Μία γευστικότατη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, πλούσια σε μυρωδιές και εξομολογήσεις, έδωσε ο Σάκης Ρουβάς.

Ο Σάκης Ρουβάς βρήκε χρόνο μέσα στο πιεστικό πρόγραμμα των γυρισμάτων του «The Voice Of Greece» και παραχώρησε συνέντευξη στην «Καθημερινή», μαγειρεύοντας ο ίδιος δύο περίφημα κερκυραϊκά πιάτα. Την παστιτσάδα του για την οποία υπερηφανεύεται και ένα ψάρι μπιάνκο.

Η συζήτηση με τη δημοσιογράφο Μαρία Κατσουνάκη ξεκίνησε με τις «αλλαγές στη ζωή» και τους «κύκλους που κλείνουν»:

«Πιστεύω ότι η ζωή είναι ένας συνδυασμός. Υπάρχει λόγος που βρισκόμαστε σε αυτόν τον πλανήτη. Όπως ένα σχέδιο, το οποίο μπορούμε ή να το υπηρετήσουμε είτε όχι. Είναι ελεύθερη η βούλησή μας. Το ιδανικό είναι να ανιχνεύσουμε ποιο είναι το σχέδιο στην ψυχή μας. Υπάρχει ένας ανώτερος εαυτός μέσα μας, που μας καθοδηγεί αν μπορούμε να τον ακούσουμε. Το δύσκολο είναι να ευθυγραμμίσουμε τον ανώτερο εαυτό με το μυαλό μας και την καρδιά μας.»

«Είναι σύνθετο. Έχει κόπο», σχολιάζει και συνεχίζει: «Θα σας αντιπαραθέσω το δράμα της οικογένειας Ωνάση. Το παραμύθι δεν έχει να κάνει με τα υλικά αγαθά. Πάμπλουτοι δυστυχισμένοι και πάμπτωχοι ισορροπημένοι που βρίσκουν νόημα στον τρόπο που ζουν. Αυτό είναι από μόνο του μια ευλογία. Δεν θα πω ευτυχία. Το να είσαι ευτυχισμένος δεν είναι το ζητούμενο σε αυτή τη ζωή. Το νόημα, είναι το ζητούμενο. Να ζει κανείς για κάποιο λόγο. Είναι πάνω από τον στόχο, την ευτυχία.»

Θα έλεγε κανείς ότι μιλά από θέση ισχύος.

«Μέχρι τα 18 μου δεν ήμουν έτσι. Είμαι τυχερός που μπορώ να δω όλες τις όψεις του νομίσματος. Επίσης, τι εννοείτε “ισχύ”; Την οικονομική ευρωστία; Είδατε πώς έχουμε συνδέσει τα πάντα με το χρήμα; Δεν λέω ότι με το χρήμα το πρακτικό κομμάτι της ζωής δεν γίνεται πιο εύκολο. Δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα καλύτερο.»

Στην πορεία, ο Σάκης Ρουβάς αναφέρεται με ζέση στην πολύχρονη σχέση του με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα»:

«Αλλο να μιλάς κι άλλο να το βιώνεις. Τι να σας πω… έχουμε χάσει το νόημα της ζωής. Συζητάμε για χρήματα, για οικονομικά θέματα, και ξεχνάμε ότι ζούμε. Πρέπει να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα “ευχαριστώ” που είμαστε καλά και μας έχει δοθεί αυτό το δώρο. Ό,τι έχω δει και νιώσει εκεί, δεν αναπληρώνεται ούτε υποκαθίσταται από κάτι άλλο.»

Είπε «υπήρξα τυχερός»…

«Όχι. Λάθος λέξη. Ευλογημένος. Γνώρισα τη ζωή σε μεγάλη γκάμα των εμπειριών που προσφέρει.»

Είναι η ομορφιά ευλογία;

«Δεν συμπεριλαμβάνω την εμφάνιση. Η μορφή μας αντανακλά την ψυχή μας. Λέω για την ομορφιά που αναδίνει το βλέμμα, η αύρα, η ενέργεια. Έχω δει όμορφους ανθρώπους χωρίς κλασική ομορφιά.»

Σάκης Ρουβάς - Sakis Rouvas - Hit Channel

Τον περιέγραφαν πάντα με λυρισμό και επίθετα χωρίς τέλος.

«Στην πραγματικότητα είμαι ένας καθρέφτης πάνω στον οποίο ο καθένας βλέπει τον εαυτό του. Αν το σπουδαίο για κάποιον είναι η κλασική ομορφιά θα παρατηρεί αυτό. Αν είναι η κίνηση, θα εγκωμιάζει την κίνηση ή την ενέργεια. Ο καθένας συνδέεται με αυτό με το οποίο θέλει να συγκριθεί ή έχει και μπορεί να αναγνωρίσει.»

Δεν ήθελε κάποιες φορές ο Σάκης Ρουβάς να «στραπατσάρει» το άψογο της εμφάνισης;

«Πέρασα περιόδους τη ζωή μου που θεωρούσα την εξωτερική εμφάνιση κάτι πολύ σημαντικό. Είναι όμως ένας συνδυασμός πραγμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώνουμε κάτι που αφορά μόνο την εμφάνιση, γιατί η άσκηση για παράδειγμα, βοηθάει και στην υγεία. Υπάρχουν παράπλευρα στα οποία επενεργεί, στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας. Ο καθένας μας είναι πολλοί ρόλοι μαζί. Γιατί να βάζουμε ταμπέλες συνεχώς; Δεν είμαστε ένα πράγμα οι άνθρωποι, αλλά πολλά μαζί.

Το θέμα είναι αν τα αναγνωρίζουμε ή συμβαίνουν ερήμην μας. Οι άνθρωποι που μας έχουν σφραγίσει είναι εκεί, εμείς τους ανακαλύπτουμε σε διαφορετικές εποχές και χρονικές στιγμές. “Είμαι” όλοι οι άνθρωποι που έχω συναντήσει και με έχουν επηρεάσει κατά το ελάχιστο. Ο εαυτός μας είναι τα πάντα. Είναι τι ανακαλύπτουμε κάθε φορά. Τι επιλέγουμε κάθε φορά. Προσδοκώ και ελπίζω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Γι’ αυτό εργάζομαι.»

Ποια είναι η σχέση του με τη μαγειρική;

«Μου άρεσε από μικρός να μαγειρεύω. Θυμάμαι τη γιαγιά να κόβει φέτες ψωμί και να τις αλείφει με τη σάλτσα, πριν γίνει το φαγητό. Πολλές φορές χορταίναμε από αυτό. Τέσσερα αγόρια. Τρία από τη μητέρα μου και ένα από επόμενο γάμο του πατέρα μου. Θυμάμαι να μαζεύουμε τις ελιές, την πετσέτα με το ψωμί, τις ελιές, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, ρίγανη, φέτα και λάδι. Πανδαισία. Ο συνδυασμός με έκανε να αδημονώ να πάω να μαζέψω τις ελιές.

Είχα επαφή με τη γη από τότε που γεννήθηκα. Μεγάλωσα σε ένα μέρος όπου ήταν εκτός σχεδίου πόλεως, σε χωράφια, δασάκι, δέντρα. Είμαστε σε ένα δωμάτιο πέντε άτομα. Μερικά πράγματα ήταν τραυματικά, κυρίως ο χειμώνας. Έσταζε η οροφή. Δεν θυμάμαι χειμώνα χωρίς να στάζει η οροφή. Είμαστε και κοντά στον διάδρομο προσγείωσης των αεροπλάνων. Κάθε φορά κουνιόταν η σκεπή. Τα θυμάμαι όλα αυτά πολύ καλά…

Μεγαλώνοντας και με κάποιο θυμό πολλές φορές έβλεπα τον Ελαιώνα της Κέρκυρας, που είναι απέραντος, και εντελώς αναξιοποίητος. Θα μπορούσε να γίνει ένα υπέροχο προϊόν – ένα. Να παράγουμε λάδι και να το εξάγουμε σε όλον τον κόσμο.»

Σάκης Ρουβάς - Sakis Rouvas - Ζήτημα Ζωής (video clip) - Hit Channel

Ο Σάκης Ρουβάς είναι πλέον 45. Θα άφηνε το τραγούδι για να ασχοληθεί με την πολιτική;

«Το τραγούδι είναι το μέσον επικοινωνίας μου με τον κόσμο. Ο τρόπος μου να ενώνομαι με τον κόσμο. Δεν θα το αφήσω. Εξάλλου όλοι μας ασκούμε πολιτική με τον τρόπο μας. Και από αυτά που κάνουμε και από αυτά που δεν κάνουμε.»

Το star system αφήνει τους ανθρώπους να μεγαλώσουν;

«Αν μου περιγράψετε τι είναι το star sustem θα σας απαντήσω… Το σύστημα μέσα στο οποίο ζω με βοηθάει να μεγαλώσω, να εξελιχθώ, να προχωρήσω. Το γεγονός ότι επικοινωνώ με ανθρώπους. Δεν είμαι, φυσικά, όπως ήμουν στα 18. Οι αντοχές μειώνονται αλλά όλα τα άλλα ωριμάζουν και γίνονται καλύτερα. Η συνειδητότητα με την οποία ζούμε βελτιώνεται στον χρόνο.»

Η σχέση με τη θρησκεία:

«Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι είμαι βαθιά θρησκευόμενος και όχι με την κλειστή έννοια. Προσεύχομαι, διαλογίζομαι. Η προσευχή είναι μια μορφή διαλογισμού, είναι ένας τρόπος ενδοσκόπησης, σε βοηθάει να βρεις το κέντρο σου ξανά.»

Αισθάνθηκε ο Σάκης Ρουβάς ότι έχασε το «κέντρο» του;

«Πολλές φορές… Το κέντρο χάνεται όταν δημιουργούμε μπλοκαρίσματα, με ιδέες και σκέψεις που ανακυκλώνονται και αυτοτροφοδοτούνται. Ενας εσωτερικός πόλεμος, με τον οποίο δεν είναι εύκολο να ζει κανείς. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι υπέροχος άνθρωπος, εξαιρετικός. Η Εκκλησία μας είναι πολλά πράγματα, όχι κάτι άκαμπτο και μονοδιάστατο. Σκεφθείτε ότι κι εγώ απέκτησα τέσσερα παιδιά συμβιώνοντας δέκα χρόνια. Και μετά παντρεύτηκα.»

Διαβάστε ακόμα:
Η νέα επιτυχία του Σάκη Ρουβά είναι «Απόλυτος Έρωτας»

Σάκης Ρουβάς - Απόλυτος Έρωτας - Sakis Rouvas - Hit Channel

Αφήστε το σχόλιό σας