Το απόγευμα του Σαββάτου, 18 Μαρτίου ο Chuck Berry βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο St. Charles County, του Missouri. Ήταν 90 χρονών.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου, γύρω στις 12.40, το αστυνομικό τμήμα της κομητείας του Saint Charles, του Μιζούρι, έλαβε μια κλήση για ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Κατά την άφιξη, οι διασώστες βρήκαν τον Charles Edward Anderson Berry Sr. – περισσότερο γνωστό με το θρυλικό όνομα Chuck Berry – άψυχο. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να τον επαναφέρουν και στη 13:26, ο θρυλικός μουσικός ήταν νεκρός.

Ο Charles Edward Anderson «Chuck» Berry γεννήθηκε στο Saint Louis, του Missouri, στις 18, Οκτωβρίου του 1926. Ο Berry θεωρείται ο πρώτος μεγάλος αφηγητής μουσικής για τη νεολαία. Οι στίχοι του αντιπροσωπεύουν το πρώτο παράδειγμα ροκ ποίησης και διηγούνται ιστορίες εφήβων στην αναζήτηση της ελευθερίας και της διασκέδασης.

Βγαίνοντας από το αναμορφωτήριο, μετά από ληστεία που είχε διαπράξει στο Κάνσας, βάζει στην άκρη την τάση του να διαπράττει μικρά εγκλήματα. Παντρεύεται τη Themetta Suggs και αποκτά μια κόρη μαζί της. Τον Μάιο του 1955, υπέγραψε συμβόλαιο με την Chess Records, με το Maybellene το οποίο του έδωσε τη θέση του στη μουσική του καριέρα.

Τα αριστουργήματα του συγκεντρώνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, 1955-1958. Μετά το Maybellene, η επιτυχία συνεχίζεται με το Ida Red, το αποτέλεσμα αυτου του μαγικού  μείγματος blues και country που είναι η τέλεια συνταγή για ροκ: η ανταπόκριση του κοινού είναι εξαιρετική, πέρα από κάθε προσδοκία. Αυτές τις επιτυχίες θα ακολουθήσουν τα: Roll Over Beethoven, Thirty Days, You Can’t Catch Me, School Day, Johnny B. Goode, Rock and Roll Music.

Είχε ανακηρυχθεί ένας από τους καλύτερους μουσικούς και κιθαρίστες όλων των εποχών από το περιοδικό Rolling Stone. Το 1984 βραβεύτηκε με Grammy το  για τη συνολική του προσφορά στη μουσική, ενώ το 1986 ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

Το hit channel του λέει αντίο με δύο φράσεις ενός από τους λίγους μουσικούς που, όσον αφορά το μέγεθος, κατάφερε να τον πλησιάσει:

«Όταν ακούω καλή ροκ, του μεγέθους του Chuck Berry, πέφτω στα γόνατα. Τίποτα άλλο στη ζωή δεν με ενδιαφέρει. Ο κόσμος μπορεί να τελειώσει και δεν θα με νοιάζει»

«Αν θέλεις να επιχειρήσεις να δώσεις ένα άλλο όνομα στο rock and roll, μπορείς να το ονομάσεις Chuck Berry»

(John Lennon)

Αφήστε το σχόλιό σας