«Δεν υπάρχει λόγος να μισείς κάποιον επειδή είναι διαφορετικός»

Τραγουδά σε 14 γλώσσες, ταξιδεύει συχνά σε ολόκληρο τον πλανήτη και δουλειά της είναι, όπως λέει, να δημιουργεί αδελφοσύνη ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς.

«Δεν υπάρχει ποτέ λόγος να μισείς ή να πληγώνεις κάποιον, μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικός», καταλήγει με βάση την εμπειρία της η τραγουδίστρια των Pink Martini, Storm Large. Στο 1againstracism.gr, την πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της ανεκτικότητας και παρουσιάζει το δικό της «ύμνο» ενάντια στη μισαλλοδοξία: το τραγούδι «A change is gonna come» του Sam Cooke.


Πρόκειται για ένα τραγούδι-σύμβολο του αγώνα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στη δεκαετία του ’60, όπως επισημαίνει σχετικό αφιέρωμα της αμερικανικής δημόσιας ραδιοφωνίας.

Το 1963, έχοντας ήδη αρκετές επιτυχίες στο χώρο της ποπ μουσικής, ο Sam Cooke άκουσε για πρώτη φορά το τραγούδι του Bob Dylan «Blowin’ in the Wind». Αυτό του έδωσε το έναυσμα να γράψει ένα δικό του τραγούδι διαμαρτυρίας αφού και ο ίδιος επηρεαζόταν άμεσα από τον φυλετικό διαχωρισμό, καθώς ήταν μαύρος από το νότο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 1963, ο Cooke συνελήφθη και φυλακίστηκε, επειδή αρνήθηκε να αποχωρήσει από ένα ξενοδοχείο στην πόλη Shreveport της Λουιζιάνα, το οποίο δεχόταν μόνο λευκούς. Λίγους μήνες μετά από αυτό το περιστατικό, το Δεκέμβριο του 1963, ο Cooke ηχογράφησε το «A Change Is Gonna Come».

Το τραγούδι τον καθιέρωσε ως έναν από τους θρύλους της σόουλ μουσικής. Εκατοντάδες εκτελέσεις του κυκλοφόρησαν –μεταξύ άλλων από τον Otis Redding και την Aretha Franklin.

Αφήστε το σχόλιό σας