Hit Channel Radio Live

Review: Nokia 808

-

Nokia 808
Nokia 808

Με την κάμερα “τούμπανο” των 41 megapixel.

Η Nokia μας έχει συνηθίσει κατά το παρελθόν σε πολλές καινοτομίες, κάτι που λείπει από τις τελευταίες της κυκλοφορίες, πολλές εκ των οποίων απευθύνονται σε όσους αποζητούν κυρίως οικονομικές λύσεις. H Apple με τα iPhone και η Samsung με τα Galaxy S, δείχνουν να έχουν καταλάβει ένα σημαντικό μέρος της αγοράς.

Ένας από τους λόγος που η Φινλανδική εταιρεία εξακολουθεί να έχει fans ανά τον κόσμο είναι οι εύχρηστες προτάσεις της και το φιλικό στο χρήστη περιβάλλον. Μία σημαντική καινοτομία που σκέφτηκαν και τελικά εφάρμοσαν οι σχεδιαστές κινητών της Nokia είναι ένα smartphone που θα έχει τόσο δυνατή κάμερα, ώστε να μη χρειάζεται ποτέ να ξαναχρησιμοποιήσετε ψηφιακή μηχανή. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν δημιουργήθηκε το Nokia 808 PureView.

Προδιαγραφές και λειτουργικότητα
Το Nokia 808 PureView είναι ένα smartphone με σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά. Διαθέτει 512MB RAM (δηλαδή όσο ένα iPhone 4 ή 4S) και επεξεργαστή 1.3Ghz ARM11, ο οποίος τρέχει ικανοποιητικά όλες τις εφαρμογές. Ως αίσθηση, το Nokia 808 δείχνει αρκετά στιβαρό και σκληρό και η πρώτη εντύπωση που θα σας δοθεί είναι ότι πρόκειται για ένα βαρύ κινητό, προφανώς διότι το βάρος δεν μοιράζεται αλλά έχει δοθεί περισσότερο στο σημείο της κάμερας. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα 169 γραμμάρια το καθιστούν ένα ελαφρύ κινητό, δεδομένης πάντα της τεχνολογίας του. Ένα ακόμη σημαντικό plus είναι η ύπαρξη ενσωματωμένου πομπού, με τον οποίο μπορείτε να ακούσετε ραδιόφωνο στα FM, αρκεί να έχετε πάντα μαζί σας ακουστικά.

Το λειτουργικό σύστημα Nokia Belle που χρησιμοποιεί το κινητό, αποδεικνύεται γρήγορο, όχι όμως και αντάξιο του iOS της Apple κι αυτό κυρίως γιατί δεν έχει τα customizations του τελευταίου. Το βασικό μενού είναι κάθετο, σήμα κατατεθέν στα περισσότερα κινητά της Nokia, ενώ στην επιφάνεια εργασίας συναντάμε τέσσερις διαφορετικές οθόνες για την τοποθέτηση εικονιδίων. Η πρώτη έχει ημερομηνία-ώρα κι εμφανίζει φωτογραφίες, τις οποίες μπορείτε να ορίσετε μέσω widgets. Η δεύτερη περιέχει ένα βασικό μενού με τις επαφές σας, το web store, τα nokia maps, τα μηνύματα, την gallery, το music play και την λειτουργία NFC (Near-field communication) με την οποία μοιράζεστε αρχεία απ’ το κινητό σας. Στην τρίτη οθόνη εμφανίζονται τα status σας στα πιο γνωστά social networks, πάντα εφόσον έχετε πραγματοποιήσει τις σχετικές συνδέσεις. Τέλος, η τέταρτη οθόνη μοιάζει με desktop, καθώς έχει ένα τυπικό background για την κατάσταση αναμονής.

Στο βασικό μενού του Nokia 808 PureView θα συναντήσετε όλα τα παραπάνω, συν τις αρχικές εφαρμογές, όπως είναι οι mail, music player, ημερολόγιο, Zip manager, η εφαρμογή Big Screen μέσω της οποίας συνδέετε την συσκευή με οθόνη χρησιμοποιώντας ένα HDMI καλώδιο, το DLNA player με τον οποίο το κινητό σας παίζει και σε άλλες συσκευές φωτογραφίες βίντεο και μουσική, η εφαρμογή Drive που αναλαμβάνει τον ρόλο του GPS και σας μεταφέρει σε τοποθεσίες (δεν λειτουργεί ωστόσο για την Ελλάδα), το κανάλι του CNN, το Silent Film Director για να τραβάτε βίντεο δημιοργώντας ταινίες και να τις κάνετε share στα social networks και το Vlingo, μια εφαρμογή ανάλογη του Siri, στην οποία μιλάτε (στα αγγλικά) κι ανταποκρίνεται στις απορίες σας, χωρίς ωστόσο να έχει την ανάλογη επιτυχία.

Η κάμερα
Ας προχωρήσουμε πιο αναλυτικά στην κάμερα του Nokia 808 PureView, η οποία είναι με διαφορά η καλύτερη που έχουμε δει ποτέ. Ο σένσορας Carl Zeiss Optics στα 41 megapixel είναι 2,5 φορές ισχυρότερος από αυτόν του Nokia N8, ενώ σε συνδυασμό με το φίλτρο ND και την τεχνολογία Xenon Flash, εγγυάται μια άριστη ποιότητα στις φωτογραφίες σας, οι οποίες θα είναι πιο «ζωντανές» από ποτέ. Η ανάλυση φτάνει μέχρι και τα 7728 x 5368 pixels κι ο σένσορας διαθέτει υπερδειγματοληψία των pixels όταν τραβάτε μια φωτογραφία, πράγμα που σημαίνει ότι συνδυάζει πολλά pixels του αισθητήρα σε ένα pixel. Επιπλέον, η τεχνολογία PureView επιστρέψει υψηλής ποιότητας εικόνες, zoom με το οποίο δεν χάνεται καθόλου η ποιότητα και ανεπτυγμένη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό όταν τραβάτε φωτογραφία.

Το βίντεο που καταγράφει ο φακός του 808 φτάνει έως και 1080p ποιότητα, επιτρέποντας zoom 4x σε HD 1080p βίντεο, zoom 6x χωρίς απώλειες σε 720p βίντεο και zoom 12x σε nHD βίντεο 640×360. Εντούτοις θα πρέπει απαραίτητα να βρίσκεστε σε χώρο που φωτίζεται έστω και λίγο. Υπό βραδινές συνθήκες, το φλας –παρότι τυφλώνει- δεν επαρκεί ώστε να φωτίσει αρκετά τα άτομα που συμμετέχουν σε ένα βίντεο, αν και αυτό είναι κάτι στο οποίο υστερούν οι περισσότερες σύγχρονες ψηφιακές μηχανές.

περισσότερα…

Αφήστε το σχόλιό σας