Την άσχημη είδηση ανακοίνωσε ο διάσημος ντράμερ, Ringo Star στο λογαριασμό του στο twitter

Πέθανε σε ηλικία  90 ετών ο George Martin, ο θρυλικός μουσικός παραγωγός που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο όρισε και και διαμόρφωσε τον ήχο των Beatles.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον Ringo Starr με ένα Tweet νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Διαβάστε εδώ την αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο μεγάλος παραγωγός στο Hit Channel.

Ο Sir George Martin άλλαξε για πάντα την ιστορία της μουσικής με τους Beatles, είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε το album ως format, εισήγαγε κλασσικά στοιχεία στην rock μουσική, έκανε συγκλονιστικά καινοτόμες ενορχηστρώσεις και συχνά χρησιμοποιούσε μη μουσικά αντικείμενα με σκοπό την διεύρυνση του ηχητικού υποβάθρου των τραγουδιών. Έχει επίσης δουλέψει με τους Jeff Beck, Paul McCartney, Mahavishnu Orchestra, America, Cheap Trick, U.F.O, Cilla Black, Peter Sellers. Elton John, Celine Dion, Kenny Rogers, Jeff Beck και Neil Sedaka, και πολλούς άλλους. Ακόμη, έχει βάλει την υπογραφή του και σε δύο ταινίες του James Bond. (Goldfinger, Wings’s Live and Let Die).

Ο παγκοσμίου φήμης Sir «κατοχύρωσε» τα «Σκαθάρια» το 1962,όταν άλλοι τους απέρριπταν. Ο Martin εργαζόταν στην Parlophone, όταν και αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στους Beatles να ηχογραφήσουν το πρώτο του άλμπουμ.

Ο Martin ήταν μέχρι τότε γνωστός ως παραγωγός κωμωδιών. Πολύ γνωστές δουλειές του φέρουν και την υπογραφή του Peter Sellers.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 1926, υπηρέτησε στο Ναυτικό έως το 1947 και στη συνέχεια σπούδασε πιάνο και όμποε.

Όταν οι Beatles ηχογραφούσαν το πρώτο τους single για τις ΗΠΑ, το «Please Please Me», τους έπεισε να επιταχύνουν το ρυθμό. Το τραγούδι έγινε χιτ. «Κύριοι, μόλις κάνατε τον πρώτο σας No. 1 δίσκο» τους είπε από το κοντρόλ, σύμφωνα με το Hollywood Reporter.

Είχε επίσης βάλει το χέρι του στο «Yesterday».

Ο John Lennon είχε πει το 1971: «Ο George Martin μας έκανε αυτό που είμαστε στο στούντιο. Μας βοήθησε να αναπτύξουμε μια γλώσσα για να μιλάμε σε άλλους μουσικούς».

Το 2011 ο Martin είχε πει για τους Beatles: «Πιστεύω πως είναι τόσο καλοί που θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές, και τον επόμενο αιώνα. Θα είναι εδώ και σε 100 χρόνια, αλλά εγώ δεν θα είμαι».

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, είναι ο πιο επιτυχημένη παραγωγός δίσκων στον κόσμο, με 30 νούμερο 1 επιτυχίες στα singles charts του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Ενώ σύμφωνα με το BBC News, ο Martin έκανε την παραγωγή σε περισσότερο από 700 δίσκους σε μια καριέρα που διήρκεσε πέντε δεκαετίες.

Ο George Martin, ο οποίος κέρδισε έξι βραβεία Grammy και δύο βραβεία Ivor Novello, αποσύρθηκε από το στούντιο το 1998, αλλά συνέχισε να γράφει μουσική.

Αφήστε το σχόλιό σας