53 χρόνια συμπληρώνει σήμερα ο δεύτερος δίσκος των Beatles, χάρις στον οποίο η μπάντα επέκτεινε την παρουσία της στο Νο1 για 51 εβδομάδες.

Αν υπάρχει μία μορφή στη μουσική που (θα έπρεπε να) λατρεύεται όπως οι θεότητες στις θρησκείες, τότε αυτή δεν είναι άλλη από τους μυθικούς The Beatles.

Κι αν ο αριθμός «3» είναι αυτός που διατηρεί συμβολική έννοια, στη συγκεκριμένη περίπτωση το «4» διαδραμάτισε τον καταλυτικότερο ρόλο. Χάρις στην καρμική ένωση του John Lennon, του Paul McCartney, του George Harrison και του Ringo Starr, η ανθρωπότητα γνώρισε το συγκρότημα με την πιο βαρυσήμαντη επιρροή και το πιο άφθαρτο αντίκτυπο τόσο στη rock όσο και στο μουσικό τοπίο ευρύτερα.

Ωστόσο, λίγες γραμμές θα είναι πάντα ανίκανες να συνοψίσουν τα στοιχεία καινοτομίας, ευρηματικότητας και φαντασίας που εμφύσησαν στο έργο τους.

Ένα ορόσημο στο ντεμπούτο υπεροχής των «σκαθαριών» ήταν ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος τους, ο οποίος κυκλοφόρησε μία ημέρα σαν και αυτή, το 1963.

Τέσσερις μήνες έπειτα από το παρθενικό τους άλμπουμ «Please Please Me» (Μαρ. ’63), το οποίο κατέκτησε την κορυφή του chart του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Beatles επισκέφθηκαν ξανά τα θρυλικά και συνάμα ιστορικά στούντιο ηχογράφησης του «Abbey Road» για να ετοιμάσουν 14 ολοκαίνουρια τραγούδια.

Το «With the Beatles», όπως ονομάστηκε το δεύτερο στουντιακό άλμπουμ του γκρουπ, κυκλοφόρησε τελικά με την ετικέτα της Parlophone (υπό την «ομπρέλα» της EMI) στις 22 Νοεμβρίου 1963 σημειώνοντας πρωτόγνωρη εμπορική επιτυχία. Συμπτωματικά, βέβαια, η ημέρα συνέπεσε με τη δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου John F. Kennedy που σόκαρε την κοινή γνώμη.

Οι προ-παραγγελίες του κοινού ανήλθαν σε πάνω από μισό εκατομμύριο, ενώ άλλες τόσες ήταν οι πωλήσεις αντιτύπων που κατεγράφησαν κατά την επόμενη – τότε – διετία. Συνολικά, ο δίσκος ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεων και έγινε το δεύτερο άλμπουμ που είχε κατορθώσει έως εκείνη την εποχή να σημειώσει το ανάλογο νούμερο απήχησης στη Μεγάλη Βρετανία (σ.σ. Σε αυτά τα επίπεδα είχαν κυμανθεί και οι πωλήσεις του soundtrack από την κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ του Broadway, «South Pacific»).

Ένα έτος στην κορυφή του chart

Με το «With the Beatles», οι Beatles επέκτειναν την παρουσία τους στην κορυφή του βρετανικού chart για 51 συνεχόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, η εν λόγω δουλειά πέρασε 21 εβδομάδες στο Νο1, σε συμπλήρωση των τριάντα εβδομάδων που βρέθηκε στην ίδια θέση το «Please Please Me».

Εν ανιτθέσει με το «Please Please Me», τα τραγούδια του «With the Beatles» δεν είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως σε singles 45 στροφών, ούτε ηχογραφήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα. Απαιτήθηκαν εφτά συνεδρίες μέσα σε τρεις μήνες ώστε να ολοκληρωθεί το LP.

Από τα 14 τραγούδια του άλμπουμ, τα οχτώ γράφηκαν από το δίδυμο του John Lennon και του Paul McCartrney και ένα από τον George Harrison. Τα υπόλοιπα κομμάτια ήταν επανεκτελέσεις rock ‘n’ roll επιτυχιών της εποχής.

Τότε γνωρίσαμε και το «Hold Me Tight», το οποίο αρχικά προοριζόταν για το «Please Please Me», όμως μετά από 13 λήψεις το αποτέλεσμα κρίθηκε μη ικανοποιητικό. Εν τέλει, το single ηχογραφήθηκε ξανά για να συμπεριληφθεί στο «With the Beatles».

Το «With the Beatles» ήταν επιπλέον η πρώτη δουλειά του εμβληματικού συγκροτήματος που κυκλοφόρησε στη Βόρεια Αμερική. Ειδικότερα, τρεις ημέρες μετά την κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατέθηκε και στον Καναδά υπό τον ελαφρά αλλοιωμένο τίτλο «Beatlemania! With the Beatles».

Το εξώφυλλο και οι διαφορετικές εκδόσεις

Το εξώφυλλο του δίσκου επιμελήθηκε ο Robert Freeman, ο πιο αγαπημένος φωτογράφος των Beatles εκείνα τα χρόνια. Τα μέλη της μπάντας του ζήτησαν να εμπνευστεί από τις φωτογραφίες που τους είχε τραβήξει ο Astrid Kirchherr στις διαφορετικές εμφανίσεις τους στο Αμβούργο της Γερμανίας. Τα χαρακτηριστικό πορτρέτο των Beatles για τις ανάγκες του «With the Beatles» λήφθηκε με μισό – σκιασμένα και μη χαμογελαστά πρόσωπα.

Κατά σειρά από αριστερά: Το αυθεντικό εξώφυλλο στη Μεγάλη Βρετανία, η έκδοση του Καναδά και το αλλαγμένο εξώφυλλο από την Αυστραλία.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι στην EMI της Αυστραλίας δεν είχε παραληφθεί η συγκεκριμένη φωτογράφιση, χρησιμοποιήθηκε μία άλλη εικόνα των Beatles σε παρόμοιο οπτικό στιλ. Το ίδιο το γκρουπ δεν είχε γνώση για την αντικατάσταση αυτή, έως ότου πληροφορήθηκε για το συμβάν στην αυστραλιανή περιοδεία του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του.

Οι τίτλοι των τραγουδιών του «With the Beatles»

A Side

 1. It Won’t Be Long
 2. All I’ve Got To Do
 3. All My Loving
 4. Don’t Bother Me
 5. Little Child
 6. Till There Was You
 7. Please Mister Postman

B Side

 1. Roll Over Beethoven
 2. Hold Me Tight
 3. You Really Got A Hold On Me
 4. I Wanna Be Your Man
 5. Devil In Her Heart
 6. Not A Second Time
 7. Money

Αφήστε το σχόλιό σας