O Randy Pausch (1960-2008) ήταν Αμερικανός καθηγητής Πληροφορικής και Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Pittsburg της Pennsylvania. Καλύτερα διαβάστε την σελίδα γι’αυτόν στην Wikipedia. To Σεπτέμβρη του 2006 έμαθε ότι έχει καρκίνο στο πάγκρεας και τον Αύγουστο το 2007, οι γιατροί του είπαν ότι του απομένουν «3 ως 6 μήνες καλής υγείας». Στις 18 Σεπτέμβρη του 2007 έδωσε την «Τελευταία Διάλεξή» στο Carnegie Mellon, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσω του Youtube . Η φιλοσοφία αυτών των διαλέξεων που δίνονταν στο Carnegie Mellon, ήταν ότι αν είχες την ευκαιρία να δώσεις την τελευταία ομιλία σου πριν πεθάνεις, ποια σοφία θα μετέδιδες στον κόσμο; Η διάλεξη του Randy Pausch είχε θέμα “Really Achieving Your Childhood Dreams” («Εκπληρώνοντας Πραγματικά Τα Παιδικά Σου Όνειρα». Η ειρωνία ήταν ο ομιλητής όντως πέθαινε.

randy2Στην αρχή είχα διαβάσει γι’αυτό στα «Νέα» πριν πεθάνει, αλλά δεν είχα συγκρατήσει στη μνήμη μου τ’όνομά του -δεν είναι και εύκολο να το θυμηθείς. Μετά από καιρό, έψαξα στο Internet και βρήκα ότι πρόκειται για τον Randy Pausch και είδα την διάλεξή του από το Youtube, η οποία έχει φτάσει σε δυσθεώρατο αριθμό προβολών. To θέμα της διάλεξης με τράβηξε, γιατί κι εγώ χωρίς να το γνωρίζω, είχα ήδη αρχίσει από το Μάιο του 2010 να το πραγματοποιώ σιγά-σιγά μιλώντας με τους ήρωές μου (George Martin, Roy Harper, Greg Lake, Bill Bruford, Tony Levin, Nick Mason, John Densmore). Ο Randy Pausch με εντυπωσίασε με το χιούμορ, την περηφάνειά του και την άρνησή του να πέσει στην παγίδα της κακομοιριάς για το πρόωρο θάνατό του. Ήταν μια πραγματική εμπειρία ζωής και γι’αυτόν και για μένα. Δεν θέλω να πω πολλά γι’αυτά που λέει και για το πώς τα λέει. Καλό θα ήταν οι Έλληνες καθηγητές να πάρουν ένα παράδειγμα από τον Randy Pausch. Μπορεί σε πολλούς να φανούν πολλά τα 76 λεπτά της διάλεξης,αλλά ακούστε μια συμβουλή μου: Δείτε τα πρώτα 5 λεπτά, και αν δεν σας αρέσει, μην βλέπετε την συνέχεια. Αλλά δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, θα πάθετε πλάκα, το υπογράφω. O Randy μιλάει για τα δικά του παιδικά όνειρα, πώς τα πραγματοποίησε, τί δυσκολίες συνάντησε, πώς τις ξεπέρασε, πώς πέτυχε αυτό που ήθελε και πώς μπορούμε εμείς να κάνουμε το ίδιο στη ζωή μας. Όλα αυτά χωρίς καθόλου γκρίνια, αλλά με μεγάλη δόση χιούμορ από έναν 47χρονο μελλοθάνατο. Ό,τι και να γράψω δεν συγκρίνεται με την εμπειρία να τα ακούς από τον ίδιο.

O Randy Pausch ήταν πρωτοπόρος στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή και κατά καιρούς συνεργάστηκε με κολλοσσούς όπως η Walt Disney, η Electronic Arts πάνω στην εικονική πραγματικότητα και με την Google για το user interface. Η «Τελευταία Διάλεξη» είχε τεράστια επιτυχία στο Internet και κυκλοφορήσε και σε βιβλίο από την Hyperion Books, εταιρία που ανήκει στην Disney. Στα Ελληνικά το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Επίσης εμφανίστηκε στην Oprah Winfrey για να δώσει μια συντομευμένη εκδοχή της «Τελευταίας Διάλεξης». Αυτή, που θα ήταν πραγματικά η τελευταία του διάλεξη, δώθηκε στις 27 Νοέμβρη 2007 στο Πανεπιστήμιο της Virginia -όπου φοιτούσε ο αγαπημένος του ανιψιός- με θέμα το time management. Αν και δεν φτάνει την πρώτη σε επιρροή πάνω μου, είναι πολύ ενδιαφέρουσα κι αυτή.

 

randy3Μερικές ατάκες του Randy Pausch που δεν θα ξεχάσω ποτέ:

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρτιά που μας μοιράζουν, μόνο το πώς θα παίξουμε την παρτίδα. Αν δεν μοιάζω τόσο καταθληπτικός και σκυθρωπός όπως θα έπρεπε να είμαι, συγνώμη που σας απογοήτευσα».

«Δεν θα μιλήσουμε για πνευματικότητα και θρησκεία. Παρ’όλα αυτά, θα σας πω ότι βίωσα μια αλλαγή πίστης στο νεκροκρέβατό μου (deathbed conversion). Μόλις αγόρασα έναν Macintosh».

«Τα τούβλα στους τοίχους είναι εκεί για έναν λόγο. Τα τούβλα στους τοίχους δεν είναι εκεί για να μας κρατάνε μακριά, τα τούβλα στους τοίχους είναι εκεί για να μας δώσουν μια ευκαιρία να δείξουμε πόσο πολύ θέλουμε κάτι. Τα τούβλα στους τοίχους είναι εκεί για να σταματούν τους ανθρώπους που δεν θέλουν κάτι τόσο πολύ. Είναι εκεί για να σταματούν τους άλλους ανθρώπους!»

«Εμπειρία είναι αυτό που παίρνεις, όταν δεν παίρνεις αυτό που θες. Και η εμπειρία είναι συχνά το πιο πολύτιμο πράγμα που έχεις να προσφέρεις».

«Κοίτα, πρόκειται να βρω ένα τρόπο να είμαι ευτυχισμένος, και θα το λάτρευα να είμαι ευτυχισμένος μαζί σου, αλλά αν δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος μ’εσένα, θα βρω ένα τρόπο να είμαι ευτυχισμένος χωρίς εσένα».

«Ποτέ μην χάσετε την παιδιαρίστικη κατάπληξη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι αυτό που μας οδηγεί».

(Συμβουλή στην νεογέννητη -τότε- κόρη του που θα ανακαλύψει τον πατέρας της μέσω του video από την «Τελευταία Διάλεξη») «Μου πήρε πολύ καιρό αλλά τελικά το βρήκα: Όσον αφορά τους άντρες που τους ενδιαφέρεις συναισθηματικά, είναι πολύ απλό: απλά αγνόησε ο,τιδήποτε λένε, και δώσε προσοχή μόνο σε ό,τι κάνουν. Είναι τόσο απλό. Είναι πολύ εύκολο».

randy4«Επιλέγεις ανθρώπους που σε βοηθούν, λέγοντάς σου την αλήθεια. Θα διάλεγα πάντα ένα ειλικρινές άτομο αντί για ένα μοδάτο, γιατί το μοδάτο είναι πρόσκαιρο, ενώ το ειλικρινές είναι μακροχρόνιο».

«Γίνε καλός σε κάτι. Σε κάνει πολύτιμο».

«Βρες το καλύτερο στον καθένα».

«Αν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή με τρεις λέξεις, θα ήταν “πείτε την αλήθεια.” Και αν είχα τρεις παραπάνω λέξεις, θα πρόσθετα: “Όλη την ώρα”».

«Μπορείς πάντα να αλλάξεις το πλάνο σου, αρκεί να έχεις ένα».

«Είναι σημαντικό να έχεις συγκεκριμένα όνειρα. Ονειρευτείτε κάτι σπουδαίο. Ονειρευτείτε χωρίς φόβο».

«Πάρα πολλοί άνθρωποι περνούν την ζωή του παραπονούμενοι για τα προβλήματά τους. Πάντα πίστευα ότι αν έπαιρναν το ένα δέκατο από την ενέργεια που δαπανούν στο να παραπονιούνται, και την έβαζαν στο να λύσουν το πρόβλημα, θα παθαίνατε έκπληξη με το πόσο καλά τα πράγματα μπορεί να πηγαίνανε».

«Όταν τα κάνεις θάλασσα και κανένας δεν σου λέει τίποτα πλέον, πάει να πει ότι είσαι τελειωμένος γι’αυτούς».

«Ο χρόνος είναι το μόνο πράγμα που έχουμε, και μια μέρα μπορεί να βρεις ότι έχεις λίγοτερο από όσο νομίζεις».

«Μην λέτε στους ανθρώπους πώς να ζήσουν τις ζωές τους. Απλά πείτε τους ιστορίες. Και θα βρούν αυτοί πώς αυτές οι ιστορίες ταιριάζουν σ’αυτούς».

randy5«Και αυτός (σ.σ: ο Andy Van Dam, καθηγητής και είδωλο του Pausch) έβαλε το μπράτσο του γύρω από το λαιμό μου και πήγαμε μια μικρή βόλτα και είπε, “Randy, είναι πολύ κρίμα που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είσαι τόσο υπερόπτης. Επειδή αυτό πρόκειται να περιορίσει αυτό που μπορείς να πετύχεις στη ζωή”. Τι γαμάτος τρόπος για να πει “είσαι μαλάκας” (γέλια)! Σωστά; Δεν είπε “είσαι μαλάκας”. Είπε ότι οι άνθρωποι σε βλέπουν έτσι και λέει ότι αυτή η υποτίμηση πρόκειται να περιορίσει αυτό που μπορείς να πετύχεις».

«Δεν είναι τα πράγματα που κάνουμε στη ζωή αυτά που μετανιώνουμε στο νεκροκρέβατό μας. Είναι αυτά που δεν κάνουμε. Βρες το πάθος σου και ακολούθησέ το. Και αν υπάρχει κάτι που έμαθα στη ζωή, είναι ότι δεν θα βρείτε αυτό το πάθος στο πράγματα. Και ότι δεν θα βρείτε αυτό το πάθος στα χρήματα. Επειδή όσο περισσότερα πράγματα και όσο περισσότερο χρήματα έχεις, τόσο πιο πολύ θα κοιτάζεις γύρω σου και θα τα χρησιμοποιείς ως μονάδες μέτρησης- και πάντα θα υπάρχει κάποιος με περισσότερα. Το πάθος θα πρέπει να προέρχεται από πράγματα που σε καίνε από μέσα σου. Αυτό το πάθος θα βασίζεται στους ανθρώπους. Θα βασίζεται στις σχέσεις που θα έχεις με τους ανθρώπους που θα σε σκέφτονται όταν έρθει η ώρα σου».

«Σας διαβεβαιώνω ότι έχω κάνει πολλά ηλίθια πράγματα και δεν ντρέπομαι για κανένα από αυτά. Όλα τα λάθη, και όλα τα μαστουρώματα, και όλες οι στιγμές που ντροπιάστηκα –δεν έχουν σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μπορεί να κοιτάξεις πίσω και να πεις: σχεδόν κάθε φορά που είχα μια ευκαιρία να κάνω κάτι ωραίο, προσπάθησα να την αρπάξω- και από κει προέρχεται η παρηγοριά μου».

Αφήστε το σχόλιό σας