Review: Forza Horizon 2

-

Στηρίξτε μας με ένα like

5,982ΥποστηρικτέςΚάντε Like
69ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
849ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
2,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

Η σειρά Forza Motorsport δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς από το 2005 μέχρι και σήμερα έχει χαρίσει αμέτρητες συγκινήσεις στους φίλους των Racing. Για να είμαστε ειλικρινείς πάντως το Forza Motorsport 5, η τελευταία δημιουργία της Turn 10 Studios, παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων εξαιτίας κάποιων “ατυχών” επιλογών (microtransactions, λίγες διαδρομές κ.ο.κ.). Παρά τα προβλήματά του πάντως, το εν λόγω exclusive για το Xbox One ήταν ότι καλύτερο είδαμε στο χώρο των Racing πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, δύο χρόνια νωρίτερα η Playground Games μας είχε παρουσιάσει το Forza Horizon, ένα spin-off της δημοφιλούς σειράς, το οποίο μας είχε αφήσει καλές εντυπώσεις. Μάλιστα το ομώνυμο open world Racing αποτέλεσε ένα από τα ελάχιστα αξιοπρεπή exclusives του Xbox 360 για το 2012. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Playground Games είναι μία νεοσύστατη εταιρεία ανάπτυξης, παρόλα αυτά στο ενεργητικό της συναντάμε μια πλειάδα έμπειρων στελεχών, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες άλλες εταιρείες με παράδοση στον χώρο των Racing. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Ubisoft Reflections (Destruction Derby), Bizarre Creations (Project Gotham Racing), Codemasters και Criterion Games.

Με δεδομένο ότι το Forza Horizon κέρδισε την εκτίμηση του κοινού, η κυκλοφορία ενός sequel θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη και κάπως έτσι εν έτη 2014 φτάνουμε στο Forza Horizon 2. To τελευταίο παρουσιάστηκε εκτενέστατα στις πρόσφατες E3 και Gamescom και είναι φανερό ότι διαφέρει σε αρκετά σημεία από τον προκάτοχό του. Ποιες είναι όμως οι διαφορές αυτές και κατά πόσο το sequel αυτό έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω; Ας μην μακρηγορούμε περαιτέρω όμως, καθώς μας περιμένει ένα εντυπωσιακό road trip στους δρόμους της Μεσογειακής Γαλλίας και Ιταλίας. Βάλτε μπρος λοιπόν τα αμάξια σας και πατήστε γκάζι σαν να μην υπάρχει αύριο, το νέο Horizon Festival ξεκινά.

Ο Darius Flynt έμεινε στο Colorado
Μετά από ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό cutscene, το ταξίδι σας στον κόσμο του Forza Horizon 2 ξεκινά αμέσως χωρίς περιττές φιοριτούρες. Το σκηνικό εδώ θυμίζει το πρώτο κεφάλαιο της σειράς, καθώς θα πρέπει να οδηγήσετε το πρώτο αμάξι σας στον χώρο που λαμβάνει χώρα το Horizon Festival. Μάλιστα το αμάξι αυτό δεν είναι όποιο και όποιο αλλά μία πανέμορφη Lamborghini Huracan, απολαύστε λοιπόν το road trip αυτό όσο διαρκεί, καθώς μόλις φθάσετε στο φεστιβάλ θα χρειαστεί να επιλέξετε ένα πιο…συμβατικό αμάξι.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο Forza Horizon 2 δεν συναντάμε κάποιο κεντρικό story mode, όπως είχαμε δει στο παρελθόν. Θυμίζουμε ότι στον προκάτοχό του αναλαμβάνατε τον έλεγχο ενός οδηγού και σταδιακά θα έπρεπε να κερδίσετε διάφορα τουρνουά για να ανεβείτε στην κατάταξη. Στο τέλος του story mode σας περίμενε και μία αναμέτρηση με των Darius Flynt, τον προηγούμενο νικητή του τουρνουά.

forza-horizon-2-1

Βέβαια η έλλειψη του story mode δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η solo εμπειρία στον κόσμο του Forza Horizon 2 διαφέρει σημαντικά. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι πολλά πράγματα έχουν παραμείνει ίδια, καθώς και αυτή την φορά θα πρέπει να κερδίσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό από τουρνουά για να διεκδικήσετε τον τίτλο του κορυφαίου οδηγού του Horizon Festival. Για να αναδειχθείτε ως ο καλύτερος οδηγός του τουρνουά λοιπόν θα χρειαστεί να κερδίσετε 15 συνολικά events και το καθένα εξ’ αυτών χωρίζεται σε τέσσερις ξεχωριστούς αγώνες. Να προσθέσουμε εδώ ότι υπάρχουν 10 διαφορετικά championship groups, τα οποία μάλιστα χωρίζονται σε ξεχωριστές υποκατηγορίες. Σε κάθε championship group συναντάμε συγκεκριμένους τύπους αμαξιών, όπως τα Super Saloons, Supercars, Retro Rally κ.ο.κ.

Οδήγηση χωρίς περιορισμούς
Το Forza Horizon 2, όπως και ο προκάτοχός του ανήκει στην κατηγορία των open world Racing. O στόχος σας παραμένει να κερδίσετε στο Horizon Festival, παρόλα αυτά υπάρχει απόλυτη ελευθερία στην εξερεύνηση του κόσμου και αρκετές ακόμη δραστηριότητες που θα σας κρατήσουν απασχολημένους για καιρό. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι αγώνες ακολουθούν μια τυπική δομή, τουλάχιστον αρχικά. Κοινώς ξεκινάτε με ένα road trip σε μία από τις έξι βασικές τοποθεσίες του χάρτη και στην συνέχεια καλείστε να επιλέξετε το championship group, στο οποίο επιθυμείτε να συμμετάσχετε.

Θυμίζουμε ότι στο πρώτο Forza Horizon οι διάφοροι αγώνες αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμαξιών. Κοινώς έπρεπε συνεχώς να αγοράζετε νέα αμάξια, εδώ παρόλα αυτά μπορείτε να ολοκληρώσετε τo single player με όποιο αμάξι επιθυμείτε. Βέβαια όπως προαναφέραμε υπάρχουν αρκετές ακόμη δραστηριότητες στον χάρτη, στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε για να κερδίσετε νέα οχήματα και να αυξήσετε τα αποθέματα των credits σας. Από το πρώτο Forza Horizon επιστρέφουν τα Showcase Events όπου σας παρέχεται ένα συγκεκριμένο αμάξι για να αγωνιστείτε, το οποίο μάλιστα το προσθέτετε στο garage σας αν κερδίσετε. Επίσης και εδώ συναντάμε τα Barn Finds, τα οποία σας ανταμείβουν με σπάνια πανάκριβα οχήματα. Για να βρείτε τα τελευταία θα πρέπει να ψάξετε για διάφορους αχυρώνες σε συγκεκριμένες τοποθεσίες του χάρτη.

forza-horizon-2-8

Εν τω μεταξύ, μία νέα προσθήκη που συναντάμε εδώ είναι τα Bucket Challenges. Σε αυτά τα events θα πρέπει να ολοκληρώσετε συγκεκριμένα objectives με το αμάξι που σας παρέχεται. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ταξιδέψετε σε μία νέα τοποθεσία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή να αναπτύξετε συγκεκριμένη ταχύτητα και να ενεργοποιήσετε ένα speed trap. Τα Bucket Challenges χωρίζονται σε τρία επίπεδα δυσκολίας (Easy, Medium και Hard) ανάλογα με τον βαθμό πρόκλησης που προσφέρουν και αξίζει να σημειωθεί ότι έχετε την δυνατότητα να τα ολοκληρώσετε και με κάποιον συμπαίκτη.

Ο χάρτης του Forza Horizon 2 είναι πραγματικά τεράστιος, καθώς το μέγεθος του είναι τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του. Βέβαια το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στις τοποθεσίες που θα συναντήσετε. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι θα οδηγήσετε σε μικρούς γραφικούς επαρχιακούς δρόμους, σε λεωφόρους, στην κοσμοπολίτικη Νίκαια, μέσα σε μεσαιωνικά κάστρα, σε γήπεδα του γκολφ (!), ακόμη και σε αεροδρόμια. Μάλιστα στον χάρτη βρίσκονται διάσπαρτα 150 collectables, τα οποία σας προσφέρουν έκπτωση στα credits που απαιτούνται για να κάνετε fast travel ή πολύτιμα exp.

Φιλικό στους αρχάριους
Η οδηγική εμπειρία της σειράς Forza Motorport μεταφέρεται αυτούσια στο Forza Horizon 2, αλλά εδώ θα λέγαμε ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο ευνοϊκά για τους αρχάριους στον χώρο των Racing. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη και τα πιο “δύστροπα” αμάξια ανταποκρίνονται άμεσα στις εντολές σας. Μάλιστα αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένα assistances σε κάθε αγώνα δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα να κερδίσετε στο Easy ή στο Medium επίπεδο δυσκολίας.

Από την άλλη πλευρά οι έμπειροι παίκτες μπορούν να απενεργοποιήσουν τα assistances ή ακόμη και τα rewinds κερδίζοντας παράλληλα περισσότερα credits από κάθε επιτυχημένο αγώνα. Θα λέγαμε λοιπόν ότι μπορείτε να προσαρμόσετε απόλυτα τον βαθμό πρόκλησης ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ικανότητες σας κάτι που αν μη τι άλλο είναι ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο. Βέβαια όπως και στο Forza Motorsport 5 καλείστε να αντιμετωπίσετε τα drivatars διαφόρων άλλων παικτών του Xbox Live.

Forza Horizon 2

Για τους αμύητους θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα drivatars αποτελούν στην ουσία “ghosts” άλλων παικτών. Για τις λειτουργίες αυτές χρησιμοποιούνται οι cloud servers της Microsoft και μάλιστα εδώ συναντήσαμε αρκετά drivatars από το περυσινό Racing της Turn 10 Studios, αλλά και κάποια από άτομα που έπαιξαν το demo του Forza Horizon 2. Η συμπεριφορά των drivatars είναι πολύ πιο ρεαλιστική από την Α.Ι που είχαμε συναντήσει στο πρώτο κεφάλαιο της σειράς, καθώς θα παρατηρήσετε ότι αρκετές φορές οι αντίπαλοί σας κάνουν λάθη στα μικρότερα επίπεδα δυσκολίας.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το αμάξι σας δεν επηρεάζεται από στούκες και τρακαρίσματα, εκτός και αν έχετε επιλέξει το simulation mode από τα credits. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και στο Forza Motorsport 5. Είναι αλήθεια πάντως ότι στο damage model θα μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά. Αυτό γιατί οι όποιες φθορές του οχήματος σας είναι κυρίως αμυδρές και περιορίζονται σε εκδορές της μπογιάς ή σε κάποια σπασμένα φανάρια. Αντίθετα στο πρώτο Forza Horizon είχαμε ένα πιο ρεαλιστικό damage model, καθώς αν χτυπούσατε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε κάποιο κιγκλίδωμα έφευγαν προφυλακτήρες, αεροτομές κ.ο.κ.

Εάν σας άρεσε το Forza Horizon, το sequel του θα σας ενθουσιάσει!

Διαβάστε τη συνέχεια

Αφήστε το σχόλιό σας