HIT CHANNEL ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Δεκέμβρης 2010: Βρήκαμε τον Ron Scalzo,αφεντικό της ανεξάρτητης εταιρίας Bald Music Freak, καιμέλoς των groups Return To Earth και Q*Ball. Mε την πολύτιμη βοήθεια του Bumblefoot, που κυκλοφορεί τα albums του από την Bald Freak Music, έγινε εφικτό να επικοινωνήσουμε μαζί του:

 

Έχεις ένα νέο album με τους Return To Earth. Πόσο έυκολη ήταν η διαδικασία της δημιουργίας του;Δοκίμασες κάτι για πρώτη φορά στο studio;

Το να δημιουργείς ένα album  με τους Return To Earth δεν είναι ποτέ εύκολο και εμείς είμαστε μια ασυνήθιστη περίπτωση,με όλα τα πηγμένα προγράμματα και τα άλλα projectsπου έχουμε και στα οποία δουλεύουμε συνέχεια. Αλλά τα άλλα παιδιά κι εγώ είμαστε εργασιομανείς και πραγματικά λιώνουμε και προσπαθούμε να κεπεράσουμε το πρώτο μας album ως προς το βάθος, τη βαρύτητα και γενικά τα τραγούδια. Ο Chris και ο Brett είναι υπέθευνοι για τα ηχητικά τοπία, έτσι είχαμε καθορίσει ακριβώς τα πάντα πριν μπούμε στο studioκαι αρχίσουμε τις ηχογραφήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε αυθορμητισμός στο studio–σκέφτηκα πολλές φωνητικές αρμονίες, αρκετά φωνητικά και κραυγές ενώ ηχογραφούσαμε το album. To να είσαι σε ένα μεγάλο δωμάτιο με σβηστά τα φώτα και τη μεταλλική κραυγή από τα’ακουστικά σου είναι πάντα μια πηγή έμπνευσης.

 

Πως προέκυψε το συμβόλαιο με την Metal Blade Records για τους Return To Earth; Βοήθησε το γεγονός ότι είναι ο Chris Pennie (Dillinger Escape Plan) στην μπάντα;

Θα έλεγα το ότι είναι ο Chris στην μπάντα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας,και αυτό είναι ωραίο. Οτιδήποτε βοήθησε στο κυκλοφορήσει το album από μια αναγνωρισμένη εταιρία είναι ωραίο για μας. Είμασταν προετοιμασμένοι να κυκλοφορήσουμε το “Automata” μέσω της ανεξάρτητης εταιρίας μου, Bald FreakMusic, αλλά όλοι συμφωνήσαμε ότι αν είναι να πάει το album σε ένα νέο επίπεδο και να βοηθήσε να το ακούσει ένα μεγαλύτερο κοινό, θα το θέλαμε,μιας και θα ήταν σημαντικό πράγμα για την προώθησή του. Έτσι έτυχε να είναι ο Brian Slagel και η Metal Blade, και ήταν τόσο εύκολο όσο το να στείλεις ένα album σ’αυτούς και να υπογράψεις συμβόλαιο μαζί τους.

 

ron1Έχεις  βγάλει ένα καινούργιο singleμε τους Q*Ball. Πόσο κοντά είναι ένα πλήρες albumμε τους Q*Ball;

Πρόσφατα αποφάσισα να διαθέτω τη μουσική μόνο ψηφιακά. Όχι άλλες θήκες CD, όχι άλλα κουτια στο υπόγειό μου. Οι Q*Ball είναι κάτι που είμαι παθιαμένος μ’αυτό για πολλά χρόνια και ρεαλιστικά μιλώντας, με τον Bumblefoot μόνιμα στον δρόμο με τους Guns N’Roses, το να περιοδεύσουμε ήταν κάτι σχεδόν αδύνατον, έτσι οι Q*Ball έγιναν κυριώς ένα studio project. Κυκλοφορώ απ’τον Ιούλη ένα νέο single κάθε μήνα και είμαι πραγματικά χαρούμενος με τα’αποτελέσματα. Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι αυτά είναι τα καλύτερα τραγούδια που έχω κάνει ποτέ,και κοντεύω να συμμφωνήσω μαζί τους. Έχω συνεργαστεί με τα μέλη από τους Return To Earth και τον Bumblefoot, μεταξύ άλλων και αν όλα πάνε καλά θα βγάλω ένα εντελώς Internet-ικό album από μελωδιές εμπνευσμένες από πιάνο μέσα στο 2011.

 

Είσαι ο ιδρυτής της Bald Music Freak. Πώς αποφάσισες να πάρεις ένα τόσο μεγάλο ρίσκο και ν’ανοίξεις μια δισκογραφική εταιρία; Πως πάει η εταιρία αυτή την εποχή όταν όλη κάνουν downloading;

Άρχισα την Bald Freak το 2005,και απλά κουράστηκα να βάζω τα μουσικά και μη-μουσικά όνειρά μου στα χέρια μη έμπιστων άχρηστων τύπων που δίνουν κενές υποσχέσεις για διανομή και περιοδείες. Ήξερα ότι ότι θα αντιπροσώπευα το δικό μου υλικό καλύτερα από κάποιον άλλο, και έτσι επέλεξα να έχω σχέση στην δική μου εταιρία,με καλλιτέχνες πάνω σε φιλική βάση, όπου οι κοινοί σκοποί μας καθορίζονται από πολύ νωρίς. Σήμερα μια «δισκογραφική εταιρία» δεν είναι αυτό που ήταν μια «δισκογραφική εταιρία» πριν 10 ή ακόμα και 5 χρόνια νωρίτερα.Δεν κάνουμε τίποτα εκτός εταιρίας, τα κάνουμε όλα εντός, κάνουμε οικονομία, προσπαθούμε να βρούμε νέους και δημιουργικούς τρόπους να προωθήσουμε και να πουλήσουμε ένα προϊόν στην εποχή όπου ο μέσος ακροατής περιμένει τα πάντα τζάμπα. Είναι εκνευριστικό να κάνεις τα πάντα τίμια και σωστά και παρ’όλα αυτά να πρέπει να σκαρφαλώσεις όλους αυτούς τους τοίχους. Αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα -η Bald Freak μπορεί να επιβιώσει ανεξάρτητα απ’το αν οι καλλιτέχνες μου πουλήσουν 10 albums ή 10.000- δεν είμαι αρκετά αφελής να σκεφτώ ότι θ’αλλάξω τον κόσμο,και όσο είμαι υγειής –και στα μυαλά μου- θα συνεχίσω σ’ αυτό το γήπεδο. Συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε και είμαι πραγματικά ευχαριστημένος για τις κυκλοφορίες που θα βγουν το 2011.

 

‘Εχεις στην εταιρία σου τον Bumblefoot και έχετε συνεργαστεί σε πολλές περιπτώσεις. Πώς είναι να δουλεύεις με μια τόσο μεγάλη  ιδυοφϋία;

Ο Ron και εγώ δουλεύουμε μαζί για κάπου 15 χρόνια,και είναι κάτι σπάνιο αυτό σ’αυτή τη δουλειά. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μου και ελπίζω και γω, τη δική του. Το να είσαι υπεύθυνος για τον κατάλογο μιας εταιρίες είναι αυτό ένα είδος εμπιστοσύνης-και δίνει μεγαλύτερη αναγνώριση στη Bald Freak και ο Ron δεν πρέπει ν’ανυσηχεί για να πακετάρει CDs ή T-shirts ενώ είναι στην Αυστραλία ή στο HongKong με τον Axl. Δεν μπορώ να πω αρκετά για τις ικανότητες του Bumblefoot ως παραγωγός-προφανώς είναι γνωστότερος για την κιθαριστική δουλειά του,και δικαιολογημένα-αλλά είχα την ευχαρίστηση να κάνω 3 albums μαζί του,να μην αναφέρω τα διάφορα άλλα projectsπου έχουμε δουλέψει μαζί (έκανε τη μίξη και στα δύο albums των Return To Earth, βγάζοντας άκρη απ’τον φιλόδοξο χαμό, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει κανένας). Ο άνθρωπος έχει απλά μαγικά αυτιά και είναι αυτοδίδακτος στον εξοπλισμό του studioκάτι μου με εξοργίζει και με κάνει πράσινο από το φθόνο μου. Κανένας δεν θα έπρεπε να είναι καλός χωρίς ειδική εξάσκηση αλλά γι’αυτό υπάρχει ο Ron. Είναι ένα σημαντικο κομμάτι της καριέρας μου και ελπίζω να διατηρήσουμε τη φιλία μας και για τα επόμενα χρόνια.

 

ron2Αν είχες να διαλέξεις ένα καλλιτέχνη για την Bald Freak Music, ποιος θα ήταν αυτός; Θα πέθανα να δω να κάνεις κάτι με τον IggyPop! Ηλίθιο όνειρο,έτσι;

Κανένα όνειρο δεν είναι τόσο ηλίθιο -αν μπορείς να ονειρευτείς,κάντο- (σ.σ:μεγάλες κουβέντες!). Είμαι ρεαλιστικός  στο με ποιον θα ήθελα να δουλέψω,αλλά δύο ονόματα έρχονται πάντα στο μυαλό μου όσον αφορά συνεργασία-Trent Reznor (Nine Inch Nails) και Mike  Patton-αυτοί οι τύποι έχουν σημαδευτεί σαν τους μουσικούς μου στόχους και θα έδεινα ακόμα και ένα πόδι μου για να δουλέψω με ένα ή και με τους δύο σε οποιαδήποτε δουλειά. Οι Nine Inch Nails και οι Faith No More είναι οι μπάντες με τις οποίες συχνά συγκρίνουν τους Return To Earth, και δεν υπάρχει καλύτερο κομπλιμέντο. Πάρε με τηλέφωνο, Trent.

 

Aπό ότι καταλαβαίνω ακούγοντας τους Q*Ball, είσαι μεγάλος οπαδώς των Clash. Είναι αλήθεια;

Βασικά, όχι και τόσο πολύ. Εννοώ ότι μ’αρέσουν τα κλασικά “Train In Vain”, ‘London Calling’ …αλλά το punk δεν είναι το είδος που γουστάρω, γενικά μιλώντας. Μ’αρέσουν οι Bad Religion,οι The Bouncing Souls, οι Sex Pistols. Οι Q*Ball είναι επιρρεασμένοι από τόσους πολλούς καλλιτέχνες, αλλά περισσότερο από τους Beck, Depeche Mode και καλλιτέχνες της electronicσαν τους Chemical Brothers, Moby, Underworld και Prodigy. Υπάρχει σίγουρα περισσότερο rockστοιχείο στους Q*Ball και αυτό σίγουρα το οφείλουμε στην συνεισφορά Bumblefoot.

 

Τι μουσική ακούς αυτή την εποχή;

Πάντα ανακαλύπτω νέα μουσική,δεν νομίζω ότι μπορείς να είσαι ένας ποιοτικός μουσικός χωρίς να ψάχνεις για νέους ήχους και αν ανακαλύφτεις νέους. Τώρα,το iPod μου αποτελείται από μπάντες σαν τους The Temper Trap, Grum και Chromeo. Μια μπάντα που δεν χορταίνω ν’ακούω είναι από την Νέα Υόρκη και λέγεται The Head Set-και είμαι οπαδός τους εδώ και λίγα χρόνια και είμαι χαρούμενος ν’ανακοινώσω ότι η Bald Freak θα κυκλοφορήσει το νέο τους album την ερχόμενη άνοιξη.

 

Ποια είναι η γνώμη σου για τους Radiohead; Νομίζεις ότι είναι η καλύτερη μπάντα στον κόσμο; (όπως πολλοί πιστεύουμε)

Νομίζω ότι οι Radiohead είναι από τις πιο καινοτόμες μπάντες της γενιάς τους,σίγουρα από τις πιο αγαπημένες μου μπάντες γενικότερα. Μ’άρέσει να τους σκέφτομαι σαν τους Pink Floyd του 21ου αιώνα (σ.σ:και γω το ίδιο λέω εδώ και χρόνια, και με βρίζουν). Δεν έχουν σύνορα στη μουσική τους και είναι μάστορες στο να δημιουργούν ένα ηχητικό τοπίο. Πίστευα ότι το “In Rainbows” είναι αριστούργημα και με τρώει η περιέργεια ν’ακούσω τι θα ακολουθήσει.

 

Σ’αρέσει να περιοδεύεις ή προτιμάς τις ανέσεις του studio;

Λατρεύω το studio, αν έχει και υπολογιστές μέσα ,δεν θα φύγω ποτέ. Οι υπολογιστές ήταν πάντα το κόλλημά μου,γι’αυτό και δεν μπορώ να σου πω αρκετές ιστορίες τρόμου. Αλλά  βάλε με μπροστά σ’ένα πιάνο ή σ’ένα μικρόφωνο ή ένα σωρό keyboards και θα πρέπει να με σύρεις για να φύγω. Πρόσφατα αγόρασα το TC-Helicon voice processor (σ.σ: μου ακούγονται κινέζικα αυτά.. Από τεχνολογία εγώ..) και είναι το αγαπημένο μου νέο παιχνίδι-τόσα πολλά μπορείς να κάνεις με ένα μικρόφωνο και με τα εφέ να φτιάξεις τους δικούς σου ήχους. Έχω μια μεγάλη συλλογή από δίσκους στο προσωπικό μου studio, πολύ κέφι, τρελά, κλασικά soundtracks και albums από ηχητικά εφέ, που πάντα μ’άρεσε να βυθίζομαι σ’αυτά όποτε σπάνια έχω λίγο ελεύθερο χρόνο. Όσο για τις περιοδείες, θα πέθαινα να το κάνω σωστά με τους Return To Earth -ποτέ δεν θα καταλάβω πώς θα είναι πραγματικά, αν δεν το κάνω.  Είμαστε στο σχεδιασμό να το κάνουμε μιας και ο Chris θα είναι για το περισσότερο διάστημα του 2011 εκτός περιοδειών. Είμαι πολύ ψυχωμένος με το να ξαναπεριοδεύσω.

 

Νομίζεις ότι το rock’n’roll έχει πεθάνει και ότι τα πάντα τώρα είναιγύρω από συμβόλαια, managers και endorsements; Δηλαδή,ο Jim Morrison είχε δίκιο;

Δεν έχει πεθάνει, είναι σαν την κάμπια που μπαίνει στο κέλυφός της και περιμένει να ξαναγίνει πεταλούδα. Υπάρχουν τόσο πολλοί παράγοντες που έχουν αλλάξει τη μουσική βιομηχανία τα τελευταία λίγα χρόνια,και ο μεγαλύερος είναι το Internet. Το επιχειρηματικό τέλος των πραγμάτων έχει πάρει ένα διαφορετικό πρόσωπο στα τελευταία χρόνια και για μένα το πιο σημαντικό είναι η μουσική-ίσως όχι στο Top 40 ή στο American Idol αλλά αν σκάψεις αρκετά βαθιά, θα βρεις μπάντες και εταιρίες που ενδιαφέρονται για την μουσική πάνω απ’όλα και όχι τόσο για τα endorsements, τους σπόνσορες και τις εμφανίσεις σε talk shows.

 

Θα ήθελες να παίξεις στην Ελλάδα;Στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς.

Ποτέ δεν έχω βρεθεί στην Ελλάδα,και αν η μυοσική μου με πάει μέχρι εκεί,δεν θα μπορούσα σκεφτώ καλύτερο μέρος για να επισκεφτώ. Δεν έχω ακούσει τίποτα άλλο εκτός από καλά πράγματα! Σ’ευχαριστώ για όλη την υποστήριξη και επλίζω να διαλύσουμε τη σκηνή κοντά σας, σύντομα!

 

Special thanks to  Ron Scalzo for his answers and Ron “Bumblefoot” Thal for his suggestion to find the other Ron.

www.baldfreak.com

http://www.qballmusic.com

http://www.returntoearthmusic.com

Αφήστε το σχόλιό σας