Με το πέρασμα των χρόνων, η pop μουσική έχει υποστεί αλλαγές στα χαρακτηριστικά της, καθώς το ψηφιακό περιβάλλον εντείνει τον ανταγωνισμό.

Στη σημερινή εποχή, η παράβλεψη ενός τραγουδιού σε υπηρεσίες streaming όπως το Spotify είναι εύκολη – πολύ εύκολη.

Οι εισαγωγές των τραγουδιών διαρκούσαν κατά μέσο όρο 20 δευτερόλεπτα στα μέσα της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με μελέτη ενός φοιτητή διδακτορικού μουσικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Ohio State.

Τώρα; Η διάρκεια είναι περίπου πέντε δευτερόλεπτα.

Για τις ανάγκες της έρευνάς του που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στην εφημερίδα «Musicae Scientiae», ο Hubert Léveillé Gauvin άκουσε 303 κορυφαίες αμερικανικές pop επιτυχίες από το 1987 έως το 2015. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η προσοχή μας συρρικνώνεται.

«Είναι η επιβίωση του ισχυρότερου: Τα τραγούδια που καταφέρνουν να αρπάξουν και να συντηρήσουν την προσοχή των ακροατών παίζονται και τα υπόλοιπα παραλείπονται. Υπάρχει πάντα ένα άλλο τραγούδι.», ανέφερε ο Léveillé Gauvin σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου.

«Εάν οι άνθρωποι μπορούν να παραλείψουν (ένα τραγούδι) τόσο εύκολα και χωρίς κόστος, πρέπει να κάνεις κάτι για να τραβήξεις την προσοχή τους.»

Ο μέσος όρος του τέμπο κατά μήκος της περιόδου των 30 ετών αυξήθηκε περίπου κατά 8%, αλλά αυτό που πραγματικά επιταχύνθηκε ήταν το σημείο όπου αρχίζουν οι στίχοι. Συγκρίνετε την επιτυχία «Nothing’s Gonna Stop Us Now» των Starship από το 1986 με το «Sugar» των Maroon 5 από το 2015.

Το «Nothing’s Gonna Stop Us Now» των Starship:

Το «Sugar» των Maroon 5:

Εάν το προσέξατε, το τραγούδι των 80’s χρειάζεται 22 δευτερόλεπτα για να φτάσει στους πρώτους στίχους. Η ατάκα δεν έρχεται έως ότου συμπληρωθεί περίπου ένα λεπτό ακρόασης. Στον αντίποδα, το δημοφιλές τραγούδι του 2015 χρειάζεται μόνο 10 δευτερόλεπτα έως την έναρξη των στίχων και ο Adam Levine, ο frontman των Maroon 5, τραγουδά την ατάκα στο 40ο δευτερόλεπτο.

Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά θα πατούσαν «επόμενο» σε παλαιότερες κλασικές επιτυχίες, όπως το «Papa was a Rolling Stone?» των The Temptations με δίλεπτη ορχηστρική εισαγωγή, πριν ακόμα αρχίσει κανείς να σκεφτεί να τραγουδήσει.

Η δημοσίευση εμφανίστηκε στο Mashable.

 

Αφήστε το σχόλιό σας