Ο Αλέκος Κιτσάκης, το «Αηδόνι της Ηπείρου» και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του δημοτικού τραγουδιού έφυγε από τη ζωή στις 2 Φεβρουαρίου…

Το «Αηδόνι της Ηπείρου», όπως είχε χαρακτηριστεί ο Αλέκος Κιτσάκης, «σώπασε» μια για πάντα σε ηλικία 81 ετών (γεν. 1934), στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων όπου και νοσηλευόταν.

Τα πρώτα βήματα στο τραγούδι τα πραγματοποίησε από μικρή ηλικία με την εγκατάστασή του στην Αθήνα όταν ξεκίνησε να συμμετέχει σε εκδηλώσεις της Ηπειρώτικης Ομοσπονδίας.

Κομβικό σημείο για τη σταδιοδρομία του υπήρξε στα τέλη του Μεσοπολέμου μία φιλανθρωπική εκδήλωση που εμφανίστηκε μαζί με την Μαρίκα Κοτοπούλη στο θέατρο «Rex». Η Πριγκίπισσα – τότε – Φρειδερίκη, η οποία είχε δώσει το παρών, ενθουσιάστηκε με τον Αλέκο Κιτσάκη και τον πήρε μαζί της στο παλάτι.

Μετά από ένα μικρό διάστημα αποχώρησε από τα Ανάκτορα και φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Οικοτροφείου της Κέρκυρας, καθώς είχε μείνει ορφανός από νωρίς. Στη συνέχεια σπούδασε παράλληλα στο Ωδείο της Πάτρας και στη Μέση Γεωπονική Σχολή της πόλης.

Με το τέλος των σπουδών του επιστρέφει στην πρωτεύουσα, συμμετέχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές του Ε.Ι.Ρ. και με τη συμβολή του μουσικού Μανώλη Καλομοίρη (σ.σ. ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής της Εθνικής Μουσικής Σχολής της Ελλάδας) πήρε υποτροφία για το Εθνικό Ωδείο των Αθηνών.

Η δισκογραφική καριέρα του ξεκίνησε στην Odeon – Parlophone που διηύθυνε ο Μίνως Μάτσας. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Τζένη Βάνου, Ρίτα Σακελαρίου κ.ά. Ο Αλέκος Κιτσάκης άφησε το στίγμα του στην ελληνική μουσική εκπροσωπώντας επάξια το δημοτικό και το παραδοσιακό τραγούδι. Κατά προγενέστερη δήλωσή του, υπολογίζει ότι έχει ηχογραφήσει περί τα 2.500 – δημοτικά – κομμάτια.

Στις σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής πορείας του διακρίνονται οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες του το 1960 που κατέγραψαν πωλήσεις άνω των 500.000 ο κάθε δίσκος, το 1970 η κυκλοφορία του τραγουδιού «Στης Πάργας Τον Ανήφορο» το οποίο έγινε διεθνής επιτυχία χάρη στον τουρισμό της πόλης της Πάργας και οι συναυλίες του στο εξωτερικό όπου συγκέντρωναν δεκάδες χιλιάδες πλήθους.

Τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Αλέκος Κιτσάκης εξυμνούσαν τη γενέτειρά του, την Ήπειρο, τη φυσική ομορφιά της, τη ξενιτιά, αλλά και τους αγώνες του έθνους.

Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στην υγεία εμφανίστηκαν το 2005, όταν υπέστη έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ακολούθησε και εγχείρηση By Pass. Ο Αλέκος Κιτσάκης έφυγε από τη ζωή στα Ιωάννινα στις 2 Φεβρουαρίου του 2015.

Το «Αηδόνι της Ηπείρου» μπορεί να σίγησε για «πάντα», τα τραγούδια του όμως θα παραμείνουν μία σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Hit-Channel.com

Αφήστε το σχόλιό σας