Απεβίωσε ο Γάλλος μουσικοσυνθέτης Pierre Henry, εκ των θεμελιωτών της ηλεκτρονικής μουσικής.

O συνθέτης Pierre Henry, ένας από τους πατέρες της ηλεκτρονικής μουσικής, ο οποίος εν μέρει ενέπνευσε το κίνημα της electro, κυρίως μέσα από το μυθικό «Messe pour le temps présent», πέθανε τη νύχτα της 5ης Ιουλίου σε ηλικία 89 ετών στο Παρίσι, όπως ανακοινώθηκε.

O Pierre Henry που μερικές φορές θεωρείτο ο «παππούς της techno», προτιμούσε να αυτοπροσδιορίζεται, χωρίς μετριοφροσύνη, ως ο «πατέρας της μοντέρνας μουσικής».

Το όνομά του παραμένει συνδεδεμένο με τη «συγκεκριμένη μουσική» (ηχογραφημένοι θόρυβοι και ήχοι), που θεμελίωσε ο Pierre Chaeffer (1910-1995), με την οποία επανασυνδέεται η πλειονότητα των έργων του (περισσότερα από 100), όλα ψηφιακά και φυλαγμένα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για συνθέτη.

Γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1927 στο Παρίσι και σε ηλικία 9 ετών αρχίζει να σπουδάζει στο Κονσερβατόριο στο Παρίσι έως το 1947 κυρίως, κοντά στον Olivier Messiaen.

Δυο χρόνια αργότερα, θα συναντήσει τον μηχανικό Pierre Chaeffer. Μαζί θα ιδρύσουν το 1950, στη γαλλική ραδιοφωνία τηλεόραση, την «Ομάδα Έρευνας Συγκεκριμένης Μουσικής» (GRMC).

Γράφει μαζί του τη «Symphonie pour un homme seul» (1950) που χρησιμοποιεί την τακτική του «προετοιμασμένου πιάνου»: Διάφορα αντικείμενα παρεμβάλλονται ανάμεσα στις χορδές και το περίβλημα του μουσικού οργάνου.

Η μουσική του «μεταφυσική και ανθρώπινη». Γεμάτη από διάφορους ήχους αντικειμένων της καθημερινότητας και απροσδιόριστα τσιρίγματα, ήταν ένας ευοίωνος ήχος στη φαντασία, «κινηματογράφος δωματίου» ή «ζωγραφική», όπως ο ίδιος την περιέγραφε.

 

Αφήστε το σχόλιό σας