτό έγινε το «εργαλείο» μου.

 

dave4Ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν ο Steve Marriott των Small Faces σας ρώτησε πώς επιτύχατε τον ήχο του “Waterloo Sunset”;

Ήταν ενδιαφέρον γιατί πειραματιζόμασταν με το delay echo. Τη δεκαετία του ’50 χρησιμοποιούσαν delay στα φωνητικά, το οποίο επίσης εγώ χρησιμοποιούσα στην κιθάρα. Ήταν ένα αρκετά πειραματικό πράγμα που κάναμε σε αυτό το δίσκο (σ.σ: “Something Else by The Kinks” – 1967) με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

 

Θυμώσατε όταν οι Doors αντέγραψαν το “All Day and All of the Night” στο τραγούδι τους “Hello, I Love You”;

Ναι, είναι αστείο γιατί είναι τόσο προφανές ότι αντέγραψαν τους Kinks. Ανακάλυψα χρόνια αργότερα ότι υπήρχε ένα αρχικό demo για αυτό το τραγούδι των Doors και είχαν επίσης μια funky κιθάρα σε αυτό. Αλλά την έβγαλαν, επειδή προφανώς σκέφτηκαν ότι έμοιαζε ακόμη περισσότερο με τους Kinks με αυτή την funky κιθάρα. Έτσι, θα αντέγραφαν το τραγούδι μας εντελώς. Ήμουν αρκετά σοκαρισμένος όταν ανακάλυψα αυτό το demo.

 

Το χιούμορ αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της μουσικής των Kinks. Γιατί πολλοί άνθρωποι φαίνεται να παραβλέπουν αυτό το κομμάτι;

Φυσικά. Νομίζω ότι το χιούμορ βοηθά τους ανθρώπους να λειτουργούν καλύτερα. Μπορείς να πεις αρκετά σοβαρά πράγματα με χιούμορ. Μπορείς να πάρεις πολύ περισσότερες πληροφορίες με ένα αστείο ή με ένα χιουμοριστικό τρόπο θεώρησης της ζωής. Μερικές φορές η ζωή μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, αρκετά σοβαρή, έτσι όλοι χρειαζόμαστε λίγο χιούμορ. Όλοι προσπαθούσαμε να κρατήσουμε το χιούμορ ως ένα ουσιαστικό μέρος της μουσικής. Προσπάθησα να το κάνω αυτό με τη δική μου μουσική γιατί το “Rippin’ Up Time” προέρχεται από μια κακή εμπειρία και προσπάθησα να το κάνω όσο το δυνατόν χιουμοριστικό.

 

Θυμάστε τη συνάντησή σας με τον Jimi Hendrix;

Ναι, ήμασταν σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Σουηδία για να εμφανιστούμε σε κάποιου είδους μουσική τηλεοπτική εκπομπή στη Σουηδία. Ήμασταν και οι δύο στην ίδια εκπομπή. Δεν μιλούσε πολύ. Του άρεσε πολύ το τραγούδι “You Really Got Me”. Είπε ότι ήταν ένα τραγούδι-ορόσημο. Ήταν ένα σπουδαίο κοπλιμέντο από έναν σπουδαίο κιθαρίστα.

 

dave5Ποιες είναι οι επιρροές σας ως κιθαρίστας;

Ω, υπάρχουν τόσοι πολλοί. Δεν ξέρω με ποιον να ξεκινήσω: τον Big Bill Broonzy, τον Lead Belly, τον Eddie Cochran και φυσικά, τον Chuck Berry. Είχε πολύ μεγάλη επιρροή σε όλους μας εκείνη τη στιγμή. Αλλά υπάρχουν πολλοί…

 

Πιστεύετε ότι η δημοφιλής μουσική που γράφτηκε τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70 είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή μουσική;

Είναι δύσκολο να το πω γιατί η pop ήταν πολύ πιο αυθόρμητη τη δεκαετία του ‘60. Επειδή όλα φαίνονταν τόσο νέα. Έτσι, νομίζω ότι τώρα όλοι μας έχουμε τόσο εύκολη πρόσβαση σε όλα τα διαφορετικά είδη μουσικής και έχει γίνει πιο εύκολο να παίξεις μουσική. Αλλά τα ‘60s ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εποχή.

 

Σας αρέσει η διασκευή των Van Halen στο “You Really Got Me”;

Δεν μου αρέσει πολύ, αλλά ήταν κατά κάποιο τρόπο διασκεδαστικό το γεγονός ότι το εν λόγω τραγούδι, ξεκίνησε μια καινούργια καριέρα για κάποιον άλλο. Είναι αρκετά αστείο.

 

Είστε ένα πολύ πνευματικό άτομο. Τι έχετε ανακαλύψει στον πνευματισμό;

Α, δεν ξέρω. Απλά πιστεύω ότι ουσιαστικά είμαστε όλοι συνδεδεμένοι ως ανθρώπινη φυλή. Δεν νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Ζούμε σε διαφορετικές χώρες και μιλάμε διαφορετικές γλώσσες. Νομίζω ότι ουσιαστικά υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στην ανθρώπινη ύπαρξη ή στο να είσαι άνθρωπος. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές τριβές, τραγωδίες, ρατσισμός και μίσος. Είναι λυπηρό διότι βασικά αποτελούμε όλοι μέρος της ίδιας οικογένειας.

 

dave7Είναι κολακευτικό που ο Pete Townshend (The Who) είναι ένας από τους μεγαλύτερους οπαδούς των Kinks;

Ω, είναι υπέροχο, ναι. Ο Pete έχει πλάκα. Ο ίδιος υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής της μουσικής των Kinks, από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Οι Kinks υπήρξαν μεγάλη έμπνευση στο έργο του και στο έργο των Who. Είναι πολύ ωραίο που μας έδωσε όλη αυτή την υποστήριξη.

 

Ξαφνιαστήκατε όταν μάθατε ότι στον John Lennon άρεσε το τραγούδι των Kinks, “Wonderboy”;

Ναι! Γνώριζα ότι οι Beatles άκουγαν πολλή από τη μουσική μας. Αλλά προσωπικά έμεινα αρκετά έκπληκτος όταν έμαθα ότι το “Wonderboy” ήταν ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια των Kinks. Ναι, είναι ωραίο.

 

Είναι πιθανόν να παίξετε ξανά με τον αδελφό σας, Ray;

Λοιπόν, το ελπίζω. Δεν είμαστε νεκροί ακόμα (γέλια)! Ποιος ξερεί; Ίσως στις αρχές του επόμενου έτους ή ίσως μπορούμε να κάνουμε κάτι γύρω στα Χριστούγεννα. Έτσι, θα δούμε.

 

Ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στον Dave Davies για τον χρόνο του.

Official Dave Davies website: www.davedavies.com

Official Dave Davies Facebook page: www.facebook.com/davedaviesofficial

Official Dave Davies Twitter page: https://twitter.com/davedavieskinks

Αφήστε το σχόλιό σας