Αφίσα: Shadow Dancer

Διάρκεια: 101 λεπτά
Σκηνοθεσία:
James Marsh
Σενάριο:
Tom Bradby

Τοποθετημένο στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας το 1990, ένα ενεργό μέρος του IRA γίνεται πληροφοριοδότης της ΜΙ5 προσπαθώντας να προστατέψει τον γιό της.

Το Shadow Dancer δεν είναι η πρώτη, και σίγουρα ούτε η τελευταία ταινία, που καταπιάνεται με το θέμα του IRA. Η διαφορά ίσως εδώ είναι ότι βλέπουμε τα γεγονότα από την πολύπλοκη θέση μιας επαναστάτριας η οποία πρέπει να κατασκοπεύσει την ίδια της την οικογένεια για λογαριασμό της MI5.  Εδώ ακριβώς κρύβεται όλη η ουσία της ταινίας.

Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι αδύναμος στο περιβάλλον που βρίσκεται και οι κινήσεις που κάνει μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να μας δείξει το πόσο πιεστική είναι η θέση της πρωταγωνίστριας μέσω των προσώπων του άμεσου περιβάλλοντός της. Κάθε χαρακτήρας της ταινίας είναι ουσιώδης και όλοι μαζί σχηματίζουν τον πολύπλοκο κοινωνικό ιστό που είχε δημιουργηθεί. Ακόμα και βλέποντας τις κινήσεις όλων σαν θεατής είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος είναι ο ρόλος ποιου, πόσο μάλλον τι είναι αλήθεια και τι όχι, πράγμα αρκετά φρικιαστικό ειδικά αν προσπαθήσει κανείς να μπει στη θέση των χαρακτήρων. Σε αυτό το μπέρδεμα προστίθεται και το γεγονός ότι η ταινία προϋποθέτει κάποια γνώση πάνω στα ιστορικά γεγονότα για να είναι πιο ξεκάθαρη, πράγμα πολύ κακό για ένα τέτοιο θέμα.

Προσπαθώντας να αναλύσει τον μικρόκοσμο του επαναστατικού κινήματος του IRA αλλά και των δυνάμεων που επικρατούσαν στην MI5 η ταινία γίνεται φλύαρη στα μισά της εξέλιξής της, γεγονός το οποίο κουράζει. Η ανατροπή όμως που έρχεται στο τέλος της είναι αρκετή για να κάνει τον θεατή να το ξεχάσει αυτό.

Τελικά πρόκειται για μια καλή ταινία, τεχνικά είναι σχεδόν άψογη, η ατμόσφαιρα του Μπέλφαστ είναι αποπνικτική, οι ηθοποιοί πολύ καλοί και είναι ενδιαφέρουσα παρότι γίνεται κουραστική σε κάποια σημεία. Απαιτεί την προσοχή του θεατή και λόγω αυτού την εκτιμάς κάποιες ώρες αφού έχει τελειώσει, πράγμα που σημαίνει ότι σε βάζει σε σκέψεις θέλοντας και μη.

Αφήστε το σχόλιό σας